EU produljila sankcije protiv 150 građana i 38 ruskih tvrtki

11 komentara

Europska unija je za šest mjeseci produljila restriktivne mjere protiv 38 tvrtki i 150 građana Ruske Federacije. Detaljnije informacije stoje u izjavi Vijeća Europske unije, koja je objavljena danas u Bruxellesu.

Kao što je navedeno, 12. ožujka je Vijeće EU do 15. rujna 2018. godine produljilo restriktivne mjere, koje se sastoje od zamrzavanje imovine i zabrane putovanja u Europsku uniju za 150 fizičkih lica i 38 tvrtki. Odluka je opet donesena “zbog podrivanja ili ugroze teritorijalnog integriteta, suvereniteta i neovisnosti Ukrajine”.

Vijeće obavještava da će relevantni normativni akti biti objavljeni u Službenom listu EU 13. ožujka.

Političku odluku o proširenju trenutnog paketa sankcija, koji istječe 15. ožujka, veleposlanici svih 28 država članica EU su prihvatili 21. veljače.

U ponedjeljak je zamjenik predsjednika Europskog parlamenta Fabio Massimo Castaldo rekao kako će zemlje Europske unije koje se ne slažu s politikom sankcija protiv Rusije morati posegnuti za vetom u Vijeću Europe. Prema njegovim riječima, antiruske sankcije su izazivale ozbiljnu štetu malim i srednjim poduzećima u Italiji i Europi, kao i trgovinskim i gospodarskim odnosima između Europske unije i Rusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je rekao da ciljevi koje je sebi postavio Zapad, namećući sankcije protiv Ruske Federacije, besmisleni i štetni. Čelnik ruske države je naglasio da sankcije štete svima.

Vladimir Putin i Angela Merkel
FOTO: Vladimir Putin i Angela Merkel

Službena predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Rusije, Maria Zaharova, komentirala je odluku o produljenju sankcija EU protiv ruskih građana i tvrtki.

“Ako bude slijedila reakcija s naše strane, to će sigurno biti objavljeno. Stručnjaci bi trebali raditi na ovom pitanju”, rekla je predstavnica ministarstva vanjskih poslova.

Iako su se tijekom rasprave u Europskom parlamentu dan ranije čule brojne izjave o tome kako su sankcije neučinkovite i stoga ih je potrebno ukinuti, Vijeće EU se pri donošenju odluke držalo obveze prema “savezniku”, Sjedinjenim Državama, koje su upravo nametnule carine za europski čelik i aluminij. Dakle, imamo paradoksalnu situaciju, koje su svi svjesni, ali se nitko ne usudi reći istinu ili posegnuti za pravom veta pri glasanju.

Naime, opseg i sektore u sankcijama protiv Rusije prije svega diktira Washington, a Vijeće Europske unije samo papagajski ponavlja argumente gospodara s one strane Atlantika.

Europa ili ne razumije ili ne želi shvatiti da Rusija, kao što je više puta naglašeno u Moskvi, nije strana sukoba u Donbasu. Nema raspoređene redovne trupe, zrakoplovne snage i oklopno-mehanizirane divizije. O dragovoljcima je nepotrebno trošiti riječi, jer je poznato da ih je bilo, da ih još uvijek ima i da će ih biti i više ako oružani sukob eskalira. No, dijelovi Oružanih snaga Ruske Federacije ne sudjeluju u sukobu na istoku Ukrajine, što vrlo dobro zna OESS, koji je tamo prisutan i to se navodi u njegovima izvješćima.

Glavni poticaj za sankcije daje prvenstveno Washington. Vijeće Europske unije naknadno samo poduzima  iste ili slične korake. Osim toga, formulacija produljenja tih sankcija govori o pogrešnoj percepciji situacije u Ukrajini.

Naime, kako bi se stabilizirala situacija i došlo do ukidanja sankcija, trebali bi se provesti Sporazumi iz Minska, a to je nemoguće nakon što je Kijev nedavno usvojio takozvani Zakon o reintegraciji Donbasa. Dakle, glavni krivac za ometanje njihove provedbe je Kijev. Stoga ne treba ni čekati ukidanje antiruskih sankcija i gubiti vrijeme na tu temu, iako je primjetno kako se stav prema ovom pitanju na Zapadu očigledno mijenja.

Ukrajina - Rusija
FOTO: Ilustracija, situacijau Ukrajini

Poslovna zajednica je odavno shvatila da su sankcije udar na europsko gospodarstvo i ne koriste poslovanju. Mnoge zemlje, poput Italije, Francuske i Češke, su protiv njih, ali na kraju ipak glasaju za još jedan krug produljenja, pa za još jedan i još jedan…

Kao što smo naveli, potpredsjednik Europskog parlamenta Fabio Massimo Castaldo je pozvao zemlje Europske unije koji se ne slažu s politikom sankcija protiv Rusije da iskoriste svoje pravo veta kada je u pitanju njihovo proširenje. No, Vijeće EU je zanemarilo njegov poziv, a Državna Duma zna zašto.

Fabio Castaldo, aktivist od Pokreta 5 zvijezda u Italiji, uoči glasanja je rekao da sankcije ne igraju nikakvu pozitivnu ulogu u promicanju pragmatičnog rješavanja sporova koji su nastali između EU i Ruske Federacije.

“Moramo ponovno početi iskren pregovarački proces, tijekom kojeg bi jedna i druga strana iskreno izrazile svoje stavove i interese u igri. Tako on se također može doprinijeti konačnoj de-eskalaciji sukoba u Ukrajini”, rekao je Castaldo.

Zamjenik čelnika Europskog parlamenta je rekao da su sankcije izazvale veliku štetu trgovinskim odnosima Europske unije i Rusije, malim i srednjim poduzećima u Italiji i Europi, a korist od njih nema nitko.

“Mi ćemo se agresivno boriti kako bi bili sigurni zemlje shvate ovaj pristup i imaju hrabrosti da iskoriste svoj veto u Vijeću Europske unije”, rekao je Fabio Castaldo, navodeći “da će na istoj valnoj duljini kao Italija biti i druge zemlje”.

Fabio Massimo Castaldo
FOTO: Fabio Massimo Castaldo

Podsjetimo da je na ovom glasanju glasovao predstavnik Renzijeve vlade u odlasku i da nova talijanska vlada tek treba biti formirana.

Nakon što je Vijeće EU produljilo sankcije za još šest mjeseci. Ruska Državna Duma je komentirala situaciju.

“Ako se sjetiti svega što je rečeno u Europi o besmislenim sankcijama i sukobu s Rusijom, da sve to nije bila samo retorika za sankcije bi ostali samo Poljska, baltičke zemlje i Bugarska”,  rekao je Odbora za međunarodne poslove Državne Dume Vitalij Milonov.

On je izjavio da je neovisnost Europske unije u donošenju odluka ograničena.

Nacionalni interesi država članica Europske unije često se zanemaruju i ispred njih su interesi sjevernoameričkih partnera. I ovo je paradoks. Predstavnici Italije, nama prijateljske zemlje, žele tolerirati štetu nanesenu njezinom gospodarstvu antiruskim sankcijama. Talijani žele vratiti veze s Rusijom i proširiti uzajamno korisne odnose. Prije su Nijemci i Francuzi govorili isto. No, na žalost, razumni glasovi naših prijatelja u Europskom parlamentu su puno tiši i urlaju glasovi naših neprijatelja, koji ne proizvode ništa osim lažnog kavijara i papalina i koji su vođeni samo interesima svojih prekomorskih sponzora”, rekao je Vitalij Milonov.

Milonov je također podsjetio da se sve odluke u Europskoj uniji donose kolektivno i postizanjem konsenzusa.

“Cijela generacija poljskih političara odrasla je na programima upravljanja institucijama za mlade koje je izradio američki State Department. Poljska, baltičke države i Švedska su zemlje čije je rukovodstvo jednostavna anomalija, poput životinje koju se natjera protiv Rusije. Bit će teško s njima graditi dijalog, iako je i to vjerojatno moguće. Uostalom, obični stanovnici baltičkih zemalja uglavnom shvaćaju da bi imali više koristi od dobrosusjedskih odnosa s Rusijom”, zaključio je Vitalij Milonov.

Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
kladionicar
5 godine prije

Nova jezicka vjezbalica – “Brrrisel Rrrrusiji grrrrize rrrrep, Brrrrisel Rrrrusiji grrrrize rrrrep”…. U tom grizenju Brrrrisel zaboravlja da se ispod repa nalazi prkno, iz kojeg, ako Rusija pusti vjetrove, bit ce oduvan i preko Atlantika, a ako, ne daj boze, odluci se i pokakati, bit ce to u kolicinama koje ce ga doslovno zatrpati.

Adriana
5 godine prije

Za sada, Rusi lupe ponešto kontrasankcija, uvuku dublje glavu u ramena i nastave gurati dalje…
Za sada.

igi
5 godine prije

….Mi ćemo se agresivno boriti kako bi bili sigurni zemlje shvate ovaj pristup i imaju hrabrosti da iskoriste svoj veto u Vijeću Europske unije”, rekao je Fabio Castaldo, navodeći “da će na istoj valnoj duljini kao Italija biti i druge zemlje”.
….hrabrost je pojam koji više ne stanuje u EU…samo antisemitizam..ovaj antirusizam.

Zagor
5 godine prije

Danas se Theresa May obratila Britanskom parlamentu u vezi trovanja u Salisbury-ju i dala ultimatum od 36 sati ruskom veleposlaniku u zemlji, da objasni kako je “Novichok” ruski vojni nervni agens završio u Engleskoj.
U slučaju neobjašnjenja će se suočiti (veleposlanik) sa “extensive measures” što god to značilo, te ako se dokaže da Rusija stoji iza toga, to bi bilo nezakonito korištenje sile.

ZЪVЪNIMRЪ
5 godine prije

sramota

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Šta će reć?
Niti mogu niti smiju napraviti nešto drugo.
A USA će nabit carinu na žvakalice i rebatinke. Koje se prave u Kini. Ako im Jenkiji dozvole. Inače ništa.

Alex
5 godine prije

Ma ko im hebe mater

alan ford
5 godine prije

Nije to produljila EU; već Rockefeller, Rotschild, Soros i ostali hazarski banditi, vlasnici korporacije SAD, i gospodari EU. naprosto je nevjerojatno kako cionisti drže cijeli svijet za muda.. Ali kada su većina ljudi mamlazi ispranog mozga…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI