Predstavnik Krima komentira budućnost statusa ”specijalne vojne operacije”

Sergej Aksjonov
8 komentara

Rusija će uskoro prijeći sa izvođenja “specijalne vojne operacije” na de fakto antiterorističku operaciju za odbranu sopstvene teritorije, izjavio je u ponedjeljak šef Republike Krim Sergej Aksjonov. Očekujući rezultate glasanja u Donbasu u republikama Hersonu i Zaporožju, Aksjonov je rekao da će to dovesti do veće jasnoće i odlučnosti.

Narodne Republike Donjeck i Lugansk, kao i dvije ukrajinske regije koje su uglavnom pod kontrolom ruskih i savezničkih snaga, od petka glasaju o pitanju pridruživanja Rusiji – baš kao što je Krim učinio u martu 2014., nakon puča koji su podržale SAD u Kijevu.

Aksjonov je napomenuo da je glasanje na Krimu „održano u skladu sa svim međunarodnim zakonima bez ijedne greške, ali to praktično niko nije priznao“, dodajući da nije vrijeme da se ometa pitanjima „pravne čistoće“.

“Uskoro ćemo proći određenu tačku bez povratka. Novi status za oslobođene teritorije će stati na kraj neizvjesnosti”, rekao je guverner Krima. “Oni će postati punopravni subjekti Ruske Federacije, a mi ćemo de facto prestati s izvođenjem specijalne vojne operacije i započeti protivterorističku operaciju na vlastitoj teritoriji.”

Ranije smo se borili za naš narod. Sada ćemo se boriti i za našu zemlju.

Vlada u Kijevu tvrdi da glasanje neće ništa promijeniti, a predsjednik Vladimir Zelenski je obećao da će nastaviti rat do “oslobođenja” svih “okupiranih teritorija” – uključujući Krim – uz pomoć Zapada.

Američki predsjednik Joe Biden u petak je osudio glasanje kao “lažni” referendum s namjerom da se “silom anektiraju dijelovi Ukrajine uz flagrantno kršenje međunarodnog prava” i rekao da će Washington i njegovi saveznici nametnuti “ozbiljne ekonomske troškove” Rusiji kao odmazdu.

Aksjonov je izabran za premijera Krima krajem februara 2014. godine, samo nekoliko dana nakon što je ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič nasilno svrgnut od strane militanata koje podržavaju SAD. On je nadgledao referendum na kojem je velika većina Krimljana glasala za priključenje Rusiji. Aksjonovljev sin bio je među 300.000 ruskih rezervista koje je prošle sedmice pozvao ruski predsjednik Vladimir Putin.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Pjotr ​​Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

donbasKrimrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
1 godina prije

Referendumi su nezakoniti, ali je izvođenje državnih udara u tuđim zemljama ne samo zakonito, nego i boguugodno.

Max
1 godina prije

Mislim da će upravo tako i biti. Počinje druga faza rata.

Šele
1 godina prije

Rusko povlačenje,bijeg,ili šta već kod Harkova ,i vidi čuda baš do granice Luganske Republike,a sad referendumi ovi republika,još ostaje ko biva ruski odgovor,ofanziva da ostatak Donjecke Republike oslobode ,u šta nimalo ne sumnjam,a onda će pojedini komentatori reći,šta ti je Rus,Rusija ,i naravno neće vjerovati da je pao dogovor ,samo se teritorije moraju čizmom poklopiti

Rudar
1 godina prije

Lažni referendum je bio i u Hrvatskoj, od onoga za odcepljenje pa do onoga za ulazak u EU, pa šta sad ?
A nije !? onda dobro, nije !

ANTIFŠISTA
1 godina prije

Sva zla na našem planetu u zadnjih 250 godina dolaze iz JAMERIKE, zato Jameriku treba raspraviti na sastavne djelove.
Jamerika postoji 250 godina od toga 243 godine vodi pljačkaške ratove na svakom dijelu planeta, s tim da je ponekada vodila više od dva nezavisna rata. CIA postoji 160 godina a u to vrijeme je nasilno mjenjača rime u 170 slučaja. U doba osvajanja sjeverne Jamerike bijeli osvajači su pobili između 85 i 90% domorodaca (Indijanaca). Zar samo ovih par nepobitnih činjenice ne govori da je Jamerika izvor svih ZALA.

tihobl
1 godina prije

Prije pola godine rusi su ponudili Zelenskom da odradi demilitarizaciju i denacifikaciju uz priznavanje dvije oblasti kao nezavisne. Sad mu nude isto uz priznavanje da su 4 oblasti dio Rusije.

Prva ruska ponuda je najbolja, treba je prihvatiti i drzati se nje kao pijan plota. Kijev se trebao drzati minskih sporazuma.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI