Ruska banka mogla bi se vratiti SWIFT-u za mjesec dana

SWIFT
10 komentara

Ključni ruski poljoprivredni zajmodavac, Rosselkhozbank, mogao bi dobiti pristup međunarodnom bankarskom sistemu SWIFT već ovog mjeseca, izvještava Reuters u petak, pozivajući se na pismo UN-a od kraja avgusta. Ta se mjera reklamira kao podsticaj Moskvi da se vrati crnomorskom dogovoru o žitu suspendovanom u julu, dodala je novinska agencija.

Rosselkhozbank će moći pristupiti međunarodnim bankarskim transakcijama preko svoje podružnice u Luksemburgu, koja će djelovati kao posrednik između ruskog zajmodavca i stranih banaka, navodi Reuters, pozivajući se na pismo generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

Podružnica u Luksemburgu, RSHB Capital SA, mogla bi se obratiti SWIFT-u da „ odmah efektivno omogući pristup“ banci svom sistemu , navodno je Guterres rekao Lavrovu u dopisu od 28. avgusta. „SWIFT je potvrdio da će RSHB Capital SA biti kvalifikovan da se prijavi za članstvo i pristup SWIFT-u za transakcije sa hranom i đubrivom, na osnovu svog trenutnog statusa emitenta dužničkih hartija od vrednosti”, rekao je generalni sekretar.

“SWIFT je već potvrdio da bi ubrzani proces prijave mogao biti moguć, što bi omogućilo efektivni pristup u roku od 30 dana”, dodao je Guterres. Belgijska kompanija za finansije za telekomunikacije do sada nije dala nikakve zvanične izjave o ovom pitanju.

Drugi prijedlozi navedeni u pismu UN-a su navodno uključivali osiguranje koje su sponzorirale UN za izvoz ruske hrane i đubriva. Objekat, kreiran zajedno sa osiguravajućom kompanijom Lloyd’s of London, mogao bi biti “spreman za operacionalizaciju u roku od četiri do šest sedmica”, rekao je šef UN-a.

Izvršni direktor Lloyda John Neal rekao je Reutersu da je njegova kompanija u pregovorima s UN-om oko obezbjeđivanja osiguranja za ukrajinske pošiljke žitarica u sklopu sporazuma o žitu.

Međunarodno tijelo je također obećalo da će nastaviti raditi na odmrzavanje ruske imovine u EU koja je povezana s poljoprivredom i trgovinom đubrivom, ali je rekla da će ruske kompanije i dalje morati da se obrate nacionalnim vlastima zemalja članica EU za izuzeće od sankcija.

Ranije ove sedmice, Moskva je izrazila skepticizam prema prijedlozima UN-a, nazvavši ih još jednom gomilom praznih obećanja. Rusija nije vidjela ništa novo u ovim novim prijedlozima, navodi se u saopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova u srijedu, dodajući da nijedna slična inicijativa ranije nije provedena u praksi.

“Umjesto stvarnih izuzeća od sankcija, sve što je Rusija dobila bila je nova doza obećanja od Sekretarijata UN-a”, navodi se u saopštenju ministarstva. “Ovi nedavni prijedlozi ne sadrže nikakve nove elemente i ne mogu poslužiti kao temelj za postizanje bilo kakvog opipljivog napretka u smislu vraćanja našeg poljoprivrednog izvoza u normalu”, dodaje se .

Rusija je sredinom jula suspendovala svoje učešće u Inicijativi za žito Crnog mora. Sporazum, koji su prošle godine posredovali UN i Turska, trebao je olakšati isporuku ukrajinskog žita na svjetska tržišta usred sukoba između Moskve i Kijeva. Također se očekivalo da će pomoći ukidanju zapadnih sankcija koje su odvratile ruski poljoprivredni izvoz.

Moskva je više puta ukazivala na činjenicu da je dio dogovora koji se odnosi na olakšavanje ruskog izvoza i ukidanje sankcija relevantnim kompanijama neispunjen.

Crnomorski SporarusijaSWIFT
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
7 mjeseci prije

SAD preko EU uporno ponižavaju Rusiju. Selektivno izglasavaju gospodarske sankcije Rusiji, a kada shvate da si rade više štete nego koristi sa njima, onda je po onoj ‘samo smo se šalili’. Naravno, samo ako to odgovara izuzetnima, jer je poželjno da te sankcije Rusiji što više naude i EU. Što Zapad uopće ima biti posrednik u izvozu potrebnog ruskog gnojiva i žita u siromašne afričke države, kada ono ne mora ići preko zapadnih zemalja koje sankcioniraju Rusiju? Ovo je samo navlakuša za Rusiju i pravdanje EU da prebace lopticu odgovornosti na Ruse što se tiče poremećaja opskrbe žitom uzrokovanim sankcijama Rusiji. Skoro 500 dana je bio na snazi dogovor Rusije i Ukrajine o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora, ali Ukri uopće nisu ispoštovali svoj dio dogovora i on je propao. Afričke države koje su trebale primiti to žito skoro ga uopće nisu vidjele – skoro sve je završilo u… Čitaj više »

suncetiebem
7 mjeseci prije

Odgovor Rusije bi trebao biti: Nismo zainteresirani za ponovno povezivanje s nepouzdanim poslovnim partnerima. Za bilo kakve pregovore o ponovnom povezivanju sa SWIFTom, prvo vaša strana mora nadoknaditi nastalu štetu od_____milijardi rubalja.

Red Dog
7 mjeseci prije

Nece Kuleba.
1.    Pokazuje da nisu nikad nameravali postovati original koji su potpisali. Kao obicno.
2.    Boli njega za gladne u Africi. To je ionako bio samo sou.

krivA
7 mjeseci prije

…pokušaj potkopavanja BRICS-a…. …zivmb…

Alex Keller
7 mjeseci prije

Hoće li Rusi dopustiti da ih Zapad ponovno nasadi, to je pitanje.
Imaju Tursku,pa mogu izvoziti preko nje svima kojima žito treba. Mogu i preko Irana,čije su luke Bandar Abas i Bandar Khomeini opremljene za rasute terete,a žito se može prevoziti i tankerima.

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Fake News 🤷

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI