Ruska središnja banka: “Ne vidimo problem ako se Rusija odvoji od SWIFT-a”

Ruska sredisnja banka
16 komentara

Banka Rusije ne vidi rizike od odvajanja zemlje od međubankarskog platnog sustava SWIFT, ali ako se takav scenarij provede, bit će moguće prebaciti unutarnji ruski promet u Sustav financijskih poruka Banke Rusije (SPFS), rekla je prva zamjenica guvernera banke Olga Skorobogatova.

“Trenutno ne vidimo nikakve rizike. Ali mi imamo SPFS, a on djeluje, sav domaći ruski promet, čak i ako se nešto dogodi, može se sigurno prenijeti u naš sustav”, rekla je.

Skorobogatova je dodala da je središnja banka imala izravan kontakt sa sjedištem i moskovskim uredom SWIFT-a, potvrdili su da će “sve raditi normalno, bez ikakvih problema”.

SWIFT koristi preko 11.000 banaka i drugih financijskih organizacija u oko 200 zemalja. Na njega se gleda kao na vitalnu komponentu trenutnog svjetskog poretka globaliziranog bankarstva bez granica. Rusija je već dugo jedan od pet najboljih korisnika sustava koji je popularan alat kojeg ruski poduzetnici koriste za gomilanje bogatstva u inozemstvu.

Moskva je 2014. započela razvoj i zamjenu za SWIFT poznat kao SPFS. Do 2019. godine nekoliko stotina institucija povezalo se sa sustavom, a Ruska središnja banka objavila je da se do tog trenutka pridružilo ili je u procesu pridruživanja osam stranih banaka.

SPFS Sistem za prenos finansijskih porukaSWIFT
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kalmeta
2 godine prije

meni će stvorit problem jer su mi Rusi najbolje mušterije a plačaju neprijateljskim karticama ,nek nam Vladimirović na obalu pošalje uređaje za novi standar da ne patimo ovi neznalice iz vrha nam nedaju ni euro koristit službeno nego moramo ih skrivat kao i rublje

Singidunum
2 godine prije

Molim redakciju Logično da se pre objavljivanja bilo kog članka vezanog za Rusiju prvo obrati uvaženom članu “istražuj”, pa da on članak pregleda, koriguje i odobri!
Koliko sam ja uspeo da doznam, njegove usluge koristi i sam FSB.

Realno
2 godine prije

Men going their own way. MGTOW POWER.

2 godine prije

“…Banka Rusije ne vidi rizike od odvajanja zemlje od međubankarskog platnog sustava SWIFT, ali ako se takav scenarij provede, bit će moguće prebaciti unutarnji ruski promet u Sustav financijskih poruka Banke Rusije (SPFS)….”
hehe…
A zasto bi i bilo “rizika” …
To su krila iste ptice…

2 godine prije zadnji put uredio Žx
Max
2 godine prije

Rusi su se prpremali za ovo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI