Više zemalja se pridružuje ruskoj SWIFT alternativi

SWIFT
3 komentara

Ruski SPFS međubankarski sistem za razmjenu poruka širi se brzinom bez presedana i sada uključuje 469 učesnika, kaže Alla Bakina, šef odjeljenja za nacionalni platni sistem Centralne banke.

„Tokom protekle godine povezali smo onoliko [članova] koliko za čitav period rada sistema“, izjavio je bankarski zvaničnik u petak na marginama foruma u Jekaterinburgu. Oko 115 učesnika su strani subjekti iz 14 zemalja, dodao je Bakina.

Ona je istakla da ruska Centralna banka radi na povezivanju još više zemalja sa svojim SPFS sistemom. „Radimo sa prijateljskim zemljama; povezuju se u različitim formatima – kako pojedinačno tako i preko servisnog biroa. Lista se širi”, rekao je zvaničnik.

Alternativa SWIFT-u, SPFS osigurava prijenos finansijskih poruka između banaka unutar i izvan Rusije. Nastao je krajem 2014. kao odgovor na prvi talas sankcija zbog ponovnog ujedinjenja Krima s Rusijom, koji je, između ostalih, bio na meti niza ruskih banaka.

Moskva je promovisala upotrebu SPFS dok je Zapad pojačao sankcije. Rusija je takođe ubrzala napore da se odmakne od dolara i evra ka obračunima u nacionalnim valutama.

Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
1 mjesec prije

Zahvaljujuci budaletinama koje vode EU a bez da im je itko dao mandat i ovlasti, Europa pa i cijeli truli zapad ode u tri PM. Pod hitno tu bagru treba smijeniti a NATO istjerati iz cijele EU dok nisu napravili jos vecu stetu..

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Zapravo ovo je jedan od KLJUČNIH topica za kojeg se čudim da vjećina Logičara , nije osjetila , koliko je važan ! Pa ovim , Ruskim , CIO ZAPADNI , FINANCIJSKI SUSTAV JE PRED KATAKLIZMIČNIM UDAROM !!! Nestaje. Im mogućnost — KONTROLIRANJA TVORBE I PROTOKA KAPITALA — OSNOVE ZAPADNE VLADAVINE U POSLJEDNJIH 600 GODINA !!!! 🥶 !!! Pa sada ljudi — IMAJU IZLAZA IZ PANDŽI LIHVARA !!! CIO SUSTAV IM SE PRED OČIMA URUŠAVA 🥺 ! Nemaju pri tomu ” plan B ” sem tlapnji , tipa – Ukraine , mora pobjediti ?! A ŠTO AK IZGUBI ??? U ratu gdje POBJEDNIK NOSI -SVE !!! ŠTO — POTOM ??? Čak ih i jedna ,posve siromašna , Burkina Faso baš JUČER — IZBACILA IZ ZEMLJE 🤭 ?!?!?!? Znači – MOŽE SE ! Sa Francuzima će MORAT bit POBRISANA i SVI oni što su unutar zemlje , do sada , davali ,… Čitaj više »

mali
1 mjesec prije

bravo ivane

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI