Kijev neće provesti Sporazum iz Minska i de facto se „odriče“ Donbasa

Donbas Ukrajina
8 komentara

Iako je nedavna recipročna razmjena 35 zatočenika između Kijeva i Moskve bila tračak nade da će dvije zemlje krenuti putem mira i da će stati rat u Donbasu, koji još uvijek odnosi živote civila u samoproglašenim narodnim republikama, iz Kijeva stiže vijest da od toga neće biti ništa.

Naime, ukrajinski ministar vanjskih poslova Vadim Pristajko je rekao kako ukrajinska strana ne razmatra mogućnost davanja pune amnestije sudionicima sukoba u Donbasu.

„Godine 2015. donesen je zakon o amnestiji koji nije predvidio potpunu amnestiju. Sadašnja diplomacija ne predviđa potpunu amnestiju”, rekao je Vadim Pristajko, što nači da su svi sudionici sukoba narodnih milicija Donjecka i Luganska, kao i njihovi pomagači, za Kijev „teroristi“ i „sudit će im se prema postojećim ukrajinskim zakonima“.

Vadim Pristajko je dao ovu izjavu tijekom svog govora na „Forumu europske strategije Jalta“ u Kijevu.

Prije toga je posebni izaslanik američkog State Departmenta za Ukrajinu, Kurt Volker, rekao da se za okončanje sukoba u Donbasu moraju provesti sve točke Sporazuma iz Minska.

Konkretno, prema njegovim riječima, Sporazum iz Minska uključuje niz “poticaja”, poput “zaštite stanovništva, amnestije za strane u sukobu, vraćanje ustavnog poretka Ukrajine i zajamčenih lokalnih izbora, te poseban status nekih teritorija u Ukrajini”.

Naravno, izjavu Volkera treba uzeti s rezervom, jer u javnosti američki diplomat i ne može reći ništa što bi značilo odmak od „politika ulaganja napora u mirno rješenje sukoba“. Što je Voker s novim ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim i njegovim kabinetom razgovarao iza zatvorenijh vrata, možemo prepoznati po potezima vlasti u Kijevu.

Vlada predsjednika Zelenskog je u slučaju Donbasa očito zadržala kurs bivšeg predasjednika Petra Porošenka, što znači nepopustljivost u dogovoru s predstavnicima Donjecke i Luganske Narodne Republike i „oštar obračun sa svim teroristima i separatistima istočnih ukrajinskih regija“.

Međutim, kako prolazi vrijeme, Donjecka i Luganska Narodna Republika sve više jačaju svoju „državnost“ i neće proći dugo vremena da bez ikakvih problema profunkcioniraju kao nepriznati državni entiteti, poput Južne Osetije i Abhazije. Upravo zbog toga je još teže razumjeti mazohističku politiku druge ukrajinske predsjedničke uprave od prevrata u veljači 2014. godine.

Sporazum iz Minska
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Red Dog
4 godine prije

Dakle, NATO tera zemlje da se odricu teritorija da bi se nasadio kod njih.
Sta ce biti sa verodostojnoscu NATO-a? Koja? Terace clanice bicem i gotovo. Vazno je da se USA nastavlja pribliziti Moskvi.
A rusi ce se ubuduce morati pobrinuti da zauzmu cele zemlje, a ne samo teritorije.

Kaljagula
4 godine prije

“Krizno žarište” na graničnom delu Ukrajine i Rusije, za NATO “stratege” je Bogom dano.

U prvom redu, sprečava se normalizacija odnosa Rusa i Ukrajinaca. I, ne samo to. Ovi sukobi omogućavaju Nato propagandistim da sa jedne strane jačaju radikalne struje u samoj Ukrajini, a da usput Ruse optužuju i uvode razne sankcije.

Drugo, u slučaju potrebe, ovakav ograničeni rat je vrlo lako, pretvoriti u pravi, veliki rat, u kojem će radikalizovani Ukrajinci biti osnovna NATO pešadija u nekom potencijalnom jurišu na ruske prostore.

Ukratko, nema mira u Ukrajini. Još dugo.

Splitexpres
4 godine prije

Poljska se također priprema da zgrabi “svoj”dio Ukrajine,pripreme su izvršene,pasošima se trguje i kada svi uzmu,što smatraju svojim,malo će da ostane Ukrajincima ?

Z.A.
4 godine prije

Sto kaze komentator Citalac premalo teritorije kontrolisu snage DONBAS_a, ali po meni to i nije bitno u sadasnjim relacijama jer poslije izjave bivseg celnika NATO saveza Rasmunsena da bi se moglo pristupiti u NATO i pod uslovima da se zemlje koje teze uci u taj savez odreknu dijelova teritoria koje su im pripadale jos vise otezavaju ovim zemljama da rijese svoje probleme izazvane sukobima na njihovom teritoriju.Na primjer ako Ukrajina zeli u NATO onda bi se trebala povuci sa dijelova administrativne teritorije na granice koje pripadaju Donjecku i Lugansku. E sad je pitanje jeli to moguce u sadasnjim okvirima i postoje regije jos uvijek sa ruskom vecinom gdje je uvijek moguce izazvati sukob a posljedica bi bila da Ukrajina opet nebi mogla pristupiti NATO paktu. I ovakav zamrznuti konflikt vise odgovara Rusiji nego njenim protivnicima.Cini mi se da vrijeme ne radi za Ukrajinu vec je situacija obrnuta.Rusija i pored uvedenih… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI