Što bi se dogodilo ako bi SAD pokušale isključiti Rusiju iz svjetskog sustava plaćanja?

Swift
13 komentara

Washington godinama prijeti isključenjem Rusije iz Društva za svjetske međubankovne financijske telekomunikacije (SWIFT). Te prijetnje sežu još iz Obaminog doba. Moskva je odgovorila stvaranjem domaće alternative platnom sustavu poznatom kao SPFS, što je ruska kratica za “Sustav za prijenos financijskih poruka”.

Neimenovani izvori za koje se navodi da su bili upoznati s planovima izabranog predsjednika Joea Bidena izjavili su Reutersu da njegov tim razmatra financijske sankcije, kibernetske napade na infrastrukturu, a možda čak i isključivanje Rusije iz SWIFT-a “kao odgovor” na masovno višemjesečno hakiranje američkih saveznih vladinih agencija, tvrtke Fortune 500 i niz drugih entiteta za koje je Biden optužio Moskvu. Međutim, SAD još nisu iznijele nikakve dokaze koji dokazuju krivicu Rusije.

Isključivanje Rusije iz platnog prometa stvorilo bi Moskvi privremene probleme, kako u međunarodnim poslovanjima, tako i na deviznim tržištima, ali također bi pogodilo američko gospodarstvo koje se bori za iskorak iz najgore ekonomske krize još od Velike depresije, rekao je Artyom Tuzov, direktor kapitala tržišta Univer Capitala, investicijske tvrtke sa sjedištem u Moskvi.

“Prije svega, važno je napomenuti da SAD imaju samo hipotetički utjecaj na SWIFT sa sjedištem u Belgiji”, objašnjava Tuzov. “Drugo, Rusija može izreći prilično oštre sankcije američkim bankama i političarima, nešto što je nepovoljno za zemlju koja se oporavlja nakon krize.”

Prema analitičaru, Rusija se može prilično brzo prilagoditi novim ograničenjima, a Iran je primjer države koja je to uspješno učinila. Nadalje, podsjeća da Rusija već ima spremnu alternativu u obliku SPFS-a, koja je stvorena nakon što su Washington i njegovi saveznici zaprijetili da će Moskvu izbaciti iz SWIFT-a usred ukrajinske krize iz 2014. Stotine institucija već su se povezale sa SPFS-om, a 2019. ruska Središnja banka objavila je da se osam inozemnih banaka pridružilo ili su u procesu pridruživanja.

Štoviše, kaže Tuzov, ako Rusija krene naprijed sa svojim nedavno najavljenim planovima za lansiranje digitalne rublje, potreba za oslanjanjem na međunarodni sustav plaćanja mogla bi potpuno nestati, jer subjekti koji posluju s ruskim kolegama više se neće trebati oslanjati na njega.

U listopadu je guvernerka Banke Rusije Elvira Nabiullina najavila da banka prikuplja povratne informacije o potencijalnoj digitalnoj rublji, s pilot projektom koji se razmatra za pokretanje s krajem 2021. godine.

Tuzov priznaje da bi kratkoročno rusko naglo isključivanje iz SWIFT-a moglo izazvati fluktuacije valuta izazvane panikom, uključujući pad vrijednosti rublje u odnosu na druge valute. Međutim, s vremenom očekuje da će se tečaj rublje i dolara vratiti u normalu te da će se trgovanje sve više obavljati u eurima ili kineskim yuanima umjesto u zelenim novčanicama.

Izuzev mogućih SWIFT ograničenja, SAD ima niz drugih mogućnosti za “kažnjavanje” Rusije za navodne hakerske napade, za koje je tek trebala pokazati da ih je počinila Moskva. Obamina i Trumpova administracija već su sankcionirale na desetke ruskih dužnosnika, tvrtki i privatnika, zatvorile konzulate, protjerale diplomate i zaprijetile uvođenjem sekundarnih sankcija tvrtkama i zemljama koje posluju s Moskvom. Ograničenja su uvedena zbog niza izlika, od ukrajinske krize do miješanja u izbore. Ranije ove godine vršitelj dužnosti tajnika Nacionalne sigurnosti Chad Wolf pohvalio se da je Bijeloj kući zapravo “ponestalo” ruskih pojedinaca za sankcioniranje.

Prošlog tjedna američko Ministarstvo trgovine izbacilo je još jedan krug sankcija protiv ruskih i kineskih tvrtki, određujući 45 ruskih i 58 kineskih tvrtki kao “inozemne subjekte,” zbog navodnih vojnih veza, ograničavajući im izvoz, ponovni izvoz i transfere s njima. Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov nazvao je sankcije “neprihvatljivim” i sugerirao da time Washington lišava vlastita poduzeća mogućnosti prodaje svoje robe Rusiji na područjima koja uključuju civilno zrakoplovstvo, precizne strojeve, metalurgiju i inženjering instrumenata.

rusijaSADSWIFT
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Amerika će uskoro isključiti samu sebe iz platnog prometa, kada pukne balon helikopterskog novca i dolar dođe na vrijednost dinara devedesetih.

Novak
3 godine prije

Tamo gdje je Obama stao u hladnoratovskoj politici naspram Rusije, tu je Trump nastavio a Biden ce preuzeti hladnoratovsku stafetu.
Sreca po Rusiju da se moze vojno obraniti, inace Washington ne bi oklijevao ni malo da je napane poput Berlina prije 80 godina.
Sreca po Rusiju da se Kina uzdize pa ce uzeti na sebe veliki dio americke ekonomske agresije i blatenja.

3 godine prije zadnji put uredio Novak
david
3 godine prije

Chine Mobile, jedna od delistiranih kompanija s njujorske burze ima dugu povijest u Americi.
Ona je usla na americku burzu NYSE godine 1992.
U zadnjih 20 dana dionice nisu isle niti gore niti dolje, uz malu variaciju.
Tako izgleda za sada, da to nece pogoditi ovu kompaniju.

Istina je da ova kompanija radi isto za kinesku vojsku i za americke vojne narudzbe kao sto i Boeing radi za americku vojsku.

Americki investitori i investitori iz cijelog svijeta ce biti gubitasi ako dodje do pada ili stagnacije ovih dionica.

Novac i investment nemaju vise internacionalno obiljezje.

Amerika je lider u mnogim stvarima tako da ce se nametnuti cijelom svijetu da se internacionalizam zamjeni s nacionalnim.

Tu ce Amerika izgubiti.
Prvo pravilo u geopolitici u zadnjih 200 godina je:
Nemoj nikad napasti Rusiju i jos neku super silu zajedno.
Tu je gresku napravila Francuska pa Njemacka i tu gresku sad radi Amerika.

3 godine prije zadnji put uredio david
3 godine prije

“… Washington godinama prijeti isključenjem Rusije iz Društva za svjetske međubankovne financijske telekomunikacije (SWIFT)…” Ovo je, razumljivo – totalna prevara. Uopste nije bitno da li je u igri SWIFT ili SPFS… Najvaznije je KO JE STVARNA VLAST – u bilo kojoj drzavi...? U tzv “drzavi” Rusiji, koa i u ostalim tzv “demokratskim drzavama” – na vlasti je bezpogovorno – iskljucivo FINANCIJSKI stub vlasti… To je onaj “Cetvrti” stub tzv “trodjelne vlasti”… O njemu se ne uci u debilanama tzv “ekonomski/pravni fakulteti” – medjuitm on je na zalost nasa ogavna STVARNOST. Taj nepromjenjivi i privatni – “Cetvrti STUB “trodjelne” Vlasti” – bukvalno kontrolise sve one debile koje mi kao “izabiremo” na izborima… (Evo sada smo vidjeli u SAD kako to izgleda kad se Financijskij Vlasti – zuri…) Taj “Cetvrti STUB “trodjelne” Vlasti” – NE ODGOVARA – nikome od onih klovnova koji su “demokratski izabrani” po kojekavim cirkusima zvanim “drzave… Neprikosnoveni VLASNIK… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Žx
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI