Konačno razmijenjeni ratni zarobljenici između Ukrajine i republika Donbasa

razmjena zarobljenika
6 komentara

Konačno se i to dogodilo. Kijev je napokon popustio i ispunio jednu od odredbi Sporazuma iz Minska, iako je morao pogaziti „ponos“ i izravno pregovarati s čelnicima Donjecke i Luganske Narodne Republike. Zbog stava Petra Porošenka, bivšeg ukrajinskog predsjednika, na desetke ukrajinskih vojnika je u zarobljeništvu u Donbasu bilo od 2014. i početka 2015. Nešto više zarobljenika je držao Kijev, a među njima su i pripadnici bivšeg specijalnog odjela „Berkut“ ukrajinske policije, koji su u zatvoru bili „zbog nasilja nad mirnim demonstrantima tijekom EuroMaidana“.

Agencije javljaju kako su Ukrajina i „separatistički rusofili iz Donbasa“ postigli sporazum o razmjeni ratnih zarobljenika, kao što je najavljeno prethodnih tjedana. Zatočenici koji su se još uvijek nalazili u zatvoru, nakon uhićenja tijekom sukoba koji je od 2014. pogodio istočne Ukrajine, razmijenjeni su jučer na području Majorska, sadašnjem vojnom kontrolnom punktu, što je potvrdio i predsjednik Zelenski na svom Twitteru.

Iz narodnih republika Donbasa je u Ukrajinu prebačeno 78 ljudi. Ukrajina je predala vlastima Donjecka i Luganska 129 ljudi, uključujući 5 bivših pripadnika “Berkuta“, specijalne policije koju je svrgnuti predsjednik Janukovič poslao da održava red na prosvjedima, ali da ne koristi prekomjernu silu.

Iz Donjecke i Luganske Narodne Republike su dvije osobe odbile otići u Ukrajinu, a iz Ukrajine je njih 22 odbilo vratiti se u Donbas.

Iz Donbasa su osobe koje su vraćene vlastima u Kijevu sve državljani Ukrajine, dok je među zarobljenicima Kijeva 80% Ukrajinaca, ali ne žele živjeti pod aktualnim režimom.

Svi zatvorenici ukrajinske vlade su bili dio policijskih snaga i optuženi su za „ubojstvo ukrajinskih prosvjednika 2014. godine ili za izbijanje građanskog rata“. Zarobljenici u Donbasu su zatočeni kao aktivni sudionici takozvane „antiterortističke kampanje“ Kijeva protiv narodnih republika Donbasa, koju su 2014. pokrenuli Petro Porošenko, bivši tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Alaksandar Turčinov i bivši ministar unutarnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov.

Zelenski je napravio iskorak u odnosu na svog prethodnika

Ipak, predsjednik Zelenski je napravio iskorak u odnosu na svog prethodnika i okončao patnje Ukrajinaca koji su, manje ili više, pet godina nepotrebno čamili u zatvorima Donbasa.

Mogući pozitivni ishod pregovora Kijeva i Donjska i Luganska je najavljen u danima prije Božića, nakon trostranih kontakata Kijeva i predstavnika Donbasa. Sastanku je u ulozi posrednika nazočio i Martin Sajdik, predstavnik OESS-a zadužen za Ukrajinu.

Prema izvješćima RIA Novosti, posljednja razmjena zarobljenika se dogodila u rujnu prošle godine. Operacija, visoko ocijenjena od strane stranog javnog mnijenja, najavljuje moguće popuštanje napetosti između zemalja koje su pomogle u upravljanju jučerašnjom razmjenom u kojoj je oslobođen znatno veći broj ljudi.

Najvažnije pitanje je ipak konačni status Donbasa

Nade se sada polažu i na najvažnije pitanje, a to je konačni status Donbasa, jer o tome ovisi ukupan napredak u provedbi Sporazuma iz Minska.

Zaključak pregovora o razmjeni zarobljenika dolazi nakon detanta između Kijeva i Moskve i postizanja načelnog dogovora Gazproma i Naftogaza o tranzitu ruskog plina preko Ukrajine. Iako je nova prometna linija koja povezuje Rusiju s Krimskim poluotokom stvorilo rizik od novog porasta napetosti, uklanjanje problema za Kijev zbog europskih plinovoda je dovelo do opuštanja odnosa među državama, zbliženih ekonomskim interesima.

I u zaključku, naglasimo da je prema Sporazumu iz Minska predviđena razmjena po modelu „svi za sve“, dok u Donjeck kažu kako se u ukrajinskim zatvorima još uvijek nalaze ljudi koji su na popisu ratnih zarobljenika, a jučer nisu vraćeni na punktu Majorsk. To će se pitanje pokušati riješiti u izravnom kontaktu s predstavnikom predsjednika Zelenskog, što sugerira da uspostavljeni kontakt nije bio „ad hoc“, već je trajno otvorena linija komunikacije, što je dobro za obje strane jer smanjuje mogućnost eskalacije sukoba.

VIDEO: Odlazak ukrajinskih zarobljenik iz zatvora u Donjecku prema punktu Majorsk

Razmjena zarobljenikaSporazum iz Minska
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Savovic Danilo
4 godine prije

Bez potrebe bili zarobljeni ljudi,proveli godine u zatvoru(mogu samo zamisliti uslove u kojima su bili I kako se ophodilo sa njima,nazalost Ukrajine Donbas I Luganjsk vise nikad nece biti dio teritorije Ukrajine bez cvrstih dokaza o potpunoj autonomiji,prava na jezik I sve ostalo,o Ukrajinskim vojnicima na granici sa Rusijom mogu da sanjaju dok ne dobiju stepen autonomije koji ce ih bukvalno samo pro forme drzati u granicama Ukrajine.Zbog raznih ultradesnicara I njihovog uticaja na donosenje odluka predsjednika I vlade od toga u skorije vrijeme nece biti nista,vojno teritorije vratiti ne mogu tako da ce trenutni status quo biti na snazi jos Neko vrijeme dok se ne nadje Neko da konacno prizna realnost I potpise istu.

American_dreams
4 godine prije

Umjesto da razmijenjuju znanja i tehnologije, oni citavu svoju povijest razmijenjuju ratove,oruzje,zarobljene i ubijene.Mitomanija je neizljeciva bolest.

Perun
4 godine prije

Mir Mir do Neba …..Ovo je dokaz da nisu blesavi …..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI