Rusija i Kina ‘blizu’ zamjene SWIFT-a

SWIFT
15 komentara

Moskva i Peking razvijaju sistem poravnanja koji bi mogao omogućiti prekogranične transakcije bez upotrebe zapadnog sistema za razmjenu finansijskih poruka SWIFT, otkrio je povjerenik za poslovna prava ruskog predsjednika Boris Titov.

Govoreći o rezultatima međunarodne konferencije “Rusija i Kina: Saradnja u novoj eri” održane u Moskvi prošle sedmice, Titov je rekao za TASS da su dvije zemlje ubrzale napore da pređu sa SWIFT-a na trgovinu koristeći svoje nacionalne valute.

“Mnoge regionalne banke ga već zamjenjuju (SWIFT) kineskim analognim CIPS-om”, rekao je zvaničnik u ponedjeljak, dodajući da će se upotreba kineskog sistema za plaćanja u juanima nastaviti širiti. Titov je i ruski predsednik Komiteta prijateljstva Kine i Rusije za mir i razvoj.

Moskva promoviše svoj domaći platni sistem kao pouzdanu alternativu SWIFT-u otkako su mnoge banke u zemlji isključene iz zapadne finansijske mreže 2022. Ruski SPFS međubankarski sistem za razmenu poruka kreiran je 2014. godine i funkcioniše kao SWIFT. Osigurava siguran prijenos finansijskih poruka između banaka unutar i izvan zemlje.

U januaru je Banka Rusije saopštila da je 557 banaka i stranih organizacija iz 20 zemalja dobilo pristup SPFS.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je više puta pozivao na nove, nezavisne finansijske platforme za međunarodna poravnanja, naglašavajući da bi globalna ekonomija trebala biti otvorenija i nepristrasnija.

Prema Titovu, odluka da se u transakcijama pređe uglavnom na rublje i juane dovela je do snažnog podsticaja u trgovini između Rusije i Kine. Obim bilateralne trgovine u 2023. godini dostigao je 240 milijardi dolara, pri čemu je ruski uvoz iz Kine skočio za skoro 47% na 111 milijardi dolara, a izvoz u tu azijsku zemlju porastao je za 12,7%, na 129 milijardi dolara.

Titov je govorio i o povećanju investicione saradnje, navodeći da je u Rusiji i Kini realizovano nekoliko desetina investicionih projekata preko Ruskog fonda za direktna ulaganja (RFIF).

kinarusijaSWIFT
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 mjeseci prije

Logično.

duki
4 mjeseci prije

Šta se to dešava sa plinovodom “snaga sibira 2” prema Kini ? Koliko pratim predsjednik Xi je srušio nabavnu cijenu i sad čak traži cijenu nižu nego subvencioniranu cijenu za građane Rusije.
Navodno je Putin odgodio otvaranje šampanjca jer se razočarao u “prijateljstvo bez granica” ! Pa zar nije “prijateljstvo bez granica” uvjetovano ekonomskim prijateljstvom bez granica ? Ovako točno izgleda da Kina uzima samo ono što njoj odgovara pod točno određenum njezinim uvjetima.

Red Dog
4 mjeseci prije

Oh, Happy Day!
Free at Last! Free at Last!

Hvalite me usta moja
4 mjeseci prije

Kina izvoza 400 u usa I 400 u usa
A I novi plinovod je zapeo

Nego, što kažu Kinezi o toj najavi?
Zar to nije bila gotovo stvar pred 3 godine

Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

Sada neka se oslobode i US Bonds u totalu i … Rodio se novi svijet 😁

nastran
4 mjeseci prije

logično i odlično

xyz
4 mjeseci prije

Kini i Rusiji zapad ne može diktirati uslove. Nikada……

Drvođek
4 mjeseci prije

Ista prica od 2014. Rusija ikina napraviz ce sve sto im đuveđ naredi

Josip
4 mjeseci prije

Bilo je i vrijeme da se svijet pocne oslobadati americkih govana..

Dawor
4 mjeseci prije

….. “blizu” su moj klinac !!!!!
150 godina već pričaju o tom…… i još 500 g. će pričati o tom i opet ništa !!!!
Tu se nažalost …. ponavljam …..NAŽALOST vidi sva velika moć anglocionista …. 😭😭

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI