Azija ima alternativu SWIFT-u

SWIFT
18 komentara

Azijska klirinška unija (ACU) – devetočlana grupa centralnih banaka, uključujući one iz Indije, Pakistana i Irana – odlučila je da pokrene novi prekogranični sistem za razmenu finansijskih poruka u junu, kao alternativu SWIFT-u.

Dnevnik je citirao zamjenika guvernera Centralne banke Irana Mohsena Karimija koji je rekao da je novi platni sistem u stanju u potpunosti zamijeniti SWIFT i mogao bi olakšati globalni pritisak na dedolarizaciju.

Regulator je navodno prošle sedmice izjavio da će novi finansijski sistem koristiti samo države članice ACU, ali da bi druge, uključujući zemlje pod sankcijama poput Sirije, mogle podnijeti zahtjev za članstvo. Bjelorusija i Mauricijus su navodno već kontaktirali sindikat.

Govoreći na sastanku ACU-a u Teheranu prošle sedmice, guverner Centralne banke Irana Mohammad Reza Farzin tvrdio je da bi odustajanje od američkog dolara pomoglo u zaštiti deviznih rezervi država članica, a da bi se i dalje omogućilo efikasno rješavanje bilateralnih trgovinskih sporazuma.

Iranski ministar ekonomije nedavno je otkrio da se manje od 10% međunarodne trgovine te zemlje pod sankcijama SAD odvija uz korištenje dolara, što je manje od 30% prije dvije godine.

Rusija je počela da razvija svoj nacionalni platni sistem kada su SAD prvi put nametnule zemlju sankcijama 2014. Prošle godine, kada je Moskva bila pogođena dodatnim sankcijama kao odgovor na svoju vojnu operaciju u Ukrajini, uključujući blokiranje mnogih ruskih banaka od SWIFT-a, Vlada je počela da promoviše domaći sistem kao pouzdanu alternativu. Ruski SPFS osigurava prenos finansijskih poruka između banaka unutar i izvan zemlje. Prema podacima Ruske centralne banke, sistem sada ima 469 učesnika, uključujući 115 stranih entiteta iz 14 zemalja.

azijaDedolarizacijaSWIFT
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

BRAVO !!! KRIJENULO 👍👍👍👍👍👍👍 !!!

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

😳a što je sada ovo ??? ” Ukrajinski sud je naložio Državnom istražnom birou, da pokrene krivični postupak o mogućoj izdaji Vladimira Zelenskog i članova njegovog tima, rekao je zamenik Vrhovne rade, Geo Leros ” ?????

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Idealno bi bilo da postoji jedinstvena alternativa SWIFT-u, ali i to će doći vremenom.

Bitno je da ih ne bude previše – Rusi sada imaju SPFS, Kinezi CIPS, a Bangladeš, Butan, Indija, Iran, Maldivi, Mijanmar, Nepal, Pakistan i Šri Lanka navedeni ACU.
Ovih 9 zemalja čine 2 milijarde ljudi, od kojih Indija ima 1,4 milijarde.


Mrčikola
10 mjeseci prije

E, sad “buši” “optičke”…buši…ha,ha,ha…buši…ha,ha,ha…😁

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Djelitelji minusa selektivno biraju članke gdje nabijaju minuse, obično to odmah naprave kada tekst izađe.

Samo treba pratiti na kojim člancima na komentarima ima puno minusa, naredbodavce minusašima takvi tekstovi najviše bole 😎

Max
10 mjeseci prije

Vrlo mudro.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI