Sankcije su sahranile Sporazum iz Minska – U Rusiji se raspravlja o priznavanju Donbasa

45 komentara

Nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel tijekom posjete Kijevu izjavila kako je Rusija glavni krivac što se ne provode Sporazumi iz Minska ida će sankcije EU ostati na snazi, a SAD su proširenjem sankcija Rusiji, također zbog Krima i Donbasa, amnestirale vlasti u Kijevu za opstrukciju dogovora iz 2015. godine, Moskva više ne vidi smisla nastavka rada u ovom formatu.

“Nažalost, Sporazumi iz Minska nisu ispoštovani. Ako se nešto dogodi, to bude pomak od milimetra, ali se s vremenom opet sve vrati na početak. Njemačka će stoga zagovarati produljenje tih sankcija”, rekla je Angela Merkel tijekom službene posjete Kijevu 2. studenog.

Jučer su SAD potvrdile da su proširile sankcije Rusiji, a posebni predstavnik State Departmenta za Ukrajinu, Kurt Volker, je rekao: “SAD uvode financijske sankcije Rusiji zbog Krima i Donbasa. Sankcije su uvedene protiv tri fizička lica i devet organizacija koje podržavaju pokušaje Rusije da ukrajinski Krim integrira putem privatnih investicija i privatizacijskih projekata ili koje su umiješane u kršenja ljudskih prava.”

“U tekstu kojeg će objaviti američko Ministarstvo financija će prvi put biti navedeno da je za sve što se događa u Donbasu odgovorna Rusija”, rekao je Volker.

Ruski general s “crne liste”: “Vrlo sam sretan sam što sam na ovom spisku”

Reakcija na sankcije u Rusiji je bila očekivana. Najzanimljivija je ona bivšeg zapovjednika raketnih snaga i topništva vojske Rusije, generala Vladimira Zarickog, koji je rekao “kako mu je drago što je končano našao na američkoj listi sankciji za Ukrajinu”.

“Vrlo sam sretan što na mene obraćaju toliko pozornosti, iako ne znam zašto. Bio sam na Krimu od 2014. godine, bio sam u Sevastopolju i Simferopolu, upoznao sam prijatelje i otišao”, rekao je general Zaricki.

Za situaciju s novim američkim sankcijama je rekao da je to glupost, te istaknuo kako biti američkim crnim listama neće ni na koji način utjecati na njega ni ostale s novog popisa.

“Sankcije apsolutno neće utjecati na moj život. Na području Ruske Federacije idem gdje god hoću, dok u Miamu neću ni ići”, rekao je bivši visoki vojni zapovjednik.

Prema američkom Ministarstvu financija, Zaritcki se našao pod sankcijama zbog njegovih aktivnosti na Krimu. Ministarstvo je izvijestilo da je radio na uspostavi Donjecke i Luganske Narodne Republike, a bio je u Simferopolju i bavi se graditeljstvom. Američka državna riznica je optužila je Zarickog da su navodno njegove tvrtke u privatizaciji kupile tri hotela “bez suglasnosti ukrajinskih vlasti”.

Međutim, biografija generala umirovljenog još 2010. kako je prvo bio voditelj Znanstvenog i tehničkog vijeća “Centar za infrastrukturne projekte”, a do danas je zamjenik generalnog direktora ruske tvrtke “Inovativne korporacije Tehnoprom”, bez vlasničkog udjela u navedenim hotelima.

Bivši ruski vojni zapovjednik je komentirao kako su njegove kolege na vijesti o novim američkim sankcijama reagirale s humorom.

Sporazum iz Minska je mrtav?

Međutim, na diplomatskoj razini se situacija pogoršava i Moskva ne vidi smisla nastavka pregovora i vođenja procesa prema odredbama Sporazuma iz Minska, što je novinarima potvrdio ruski veleposlanik u Parizu.

Ruski veleposlanik u Francuskoj Aleksej Meškov je izjavio kako ne postoje uvjeti za održavanje novog sastanka Normandijske četvorke za raspravu o sukobu na jugoistoku Ukrajine, budući da Kijev nije proveo nijednu ključnu odredbu  poštuje Sporazuma iz Minska i nastavlja ekonomsku blokadu Donbasa.

“Dijalog između predstavnika ministarstava vanjskih  poslova se nastavlja, ali do susreta na višoj razini nivou u skoroj budućnosti neće doći”, rekao je veleposlanik Meškov.

“Za takav susret je potrebno da se ispune uvjeti, prije svega da Kijev počne ispunjavati odredbe Sporazuma iz Minska”, istakao je ruski diplomat.

Kako objašnjava Aleksej Meškov, Kijev nastavlja sabotirati sporazum, a nastavlja se i ekonomska blokada Donbasa. Osim toga, ukrajinska vojska i dalje granatira stanovnike jugoistoka zemlje i ne postoji nijedan razlog da se sastanu lideri Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske samo kako bi konstatirali da nije bilo nikakvog napretka.

Moskva i priznanje neovisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike?

Iako je nakon postizanja dogovora između kancelarke Merkel, bivšeg predsjednika Hollandea, ruskog predsjednika Putina i ukrajinskog predsjednika Porošenka  Moskva poručila kako očekuje da će se provesti odredbe Sporazuma iz Minska i neće priznati neovisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su trebale dobiti poseban status i široku autonomiju unutar Ukrajine, sada su u Moskvi sve glasniji zagovornici priznanja neovisnosti Donbasa.

Politolog Vladimir Kornilov je krajem listopada izjavio kako je uvjeren da su samoproglašene narodne republike Donjeck i Lugansk bliže nego ikad priznanju od strane Ruske Federacije.

Prema njegovim riječima, Moskva ozbiljno razmišlja o priznanju DNR i LPR, iako se 2017. godine to činilo nemogućim.

“Trenutno su samoproglašene republike su na granici priznanja od strane ruskih vlasti, a ako Kijev pokrene još jedan val agresije na Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, to će se sigurno dogoditi”, izjavio je Kornilov za državnu televiziju “Rusija 1”.

“Putin je bez ikakve prijetnje upozorio da bi takva avanturistički napad ujedno smatrao napadom na Rusiju”, rekao je ruski politolog.

Zastupnik Državne Dume iz Komunističke partije Rusije, Leonid Kalašnjikov, naglasio je kako bi, ako dođe do punog neuspjeha u pokušajima obnove normalnih odnosa s Kijevom, Ukrajina mogla prestati postojati kao neovisna država.

“Koja je druga opcija drugačija ako ne bude mira s Ukrajinom? Druga mogućnost je da će se ta zemlja raspasti”, rekao je zastupnik.

Ranije u Donbasu su govorili o mogućnostima pod kojim bi republike Donjeck i Lugansk bile dio Ruske Federacije. Bivši čelnik Ministarstva obrane DNR, Igor Hakimzijanov, izjavio je kako će to biti moguće samo kad republike uspiju preuzeti kontrolu nad čitavim područjem Donbasa. Prema njegovu mišljenju, oružane snage DNR i LNR moraju učiniti sve da protjeraju ukrajinsku vojsku iz regije.

Međutim, potrebno je djelovati ne samo silom, već u kombinaciji s diplomatskim metodama, rekao je Igor Hakimzijanov.

“Prije integriranja u Rusiju morat ćemo uspostaviti punu kontrolu nad cijelom regijom Donjeck i Lugansk”, naglasio je vojni čelnik.

Podsjetimo da Donjecka i Luganska Narodna Republika još uvijek nemaju utvrđene granice, a kontrolirajući približno trećinu teritorija bivših ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk.

Merkel u Kijevu “nije čula” nacistički pozdrav i obećala produžiti sankcije Rusiji

U iščekivanju sveobuhvatnih sankcija protiv Rusije SAD uvode nove zbog Ukrajine

FOTO – Trenutna situacija u Donbasu

Stanje u Ukrajini
Stanje u Ukrajini
donbasSporazum iz Minska
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Perun
5 godine prije

Da je aneksija tih područja bila cilj to bi već bilo učinjeno. Ista stvar vrijedi i za cijelu Ukrajinu. LNR i DNR su tu radi destabilizacije ukrajinske klike koja je nelegalno došla na vlast. Htjeli su ponoviti jugoslavenski scenarij ali im nije uspjelo. Aneksija LNR i DNR značila bi prepuštanje Ukrajine NATO-u i sve što ide uz to. LNR i DNR mogu promijeniti oblik uređenja, granice i ime ali uvijek će biti tu kao trn u oku kijevskim prozapadnjacima naravno uz podršku Rusije. Ustvari kijevska hunta bi htjela aneksiju da se riješe destabilizirajućeg faktora ali nije Putin blesav, zna odigrati s onim što ima.

giordano bruno
5 godine prije

Za NATO je vazno da postoje dve suprostavljene strane i udri, razaraj. Ako nema ravnoteze dodacemo na tas jos tegova. Isto kao kod nas.
Ako bi Donjecka i Luganska popustile, onda bi cela Ukrajina bila pokorena i NATO bi bio na granici Rusije. I USA bi pokusavala razne varijante.
Vazno je NATO drzati tu do zime, onda Ruska zima ucini svoje. Zima je ovde figurativno, misli se na povoljnije uslove, jer sto vise vreme prolazi, to je za multipolarni svet bolje.
USA je imala 50 posto svetskog bruto dohotka, sada ga vise nema.

Riddick
5 godine prije

Sah-mat , samo protivnik jos uvek nece da prizna da je izgubio.

fenix
5 godine prije

U nekim prošlim komentarima sam rekao da Rusija postaje sve oštrija i nepopusta niti osjeća nekakav strah od zapada samo na zapadu to još nisu shvatili ako ode Donbass neće to samo biti ovaj patrljak već mnogo vise. A u budućnosti mnoge regije Ukrajine poput Harkova i ostalih bi mogle da teze prikljucenju Rusiji.

Đuro
5 godine prije

Što je duže Ukrajina u sukobu sa Rusijom i što je taj sukob oštriji,manje su šanse da gas iz Rusije ide preko Ukrajine a veće da ide sjevernim tokom.Nijemcima čist extraprofit od tranzita,bez kapi znoja.Doduše uz nešto prolivene ruske i ukrajinske krvi.Ali Švabo svakako uživa kad Slaveni prolivaju krv.Naročito kad je međusobno jedni drugima prolivaju.
Danke Deutschland und bnd

Gost
5 godine prije

Samo kukate nešto mjesto da im j**** majku. SAMO KUKNJAVA. Jebala vas takva propaganda. Kad ću pročitat vijesti gdje ste im vi Rusi i Kinezi j**** sve po spisku. Ko neke dosadne babe ste postali 🙁

Oko
5 godine prije

A sta znaci konkretno priznanje republika? Koriste Rublju , na budzetu Rusije su, sa LNR pasosem ulaze u Rusiju… Ko ulazi iz republika u Rusiju sa pasosem ex yu bantu drzava ili UKR pasosem dobija na granici formular koji popunjava i duzan je napustiti Rusiju u roku od 90/120 dana a oni ni to ne popunjavaju vec je pasos republika vredan kao Ruska licna karta. Cak su u problemu jer u Rusiji radi 4-5 mil Ukrajinaca koji moraju svakih par meseci napustati Rusiju i vracati se odmah nazad u Rusiju ( zbog novog pecata i formulara) jer je kazna za prekoracenje 150000r pa su gastabajteri iz cele ukr provalili da im je lakse da nadju nekog da mu plate da ih shatro prijavi na adresu u republikama i da zavrse pasos lnr/dnr nego da gube dane i nedelje ( ako rade na severu gde su plate najbolje) da bi svako… Čitaj više »

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Amerikenjci su u Ukrajini doveli na vlast fashisticki rezim sa ciljem da udju Rusiji u meki trbuh, istijeraju Ruse sa Krima i tamo postave svoju SAD NATO Crnomorsku flotu, i time blokiraji izlaz Rusije na Crno more i Mediteran. Dakle u svemu je to pokvarena posla amerikenjaca koji koriste NATO KRIMINALCE za svoje potrebe.

towarmagarski
5 godine prije

nek se spoje sa granicama raški sa balkana….neće valjda nas ostavit same na toplom moru

Alen
5 godine prije

Ruski sistem nuklearne odmazde „Perimetar“, na Zapadu nazvan „mrtva ruka“, mogao bi da zakaže u slučaju globalnog rata sa SAD. Iz tog razloga Rusija može da pređe na strategiju preventivnog nuklearnog udara.

Takav stav izneo je bivši načelnik Generalštaba Strateških ratnih snaga (1994–1996), general-pukovnik Viktor Jesin u intervjuu za nedeljnik „Zvezda“, ruskog Ministarstva odbrane.

Prema njegovim rečima, ako SAD pod rukovodstvom Donalda Trampa izađu iz Sporazuma o zabrani raketa srednjeg i kratkog dometa, to bi dovelo Rusiju u opasnost, jer bi ruski sistem automatskog upravljanja nuklearnim udarom „Perimetar“ mogao da izgubi svoju efikasnost. On je naglasio da, uprkos tome što sistem funkcioniše i što je prošao modernizaciju, ruska strana bi mogla da lansira samo one rakete koji bi „preživele“ prvi udar agresora.
Dalje tekst na sputnik srbija….

Minus Collector
5 godine prije

Konačno Rusi govore što zapravo žele. Sporazum iz Minska nikada nisu niti htjeli poštivati.Neka priznaju kao Abhaziju i Južnu Osetiju. Blago njima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI