Kijev najavljuje neizbježni rat protiv Rusije

Usa Kijev
60 komentara

Iako vojnim analitičarima nije jasno kojim oružjem, ljudstvom i resursima, konačno i novcem, bez kojeg se ne vodi nijedan rat, Kijev to misli postići, 24. Veljače je načelnik oružanih snaga Ukrajine Viktor Muženko najavio “kako se zemlja priprema za odbijanje nadolazeće agresije iz Rusije”. Prema izvješćima novinara, ukrajinski vojni stručnjaci trenutno procjenjuju borbenu sposobnost Rusije za puni rat u naredne tri godine.

“Trebali bismo biti spremni sada, sutra, za tjedan dana, za godinu i tri godine, sve dok slična prijetnja Ukrajini ne nestane”, rekao je Viktor Muženko.

Ukrajinski general je također rekao da je Kijev izradio planove za nekoliko mogućih ratnih scenarija.

Načelnika Glavnog stožera Ukrajine je ovo rekao ubrzo nakon što je predsjednik Petro Porošenko 20. veljače potpisao “zakon o reintegraciji”.

Ključni dio ovog dokumenta je što ukrajinska politika više ne daje naglasak na “borbu protiv separatista”, nego na “borbu protiv inozemne agresije”, a službeno je za “agresora” proglašena Rusija.

Već drugi dan je prekinuta takozvana “Antiteroristička operacija Ukrajine” i pokrenuta “Operacija ujedinjenih snaga”. U okviru ovog zakona je Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) upravljanje vojnim operacija u Donbasu predala Oružanim snagama Ukrajine.

“Operacija ujedinjenih snaga” je u praksi proglašavanja rata na području samoproglašenih republika Donbasa i na graničnim područjima Donbasa pod kontrolom Ukrajine.

Viktor Muzenko
FOTO: Viktor Muzenko

Uz otvorene izjave o ratnom zakonu, Kijev se istovremeno mora baviti s nizom ozbiljnih unutarnjih problema. Osim toga, ovaj zakon znatno otežava dobivanje međunarodnih zajmova, koji su Ukrajini nužni za preživljavanje. Zato je odabrana terminologija “Operacija ujedinjenih snaga”, kojom se pokušava prikriti prava priroda odluke Kijeva.

Ipak, Muženkova izjava je otvoreno pokazala raspoloženje koje prevladava u Kijevu, ili barem stav jednog dijela ukrajinskog vojnog vodstva.

Još dok je bio prijedlog, “Zakon o reintegraciji Donbasa” su mnogi definirali kao zakon koji u suštini podrazumijeva rat protiv Rusije. Nedavna izjava načelnika Glavnog stožera ukrajinske vojske nije toliko objava rata, koliko napor da se ubrza njegovo izbijanje.

Usvajanje zakona od strane Vrhovne Rade i njegovo potpisivanje od strane predsjednika Porošenka prati koncentriranje vojske i vojnih vozila blizu linije kontakta s vojskom Donbasa, što se tumači kao priprema snaga za rat sa svojim istočnim susjedom.

Prošlog tjedna je odbijen vrlo povoljan prijedlog za Ukrajinu, koji je uključivao razmještanje mirovnih snaga Ujedinjenih naroda iz Bjelorusije, zemlje domaćina Sporazuma iz Minska, što dodatno potvrđuje namjeru Kijeva da sukob u Donbasu riješi silom i uz vojnu i diplomatsku potporu Zapada.

Ukrajinski vojnici
FOTO: Ilustracija, Ukrajinski vojnici

Vojske i stanovništvo samoproglašenih republika Donbasa očekuju ukrajinsku ofenzivu, ali se nitko ne usuđuje prognozirati kada će ona početi.

Kijev bez sumnje trenutno traži prikladnu priliku za pokretanje napada, ali se on mora pokrenuti pod izgovorom da su  mora Donjecka i Luganska Narodna Republika prekršile Sporazum iz Minska. Bilo koji protunapad republika Donbasa će Kijev međunarodnoj zajednici prikazati kao dokaz “ofenzive separatista ili Rusije”.

Sjetimo se samo primjera iz 2008. godine, kada je Zapad cijeli svijet uvjeravao da nije Gruzija napala Južnu Osetiju, već Rusija. Otprilike isti scenarij se može očekivati u Donbasu.

Neki ruski mediji sugeriraju kako će za ukrajinsku vojsku vjerojatna prilika za napad biti parlamentarni izbori koje su čelnici DNR i LNR zakazali za jesen. No, Kijev će teško imati toliko strpljenja, a još manje strateškog razmišljanja.

Vjerojatnije je da će ukrajinski “Blitzkrieg” početi ranije, možda ovog proljeća ili ljeta. Ako vremenski uvjeti to budu dopustili, mogao bi se pokrenuti kao pozdrav ruskim predsjedničkim izborima ili Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.

Osim toga, Svjetsko nogometno prvenstvo će se održati i u Rostovu na Donu, koji je 2014. doslovno postao grad na liniji fronte.

Razumije li Ukrajina razliku između svojih oružanih snaga i Rusije? Svakako, kao što je otkriveno u objavi načelnika Glavnog stožera soldateske Kijeva. Gore navedeno potvrđuje da Kijev svoje izračune ne temelji na vojnim, već političkim čimbenicima, što znači da bi, čak i neuspješnom ofenzivom, napadom osigurao željeni rezultat.

 

minski sporazummirna reintegracijaReintegracija DonbasaSBUSporazum iz MinskaViktor MuženkoVrhovna Rada
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kajzer Soze
6 godine prije

Super ! Želim vam što prije da započnete rat i da se već jednom završi ova vaša ,,revolucija” ,jao kukala vam majka kako ima da ga ispušite pa to će biti za plakanje od smijeha !

Ivo
6 godine prije

Kad gledam ove debele uniformirane majmune sa fotke, pada mi na pamet ona izreka ‘Ratovi se u svojoj osnovi uvijek vode protiv vlastitog stanovništva.’ U slučaju ukrajine i ovih debila, definitivno. U našem slučaju takođe.

Zadranin
6 godine prije

Čime se oni drogiraju? Bit će bunika boga ti..

Ive
6 godine prije

E Ukrajinci, Ukrajinci vi se ponasate poput psa kojega na lancu netko nadrazuje i usmijerava da laje i rezi na susijeda, i jos ponizno lizete ruku i supak onome tko vas drzi na lancu, kontrolira i usmeruje. Ali ne brinite doci ce opet anemicni da vam prica o mirnoj reintegraciji, samo polako on nikda i nigdje ne zuri njemu treba vremena da smisli i odluci a sve zbog anemije.

Velika Tartarija
6 godine prije

Sada slušam govor Putina, ono što je rekao o novom naoružanju o novim sistemima je prosto čudo tehnike.
Usa i zasranci – ultimatum!!

Tarzan
6 godine prije

Pa ako Hr malo podupre, tko zna?

Tomo
6 godine prije

Jel moze neko da mi objasni ZASTO ? Pa to je samoubilacka akcija , od zapada jedino mogu ocekivat neku resoluciju il snaznu osudu i po neki kontejner iz Sad. Jedina pozitivna strana je dab jih Rusi satrli za 24 sata da se neb vuklo to. Al ja ne verujem da ce ukrajina ic u to , nikako nece !

Oko
6 godine prije

Rostov ne da nije bio grad na liniji fronta nego cak Ukrajina u svom arsenalu nema nista cime bi ugrozila Rostov. Ukljucujuci i balisticke rakete. Novosahtjinsk i Sahtje su dva grada (velicine Splita) za koje se 2014 moglo reci da su u dometu ali osim free shopa na granicnom prelazu Dolozanka i teritorije rudnika u gradu Gukovo ni jedna granata nije pala na teritoriju Rusije. Ovo je propaganda i pricanje price koju zele da cuju sponzori Kijeva dok u realnom zivotu svaki rat sa Rusijom znaci prestanak postojanja Ukrajine kao drzave. Od Donbasa pa preko Harkova,Nikolajeva,Zaparozija sve do Kijevske i Poltavske oblasti Rusi imaju granicu sa UKR i mogu da im udju sa svih strana. Gang bang u Ruskom stilu. Cak i iz Pridnostrovlja mogu da udju na krajnji zapad i Odesu.

tuf
6 godine prije

Ukrajinom upravljaju amerikanci pa navedeni planovi ne zacudjuju – i svoju majku bi zrtvovali za svoje manijakalne poteze. Ove gornje izjave dolaze direktno iz americke kuhinje. Bas kao i kada Belgija ili Australija u UN-u pokrece “inicijativu” usmjerenu protiv, sasvim slucajno, americkih neprijatelja – Sirije, Irana, Rusije… Vlasti u tim drzavama su samo paravani, placeni statisti. Zato bi s punim pravom ovakvi clanci mogli pocinjati s “predstavnik americkih interesa u Ukrajini….”

Globalista
6 godine prije

Rusija uopce nezeli rat sa Ukrajinom,sve ce se to rijesiti politickim putem,vrijeme radi za Ruse.Kijevska politika nevodi se u Kijevu nego Berlinu,Parizu i Washingtonu,kako oni im kazu tako ovi pricaju,nesto sitno nadodaju novinari,sve u svemu više niti njihovi navedeni saveznici neznaju sto ce sa njima.Nema teoretske sanse da dođe napad na Rusiju izvana,nema sanse,tu bi napadaci izgorjeli.Razne drzavne elite,mafijasi,razne ekonomske i druge interesne skupine zele relaizirati građanski rat u Rusiji.Na svu srecu to im neide za rukom,svjesni su i oni sami toga,nije 2018 kao 1990 godina,mogu smao putem medija,novina reketariti svoje saveznike da im salju pare,jer bez tih para Nato nebi postojao.Tako,da sve je to zabava putem medija za naivne i djecu iz djecjeg vrtica.

Marshal
6 godine prije

Znaci zelite reci ako sam dobro shvatio da ce najkasnije do ljeta Kijev napasti ukrajinske-ruse na Istoku Ukrajine, takva vojna akcija Kijeva ce izazvat vojnu reakciju Moskve, koja ce bit primorana da spasi vlastiti narod sa istoka Ukrajine. Nakon sto Moskva spasi svoje, to znaci da nece stat na Istoku Ukrajine nego da ce ici do Kijeva? Znaci uskoro mozemo ocekivat rat, mene interesuje sta mislite hoce li amerika i EU se unijesat u sukob i borit na strani Ukrajine, il ce to bit onako mučki kao u Siriji, preko pojedinih grupa? To bi naravano izazvalo svjetski rat ali dali je moguc takav scenarij? I jos jedno pitanje, sta kad bi Moskva preuzela Ukrajinu, kako bi izgledala buducnost Ukrajine?

Ante
6 godine prije

Taj general je sličan onim generalima u prvom svjetskom ratu, samo šalje vojsku u rat, dokle god ima vojske koja može poginuti. Zaboravio je da to nije prvi svjetski rat, Vojnici nemaju vojnog iskustva ni motivacije, bore se protiv vojske koja imaju volju motivaciju i ratno iskustvo.

Weteran
6 godine prije

Svetsko prvenstvo je idealno za početak “akcije”!?
Sve da se diskredituje Rusija, a topovsko meso Ukrajinaca je svakako besplatno za Gospodare Novca!
Očekujem neku varijantu “Gruzija 2008” i tu se slažem sa tekstom.

čitatelj portala
6 godine prije

Vidite li vi kako se manipulira da se ljude uvede u rat?

pero
6 godine prije

e moj muženko pomest cete oluja iz rusije koda vas nije ni bilo ,a mislis da ce vas ameri branit ,ak izazovete rusiju bu te vidli kolko ce vam huškači pomoči ,satrat ce vas sve do jednog ,pa nevjerujemo da ste vi ukrajinci toliko glupi,

fbslo
6 godine prije

Kad se probude ovi Ukrajinci,
bit če siromašniji ko Somalci…

Georgij Žukov
6 godine prije

Nazalost narod donabasa na kraju price ovisiti ce sam o sebi , mnogi junaci koji su odbranili donabas u prvom udaru fasista iz ukrajine
upokojeni su , od koga , zasto i kako , jos i dan danas nije jasno .

prorok
6 godine prije

bice jebeno…..

alan ford
6 godine prije

Kijev naljavluje?
Ma kakav Kijev. to je cionistička hazarska banda koja vlada sa Kijevom i Ukrajinom. Ukrajina ne postoji, To je “failde state”.

Sasa S
6 godine prije

Da nije smesno bilo bi zalosno….sve su mi simpaticnije bajke ovog ukrainskog rukovodstva…bice posla za grobare…….

Mik
6 godine prije

Svjesno idete u nestanak,nadam se da vas narod zna da ga vodite u patnje ,progon i nestanak,zalosno…

Zeljko
6 godine prije

Kijev izradio planove za nekoliko mogućih ratnih scenarija……..hahaha….za vlastitu propast im netreba scenarij

Castor
6 godine prije

Ukrajinu treba nauruzati nuklearnim bojevim glavama i pomognuti joj da na granici otvori novu rusku krvavu afganistansku jamu! Fascisticka ce Rusija prije ili poslije skupo platiti okupaciju jedne suverene drzave i megalomaniju malog zutog patuljka!!!

miro70
6 godine prije

Ukratko, psi laju a karavane prolaze !! I taj general imbecil posebne kategorije je svjestan da se mijenja reljef Ukrajine krenu li na Donbas, a ameri ove budale bez mozga i dalje mogu huškati kao divlje pse do mile volje, samo naprijed !!

Baahubali
6 godine prije

Tako su govorili i 95 da je Hrvatska nemocna i da nema novca,vojske itd,kad ono u 48 sati najurilo sve srbe iz krajine.Jedini nacin povratka okupiranih podrucja je rat,pustite Plenkija i njegove gluposti,i ukrajinsko vodstvo se pomalo priprema.Dolaze protuoklopni javelini,pzo sistemi,puna je Ukrajina americkih instruktora.Rat dolazi,oluja se sprema.

Goran
6 godine prije

Tip nije normalan!
Putin ce anektirati cijelu Ukrajinu i nitko ga Nece niti pokušati spriječiti! Čak niti Trump neće siziti!

Jao jao
6 godine prije

A ko ce poslije ruse otjerati iz ukrajine haha.vama je cilj da pobjegnete u njemacku izgleda..kad vam ukrajinke vode politiku:)

boris
6 godine prije

Amerika će ratovati sa Rusijom do zadnjeg ukrainca

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI