Lavrov – Potreban napredak u Sporazumu iz Minska pre dijaloga u normandijskom formatu

Sergej Lavrov zvanicna
12 komentara

Napredak u primeni paketa mera Sporazuma u Minsku i rad u skladu sa ” Steinmeierovom formulom” su neophodni preduslovi za pripremu samita u normandijskom formatu (Rusija, Ukrajina, Francuska, Nemačka), izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u utorak.

“Prvo bismo trebali ispuniti dogovore koje su ranije postigli lideri normandijskog formata. To uključuje pokretanje održivog procesa razdruživanja snaga – neke stvari se rade u ovoj sferi, ali proces nije dovršen.

Drugo, tzv. „Štajnmajerova formula“ treba da se koristi jer jasno govori kako će se primenjivati zakon o specijalnom statusu Donbasa i kako će se održavati izbori.

Kada vidimo napredak u ovim sferama, verovatno ćemo biti spremni da počnemo sa pripremom za novi samit “, Rekao je Lavrov za Channel 1.

Francuski predsednik Emmanuel Macron je rekao ranije na konferenciji za štampu posle samita G7 u francuskom Biarritzu kako planira da u septembru organizuje samit u norveškom formatu o Ukrajini. Poslednji samit u Normandijskom formatu održan je 19. do 20. oktobra 2016. u Berlinu

Sporazum iz Minska
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
4 godine prije

Mogu se oni sastajat i u kvantnom formatu, ali ništa od sporazuma.
Ukrajinci neće sporazum iz Minska, Rusi neće novi bez provedbe staroga bar u glavnim točkama. Vrime definitivno ne radi za Ukrajinu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI