Kijev će produbiti Azovsko more

Petro Porošenko
13 komentara

Kijev je odlučio produbiti Azovsko more, čime je izazvao poplavu smijeha na društvenim mrežama. U međuvremenu je predsjednik Porošenko izjavio kako je ponosan što ne kupuje ruski plin, iako isti kupuje obrnutim tranzitom iz zemalja istočne Europe, ali po većoj cijeni, a podsjetio je i na uspjeh prve dostave skupljeg, ali lošijeg američkog antracita.

Azovsko more

Kijev je odlučio produbiti dno Azovskog mora, izvijestilo je Ministarstvo infrastrukture Ukrajine. Ukrajinska vlada je podržala ovaj prijedlog, a posao je već počeo.

Za rad u vodama Azovskog mora su poslani brod-bager ”Meotida” i ledolomac ”Kapetan Belousov”. Radovi u produbljivanju dna će biti provedeni u lukama Mariupolj i Berdjansk, ”kako bi zadržali svoje plovne kapacitete”.

“Sada je potrebno premjestiti ove brodove, kako bi se osiguralo hitno jaružanje u Azovskom moru”, rekao je zamjenik ministra infrastrukture Ukrajine Jurij Lavrenjuk

Ranije je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko ponudio se da iskopa kanal između Azovskog i Crnog mora, kako bi “odsjekao” područje Krima od kopna na granici Rusije s Ukrajinom.

Porošenko je pozitivno ocijenio peticiju za ovaj ”projekt”, koji je trebao biti dug  pet kilometara, a njegova izgradnja bi stvorila desetke tisuća radnih mjesta i dovela do “proboja” iz Crnog u Azovsko more.

U međuvremenu su korisnici društvenih mreža i neki političari reagirali na vijesti o produbljenju Azovskog mora.

Konkretno, blogeri su se sjetili da je Ukrajina namjeravala zidati zid na granici s Rusijom, kasnije samo podići žičanu ogradu, ali na kraju nije napravljeno ništa.

“Zid je već sagrađen na granici”, ironično su se sjetili korisnici društvenih mreža, ”stoga je red da se ovaj projekt provede u djelo”.

Neki su se sjetili slavne šale o ukrajinskim povjesničarima koji su navodno “dokazali” da su Crno more iskopali “drevni Ukrajinci”, što je bila teorija izmišljenog lika Edmunda Kvasijeva iz knjige ”izdane” 2006. godine.

“Šala je na kraju postala stvarnost”, napisao je jedan od komentatora.

“Ovo iskustvo je sjajno. Prvo su iskopali Crno more, a onda će ga produbiti! Istina, Rusija je zaboravila tražiti dopuštenje”, dodao je još jedan od korisnika društvenih mreža.

“Oni će kopati?!”, iznenađeno je komentirao ruski političar Igor Korotčenko .

Neki od njih su se sjetili šale kako su “drevni Ukrajinci” iskopali Crno more i predložili da ovaj put skupe snage da budu dovoljne i za Azovsko.

“Iskopali su Crno more i jako se umorili da za Azovsko nisu imali dovoljno snage, pa sada šalju bager”, piše Aleksandar.

Drugi su inicijativu Kijeva nazvali lukavim potezom.

“Lukav potez. Mogu proširiti luke i žaliti se da zbog Krimskog mosta ne mogu prolaziti klasični brodovi koji nikad nisu ni ulazili u Azovsko more”, smatra Pavel.

Međutim, bilo je i radikalnih prijedloga, kao, na primjer, da se blokira ulaz Ukrajini Azovskom moru.

Porošenko je ponosan “bez ruskog plina”

”Ukrajina je dokazala da svijet može živjeti bez ruskog plina”, izjavio je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko .

“Energetska neovisnost naše države je osigurana. 2016. smo naučili živjeti bez ruskog plina, a danas smo pokazali cijelom svijetu da možemo živjeti bez njega”, napisao je Porošenko na službenoj internetskoj stranici.

Prema riječima predsjednika Ukrajine, “plin je prestao biti političko oružje i postao obična roba”. Ista stvar, prema Porošenku, dogodila se i s ugljenom.

“Nitko drugi nas nema pravo ucjenjivati  nakon što je prvi američki brod s ugljenom stigao u Ukrajinu”, rekao je Porošenko.

Ranije je objavljeno da je prvi brod s američkim ugljenom uplovio u luku Odesa.

Ovo je bio nužan potez, nakon što je Ukrajina odbila kupovati antracit iz Donbasa, koji joj je bio potreban za rad tvornica.

Zbog trgovinske blokade su ove isporuke prestale. Prema stručnjacima, američki ugljen je skuplji, ali je još veći problem što nije adekvatna zamjena za ugljen iz Donbasa na koja desetljećima radi većina ukrajinskih poduzeća.

antracitAzovsko morePlinruski plinUgalj
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Georgij Žukov
6 godine prije

Potrosenko je dvorska luda , medjutim ukrajina sluzi podmukloj igri nato bankstera za konacni napad na Rusiju , pa nije na odmet podsjetiti ih sto je o tome kazao Bernard Montgomery, britanski feldmaršal.

“Prvo pravilo na prvoj stranici knjige rata je: ‘Nemojte jurišati na Moskvu’. Razni su ljudi to pokušali, Napoleon i Hitler, i od toga nema koristi.”

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Još nemate posebnu rubriku: vijesti iz Ukrajine ,zemlje čudesa..???

mars
6 godine prije

Hm, kada se malo bolje razmisli ova Porošenkova ideja itekako ima smisla. Naime u eri evidentnog topljenja leda na polovima i nestajanja svjetskih glečera, što za posljedicu ima podizanje nivoa svjetskih okeana i mora, a što će po predviđanjima dovesti do nestajanja mnogih globalnih megalopolisa pa i država, svjetski vladari bi mogli porazmisliti o kopanju i produbljivanju dna Tihog, Atlantskog i Indijskog okeana, onako u kompletu, džuture. Ne treba puno, skinuti možda jedno desetak metara dna. Time bi se ubilo mnogo muha jednim udarcem. Nivo mora bi se drastično smanjio čime bi se spasili ugroženi megalopolisi i države, stvorio bi ze novi pojas kopna sa svjetsku populaciju, svjetska ekonomija dobila neslućen zamah i meteorsko ubrzanje, otvorila nebrojena radna mjesta. Ne znam da li svijet u globalu trenutno posjeduje tehnologiju, tehniku i operativu za ovako grandiozan poduhvat, ali se i taj nedostatak da prevazići. Malo tehnika, malo masovna upotreba ljudske radne… Čitaj više »

loren
6 godine prije

meni se to cini kao dobar biznis produbljujes more lova ide iz drzavnog proracuna ati ti kao kopas to je na razini ukrajinaca nisu oni mastoviti kao amerikanci da izmislis nasu leti li se leti po svemiru a lova ide iz drzavnog proracuna

Issa
6 godine prije

Tužno i opasno je čitati ovakve budalaštine.Čovjek koji je sa angloamerima uništio
Ukrajinu (nije jedini u Evropi) i vlastiti narod još uvijek lupeta dok ga Evropa po naređenju podržava.Zapadni banksterai i oligarsi guraju ovaj pospani narod prema provaliji

Matija Vlačić
6 godine prije

‘korisnici društvenih mreža’ su zacijelo znalci i ako se oni podsmjehuju, moramo i mi.
Osobno mi se čini da Ukr ima prečih briga i manjka sredstava, i dovoljno dubokog mora i zaljeva uokolo… ali volio bih pročitati koji su argumenti za kopanje, a koji protiv. jbg, kad ja nisam korisnik društvenih mreža pa ne znam:( hvala

Banja Luka
6 godine prije

Nista mi zalije nije nego sto ustanici ne otrgnuse taj Mariupolj iz Ukrajinskih kandzi onda kad su bili veoma blizu toga ali ih je ocigledno politika zaustavila.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Ukrajinci su stvarno poludjeli. Rusija gradi most iz potrebe naroda na Krimu zbog Porošenkove blokade, a Porošenko bi produbljivao more iz sirove mržnje i ljubomore prema Rusiji, Rusima i Vladimiru Putinu, koji je bio, koji je i koji će uvijek biti mnogo veći baja od njega. Šta je slijedeće iz ukrajinskog inovacijskog laboratorija, projekat “Stairway to Heaven” po ideji Zeppelina ili “Put u središte Zemlje” inspiriran Vernom?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI