fbpx

Rusija nije priznala republike Donbasa zbog puno ambicioznijeg plana za Ukrajinu

bataljon vikinzi novorusija ukrajina dnr lnr

Donbas je u ratu više od pet godina. Donjecka i Luganska Narodna Republika  od proljeća 2014. trpe agresiju Kijeva, koja nikada nije prestala, iako je rat iz aktivne faze prešao u fazu pozicijskih borbi i bombardiranja rubnih dijelova DNR i LNR od strane ukrajinske vojske. Armija Donbasa, nekoć „narodne milicije“, ne mogu uzvratiti istom mjerom jer su se ukrajinske snage ukopale u naselja u kojima žive rođaci, prijatelji i poznanici boraca s teritorija koji je proglasio neovisnost od Kijeva. Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku nije priznao nitko, čak ni Moskva. Na području ove dvije republike, veličine nešto više od 15 000 kvadratnih kilometara je u vrijeme izbijanja sukoba živjelo 3,8 milijuna ljudi.

Postoje mnoge verzije zašto Rusija nije priznala neovisnost narodnih republika. Sudbina i budućnost Donbasa ostaju neriješene pet godina, a na njegovom teritoriju se nastavlja rat čiji kraj još nije na vidiku. Za to vrijeme nije pronađeno nikakvo političko ili vojno rješenje za ovaj sukob. Do sada su jedini sporazumi o njegovom statusu, priznati na međunarodnoj razini, oni iz Minska.

Unatoč očitoj beskorisnosti provedbe sporazuma, svi koji su uključeni u sukob izjavljuju da za Sporazum iz Minska nema alternative. Naravno, postavljaju se pitanja zašto se sporazumi ne provode i zašto, unatoč tome, nisu raskinuti, ili zašto nije predložen neki drugi učinkovitiji mehanizam za rješenje sukoba.

Poznato je da je za okončanje bilo kojeg rata potrebno otkloniti uzroke koji su do njega doveli, bez čega se u osnovi nijedan rat ne može riješiti.

Uzrok sukoba bio je državni udar u Kijevu kojeg su organizirale SAD, a pomogla Europska unija. Uslijedio je oružani odgovor Donbasa neonacistima koji su došli na vlast, koji su silom htjeli asimilirati cjelokupno stanovništvo u državu koja je prigrlila ideologiju ukrajinskog kolaboracionista iz Drugog svjetskog rata Stepana Bandere.

Izbijanje rata na granicama Rusije je ujedno dio američkih planova za pretvaranje Ukrajine u antiruski mostobran i uvlačenje Rusije u oružani sukob s Ukrajinom.

Uspjeh Sjedinjenih Država u Ukrajini je olakšan nemiješanjem ruskog vodstva u ono što se događalo u susjednoj zemlji, osim dobro poznatih događaja na Krimu. Masovni prosvjedi na jugoistoku, referendum o neovisnosti i narodni oružani ustanak na Donbasu odvijali su se bez sudjelovanja Moskve, a mnogi tvrde i protiv njezine volje i želje.

Proces rješavanja sukoba u Donbasu prošao je nekoliko faza, počevši u travnju 2014. potpisivanjem Ženevskog memoranduma od strane EU, Sjedinjenih Država, Rusije i Ukrajine, kojim je Zapad pokušao zaustaviti masovne narodne prosvjede na jugoistoku zemlje i razoružati vojsku u Donbasu. Ništa od toga se nije dogodilo, a protesti su se širili. Ukrajinske vlasti ih nisu uspjele suzbiti, a do ukrajinske granice je premješten impresivan kontingent ruskih trupa. Zapad je bio uplašen odlučnim postupcima Rusije na Krimu i bojao se širenja kampanje na cijeli jugoistok. Štoviše, nije zaboravio kako se Rusija brzo „pozabavila“ Južnom Osetijom i Abhazijom.

Zapad je odlučio djelovati odlučnije i 7. svibnja poslao je svog izaslanika u Moskvu, koga je zastupao čelnik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), Didier Burkhalter, koji je Moskvi dao ponudu koja se nije mogla zanemariti, a kasnije ćemo objasniti i zašto. Navodno je Moskva upozorena da bi se Rusija, ukoliko se krimski scenarij bude širio, mogla naći u potpunoj međunarodnoj, političkoj i ekonomskoj izolaciji. SAD su to zaista mogle organizirati, ali govorimo o 2014.

Tada je na konferenciji za novinare Vladimir Putin prvi put preporučio odgađanje referenduma u Donbasu, Rusija je povukla trupe s ukrajinske granice i ubrzo priznala rezultate predsjedničkih izbora.

6. lipnja 2014. godine, na obljetnicu savezničkog iskrcavanja 1944. u Normandiji, čelnici Rusije, Njemačke, Francuske i Ukrajine, bez sudjelovanja američke strane, složili su se da u „Normandijskom formatu“ zajedno riješe sukob u Donbasu. Bio je to uvod u Sporazume iz Minska. Već tada je utvrđeno da se Donbas pod određenim uvjetima treba vratiti u Ukrajinu.

Milicije Donbasa i dobrovoljci su se nastavili boriti protiv opremljenije ukrajinske vojske, a sudbina republika već je bila unaprijed određena.

Nakon pregovora predstavnika Ukrajine i Donbasa je krajem lipnja sklopljeno primirje, ali je Petro Porošenko prekršio sporazum i pokrenuo napad na Donbas s ciljem likvidacije republika vojnim sredstvima. Bio je vrlo blizu ostvarenja tog cilja. Snage ukrajinske vojske i kriminalne neonacističke skupine bataljona Desnog sektora su vjerovale da će bez problema poraziti lokalne milicije.

To bi bio ozbiljan strateški poraz za Rusiji, koja nije izravno intervenirala, ali je pružila svu potrebnu pomoć Donbasu, uključujući slanje dobrovoljaca, od kojih mnogi s velikim ratnim iskustvom iz borbi u Pridnjestrovlju, Čečeniji, čak i veterane iz Afganistana. I Donbas je preživio.

Zašto je Vladimir Putin popustio i odlučio čekati?

Postoje mnoge verzije zašto Rusija 2014. godine nije poduzela ozbiljne mjere za oslobađanje Donbasa, možda i cijelog jugoistoka, a prema nekima sve do Dnjepra, uključujući grad Odesu. Od svih verzija je najlogičnija da Rusija u to vrijeme naprosto nije bila spremna za globalno sučeljavanje sa Zapadom.

Sjedinjene Države su tada mogle srušiti ekonomiju Rusije i zemlja ne bi mogla opstati. Rusija je 2014. trebala dovršiti naoružavanje vojske, organizirati proizvodnju komponenti koje su ruskom vojno-industrijskom kompleksu isporučivane iz Ukrajine, pokrenuti vlastiti sustav naplate umjesto međunarodnog sustava SWIFT kojeg kontroliraju SAD, omogućiti izvoz plina da zaobiđe Ukrajinu, diversificirati gospodarstvo i provesti supstituciju uvoza, ojačati poljoprivredu i postići samodostatnost prehrane i tek onda prihvatiti izazov za moguće globalno sučeljavanje sa Zapadom. 2014. godine je Rusija jednostavno bila u  situaciji da si nije mogla dozvoliti luksuz punog embarga Zapada i njegovih saveznika poput Australije, Japana, Južne Koreje, Novog Zelanda, Kanade i drugih zemalja iz zapadne orbite. S politikom kakvu je vodila, Moskva je uspjela ograničiti štetu na „ciljane sankcije“ koje nisu uništile rusku ekonomiju. Učinak sankcija se osjetio 2015. godine, a već 2016. su stvari krenule nabolje. Za rješavanje svih tih zadaća je trebalo vremena i Rusija se tek sada približava rješenju tih problema.

Moskva je diplomatskim putem pokušavala intervenirati, dok je istovremeno pružala humanitarnu i vojnu pomoć Donbasu. Na bivšeg ukrajinskog predsjednika Porošenka, iako uzalud, vršio se pritisak za provedbu Sporazuma iz Minska, prema kojima se Donbas trebao vratiti u Ukrajinu. Međutim Porošenko prije, a Volodimir Zelenski sada, kao da tjeraju najbogatiju i najproduktivniju regiju iz Ukrajine. Nisu proveli nijednu od odredbi iz Sporazuma iz Minska i stalno prijete da će, ako se Donbas ne preda, biti prisiljeni na vojnu opciju.

Ali Porošenko prije i Zelenski danas kao da se ne sjećaju kako je ukrajinska vojska poražena je u kotlovima u Ilovajsku i Izvarinu, te u blizini Saur-Mogile, kasnije u Debalcevu. Narodne milicije su tada desetkovale ukrajinske trupe, ali nisu planirale daljnje borbe i zauzimanje Mariupolja. U svakom slučaju, vojne pobjede su prisilile Kijev da sjedne za pregovarački stol i potpiše Sporazume iz Minska.

U skladu sa sporazumima, strane u sukobu su Ukrajina i republike Donbasa, a Rusija, Njemačka i Francuska su međunarodni posrednici. Unatoč tome, Zapad čini sve kako bi Rusiju predstavio kao stranu u vojnom sukobu s Ukrajinom i nameće joj sankcije zbog neispunjavanja nepostojećih obveza.

Sporazumi iz Minska formalno teže mirnom rješavanju vojnog sukoba u Donbasu, ali predviđeni mehanizmi ne uklanjaju uzroke koji su doveli do sukoba. Sporazumi su mogli ispuniti samo jednu zadaću, važnu u trenutku njihovog potpisivanja, a to je zaustaviti vruću fazu rata.

Sporazumi predviđaju vojne, humanitarne, gospodarske i političke aspekte rješenja sukoba. Izvodljiva su bila samo prva dva i djelomično su provedena. Ugovori detaljno opisuju kako se treba provesti razdvajanje zaraćenih strana i na kojoj udaljenosti moraju biti određene vrste oružja. Ali ni to nije poštivano i ukrajinska je vojska na mnogim mjestima zauzela “sivu zonu” i približila se položajima armije Donbasa. OESS nema nikakvu kontrolu nad situacijom, a granatiranja se nastavljaju na dnevnoj bazi.

Ukrajina vojnim sredstvima ne može zauzeti republike, kao što su u Ukrajini i Sjedinjenim Državama svjesni da Rusija to neće dopustiti. Ruska vojska neće biti ni potrebna za ulazak na teritorij republika, ukrajinske trupe su na dometu ruskih projektila i zrakoplovstva. Vojska Donbasa morat će samo prihvatiti zarobljenike.

Sukobi i granatiranja Donbasa bi se mogli zaustaviti, ali je za to je potreban pristanak Washingtona, kojem je rat u Donbasu bio potreban kao faktor pritiska na Rusiju. Na početku sukoba SAD su pokušale uvući Rusiju u sukob, ali ona “nije ušla u rat” i očito je da sada to neće učiniti.

Situacija se tijekom godina mijenjala. Rusija je nametnut čitav niz sankcija, uključujući i za Donbas, a vojna konfrontacija tamo u ovoj fazi nije ni relevantna za Sjedinjene Države. Stoga prekid neprijateljstava u Donbasu može biti predmet sporazuma Rusije i Sjedinjenih Država, koje odlučuju hoće li i kada zaustaviti ovaj rat.

Moguće je organizirati i učinkovitu kontrolu primirja bez sudjelovanja mirovnih snaga. Može se provoditi „unakrsni nadzor“ svake strane u sukobu u “sivoj zoni”. Slična shema je primjenjena tijekom uklanjanja raketa srednjeg dometa kasnih ’80-ih, kada je sovjetska vojska kontrolirala uništavanje raketa u Sjedinjenim Državama, a Amerikanci u SSSR-u.

Na humanitarnom planu je bez ikakvih problema moguća razmjena zatvorenika “svi za sve”, jer za to postoje svi preduvjeti. Za sada je zamijenjeno 35 Ukrajinaca za 35 Rusa, a slične razmjene su provedene i u dogovoru Kijeva s Donjeckom i Luganskom. No, još uvijek ima ljudi koji neotrebno čame u bivšim zatvorima pretvorenim zarobljeničke centre.

Pitanje amnestije za sukobljene strane još uvijek nije rješeno, jer ne postoji mehanizam za procjenu stupnja sudjelovanja onih koji su bili uključeni u sukob. Za Kijev su do ovog trenutka sviu Donbasu „teroristi i separatisti“, čak i ako se radi o običnim ljudima koji su obavljali poslove opskrbe jedinica i slično.

U gospodarskom pogledu, promjena vlasti u Kijevu je obećavala da će ukinuti blokadu prometnica i veze s republikama, kao što je bilo prije 2016. i nastaviti trgovinu industrijskim proizvodima i sirovinama. Prije svega, to treba Kijevu, koji kritično ovisi o ugljenu iz Donbasa. To bi osiguralo nastavak rada velikih poduzeća ukrajinskih oligarha i opskrbu njihovih proizvoda Ukrajini. Ali ni tu se ništa ne mijenja, usprkos svim obećanjima Volodimira zelenskog u predizbornoj kampanji.

Unatoč službenim izvješćima o obnovi industrije i razvoju Donbasa, tamošnja situacija je vrlo teška, a većina poduzeća neradi. Stanovništvo ima problema s pronalaženjem posla, a ako ga ima, onda su plaće male. Zbog mogućih zapadnih sankcija, državne strukture Rusije ne obnavljaju industrije Donbasa, niti se proizvodnja integrira u ruske industrijske strukture. Ipak, stvorene su sheme za poslovanje preko banaka u Južnoj Osetiji i Abhaziji i prodaja onoga što se proizvede, posebno ugljena, preko „trećih entiteta“.

Glavna poduzeća Donbasa nalaze se pod nadzorom najmoćnije ruske korporacije Rostec. Vanjsko upravljanje poduzećima provodi tvrtka Vneštorgservice, posebno stvorena i registrirana u Južnoj Osetiji, na čelu s Vladimirom Paškovom.

Zbog zapadnih sankcija, ruske industrijske strukture ne idu u Donbas, a Vneštorgservice je prisiljen poslovati zaobilaznicama, što zahtjeva pomoć gospodarstvenika sumnjive reputacije, koji u sjeni provode sheme za opskrbu sirovinama i prodaju proizvoda, ali većina prihoda ne završava u proračunu republika.

Tako u Donbasu postoji industrijski potencijal i mogućnost njegovog razvoja, ali se on ne koristi, dok tijekom godina infrastruktura i oprema stare i propadaju, a upravljačke strukture nestaju zbog nedostatka kvalificiranih stručnjaka. Sve su to problemi koji se moraju riješiti.

Politički, sporazumi iz Minska predviđaju rješavanje sukoba povratkom Donbasa u Ukrajinu s posebnim autonomnim statusom i decentralizacijom države, ali sporazumi nisu predvidjeli mehanizme kako to realizirati. Mjere propisane sporazumima ne uklanjaju uzroke koji su doveli do sukoba, koji bi se trebali ticati ne samo Donbasa, već i cijele Ukrajine.

Tako smo došli u situaciju u kojoj je nemoguće vratiti Donbas u današnju Ukrajinu, jer bi, usprkos svim jamstvima, decentralizaciji i posebnom statusu, Kijev odmah rasformirao lokalnu armiju, a jedinice lokalne policije ne bi mogle zaštititi stanovništvo od odmazde. Bez rušenja ovakvog sustava vlasti u Ukrajini, zabrane postojeće ideologije i denacifikacije Ukrajine, jedini put Donbasa je daljnje odvajanje od Ukrajine. Stoga je politički aspekt Sporazuma iz Minska mrtvo slovo na papiru.

Pobunjeni Donbas jeste neugodan faktor za Rusiju, jer je izgovor za uvođenje sankcija. U početku je ustanak doslovno zbunio Moskvu, kojoj nije bio potreban poput Krima, ni politički, ni ekonomski, ni vojno. Svi razumiju da je u ovoj fazi još uvijek nemoguće integrirati Donbas u Ukrajinu, ali je također nemoguće priznati neovisnost i integrirati ga u Rusiju. Zapad samo čeka taj potez Moskve da izvrši još veći pritisak na Rusiju.

Osim toga, priznavanje i odvajanje republika ukida bilo kakvu mogućnost za povratak ostatka Ukrajine u sferu utjecaja Rusije, a Moskva i ne krije da joj je cilj ponovno uspostaviti veze s bratskim ukrajinskim narodom, kojeg trenutno vodi manjina koja povijesno potječe iz austrougarske Galicije i zapadnih ukrajinskih provincija.

Zato je želja ruskog vodstva da “gurne” Donbas u Ukrajinu i ojača položaj proruskog stanovništva, kako bi se spriječio konačni gubitak Ukrajine, logična i razumljiva.

Sjedinjene Države se također ne žure da se Ukrajina vrati u sferu utjecaja Rusije. Uložili su previše napora u raskol i moraju zadržati svoju odskočnu dasku na samim granicama Rusije. Kremlj danas nema poluga da riješi ovaj problem i zato „nema alternative“ Sporazumima iz Minska. Ali isto tako ni Zapad nema alternative i mora se pomiriti s tim da ovakva Ukrajina nije kandidat ni za EU, posebno ne za NATO.

Rusija još u početku oklijevala priznati izbor novog ukrajinskog predsjednika Zelenskog i počela je poduzimati proaktivne korake u Ukrajini. Na primjer, počela je izdavati ruske putovnice građanima DNR i LNR, iako takvi koraci ne govore o mogućem priznavanju Donbasa, a još manje o njegovom uključivanju u Rusiju.

Priznanje neovisnosti Donbasa ne uklapa se u ruski koncept rješavanja ukrajinske krize, ali odluka o davanju državljanstva građanima DNR i LNR ima dalekosežne posljedice i poruka je Sjedinjenim Državama i ukrajinskim elitama da će, ako pređu „crvenu liniju“ i napadnu ruske državljane u Donbasu, oni dobiti rusku zaštitu. Osim toga, to stanovnicima Donbasa ulijeva povjerenje u njihovu budućnost i daje im mogućnost kretanja po teritoriju Rusije, dobivanja posla, obrazovanja, medicinske i socijalne pomoći. Stoga je ovaj korak puno više od običnog „dvojnog državljanstva“, kako ga tumačimo mi u regiji.

Rusiji je zanimljiva cijela Ukrajina, možda bez Galicije, ili barem jugoistok s Odesom i pristupom Pridnjestrovlju, ali trenutno nema preduvjeta za realizaciju takvih ciljeva. Ukrajinske „elite“ su u potpunosti podređene Washigntonu, društvo je demoralizirano i dezorijentirano i nema nikoga tko bi vodio narodni pokret protiv Kijeva.

Za provedbu ovog plana se vjerojatno gradi jasna strategija s nizom političkih, ekonomskih i socijalnih metoda i mehanizmima, moguće i vojnih, koji će vratiti teritorij i ukrajinski i ruski narod na njegovo povijesno mjesto u njegovoj civilizaciji. Za te svrhe će biti potreban svjetionik, a to može biti samo Donbas, gdje se zajedničkim naporima mogu formirati reformatorske snage bivše Ukrajine. Donbas bi trebao biti temeljito promijenjen i radikalno očišćen od političke i ekonomske močvare u koju je bio uvučen. Trebao bi postati civilizirano i atraktivno središte za ujedinjenje zemalja jugozapadne Rusije. Naravno, to uopće ne znači promjenu granica, već povratak Ukrajine u zajednicu istočnoslavenskih narioda, gdje i pripada, a žurba  u tom procesu je loš saveznik.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
79 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Rusija ne treba da se zuri sa pomaganjem Ukrajini. Treba ih pustiti da sami shvate da su pogrijesili, pa da zamole prijem u ZND, EAU, ODKB isl. A onda ih trebaju ostaviti pred vratima da klece nekoliko godina. Ako im pruzi ruku prerano ujesece je. Ako ih olako prime nazad bice ponovo nezahvalni. Jedina terapija je klecanje godinama kako to radi EU. A i tad Rusija ne treba da se bakce Ukrajinom veci ih treba prepesutiti Lukasenku da zavede red. A Ukrajina nema drugog izlaza. Zapad je zamoren od Ukrajine. Evo sad i MMF kaze da ce prestati sa kreditiranjem… Pročitaj više »

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  tihobl

direktor svemira je izgubio ukrajinu za sva vremena i pretvorio je u svog najžešćeg neprijatelja sa vremenom će biti izgrađen potpuno novi ukrajinski identitet koji će se zasnivati na mrežni prema rusima i obožavanju zapada kada uđu u nato za par godina onda ćemo imati međuslavenki sukob nesagledivih razmjera zapad će gurati i financirati rat protiv rusije tako što će ih naoružavati i obučavati u pogodnom trenutku će ih gurnuti kao što su gurnuli švabe u drugom ratu ali će gurnuti i druge zemlje kao što je gruzija koja razvija biološko oružje, poljska, baltičke zemlje itd svima njima će biti… Pročitaj više »

dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
Gost
dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
1 godina prije
Reply to  Ha ha

Upoznat si dobro sa planovima veseli.

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije
Reply to  Ha ha

Kad bas spominjes Hitlera, mozes dodati i Napoleona. Mislim da te nemoram pdsjetiti kako su zavrsili.
Kaze se, nikad dva bez tri. Uvijek kazem da Khazari neznaju razmisljati, imaju samo instikt za vratiti se u danasnju Ukrainu.

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Vladimir

Vladimir
Hitlera i Napoleona je stvorila ekonomija
da nisu oni
bili bi neki drugi sa drugim imenom
ali bi opet bili
rusija je uvijek krajnji cilj

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Ha ha

Ha ha ha, ne pozanjes ukrajince, najvece europejce, a prije toga najvece komuniste, a prije toga najodanije naciste, a prije toga navjatrenije boljsevike, a prije toga najbolje ruse, a prije toga prave poljake … Za 10 godina bice najveci rusi i trazice da se drzavni vrh vrati u staru prijestolnicu.

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  Ha ha

Nije on izgubio nista i nece Banderovci uraditi nista. Cijeli taj projekat je propao. Moskva hoce da se Ukrajina federalizira kako bi onda sastavni dijelovi ostvarili pravo na samoopredijeljenje. A to ce biti prije ili kasnije. Situacija se mijenja i sad je mnogo drukcija nego prije 5 godina. Rusiji se ne zuri. A to sto Moskva nije vojno intervenirala jeste najmudrija odluka. Taman im treba da zaglibe u rat sa banderovskom gerilomi da rasture drzavni proracun za izdrzavanje zemlkje od 40 milijuna koju bi morali drzati pod okupacijom. Ovako je dobro, Ukrajina propada i na grbaci je zapadnih mentora koji… Pročitaj više »

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Ringo10

Ringo
Slažem se . Koliko košta samo oporavak Krima.
Vratiti Ukrajinu u red ekonomski bi ih uništilo ili iscrpilo do krajnje mjere .

Ivex
Gost
Ivex
1 godina prije
Reply to  Ringo10

Tako je zna Putin i većina njegovih ljudi iz Kgb kako je Sovjetima pružena puna tikva koštica bez mesa u Afganistanu Rusi nemaju FED da štanca novčanice kako im se prohtije. Bilo i glupo zaglaviti u ratu na svojim granicama . Ukraina je već leš od zemlje od skoro 42 miliona ljudi spala je na 30 preko 8 miljuna uglavnom mladih je otišlo u Poljsku i Rusiju. Kada narodu dođe do grla visjeti ce ovi s Megdana kao strašila po trgovima.

Sarmat
Gost
Sarmat
1 godina prije
Reply to  Ha ha

Ha, ha,
imaš pravo, takav im je plan. Pitanje je samo hoće li im uspijeti. Ne znam. Mnogo je tu još nepoznanica koje nosi budućnost. To poživi, doživjet će rasplet , zasad nepoznat

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ono na slici buckasto okrenuto leđima…vjerojatno vojnikinja ?
Btw članak me se nije dojmio…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Lucija

Da, bilo bi puno ljepše gledati kako ruski tenkovi ulaze u Kijev i hapse Porošenka, Turčinova & Co, ali upravo u tom i jeste poanta, da Putin ne radi ono što bi se nekome svidjelo dva tri dana, a onda borba s međunarodnom izolacijom kao Kina poslije Tienanmena, čak i ako je Peking s punim pravom reagirao kako je reagirao. Ovo zaista izgleda dosadno i umara koliko traje, ali se tako pobjeđuje. Sun Cu: Sjedi kraj rijeke i ako si dovoljno strpljiv vidjet ćeš leš svog neprijatelja kako pluta nizvodno.

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije
Reply to  Lucija

Vojnikinja, dali je to vazno ako je dobrovoljka.

Dub miroslav "lobotomirana ovca" prema LR-u
Gost
Dub miroslav "lobotomirana ovca" prema LR-u
1 godina prije
Reply to  Vladimir

Lucija
Žene nemaju što tražiti u profesionalnoj vojsci. Jedino mjesto u ratu imaju u obrambenim snagama, u obrani svog ognjišta od agresora, sve drugo je nedopustivo i treba zabraniti. Sve ostalo vodi dvostrukom i trostrukom moralu. Več mi je dosta tih pi.darija. Ukoliko su “slabiji spol” (kad god im zatreba) nek ne traže kruha vrh pogače.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Dub lobotomizirani
1. Nisam nikada razmišljala o toj formalnoj(pravnoj) razlici između (profesionalne) vojske i ‘obrane’.
Postoji pristojan broj jakih i fizički sposobnih žena…npr onih koje se zovu sportašice…ali i – psihički i mentalno. Npr – ja. Dok nisam počela ovdje komentirati nisam znala da sam talent za neke stvari…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Lucija

Dub Nastavak. Ono bitno. A kako to žena brani svoje ognjište…ako nšta nezna o ničemu? Otvoreno govoreći, malo mi znamo o povjesti. Malo novije. Nedavno sam pisala o ‘night witches ‘. Bacili su ih u borbu jer su bili očajni. Žene u drvenim avionima bacaju iz njih bombe na Njemce u Rusiji. Jovanka Broz je u činu kapetana (?) izašla iz rata. Jedinica je bila sastavljena od samih žena. 70% žrtava. Eto. Malo tko uopće zna za to. Neznam za profi je ali mislim da bi u normalnoj državi ( dakle NE našim današnjim) svi trebali imati 6 mjeseci prigodnog… Pročitaj više »

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Lucija

Ljudmila Pavličenko imala više kilova od Zajceva .
Od 309 priznatih bilo je i 36 njemačkih snajperista.
U Crvenoj armiji za www2 bilo preko 2000 ženskih snajperista od kojih je oko 500 preživilo rat.

Milunka Savić, preobukla se u muškarca da pristupi vojsci.
9 puta ranjavana, prošla Bregalnicu i WW1 ako se dobro sjećam bila u Gvozdenom
Nosioc francuske Legije časti i najodlikovanija žena WWI

Luce , za muške obavezan vojni rok 6 mjeseci i to s tvrdom obukom
Za žene bih ipak ostavio na dobrovoljnoj bazi ali da se takav angažman pozitivno društveno valorizira

"Lobotomozirana ovca" Dub Miroslav
Gost
"Lobotomozirana ovca" Dub Miroslav
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija Slažem se s tobom što se tiće obuke. Svi bi trebali proći vojnu obuku, domačinstvo i tehnički odgoj. To su znanja potrebna za preživljavanje (“škola za život”). Ono što mi smeta je stavljanje osoba na koje smo posebno osjetljivi pred cijev. U normalnom životu dignuti ruku na ženu je zločin a ubiti je je zločin nad zločinima i onda par budala odlući da će biti rata i odjednom za ubistvo tri žene dobiješ odlikovanje. Izvini no meni je to jako jako pomjerena stvarnost, psihodelija. Ne, nikako se ne slažem da žene idu u profesionalnu vojsku a poslije kući vrište… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Dub
Licemjerje ne počinje sa ženama u vojsci.
Počinje…s Rimskim pravom. U ratu je u redu ubiti , ako si vojnik, protivničkog vojnika…
U mirnodopsko doba ne.
I danad je Rimsko pravo mislim na 1. godini prava.
😊 A…hm…kršćanstvo…?
Nitko to nije propitivao…

"Lobotomozirana ovca" Dub Miroslav
Gost
"Lobotomozirana ovca" Dub Miroslav
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija
Potpuno se slažem sa Vama. To je prokletstvo ljudske vrste i čimpanza majmuna. Mi smo jedini koji “ratujemo”. Bilo bi interesantno istražiti koji su geni odgovorni i kako su se pojavili u genomu.

dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
Gost
dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
1 godina prije

Dugoročne posljedice izdaje Nosferatua izaslanika tame nad ruskim strateškim interesima će se vidjeti kad započne rat sa boljih startnih pozicija za ciozapad koji će u prvi ešalon poslati slovene da ginu za interese poraženih od Svjatoslava. Da nisu ubili generala heroja Lebeda on bi sa nagomilanim trupama produžio do njegovog Pridnjestovlja, Odese i Dnjepra jer nebi uvažavao interese onih koji žive u Dnjepropetrovsku (koji zgotoviše hram za ukazanje šnersona) koje brat Nosferatu ne smije dirati.

Šule
Gost
Šule
1 godina prije

General Lebed je bio špijun stranih sila-pogodi kojih?

dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
Gost
dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
1 godina prije
Reply to  Šule

Šule, zašto imaš potrebu mene podučavati, meni vaši sublimacijsko fotonski virusi ne mogu ništa, imam rezistentnost na njih.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Šule
Neznam otkudkuda ti to?
Nostradamus je bio najbolji u ‘realnom’ vremenu, svom vremenu, vremenu Katarine Mediči …bartolomejske noći…
Smrti francuskih kraljeva i njenih sinova…
Sve što o njoj nađeš na wiki i njenoj familiji – predskazao je…

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

šulenberg, čitam da se još niste vratili u one baze na libanonskoj granici u kojima su vam ostale gaće…plan ne ide po planu,izgleda?

wdovnqwibviwebfwedcfwdc
Gost
wdovnqwibviwebfwedcfwdc
1 godina prije

Da ja ne pogađam nebi se ti kaćio Šulica.

dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
Gost
dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
1 godina prije

Šule, čitam ja vas bolje nego vi sami sebe, vas odaje bahatost i osjetljivot kad vam se kaže istina koje jego ne smiju znati zato ju vašim zakonima zabranjujete.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Šule
😊 Normalno da je stvarnost gora.
Sami uništavaju svoje baze…😁

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Sve je to dobro opisano, ali nigdje ne vidim “tko su” Porosenko i Zelensky i zasto nece promjenu stvari u Dombasu. Vrtite se oko vruce kase kao macka i ne dirate u sustinu.
Razumijem, WEB u EU, nesmijete, kao ni mi ostali stanovnici EU, nesmijemo uzivati u slobodi govora koju nam nudi EU.

dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
Gost
dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
1 godina prije
Reply to  Vladimir

Oni su oni koji ne postoje, nevidljivi ko stilt, naravno za one koji nemaju naočale iz Dej Liv.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Vladimir

Kao da treba opisivati da oni ne odlučuju ništa

gost
Gost
gost
1 godina prije

Odličan članak

shumadinac
Member
1 godina prije

“Majdan” je kreiran da bi se pokrenula oštra konfrontacija Zapada sa Rusijom, to nije bio dugoročni plan ali su “planeri” iznenađeni Obaminim povlačenjem iz tog plana. Globalistima nije odgovarala konfrontacija sa Rusijom, oni su želeli da “cede” i nju i Kinu pa i “zaklete neprijatelje” kao što su Kuba i Iran. Ali to nije plan Moćnika, oni su brzo odgovorili Brexitom a zatim i udarac u glavu u obliku Trampa. Rusija 2014. nije bila jaka kao danas ali je dosta ranije znala šta se sprema i bila spremna za to. Ovih 5 godina “nenadanog mira” joj je pravi poklon koga… Pročitaj više »

dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
Gost
dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Ti “pregovarači” koje Rusija čeka svako jedno stoljeće pošalju čitavu jewropu na njih da im smanje broj, jel vrijeme da Rusija preventivno sprijeći to što se ponavlja čitav milenij, Ivo i ja mislimo da jeste, ako rusima upravlja rus a ne “pregovarač”.

shumadinac
Member
1 godina prije

Ja ne znam nikoga ko bi danas krenuo na Rusiju. Možda da ratuju po svetu ali da pređe crvenu liniju…

dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
Gost
dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Jel misliš da bi im Staljin dozvolio da dođu na 500 km od Moskve ili bi sve spržio da ima dubinu od tisuću kilometara spaljene zemlje ako nebi moglo milom? Zato su ga i otrovali, Berija i braća.

shumadinac
Member
1 godina prije

Ne znam zašto potežeš Staljina Subaru, Putin neće dozvoliti da pređu granicu. Ni da se približe…

dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
Gost
dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Šumadijo, oni su već na pozicijama za rat svake godine dovlaće nove snage, oni su već preblizu……….pa Staljin im nebi dozvolio da se približe za razliku od Nosferatua i njegova dva, brata po krvi, predhodnika……………..ni Lebedev nebi da ga nisu ubili jer je bio konkurencija njihovom projektu Nosferatuu

shumadinac
Member
1 godina prije

Subaru, to znači da je trebao da napadne 14.?
A Putin nije tako mislio pa je danas 5x jači nego 14. I vremenom uvodi sve novije naoružanje dok neprijatelj dovodi bataljone na granicu a sva ta vojska koja je godinama dovlačena bi izdržala nekoliko minuta ako Rusi zaista krenu. Nema tu mračne sile, mračne su samo namere, strategije a pre svega taktike.

dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
Gost
dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Uveli bi oni njima sankcije i da nije ni obranjen Donbas ni vračen Krim, govorimo o dubini strateškog teritorija koju je Rusija izgubila zbog izdaje Nosferatua i one dvojice prije njega. Rusi bi odvajali od usta da se Rusija naoruža kad bi im Lebedev objasnio što im spremaju i nebi ruse zamajavo sa partnerima ko Nosferatu već bi ih nazvao pravim imenom. Rusija bi i danas imala isto ako ne i više da je Lebedev bio umjesto Nosferatua jer bi prebacio pola industrije na ratnu prozvodnju a rusi bi jeli i travu ako treba ko što su jeli za vrijeme… Pročitaj više »

shumadinac
Member
1 godina prije

Polako Subaru, imam utisak da slušam Šešelja…

dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
Gost
dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Polako Šumi, imam utisak da slušam Nosferatua………

shumadinac
Member
1 godina prije

Stari si ti lisac, ubacuješ komplimente 🙂

dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
Gost
dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Nebih rekao da je sa moje pozicije i izbora analoga to komplić Šumi hehehehe

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije

@Subi Rusija se je počela naglo oporavljati i jačati ekonomski. Putin je održao neoprostiv i romantično naivan ( sada se vidi ) govor u Minhenu. Spasili su Siriju 2012/13 i spriječili libijski scenarij. Tu su prevršili mjeru. Rusiju je trebalo kazniti. Ukrajina je trebala biti repriza afganistanskog scenarija. Trebalo je Rusiju uvući u proxi rat i iskrvariti ljudski i ekonomski. Uz pomoć drugih slavena. Strelkov? Čiji je on igrač? Da li mu je bio cilj zaštita Donbasa ili stvaranje okolnosti da se Rusija uvuče u rat? Na postavljenoj ploči ili bi uvukli Rusiju u proxi rat ili bi na naročito… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

LNT
A znate zašto je bolji?
On je imao r e a l n e ‘fajtove’ u životu. Na ulici, u sportu, u službi. Teorija je jedno, a praksa – drugo.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Parabellum za para bellum ?
* pomoć: Luger

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije

Ko je ,,nosferatu,, ??

Aga
Gost
Aga
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Mora se u raspravama US i Russia oko oruzja i sličnog da rusija minimalno 3-4puta više tehnike oruzja poduhvata napravi od US za istu cijenu,kolicinu novca. Putin obnavlja i gradi jaca Rusiju vojno, da kasnije moze ekonomski. Kao da je proracun maksimalno rastegnut da odrzi vojnu nadmoc i sigurnost i ekonomaki napredak koliko toliko.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Na zalost, Donbas nije svetionik vec zastrasujuci primer, a Ukrajina postaje NATO nezvanicno.
U vezi Ukrajine se mozda ne moze mnogo, ali Donbas ne vode rusi dobro.
Ako je USA upumpavala u Zapadnu Nemacku da bude svetionik kapitalizma bi i Rusija trebala upumpavati u Donbas. I da preuzme direktniju kontrolu. Jer Donbas lici sve vise na Krajinu.

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Trebalo bi upumpavati najmanje 10 godina, a NATO ce nestati prije.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Ako nisi primjetio Putin je skrtica – upumpuva minimum. Samo dva puta je pokazao velikodusnost – nakon pozara prije nekoliko godina kad je obecao svima izgraditi kuce, tj. kompletna sela; i u Siriji kad je poslao cak 40 aviona, a isti posao je mogao obaviti i sa 20. Sa Donbasom drzi minimum – dobili su humanitarne pomoci da niko nije gladan i zedan, posuseno se polako obnavlja, a oruzja imaju dovoljno da im Ukrajina i svi savjetnici iz NATO ne mogu pera odbiti. A sto se tice izloga za to mu sluzi Krim. Tamo upumpava vec 5 godina i poprilicno… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  tihobl

Je ne znam kako uvesti red tamo osim direktnije ruske kontrole, i finansijske.
U Donbasu vladaju oligarsi i opolcenici se ponasaju kao ukri. Ne vidim razliku izmedu Donbasa i Ukrajine. Zasto biti lojalan Donbasu?
Dodaj jos poteskoce sa penzijama i rat koji im visi nad glavom… Koji zakljucak izvuci? Mozda bi bilo bolje da se nisu pobunili… :/

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Koji oligarsi? Koliko znam svi su stali na stranu Kijeva. Nisam primjetio da se neki vratio. A sto se tice ekonomije pod teskimsankcijama su. Rade preko Osetije, a ugalj preko SAD. Prije su ugalj izvozili direktno ukrima, da onda je desni sektor blokirao pruge. Sad ugalj prodaju amerima, a ameri ga prodaju Kijevu po americkim cijenama + prevoz iz Minesote. Zaradjuju ponesto, ali to nije nista u odnosu na predratni nivo jer su prije cinili 60% izvoza Ukrajine. A sta je sa Ukrajinom? Ostala bez izvoza, uvozi sve : i americki ugalj i slovacki plin, pa i hranu iz Bjelorusije.… Pročitaj više »

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije
Reply to  tihobl

Taj ,,američki,,ugalj je zapravo taj što se iz donbasa vozi u rusku luku i utovaruje na brodove i doprema u 4 reich,jedino je provizija američka….igra je to brate,prljava igra..

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Tvingo

I slovacki plin je ruski samo sto na njega slovaci dva puta naplate tranzit (i za uzlas i za izlaz) iako i ne dodje do Slovacke.

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Donbas je u ratu više od pet godina.

Za to vrijeme :

https://www.youtube.com/watch?v=iXfigC9yfHE

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Kvisko

prešao si na crtiće,vidim…i ti si tu negdje, 5 godina.

preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije

Neverovatno, koliko priče…
Zar mora američki medij zapisati više od svega toga?
I to danas, a taj medij, taj pisac, NI RJEČI?
https://ahtribune.com/world/europe/3622-how-the-war-in-ukraine-started.html

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

zapad da bi dobio rat u ukrajini mora investirati u ukrajinsko gospodarstvo minimalno 50-100 milijardi $. s obzirom da zapad nema te novce za njih je rat u ukrajini unaprijed izgubljen. rusija treba samo da čeka I da jača svoje gospodarstvo I vojsku. proces će se okončati ako ne sutra za nekih 20-30 godina.

Kurjaca
Gost
Kurjaca
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Kolonija
Zapad da nema 50-100 milijardi dolara.Pa to je sica .Mozda si mislio na godisnjoj razini.

hiber
Gost
hiber
1 godina prije

Nema tu nikakvog plana. Lovu i bogatstvo je prisvojio 50 kremljanskih oligarha. Ostali su samo statisti. Ukrajinci koji su stoljećima osvajali Sibir za ruske careve, voljom Jelcina i Putina su na kraju izvisili. Kad je nestalo sovjetskog nasljeđa Ukrajina je bankrotirala. I sada niko nema namjeru dati lovu. Ni Ameri ni Putin.

Batina
Gost
Batina
1 godina prije

Proruski članak, iskrivljene informacije, poslije nekoliko ne istinitih činjenica prestao sam čitat Vlast u Ukrajini od početka 91 nije bila u rukama političara sa domoljubnim stavom, nacionalnim interesom, minimalno sadašnja Negativni utjecaj kremlja se osjeća i tu i po cijelom svijetu i kako ne bih tamo, maximalno Dva grada ima sile voditi rat!? A šta nas uči Krim!? Ruska agresija je prešla sve granice, ali neće dugo, dosta ih je izginulo sad u Ukrajini, Čečnji, Gruziji itd….slabi su i nemoćni i samo se prave veliki Pratimo dalje nastavak sukoba Kijevske Rusi i Moskovije….. Eh, sad sam sigurno posta meta fšba… Pročitaj više »

Šiš
Gost
Šiš
1 godina prije
Reply to  Batina

Izbjegavaj stranice sa domenom .ua, ako već nije kasno.

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  Batina

Kukate kukate. E tek ćete da kukate. A što se tiče Ukrajine, kad Rusija dovoljno ekonomski ojača, Ukrajina će ući u sastav Ruske Federacije kao i Bjelorusija. Jer oni bez Rusije opstat ne mogu ali treba im neko vrijeme da to shvate. I sami sebi priznaju.
Kukajte, ali tek ćete da kukate. E imat ćete i zašto.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

I dalje je nerazumljivo i neobjašnjivo da FSB nije bio u stanju predvidjeti događanja u Ukrajini, praktično svome dvorištu, i spriječiti tamošnji državni udar. Udar koji bi realno bio sprečen da je Janukovič imao predsjedničku gardu od sto tvrdih specijalaca i podršku Rusije. Ovo je pogotovo čudno što u isto vrijeme Rusija vrhunskom akcijom, munjevito i bez žrtava zauzima Krim, tako da se ne može govoriti o strukturnoj nesposobnosti. Tim jednostavnim potezom, davanjem podrške legalnom predsjedniku i slanjem onih istih ‘malih zelenih’ koji su osigurali cijeli Krim, bili bi spriječili državni udar i ne bi došlo do rata i desetina… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Ivo

Imao je Janukovic tvrdu gardu – berkutovce, ali posalo ih je nenaoruzane da drze zivi zid na Majdanu i da ih zasipaju molotoljevim koktelima. Njegova neodlucnost i kilavost dovela je do svega ovoga. 30.000 stranih placenika mogao je potrpati u zatvore i zavrsiti stvar. Rusi mu onako kilavom nisu mogli pomoci osim da mu ugrade zlijezde za testosteron. Nisu mogli poslati FBS da tamo zavodi red. Primjetices na putinu razocaranje kad o njemu govori.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Ivo

@Ivo

Januković ni sam nije bio čist. Kao i ostali ukrajinski političari bio se je “umočio”.
Kao takav je bio slab i nije imao moć. Bio je izložen prema oligarsima.
Njemu se stoga nije moglo pomoći kao Krimu.
Krim je druga priča.Pored izuzetno prijateljskog domicilnog stanovništa tamo imaš masu penzinirane vojno -obavještajne elite, koji su se bili i prije dolaska malih -zelenih samoorganizirali i blokirali informacijski i fizički urede svobode, kasarne itd. Zato je ruska akcija i bila tako uspješna. Pored stacioniranih 20.000 ukrajinskih vojnika u čitavoj operaciji je poginuo jedan čovjek.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Ivo

FSB ima strukturalnih problema.
Pa je drug Putin osnovao drugu paralelnu sluzbu, lojalnu njemu. Zaboravio sam joj ime.
A i ne mozes se trpati protiv volje Janukovica. On nije shvatio ozbiljnost. Mislio je da su to bezazleni civilni demonstranti, a ne brutalni naoruzani puc.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Red Dog

A kako se zove ta sluzba, da nije GRU?

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  tihobl

Nije. Nisam toliko blesav.
Nesto sa “ustavno”, ako se ne varam.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije
Reply to  Red Dog

FSO?

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo, kida to nerve,isto je kod mene ali se zna ko u ovoj partiji pobjedžuje,samo če ova igra još malo da potraje pa zato bolje nas dva dobra čovjeka bolje dotad da zveknemo koje pivo u naše zdravlje prijatelju !!

Meštar
Gost
Meštar
1 godina prije

Ukrajina ne vrši agresiju na neke republike , već legitimno oslobađa svoj okupirani teritorij
Tako bi gospodine Babiću po vama i Republika Srpska Krajina bila legitimna tvorevina.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije

momci moji svi koji komentirate na tu temu nemaju veze sa svim tim sto se događa u Ukrajini.Puno drugaicja je to igra bila.Ali,nema veze vama svima to o bjasnjavati,svatko ima sovje misljenje,trljate kao baba po trnju a konacni efekt komentara je nula.Jer,ako komentirate,komentar mora imati sovj efekat,pravi cilj svega toga na postavljeni tekst.Sami tekst također nije relanost svega toga i logicno da komentari nisu relanosit pravog stanja u Ukrajini.

Aga
Gost
Aga
1 godina prije

Jedina realna ,stabilna i odrziva podjela,aneksija,pripojenje je istocno od rijeke Dnjepar 40% ukrajine puno toga je na kocki enormne kolicine crnog uglja, plodnih nepreglednih ravnica i more industriskih kompleksa koje je sssr izgradio. Ukrajina je jednostavno prevelika. Nece uspjeti sacuvati teritorij zasto bi rusija uzela mrvice ako moze vjerovatno preko referenduma pola. Rusija naspram sadasnje ukrajine je jedna njemacka. Trenutno se radi ekonomska okupacija, vojne nasilne nisu toliko uspjesne kao ove… kad vecina stanovnistva x posrucja bude radila u rusiji , rusija moze samo usetati i zabiti zastavu i nitko se nece buniti. Ista stvar i s balkanskim drzavama tko… Pročitaj više »

Meštar
Gost
Meštar
1 godina prije

Nema agresije unutar suverene Ukrajine . Ne postoji Donbas kao republika

Ostap Bender.
Gost
Ostap Bender.
1 godina prije
Reply to  Meštar

U stvari, ako je verovati nekima, ne postoji ništa. Svaki atom je više praznina nego li realnost, a svaka subatomska čestica – energetski kvant. Sve ostalo je, navodno, samo predodžba koju o realnosti imamo na osnovu našeg softvera, koji počiva na nekih 5 “čula”. Ali, u mom subjektivnom svetu, Donbas postoji. Teritorija, ljudi i efektivna vlast, ma koliko ga oni, koji ne žele videti – poricali. I noj koji zabije glavu u pesak, misli da se sakrio.

Ms88
Gost
Ms88
1 godina prije

Zapad je ukrajince naoružao ceka se reakcija zapada da se krene donbass je ukrajinski te ce ga oni uzet a rusi ko srbi na traktorima
Krim takoder sve u svemu zapad vidi pogotovo njemacka da ukrajina ima smisla bit velesila ali se preko nje pokušava uništiti rusija

POVEZANE VIJESTI

Izbornik