Ukrajina taktikom ”vučjeg čopora” želi onesposobiti rusku flotu

mornarica ukraine brod Gjurza
38 komentara

U Ukrajini su protiv ruske Crnomorske flote odlučili koristiti taktiku “vučjeg čopora”. Prema ukrajinskoj vojsci, ona može biti učinkovita protiv moćnih ruskih brodova.”Biti taktike je istovremeni napad nekoliko lakih oklopnih borbenih plovila.

“Vučji čopor” znači istovremeni napad na neprijateljski brod s više bojnih brodova ili podmornicama. Ruski brodovi neće moći istovremeno pratiti i otvoriti vatru na sve od njih”, rekao je za ukrajinski televiziju TSN zapovjednik jednog ukrajinskog oklopnog bojnog broda Aleksander Regula .

Načelnik odjela za borbenu obuku Juri Fedaš je dodao ”kako se Rusija sada osjeća ugodno u Crnom moru”. Prema Fedašu, ukrajinska flota je u stanju poduzeti mjere ”koje mogu smanjiti osjećaj ove udobnosti”. Osim toga, izrazio je uvjerenje da ruski radari neće moći otkriti prisutnost lakih brodova.

Zamjenik predsjednika Odbora za obranu ruske Državne Dume Andrej Krasov je kritizirao je ovu izjavu i nazvao je smiješnom. Podsjetio da je ukrajinska flota sada u fazi raspada.

“Takva izjava predstavnika Ukrajine zvuči smiješno. U slučaju vojne konfrontacije, Crnomorska flota neće ni primijetiti hrđave ukrajinske brodove, jer njihova flota zapravo i ne postoji. Ukrajinski političari i vojni čelnici se trebaju posvetiti provedbi Sporazuma iz Minska, a ne davati takve neutemeljene izjave. Čini se da je jesen vrijeme pogoršanja kroničnih bolesti u određene kategorije ljudi”, rekao je Krasov.

Prema njegovom mišljenju, Ukrajina danas znatno koči proces iz Minska.

“Vučji čopor” je stara taktika napada podmornica na neprijateljsku flotu. Svrha “vučjeg čopora” je istodobni napad na pomorski konvoj s maksimalnim brojem podmornica, ali da bi se učinkovito koristila, napadaču je potrebna dobro razvijena obavještajna mreža. “Vučjim čoporima” su se koristili Njemačka i SAD u Drugom svjetskom ratu. Nakon toga je taktika odbačena kao zastarjela i neučinkovita protiv modernih brodova, koji uvijek plove u pratnji, dok u Crnom moru ruska vojska na Krimu ima raspoređene najmodernije obalne sustave protubrodske obrane.

Pentagon je 2000. zbog troškova izgradnje velikih brodova razmišljao o povećanju broja malih brodova, koji bi trebali napadati veće skupine iz različitih smjerova uz potporu zrakoplova, helikoptera, sustava za elektroničko ratovanje, krstarećih projektila i ostalih oružja.

Međutim, američka vojska je na kraju bila razočarana ovim programom. Razlog nije bio samo da je izgradnja priobalnih brodova bila mnogo skuplja nego što je planirano, nego i njihova nedovoljna učinkovitost.

2014. godine je predložen alternativni program za izgradnju malih površinskih fregata s malo drugačijim karakteristikama, ali su oba programa odbačena i Pentagon još uvijek nije odlučio hoće li ih dovršiti ili zamijeniti novim planom.

Istovremeno su Amerikanci savjetovali Kijev da se usredotoči na izgradnju malih brodova, na primjer sličnih topničkoj brodici “Gjurza”. Prema njihovom mišljenju, koncept grupnog napada malih brodova najbolje odgovara zemljama koje nemaju velik vojni proračun.

No, Kijev trenutno raspolaže sa samo šest brodova, od čega nekoliko manjih brodica, a da će ukrajinska mornarica rusku Crnomorsku flotu uplašiti taktikom od prije stotinu godina je doista smiješno.

crnomorska flotaRuski brodoviSporazum iz Minskaukrajinska flotaukrajinska vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Srba
6 godine prije

bilo bi dobro da čopori hijena ne čačkaju mečku u čavku…

kladionicar
6 godine prije

Ako je tacan podatak da “Kijev trenutno raspolaze sa samo sest brodova a neki od njih su manje brodice”, onda bi to prije bio “copor gradskih pasa lutalica” i to onih malo vise vremesnih sa vec upola poispadalim zubima u pratnji nekoliko jos nedozrelih stenaca.

Vlastimir
6 godine prije

Tresla se gora,rodio se miš.

jonbonjovi
6 godine prije

Drugim rijecima izazivaju da ih Rusi sve do jednog potope jos u maticnim lukama. Kakva skup glupana i glupih ideja.

Riddick
6 godine prije

Zub vremena i Kijevsko rukovodstvo će upropastiti i to malo što imaju.

fb slo
6 godine prije

Jedno je gađanje blokova u Donbasu, a napad na rusku flotu je napad na Rusiju…
Nadam se, da če historija dati odgovore narodu Ukrajine, ko jim je upropastio zemlju, više od Hitlera,Stalina, Hlodomora i sličnih katastrofa…

Koča Popović
6 godine prije

Vazno je navesti podatak da je proizvodni pogon od kojega se narucuju te naoruzane orahove ljuskice u vlasnistvu predsjednika Porosenka. S tom spoznajom ova bedasta teza ukrajinske vojske ima smisla. Vazno je narodu prodati pricu da bi se na njoj dobro zaradilo. Svaka slicnost s Juznim Slavenima nije slucajna.

veljko
6 godine prije

NATO brodovi redovito uplovljavaju u ukrajinsku luku Odessu, američki, turski, britanski itd, u rujnu je održana najveća vojna vježba NATO-a u Ukrajini “Rapid Trident” uz sudjelovanje 15 država, u Kijevu djeluje NATO-ov informacijski ured u kojem se donose vojni planovi , strategija, doktrina i orgnaizacija, na terenu Ukrajine djeluju operativci SAS-a, NATO obavještajci, američki specijalci i operativci Blackwatera koji konstantno nadziru pobunjenički teritorij i granicu Rusije, u zapadnoj Ukrajini djeluju centri u kojima američki, britanski, kanadski , estonski, gruzijski, poljski, latvijski instruktori obučavaju ukrajinsku vojsku i policiju, od američke vojske tamo su dijelovi zračno-desantne brigade i dijelovi nacionalne garde a Kanađai imaju jedan bataljon, svi se planovi razrađuju u zajedničkom NATO-Ukraini centru Kijevu i zapovjedništvu NATO-a u Brusselu, napad na pobunjenike u Donbasu uz osiguranje prema Rusiji, druga varijanta djelomične ruske intervencije u Donbasu i varijanta masovnog ruskog napada

Crni žutokljunac
6 godine prije

I rojevi komaraca su učinkoviti,ak su dovoljno brojni !

Drazen
6 godine prije

Samo sam gledao gdje se spominju Ameri kako spremaju Ukrajince za rat protiv Rusije

Georgij Žukov
6 godine prije

Rusija drhti , potrosenko danas prijeti taktikom” vucjeg copora”, odnosno potopom crnomorske ruske flote a vec sutra kolinda dolazi U soci , putin je jako nervozan jer ocekuje packe u vezi krima , sirije ,odnosa prema nato paktu, slavonsko brodske rafinerije i sramotnog odnosa moskve prema ustaskim zrtvama staljingradske bitke . Takodje je za ocekivati da ce kolinda podjeliti domace zadace Putinu uz jasne rokove a koji bi se trebali rijesiti do slijedeceg sastanka nato pakta . Jednom rijecju ocekuje se kolindino snazno udaranje o stol po sviim gore navedenim tockama 🙂

davor
6 godine prije

sad sam se stvarno uvjerio da govnošenko i njegovi ”junaci” nemaju kilo i pol mozga u glavi nego tonu i pol govna

Osoba C
6 godine prije

Ukrajinska skladišta streljiva su osjetljivija od mimoza.
Neki kažu zato da bi se prekrilo koliko toga nedostaje.

https://www.veteranstoday.com/2017/10/13/how-ukraine-turned-into-arms-dealer/

pero
6 godine prije

kakva hrpa gluposti ,pa kaj je tim ukraincima ,po koji to opce likovi pokusavaju napasti rusiju ,zamisli rusija je sad gotova idu nekakvi ćopori iz ukraine ,pa rusi bi ih izbrisali sa lica zemlje ,nek probaju sa kojom granatom ak su tak hrabri bacit na rusiju

Ive
6 godine prije

Polako izlazi na vidjelo, amerikenjci su platili ukrajinskim neonacistima da naprave drzavni udar, istjeraju Ruse sa Krima i da tamo ustolice ugotove baze americku crnomorsku flotu i tako blokiraju Ruse u Crnom moru i izlaz u Sredozemlje, Ali Rusi su procitali namijere i uspijeli vratiti Krim pod svoje okrilje. Sada amerikenjci pucauju iz svih raspolozivih ukrajinskih oruzja. A ukrajinci su amerikenjcima vec vratili visetruko troskove koje su imali dajuci “dragovoljno” svoje zlatne rezerve u amerikenjcima na “cuvanje” na kraju ukrajinci nece imati lovu za platiti troskove cuvanja pa ce zlatne rezerve i formalno postati vlasnistvo amerikenjaca. A glupe ukrajinske ustase uz savijetovanje Plenkija i dalje debeloj USA guski mazu vrat.

Konstantin
6 godine prije

Eto opet naseg mapeta Veljka! Nema vece “zabave” no procitati DEBILNI PAMFLET jednog trolcica! Jejeje … Veljko “zaboravio” si dodati da su tamo i dobrovoljci iz Hrvatske. Mislim da se Rusima od tvog zapazanja tresu kolena uveliko! Svasta *icka rodi!

stipa
6 godine prije

Zar “luđaci” u Kijevu misle otvoreno objaviti rat Moskvi!?!… Prvo trebaju skupiti toliko budala da se gliserima zaletavju na ruske razarače, topovnjače itd, ali mislim da bi se prije nego se ti ostaci “vučjeg čopora” vrate u matične luke u Kijevu vijorila ruska zastava… Fakat ima idiota na čelu te “jadne” države koja će zbog njih završiti svoje postojanje kao i sirota antilopa koju ulovi čopor lavica

slix
6 godine prije

Ne treba podcjenjivati ovu taktiku, Iran koristi male i brze brodove u Perzijsko zaljevu protiv Amerikanaca. ovakvi višestruki napadi mogu “zasititi” brodske obrambene sisteme, neka se ovakvom napadu pridruže avioni, bespilotne letjelice ili
mini-podmornice rezultati mogu biti poprilično razorni. Napad nekoliko brzih brodova iz više pravaca je dosta nezgodan za velike i “slabije pokretne” brodove kakve imaju Ameri. Ruku na srce sa 6 bodova Ukrajinci se mogu samo “slikati”

Ivo
6 godine prije

Ovo je sve sprdačina i mislim da ovakve tekstove Logično više ne bi trebalo objavljivati, osim u rubrici za humor i zabavu. Zaista nije vijest što neka budaletina u kijevu izjavi nakon dobrog ufiksa.

Sinisa
6 godine prije

Ovi Ukrajinski strucnjaci nisu u stanju da budu “mali od palube” na Nacističkom brodu a kamo li da se hvale Nacističkom taktikom.

Joe
6 godine prije

“Međutim, američka vojska je na kraju bila razočarana ovim programom. Razlog nije bio samo da je izgradnja priobalnih brodova bila mnogo skuplja nego što je planirano, nego i njihova nedovoljna učinkovitost.” I onda dalje piše kako su Amerikanci savjetovali Ukrajincima izgradnju velikog broja malih brodova, dakle nešto za što su sami utvrdili da je neisplativo i neučinkovito. Budale u Kijevu ih naravno slijepo slušaju, a realno jebe se amerima što će ovi da izginu ko rasada protiv ruske mornarice.

Bill Clinton sa ženom
6 godine prije

nije mi ponekad jasno, dok ćakulam sa ženom (kad je pri sebi) zašto se ukrajinci mrze braću ruse? podseća na hrvate vs. srbe…

Branimir
6 godine prije

Naučite se razlikovati bojni brod od ratnog broda. Bojni brod je samo tip ratnog broda, isto kao što je korveta, razarač, fregata, krstarica itd. Bojni brod je najveći i najjače naoružani i oklopljeni ratni brod i Ukrajina ne posjeduje ni jednoga takvoga.

Pero
6 godine prije

ova taktika mi djeluje kao da mi krenemo u napad na nosač aviona sa više aviona za zaprašivanje tipa Franjo Kluz iz WW2 u nadi da će se smijati i nakraju oboriti samo jedan (jer ce im on zaokupit paznju) dok ce drugi baciti bojler sa šarafima

Slobodan
6 godine prije

Poštovani. Bojni brod je vrsta ratnog broda, tonaže preko 40.000 tona, i danas više nema bojnih brodova. Posljednji aktivni bojni brodovi su bili oni klase Iowa. Već kad pišete pokušajte bar donekle baratati terminologijom o kojoj pišete. Upotrebite bar vikipediju https://en.wikipedia.org/wiki/Battleship

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI