Potonuo vodeći ruski brod

Ruska raketna krstarica Moskva
121 komentar

Raketna krstarica „Moskva“ potonula je u Crno more dok je vučena u luku, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane

Ruska raketna krstarica Moskva, vodeći brod Crnomorske flote, potonula je dok je vučena u luku u olujnim uslovima na moru, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo odbrane u Moskvi. Prema ruskoj vojsci, trup ratnog broda je u srijedu oštećen eksplozijom municije, koja je sama prouzrokovana požarom na brodu.

Ukrajinski zvaničnici su tvrdili da su njihove snage pogodile brod protivbrodskim projektilima. Pentagon je saopštio da ne može da potvrdi tu tvrdnju. Američki dron kružio je iznad krstarice u četvrtak, nadgledajući njen napredak ka Sevastopolju.

„Prilikom odvlačenja do odredišta u luci, zbog oštećenja trupa izazvanih detonacijom municije izazvanom požarom, krstarica Moskva je izgubila stabilnost. U olujnim morskim uslovima, brod je potonuo“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane u četvrtak uveče.

“Moskva” je navodno bila oko 90 kilometara južno od Odese u srijedu kada je izbio požar na brodu. To je izazvalo eksploziju neodređenih skladišta municije i oštećenje trupa, navodi ruska vojska. Posada krstarice evakuisana je obližnjim brodovima Crnomorske flote, a tegljači su poslati da odvuku Moskvu na Krim na popravku.

Od četvrtka ujutru Moskva je saopštila da su eksplozije na brodu prestale i da je požar ugašen i da je krstarica na putu u luku zbog popravka. To se više nije pominjalo tokom redovnog brifinga o vojnim operacijama u Ukrajini kasnije tokom dana.

Prošlog mjeseca Ukrajina je tvrdila da je potopila ruski patrolni brod Vasilij Bikov, ali se nekoliko dana kasnije pojavio u Sevastopolju neoštećen. Napravljena 1983. godine pod imenom Slava, krstarica je bila opremljena sa 16 protivbrodskih raketa, teškom protivvazdušnom odbranom, kao i torpedima i teškim topovima.

Rusija je napala svog susjeda krajem februara, nakon neuspjeha Ukrajine da primjeni uslove sporazuma iz Minska, potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli iz Minska uz posredništvo Njemačke i Francuske osmišljeni su da daju odcijepljenim regionima poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj od tada zahtjeva da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

Brodcrnomorska flotamoskvaPotoprusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
121 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
anik
1 godina prije

potrudili su se, i američka pomoč je bila verovatno tu. Treba njima za propagandu, jer ukrajinci su več izgubili 90% svojih vojnih resursa.

Ali to kaže i rupe v ruskoj vojsci. Ja kažem bolje sada nego gubitak v nekem večem sukobu.

ljeto64
1 godina prije

Potonula je i cijela kugla, a babe i dalje češljaju kosu.

1 godina prije

Moskva je jedan od tri vodeča broda Ruske mornarice. Ova (je bila) vodeča u Crnom moru. Na Baltiku je to Petar Veliki, na istoku, Varjag. I ovo je strašan udarac za Rusku mornaricu. Zašto se je krilo, kad smo neki, koji čitamo više, to znali več jučer u ovo vrijeme? Jer ima ovdje štošta da se kaže. Prvo, Rusija nije u sukobu sa Ukrajinom…. Rusija je u sukobu sa čitavim NATO-m! I ovaj čin je bio vrlo dobro pripremljen. Naime, oni isti izvori, koju su več jučer znali,da je Moskva potopljena, znaju i to, da si amerikanci pre dobru nedelju dana, svima na očima, dovezli u Odesu NATO protivbrodske rakete! AGM 119, zvani Pinguin… Zato ono o Neptunu, malo morgen! A Rusi još uvijek sanjaju o nekom “našim zapadnim partnerima”! Nadam se da če sada novi komandir, general Dvornik, napraviti red u Ruskoj vojsci! A ima još ovdje nešto važnije.… Čitaj više »

Mario
1 godina prije

Ne piśe da li je bilo mrtvih među posadom jer ako nuje bili mrtvih teško da je brod pogođen projektilom i onda drži vodu priča o požaru jer kad požar krene, alarm se pali, i svi bježe na najsigurnije mjesto na brodu za slučaj požara.

Otpornik
1 godina prije

Teza da je ovo rat između Rusije i Ukrajine ne stoji. Ovo je rat između Rusije i NATO-a. Gotovo sve zemlje NATO-a su uključene slanjem oružja, što nije tajna, ali i ljudstva, što se još taji.

grom iz vedra neba
1 godina prije

Ko je pucao, odakle je pucao, ako su bili protivbrodski projektili zašto nisu presretnuti, zašto nije uništeno mjesto odakle se pucalo…? Evo, onako na prvu, puno pitanja. Previše.
Nisu mi jasni Rusi. Djeluju tako naivno. Glume majku Terezu, a rat je…
Kako kaže jedna stara narodna, il kuj il ne mrči ruka.

Akahuasla
1 godina prije

Neka

Sad je ruska vojska modernizirana

Ustedit ce goriva

Nikome ne treba stari brod

Ovo je zapravo ruska pobjeda

anik
1 godina prije

Moskva je bila namjenjena za borbu protiv nosača aviona, ali ona je samo jedna, a nosača aviona američkih i NATO ima gotovo 20. Moskva na sreču ili (ne)sreču ima samo statusni simbol puno više nego realne vojne snage. očigledno, ruska armija ima puno rupa i ranljivosti a sad i priliku da se to sredi.

Brr
1 godina prije

Ima materijala za filmove, vratit ce se i Rambo i Bond.

Farree
1 godina prije

Ja se iskreno nadam da NATOstan (Ameri) nemaju ništa sa ovim jer ukoliko imaju onda Rusi naprosto moraju uzvratiti i svi smo samo pedalj do nuklearne zime

darijoman
1 godina prije

Kako to da američki dron smije kružiti iznad ruske krstarice ?

čitalac
1 godina prije

Neptun protu-brodski projektil je projektiran za napad na brodove deplasmana do 5.000 tona. Moska je ima(la) 12.500, tako da je teško povjerovati da je potopljen s time.
A to što nema mrtvih govori u prilog požaru od kojega možeš pobjeći ali od pogotka projektila ne, bilo bi puno mrtvih.

Son of Alerik
1 godina prije

NATO-idi su vjerojatno u deliriju nakon za njih simboličnog potonuća Moskve – potonula je Moskva, potonuo je Putin, potonula je Rusija i ruski poraz je pitanje dana, ako ne i sata.
Osim vjerojatnog torpediranja ruskog broda s nekog od NATO položaja, NATO koji vodi igru u Ukrajini je naredio i napade ukrajinske vojske po pograničnim ruskim gradovima, isključivo po civilnim objektima.
Rusi se naime ne skrivaju iza ljudskog štita kao vojnički ukrajinski šljam.
To što je riječ o ratnom zločinu, u ovom slučaju nije bitno jer dolazi s NATO strane, a oni odlučuju čije će se akcije kvalificirati kao ratni zločin.
Koji od ta dva događaja će biti okidač za rusku vojsku, za Putina, zbog čega će promijeniti ratnu taktiku te odustati od zadanog cilja – bez civilnih žrtava i krenuti u totalni rat, možda je pitanje dana.

1 godina prije

Ako je Sha covjek naučio svo ovo vrijeme,to je da ne treba nikome vjerovati..mozda ga pogodili ukri,mozda je bio-hej-slucajni pozar,mozda su Rusi sami sebi napravili falce flag..nikome ne vjerujem u ovoj Kakofoniji.hvala.

eks
1 godina prije

Ovo je , svakako, veliki gubitak za Rusiju, ali to neće uticati na konačan ishod vojne operacije. Moguća je tu i uloga NATO snaga, jer su one u rumunskom delu Crnog mora, a to nije daleko od Mariupolja . U svakom slučaju, Rusi će morati ozbiljnije da udare, a ne ovako mlitavo. Mogu oni to, ali nije jasno zašto štede. Inače su u ove borbe aktivno uključene NATO snage – vojni sateliti, avaksi, radarsko-izvidjački potencijali, a tu je i savremeno oružje kojim upravljaju američki i engleski specijalci i komandosi… Ovo je rat izmedju USA-NATO i Rusije.

Tupko Glupko
1 godina prije

Jeste li primijetili kako se gađaju i potapljaju strani teretni brodovi pred Odesom?
Estonski Helt potopljen još početkom rata, kada je pogođen i bangladeški.
Prvi dan rata pogođen je i turski teretni brod.

Odesa je jedina preostala luka u rukama Ukra, crnomorske luke su im jako bitne za izvoz hrane iz svoje zemllje, a svi znamo kakvi su izvoznici pšenice, kukuruza, krumpira, ulja..

Možda je cilj da se luka u Odesi potapljenjem stranih teretnih brodova napravi neplovljivom za ulazak i izlazak teretnih brodova koji izvažaju hranu iz Ukrajine?
A od tamo s ukrajinski plodovi išli prema siromašnim arapskim i afričkim državama, gdje će nastati kaos ako neće biti dovoljno hrane. Ako će je i biti, bit će im preskupa.

Flint
1 godina prije

Mora da su pekli rakiju pa se vatra proširila.

VP60
1 godina prije

Kriv je kuhar. Zapalio je krpu i prosirila se na cijeli brod.
Ne bi mu sad bio u kozi

Emiliano Zapata
1 godina prije

Amerikanci su dronom nadzirali brod Moskvu.
Sta ce im dron kad imaju satelite s mocnim objektivima koji navodno iz svemira mogu vidjeti sto citas uz bazen…

Selena
1 godina prije

Da, nažalost vest da je stigla u Sevastopolj je bila lažna. 🙁

Vendetta
1 godina prije

Za redakciju. Registrirao bih se ali mi ne saljete nikakav kod.

Kazete nema anonimnih mailova? pa 10 godina imam mail vendetta ne kontam?

Pa sigurno necu napravit novi email s [email protected], ne pada mi na pamet. Ne kontma u cem je poanta? Trolovi i ovi sto rade za sendvic svakako nece ulazit u proces registracije to je za njih previše, to to much.

Konstantin
1 godina prije

Postovani … jedna od opcija (bar po meni) je da je brod potpopljen svesno od Ruske strane jer mozda nisu mogli ugasiti pozar i da ne bi rizikovali da sve to sto je posedova od raketa napravi jos vecu stetu. Neko od vas je vec pomenuo da je krstarica / razarac (sta god je po deplasmanu) Moskva posedovala i NUX (verovatno kao deo te RU trijade).Cudi me takodje da niko ne pominje i prtivbrodske mine koji su UKRI posejali podosta (bilo je slucajeva istih koji su tigli i u Bosforskom tesnacu). Kako i da je , ovoj je ipak veliki & ozbiljan udarac RU vojsci (kako materijalno tako i moralno). Trece … nemogu nikako da se iznacudim Rusima da im se UKRI usetavaju skoro neopazeno sa helikopterskim napadima & raketiranjem sa tockom-U ?!? Kao sto neko rece , prosto je frustrirajuce odnos koji RU ima prema celoj njihovoj intervenciji u… Čitaj više »

Bruno
1 godina prije

Stari brod, u službi već skoro 40 godina. Nuklearno nije bio naoružan nakon hladnog rata. Ne znam jeli u pitanju požar ili pogodak protu brodske rakete lansirane sa kopna, kako tvrde Ukrajinci. Ipak, šta god bilo, i ovo pokazuje da Rusija nije tako jaka sila kakvom se drži. Ovaj rat im je dobro pokazao šta sve moraju popraviti u budućnosti. A dok rat još traje neka krenu u potpuno uništavanje ukrajinske prometne infrastrukture, cestovne i željezničke, tako da nikakvo oružje sa zapada ne može stići. Mogu i cijelu Ukrajinu ostaviti bez struje, a to ne rade. Mogli su srušiti sve mostove iznad Dnjepra a još nisu ni jedan, pitam se zašto. Čudno vodi Rusija ovaj rat, počevši od napada sa 150.000 vojnika na zemlju od skoro 40 milijuna stanovnika … Kao da i oni žele da što duže potraje.

dumbas
1 godina prije

mozda je sabotaza, neko od tih 500 mornara ukrajnskog podrjetla

Konstantin
1 godina prije

Gde mi nestade komentar ???

složni
1 godina prije

Iz ruske vlade javljaju da ima zarobljenih NATO-vaca, to jest NATO vojnika. Kad im bude sudjenje, onda ce doci ostali podatci u javnost.

gigi pinna
1 godina prije

Od prvog dana je cijela ova akcija teški javašluk – kakvi Ukrajinci, kakvi bakrači – dogodila se eksplozija na brodu i to je to. Mariupolj, Kramatorsk i Slovjansk mogli su zauzeti još 2014., uz nebrojeno manje žrtava i razaranja. Ali ne, Putko je samo uzeo Donjeck i Lugansk i mislio je da će time Kijev prisiliti na federalizaciju.
A kako to da Ukrajinci nisu nikada pokušali vratiti Krim? To kao da je bio nekakav nepisani dogovor njih i Moskve, da se vraća Rusima.
Otkad se priča: Mariupolj samo što nije pao, pa je tobože cijela ukrajinska vojska u Donbassu u kotlu…

zapadni neimac
1 godina prije

Danas je ovdje velika zalost ali proci ce. Ovo nikako nisu mogli ukrajinci napraviti jednoj velikoj Rusiji nego samo NATO. A to zato sto su ukrajinci nesposobni a Rusi nepobjedivi. I ovo nije rat Rusije protiv Ukrajine nego Rusije protiv NATO-a. Jer kako drugacije objasniti da rat jos traje i da sve ne ide glatko. A u ovom sukobu Rusije i NATO-a ovi prvi su izgubili skoro 500 tankova i jos preko 2500 druge tehnike, oklopnjaka, samohdnih haubica, kamiona i dr. te puno helikoptera, aviona i mnogo ljudstva. A na drugoj strani NATO je izgubio, cek da vidim, 0, slovima nula, bilo cega. A sto Rusi ne zarate sa Ukrajinom imam osjecaj da bi tu rezultati bili malo bolji ako bi se poredili. A vidi se i na ruskim medijima da oni direktno optuzuju NATO za brod Moskva. Pa se to nekako prenosi dalje.

mislim
1 godina prije

šahist putin me tako razočarao! mogu misliti kako je same ruse razočarao ,ovaj put će da popuši, mora.
a glavni razlog je taj što su ameri i englezi lagali da će rusija napasti ukrainu, a putin se potrudio da ispadnu istinoljubci. i tako, poslovica kaže ” ko laže taj krade a ko krade taj i ubija”
i nije opravdanje to što je neko takav i to radi da i ti takav postaneš!

hiber
1 godina prije

Nema Putin šanse, kao sto nije imala Ukraina protiv Donbasa 2014. godine. Ne moze Rusija toliko stisnuti, koliko zemlje NATOa mogu isporučiti. Ovo je samo aperitiv, jer tek kreće industrijska proizvodnja oružja, kojoj Rusija ne može parirati. To vidi i Putin i danas je po treći put promjenio ciljeve rata. Sada je to unistenje nacističkog bataljona. Nema mu druge nego da plati suhim zlatom vojnike Azova da se kao predaju, da kao proglasi pobjedu i sto dalje, da zatim zbriše od Ukraine.

македонец🇲🇰
1 godina prije

ovo je teška šamarčina za ruse ! i ako sam za njih razočarali su me 1000%

Tony
1 godina prije

Neka je bas potonuo , trebaju svi potonuti uzdravlje srbi.

Tony
1 godina prije

Admine jedes ghovna pa ni jedan post mi nisi pustio ako ovako nastavis pocet ce psovke a nadam se da si ozbiljan covjek i da ne zelis da ti se mati prevrce u grobu,

Max
1 godina prije

Težak udarac za moral i ponos Rusa. Ali uzvratit će žestoko.

PETAR
1 godina prije

POSTOJI MOGUCNOST DA JE NALETIO NA PLUTAJUCU MAGNETNU. MI. NU.
SA KOJIMA TURCI IMAJU MNOGU PROBLEM.

mrdo
1 godina prije

Rusi uništili fabriku u kojoj su se proizvodile rakete koje su navodno potopile brod Moskva. Vijest potvrdila zapadna MSM.
——————————
Missile factory outside Kiev destroyed – Russia

Moscow has announced that its Kalibr cruise missiles struck a missile factory outside Kiev

(RT)

Plavi
1 godina prije

JAD I BIJEDA RUSKE VOJSKE.Zamislite, da rusi govore istinu… mrcinu od broda POTOPIO POŽAR.
VEĆA SRAMOTA NEGO. DA SZ JE RAKETE POTOPILE.
Gdje su SU-57 gdje je Armata…ha ha ha… NEMA IH…JAD I BIJEDA

Tristan
1 godina prije

Zar su se ovamo preselili svi momentatori sa msm medija? Zar im one stotine medija, koji pjevaju njihovu pjesmu nije dovoljno? Hm, hm.

Patak
1 godina prije

Izbio požar od viška nepobedivosti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI