Kineski akademik forsira Peking prema SWIFT-ovoj alternativi zasnovanu na RCEP-u, kako bi Kina mogla preživjeti američke sankcije

Americke sankcije za Peking
1 komentar

Nakon što su se SAD jednostrano povukle iz nuklearnog sporazuma s Iranom koji je sklopljen 2015. godine, SAD su nakon toga mogle uspješno izvršiti pritisak na Društvo za svjetske međubankarske financijske telekomunikacijske usluge (SWIFT), belgijsku službu za povezivanje banaka, ne bi li Bruxelles smanjio svoje transakcije s Iranom, iako Bruxelles sam nije bio strana koja je sudjelovala u sankcijama.

Liu Xiaochun, zamjenik dekana šangajskog Instituta za istraživanje novih financija, nedavno je za South China Morning Post rekao da bi Peking trebao razmotriti mogućnost razvoja digitalne alternative SWIFT-u, kako bi se zaštitio od američkih sankcija.

Liu je sudionicima China Finance 40 foruma, trusta mozgova kojeg čine viši kineski financijski stručnjaci i dužnosnici, rekao da je, iako je stvaranje alternativa svjetskom financijskom sustavu kojim dominiraju Sjedinjene Države teško, nedavno potpisivanje Regionalnog sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva (RCEP) , najveći svjetski pakt o slobodnoj trgovini i ugovor u kojem Sjedinjene Države nisu stranke, pruža nove mogućnosti.

“Prema RCEP-u, valutni izbori za regionalno poravnanje u trgovini, ulaganjima i financiranju znatno će se povećati za yuan, yen, singapurski dolar i hongkonški dolar,” rekao je Liu. “Kineske financijske institucije moraju se ujediniti s drugim zemljama u okruženju kako bi se unaprijed postavile u smjeru eventualnih, potrebnih prilagodbi.”

Izgrađivanje na domaćem CIPS programu

Prema SCMP-u, Liuov plan takvog projekta predvodilo bi pet kineskih banaka s inozemnim podružnicama, koje bi mogle uspostaviti vlastitu mrežu za razmjenu financijskih informacija. Tada bi velike kineske banke mogle osnovati vlastitu tvrtku za tehnološku platformu koja bi omogućila sudjelovanje drugim bankama i koja bi bila povezana s prekograničnim međubankarskim sustavom plaćanja (CIPS), kojeg je Kina pokrenula 2015. Na kraju, to bi se moglo proširiti na države u okruženju, ali i u konačnici na svjetsku razinu.

Kina i Rusija ranije su razmatrale razvoj vlastite SWIFT alternative, koja bi se temeljila na CIPS-u i ruskoj internoj usluzi mrežne povezivosti, Sustavu za prijenos financijskih poruka (SPFS).

Nakon što je Kineska banka počela poticati kineske banke na usvajanje CIPS-a u srpnju 2020., trust mozgova Atlantskog vijeća sa sjedištem u Washingtonu, zanemario je strahove Pekinga, rekavši da je sugestija da će SAD naštetiti gospodarstvu koje je veliko poput kineskog “crvena haringa.”

“Sankcije SAD-a ili EU-a trebale bi umanjiti sposobnost kineskih banaka u smislu obrađivanja domaćih transakcija za ekonomski ili politički osjetljive kineske stranke, kako bi se odmak od SWIFT-a omogućio”, napisao je trust mozgova i nastavio da je to “nevjerojatan scenarij koji bi izostao iz velike eskalacije.”

Međutim, SCMP je primijetio da bi SAD još uvijek mogao izvršiti pritisak na SWIFT s ciljanijim sankcijama, na primjer, prema određenim tvrtkama ili bankama, kao što je to više puta prijetio.

Strahovi imaju presedan u sankcijama prema Iranu

U mjesecima nakon što su SAD jednostrano istupile iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana (JCPOA), što se dogodilo u svibnju 2018., SAD su uspješno nametnule SWIFT i njima zadovoljile američkim sankcijama protiv Irana, iako su se samo SAD povukle iz sporazuma, a ostali potpisnici nisu se složili s mišljenjem da je Iran prekršio uvjete sporazuma. Ostali partneri, uključujući Francusku i Veliku Britaniju, izrazili su spremnost nastavka trgovanja s Iranom, ali usklađivanje SWIFT-a s američkim sankcijama pomoglo je u onemogućivanju tih namjera.

Kao odgovor, osnovali su Instrument za potporu trgovinskim razmjenama, (Instex) kako bi zaobišli američku kontrolu nad SWIFT-om, a osam europskih država pridružilo se tom mehanizmu,

Međutim, unatoč Instexu, iranska vanjska trgovina naglo je pala otkako su se američke sankcije počele ponovno provoditi u kolovozu 2018. godine.

kinaPekingRCEPSWIFT
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Gospodin je stručnjak za to. Pa valjda zna.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI