Najveća ruska banka blokirana od SWIFT-a

Sberbank
7 komentara

Ruski bankarski gigant Sberbank isključen je iz SWIFT globalnog sistema za razmjenu finansijskih poruka prema novom setu sankcija koje su u ponedjeljak odobrili lideri Evropske unije.

“Ovaj paket sankcija uključuje i druge teške mjere: de-swifting najveće ruske banke Sberbank”, najavio je šef Evropskog vijeća Charles Michel nakon samita EU.

Zvaničnik je dodao da poslednje kazne uključuju i zabranu tri ruska državna emitera, kao i sankcionisanje pojedinaca koji su navodno odgovorni za ratne zločine u Ukrajini.

Ne očekuje se da će isključenje Sberbanke, najveće ruske banke u smislu sredstava, od SWIFT-a uticati na njene domaće operacije, jer su međunarodna poravnanja već bila ograničena prethodno uvedenim sankcijama, navodi se u pres-službi zajmodavca.

“Sberbanka radi normalno. Glavna ograničenja su već na snazi. Isključivanje sa SWIFT-a ne mijenja trenutnu situaciju u međunarodnim obračunima. Domaće transakcije ne zavise od SWIFT-a i banka će ih obavljati u standardnom režimu”, rekao je ruski kreditor.

U aprilu je guverner ruske Centralne banke Elvira Nabiullina rekla da je većina ruskih kreditora i 52 strane organizacije iz 12 zemalja dobile pristup Sistemu za prijenos finansijskih poruka (SPFS), alternativi SWIFT-u u zemlji. Regulator je također rekao da planira zadržati u tajnosti identitet članova platnog sistema.

eurusijaSankcijeSWIFTukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Ja sam (već punih 35 godina!) isključio Monicu Bellucci iz seksa sa mnom.
Mogu zamisliti kako joj je to teško palo.

Max
1 godina prije

Beznačajno.

abc
1 godina prije

Rusija ne potrebuje več swifta. Postala je neodvisna od zahodnega plačilnega sistema. To se je na rubelj zelo pozitivno odrazilo. Rubelj ni bil nikoli v boljši kondiciji. Samo proti Aziji se je bilo treba obrniti in prekiniti vezi z ciničnim zahodom.

LRa
1 godina prije

“Specijalna operacija Kremlja u Ukrajini je gotova. Počeo je Treći svetski rat” VIDEO

“Specijalna operacija” Kremlja u Ukrajini je privedena kraju i počeo je “Treći svetski rat”, rekla je voditeljka na ruskoj državnoj televiziji.

tihobl
1 godina prije

Egipat i Turska prihvatile ruske kartice MIR. Sad ce ruski turisti moci karticom placati sve u tim zemljama.
Sta mislite gdje ce ove godine rusi ljetovati?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI