Pogrešna računica Rusije u vezi s Ukrajinom

Rat u Ukrajini
59 komentara

Pogrešna procjena Rusije u Ukrajini datira iz 2014. godine kada je Kremlj odbio zahtjev Rusa iz Donbasa, u istočnoj Ukrajini za ujedinjenjem s Rusijom. Povijesno dio Rusije, regija Donbas je bila pripojena ukrajinskoj pokrajini u Sovjetskom Savezu kroz odluke sovjetskih čelnika, kao i Krim.

Ovi ruski naseljeni teritoriji, povijesno dio Rusije, odbacili su proturusku vladavinu uspostavljenu u Kijevu, kada je Washington zbacio ukrajinsku vladu i uspostavio marionetski režim 2014. Da je Kremlj prihvatio zahtjev Rusa Donbasa, ne bi bilo potrebe za ruskom intervencijom u Donbasu.

Ukrajina je poslala snage kako bi pokorila dvije proglašene republike Donjeck i Lugansk. Ukrajinska vojska i nacističke milicije nisu bile jednake zadatku pokoravanja na brzinu podignutih milicija dviju republika, ali su uspjele zauzeti dio teritorija Donbasa s kojeg su granatirali civilno stanovništvo Donbasa 8 godina.

Kremlj je pokušao zaustaviti sukob sporazumom iz Minska. Ukrajina i republike su ga potpisale i Europa ga je trebala provoditi, ali Ukrajina nije održala sporazum, a Europa ga nije provela. Doista, Washington je potaknuo Ukrajinu da to ignorira, jer je Washington vidio priliku za pokretanje sukoba, koji bi se mogao iskoristiti za demoniziranje i izolaciju Rusije.

Unutar Rusije, Rusi su se protivili ubijanju Rusa od strane Ukrajinaca. Pojačao se pritisak na Kremlj da prestane umirivati Zapad prihvaćanjem ruskih civilnih žrtava. U veljači ove godine Kremlj je konačno odustao od 8-godišnje smrti Minskog sporazuma i priznao dvije republike.

Da Zapad nije namjeravao sukob, rusko priznanje bi zaustavilo granatiranje i okončalo sukob. Umjesto toga, 150.000 pripadnika ukrajinske vojske i nacističkih milicija, obučenih i opremljenih od strane Washingtona i Ujedinjenog Kraljevstva, poslani su u invaziju i ponovno osvajanje Donbasa. Za Kremlj bi ovo bila politička katastrofa. Washington je to, naravno, znao i računao se na još jednu rusku toleranciju goleme provokacije, što je bila evidencija Kremlja u odgovoru na provokacije Washingtona: prihvatiti, oprostiti i povjeriti pregovorima.

Međutim, Kremlj je shvatio da ne može politički preživjeti pokolj Rusa iz Donbasa.

Kremlj je svoju vojnu intervenciju u Ukrajini označio kao ograničenu operaciju kako bi spriječio ukrajinsku invaziju na Donbas i protjerao ukrajinske snage, koje su okupirale dio Donbasa i granatirale civilno stanovništvo. Cilj je bio Donbas, a ne Ukrajina.

Zapadni političari i glavni mediji pretvaraju se da je Rusija napala Ukrajinu, ne samo da je intervenirala u Donbasu, i napala Kijev, ali da je poražena. Ovo je očita laž. Rusi su napustili Kijev. Postavili su postrojbe po gradu kako bi spriječili slanje pojačanja u Donbas. Nakon što su opkolile ukrajinske snage u Donbasu, tako da pojačanja nisu mogla doći do njih u značajnijem broju, povukli su se iz područja Kijeva.

Zapadni političari i pokvareni zapadnjački mediji lagali su kada su izvještavali da je Rusija napala Ukrajinu. Rusija nije izvršila invaziju na Ukrajinu i to je bila laž koju su oni izvještavali. Rusi su intervenirali u istočnoj Ukrajini, u Donbasu, kako bi spriječili ukrajinsku invaziju, za ponovno osvajanje dviju republika Donbasa.

Ono što činjenice otkrivaju nije ruska agresija, nego zapadnjačka agresija. Sporazum iz Minska, koji je sponzorirala Rusija, kako bi se okončao sukob tako što bi Donbas ostao dijelom Ukrajine, ali bi Donbasu dao određenu autonomiju, kao što su njegove vlastite policijske snage, kako bi se smanjio ugnjetavanje Donbasa pod proturuskim režimom kojeg je uspostavio Washington. Sporazum je bio neprovediv, jer je Washington želio sukob.

Rat, koji nam dolazi, posljedica je inzistiranja Washingtona na hegemoniji i nesposobnosti Kremlja u pogledu shvaćanja situacije i kao i na tome da Kremlj treba beskonačno tolerirati uvrede i provokacija Zapada, koji sve više i više provocira Rusiju, sve dok ona ne bude stjerana u kut i prisiljena boriti se.

Autor: Dr. Paul Craig Roberts
rusijaSporazum iz Minskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
59 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sebastian
1 godina prije

Odlična dijagnoza.Ravno u glavu.Zaključak svega je samo taj da su Putin odnosno Kremlj previše i predugo oklijevali poduzeti konkretne vojne korake po pitanju Donbasa.

ivan sever
1 godina prije

Sve se dade i drugačije protumačiti, ali naravno tek će protek vremena obznaniti pravo stanje stvari. Naime, što ako se problem Ukrajine stavi u kontekst šireg svjetskog “sukoba civilizacija”, multipolarnosti protiv unipolarnosti, dedolarizacije i uspostave novog svjetskog poretka na bazi ravnoteže sile, ravnopravnosti i međusobnog priznanja i uvažavanja, miroljubive koegzistencije, reciprociteta, važenja međunarodnog prava, bez kolonijalizma, bez pljačke silom i dolarom idr. ? I što ako se postavi pitanje kada i tko je bio spreman da otpočne i vodi ovaj svjetski sukob ? Ako se na postavljena pitanja odgovori na način da je rat u Ukrajini samo djelić općeg svjetskog sukoba, da su Rusija, Kina, Indija idr. birali mjesto, vrijeme i način svjetskog sukoba, da je procjena o spremnosti na takav sukob tek sada sazrela, onda nije problem odgovoriti na pitanje kada i kako je Rusija trebala odgovoriti na provokacije u Ukrajini na način da je to učinila sada kada… Čitaj više »

1 godina prije

RUSKA GREŠKA???
Malo morgen.
Greška Craiga Robertsa, koji ima bubu u glavi, američku!
Ukrajina ne bi raketirala Donbas, ako bi ga priznala Rusija? ODAKLE MU TA IDEJA?
Ukrajina je tada, kao i danas, shvačala da je to teritorij Ukrajine, i ko tamo živi, ima da se povinuje Ukrajinskim zakonima.
Onaj prevod, koji sam objavio pre par dana, ukazuje tačno na to.
Macron na kraju razgovora sa Putinom u završetku kaže: “Ne interesuje me, šta “separatisti” kažu, imaju da slušaju šta Ukrajinska vlada kaže!”
I da je Rusija tada zauzela oštriji stav, a žrtvi još nije bilo, ne bi čak imala opravdanja.
Osuđena bi bila, da hoče Ukrajini oduzeti teritorij!
Danas barem ima razlog, makar je EU ugasila sve ruske medije, da ljudi ne bi saznali istinu!

Probuđeni
1 godina prije

Bas gledam ” povijesne granice rusije”
1471. Je bila manja od danasnje Bjelorusije..

Mateja
1 godina prije

Putin bi moral odstopiti, ker je pustil, da Ukrajinci izvajajo nasilje nad prebivalci Dombasa.

Tony
1 godina prije

Rusi su svakako pogrijesili pardon mozda i nisu imaju zivog mesa neka ga bacaju po ukrajinskim poljima a lijepo je zivjeti no usput i ukrajinci imaju zivog mesa pa neka se glade do nestanka svoji su i ne treba se mjesati.

ad astra
1 godina prije

Povijest se ponavlja. Hitler je tvrdio da se maltretiraju Nijemci u Sudetima i prpojio ih Njemačkoj. Dalje ide Poljska, Francuska … Uvijek bi Hitler našao izgovor za napad i uvijek je Njemačka bila isprovocirana. I onda se digao na otpor zapadni svijet s US na čelu. Nešto mi se razvoj događanja podudara. Njemačka je bila vojna sila bez premca u Evropi. I kako je završilo?

Onogošt
1 godina prije

Roberts kao dokazani američki patriota zaslužuje respekt. Iskusan i jedan od najbližih Reganovih saradnika borac za jaku Ameriku ali protivnik porobljivačke politike i neo konzervativnih jastrebova i ološi blinkena kagana nuland rubina… Da li je Rusija trebala prisjediniti Donbas 2014g? I sam Putin je priznao da je kasnio sa odlukom. Vjerovatno je vagao i očekivao ustupke dok se uporedo spremao za rat. Više nema nazad. Bila jednom jedna Ukrajina….

Selena
1 godina prije

Putin: ,, Engleska je naš najveći neprijatelj. ” Nedosanjani bezumni anglosaksonski san- vladati svetom. Rezultat Prvog sr – nestalo je rusko, nemačko, austrougarsko, otomansko, i, nevezano direktno sa ratom, ali sa istim akterima tj. uzročnicima, nestalo je kinesko carstvo. I ko je ostao? Britanija – One ring to rule them all. Jovan Dučić je jedom rekao da nema Nemaca, Britanci bi bili najgori narod na svetu. Uz svo poštovanje prema velikom pesniku, Britanci jesu naj-naj fuj. Svuda su pustili krv, svuda su zavadili, svuda opoganili. Stari italijanski egzorcista – U filmovima demoni se obično obraćaju na asirskom, aramejskom ili nekom sl. egzotičnom starom jeziku. Meni su se uglavnom obraćali na engleskom.

Otom potom
1 godina prije

Moć onih koji upravljaju događajima je u tome da priča izgleda što uverljivija tako da samo oni na vrhu znaju pozadinu cele priče,a ostalima je ostalo da se svrstavaju na strane .

Mrčikola
1 godina prije

Craig Roberts ima dobrih analiza ali ovo mi izgleda kao davanje infuzije i stavljanje na, danas nezamjenjiv😁, respirator same ideje geopolitike koja je, nakon “korone”, na klimavim nogama i koju su mnogi počeli gledati kao besmislenu. Geopolitika je, kao ideja, činjenica, riječ, možda, imala smisao dok je, kao alat, služila državama i narodima da osiguraju postojanje i ostvare interese same države i naroda u njoj, a danas ona, po meni, postoji i ima smisla samo ako joj se da pravi značaj, a to je da se putem geopolitike ostvaruje interes najbogatijih i najmoćnijih; pojedinaca, korporacija, interesnih grupa, tj. onih na vrhu piramide moći; popularnih majstora. Možda je Roberts ovo mogao pojednostavniti i reći da je Rusija za šutnju o mnogim opačinama majstora, poput “savezničkog iskrcavanja na Mjesec” ili “terorističkog napada” na “blizance”, nagrađena Krimom, a za priznavanje notorne “korone” će biti nagrađena i velikim djelom Ukrajine koji joj, ako ćemo… Čitaj više »

Rimtutituki
1 godina prije

Russi su se zajebali 90tih kad su pustili ukrajinu,ok,ali 2004 kad je prva ” revolucija” napravljena,pa 2014te ,ja da sam Rus iz Dinbassa ne bih vjetovao nista Rusiji,pistis da me godinama ubijaju? Ovdje meni nesto nije bas jasno,a nisam najgluplji u selu. Pred 2 dana sekretar nato kaze” spremamo se za rat sa Russijom od 2014″ pa to je objava raza,casus belli, i poslije te izjave ne bombardujes kao minimalno latviju?ili je greska u procjeni pa će se gorko kajat rusija,ili je skroz nesto drugo sto mi nemamo pojma. Neke 3 zone plutonijuma,4tone obogacenog uranijuma,sta su nadli rusi i atomcentrali sto im je kazu pojrilo sve troškove rata do uduce godine?? Sta,ko,kako,kome,i do kada? Molim prosvijetöite me

tihobl
1 godina prije

Selektivno pamcenje je opasna stvar. Roberts je zaboravio da je ukrajinsko-americka vojska potucena do nogu u Debaljcevu i da vise nisu prestavljali opasnost. Zaboravlja medjunarodne sporazume iz Minska koji su potvrdjeni rezolucijom UN (to sto je neko drugi prekrsio rezoluciju UN i sto stalno krsi medjunarodno pravo i sve potpisane sporazume je druga prica). Zaboravio je Roberts da je Putin nakon pacifikovanja Potrosenka imao vaznijeg posla – spasavanje Sirije i Libana od Kalifata. Ove dvije zemlje bi bile pregazene u roku 6 mjeseci pokrecuci egzodus sa BI prema Evropi, a glavosjece bi krenule prema Kavkazu. Da nije intervenisao u Sitiji pet godina bi ratovao sa glavosjecama na svom tlu. I jos jedno pitanje: da su rusi nastavili da se bave samo bivsom Ukrajinom da li bi danas postojala Jermenija? Na svim televizijama sad imamo hor analiticara koji kazu da je Putin zakasnio. A vecina televizija je u rukama istog vlasnika.… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

“…sva navedena podrućja su povijesno gledano mađarska”

Oprezno.

A… kako to da je Međimurje u Hrvatskoj?
Kako se to dogodilo? 🤔🙂

ad astra
1 godina prije

Odličan tekst.

Red Dog
1 godina prije

Drug Vova se je bojao ovoga. Da ce USA huskati Jevropu do ludila i mozda WW III. Dao im je priliku da se smire i misle trezveno.
Ali da… da ih je pregazio tada bi bilo piece of cake. Imali su samo 8 000 funkcionalnih vojnika. Zato su ekstremni desnicari mogli postati faktor.
Do sada ih je video kako se naoruzavaju i da ne nameravaju postovati sporazum iz Minska. Van svake sumnje. Ali sada je znatno teze.
Medutim, s obzirom na sta im Vova radi u pozadini, izolira zapad, deluje Ukrajina kao maskirovka. Ne kazem da je namerno, ali ima taj efekat.

Max
1 godina prije

Točno kriv je Zapad a ne Rusija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI