Kijev ne želi prestati granatirati civilne objekte u Donbasu – U Donjecku su spremni za veliki napad

Donbas Ukrajina DNR
18 komentara

Kijev se nije složio s prijedlogom da se zabrani granatiranje civilnih objekata u Donbasu, izjavio je predstavnik Rusije na pregovorima u Minsku Boris Grizlov.

Ideja je također sadržavala zabranu diverzija i izviđanja na teritorijama sukobljenih strana.

Prijedlog su podržali OESS, Moskva i samoproglašene i de facto neovisne Donjecka i Luganska Narodna Republika, ali je Ukrajina bila protiv.

Grizlov je naveo da je Kontaktna skupina nastavila razmatrati paket dodatnih mjera u sporazumu o prekidu vatre. Također je istaknuo kako privremeni karakter ukrajinskog Zakona o posebnom statusu Donbasa nije u  skladu sa Sporazumom iz Minska.

“Samo puna i dosljedna implementacija Sporazuma iz Minska može donijeti sigurnost i ekonomski oporavak Donbasu”, dodao je Grizlov.

Ruski predstavnik je izrazio nadu da će u ukrajinskoj politici prevladati vrijednosti dijaloga i da će to pomoći rješavanju sukoba u Donbasu.

Strane su se također dogovorile da 5. listopada počne povlačenje snaga u Stanici Luganskoj.

Osim toga, predstavnik DNR Aleksej Nikonorov optužio je Kijev da se na liniji razdvajanja koristi vojnim dronovima.

BMP-2
FOTO – Snage Donjecke Narodne Republike

Prema njegovim riječima, tijekom jednog od takvih napada je ranjeno četiri civila. Sljedeće zasjedanje Kontakt skupine je zakazano za 16. listopada.

U međuvremenu je armija Donbasa u visokom stupnju pripravnosti. Naime, OESS je potvrdio da je ukrajinska vojska u Donbasu rasporedila sustave protuzračne obrane “Buk”.

Tri sustava “Buk” je OESS  28. rujna otkrio pomoću drona, a bili su u željezničkoj stanici pod kontrolom Kijeva u selu Rubežnoje.

Dan kasnije, 29. rujna, OESS je snimio sustav protuzračne obrane na kamionu blizu iste postaje.

Oružani sukob u Donbasu je počeo u proljeće 2014. i još uvijek je u tijeku. Stanovnici regije su odbili priznati novu prevratničku vladu i objavili su osnivanje Donjecke i Luganske Narodne Republike. Kao odgovor, Kijev je protiv njih pokrenuo takozvanu “antiterorističku operaciju”, koja je krajem travnja 2018. zamijenjena “Operacijom ujedinjenih snaga” pod vodstvom Ministarstva obrane iz Kijeva.

Prošlog mjeseca je pukovnik Eduard Basurin, zamjenik zapovjednika operativnog zapovjedništva Donjecke Narodne Republike, izjavio da se ukrajinske snage pripremaju za ofenzivu na jugu Donbasa. U prvoj fazi bi ukrajinske sigurnosne snage započele topničku pripremu raketnih sustava i topništva. Zatim bi nekoliko brigada pokrenulo napad na položaje snaga republike.

 

dnrdonbasLNROESSSporazum iz Minska
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ogi
5 godine prije

Treba im uzeti pola Ukraine, utvrditi granicu, proglasiti nezavisnost i zdravo.

Satir und wasser
5 godine prije

Putin ima jaaaaaako dobre zivce….

Sunseeker
5 godine prije

Hmm,šta narod kaže više na sve to…jest da se ne pita narod ali tko je tu više lud ili glup?! Mmf,usronje, eu ih gazi već godinama a oni i dalje po svome i ubijaju svoj narod, a trebali bi se posvetiti pravom neprijatelju. Nekako mi sad njihova inteligencija upitna…hmm

Zvrk
5 godine prije

Zlobno bih pomislio da neki autori što pišu na portalu zaista i žele eskalaciju. Mislim, već par godina čitam članke o najavi velikog napada i sl. I na kraju ništa.

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Odgovor na stalno granatiranje bi mogao uslijediti u vidu diverzije, recimo rusenje mosta i pruge kojim ukrajinski fashisti salju vojsku i opremu prema Donbasu.

njonjo
5 godine prije

Potrošenko je već smislio naziv vojne operacije. Zvati će se “Ukrainski maestral”. Bolje od “Maslinove grančice”

Minus Colector
5 godine prije

Već sam rekao više puta. Ove teroriste treba pustiti da se sami poubijaju. Neće ih narod dugo trpjeti. Bit će to nova Abhazija. Nek putuju samo u Rusiju i Nikaragvu. I naravno – u Pridnjestrovlje i Južnu Osetiju 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI