NATO „vježba“ u Baltiku, a ruska flota na Kubi „stvara napetosti u blizini američkih granica“

NATO vježbe- ilustracija
18 komentara

Oči čitavog svijeta prate sukob između Sjedinjenih Država i Irana, jer zapravo govorimo o mogućem ratu, piše Business Insider. Ali nemojte podcjenjivati ​​drugo “bure baruta” u Baltičkom moru, savjetuje autor članka. NATO snage na ruskim granicama provode vježbe velikih razmjera.

Na Zemlji postoje optimisti koji žele sve ujediniti i živjeti u slobodnom svijetu bez granica i rata, kao i pesimisti koji posvuda vide opasnosti i neprijatelje, piše Business Insider. A sudeći prema vijestima, čini se da su sada pesimisti u pravu.

Sjedinjene Države i Kina vode žestoki trgovinski rat. Iranske obavještajne agencije ruše američke bespilotne letjelice. Kao odgovor na to, šef Bijele kuće naređuje zračni napad na vojne baze u Teheranu, ali povlači naredbu  u posljednjoj sekundi. Naravno, svi drugi događaji “bili su u sjeni ” krize u Perzijskom zaljevu, napominje autor, jer su Sjedinjene Države i Iran zapravo na rubu rata.

Ali nemojte podcjenjivati ​​drugo “bure baruta” u Baltičkom moru, jer u ovoj regiji traje sukob između dvije najveće nuklearne sile svijeta. NATO šalje vojnike na rusku granicu i provodi vježbe uz sudjelovanje 18 zemalja članica saveza. U vježbama sudjeluje 8600 vojnika, 50 brodova, 36 vojnih zrakoplova i dvije podmornice. Od početka krimske krize 2014. godine, odnosi između dviju zemalja su se ohladili. Washington optužuje Moskvu za ekspanzionističke namjere. Kremlj zamjera Amerikancima što pokušava okružiti Rusiju.

Ove godine američka flota i mornarica izvodi vježbe i zajedno sa saveznicima razvija vještine suzbijanja neprijateljskih mina, podmornica i zračnih udara. Stručnjaci vjeruju da Rusija ima najveći arsenal morskih mina na svijetu. Procjenjuje se da ih ima četvrt milijuna, zaključuje Business Insider.

NATO ka Rusiji, Rusija na Kubu

Kad je već tako, čini se da se rusko ministarstvo obrane odlučilo na „mali recipročni korak“ i flotu ratnih brodova ruske mornarice poslati na Kubu.

Flota ratnih brodova ruske mornarice će danas stići u luku Havana, obavještavaju kubanski službeni izvori.

Ministarstvo revolucionarnih oružanih snaga (MINFAR) na Kubi su u priopćenju za medije jučer izvijestili o protokolu o primitku službenog posjeta brodova ruske mornarice.

Konkretno, prema napomeni, na ulazu u zaljev Havana će iz ruske raketne fregate „Admiral Gorškov“ biti ispaljena 21 salva kao pozdrav Kubi, a ruskim prijateljima će odgovoriti baterija topništva kubanskih oružanih snaga iz stare kolonijalne tvrđave San Carlos de la Cabaña.

Admiral Gorškov
Admiral Gorškov

Prethodni put je skupina brodova mornarice Rusije Kubu posjetila u kolovozu 2013. godine u sklopu ponovnog pokretanja odnosa između starih saveznika iz vremena Hladnog rata.

Posjet ruskih brodova otoku odvija se u vrijeme kada su bilateralni odnosi dviju zemalja ušli u novu fazu, obilježenu čestim kontaktima na visokoj razini i potpisivanjem više sporazuma u različitim sektorima.

U studenom 2018. godine, ruski predsjednik Vladimir Putin je na sastanku sa svojim kubanskim kolegom Miguelom Diaz-Canelom obećao je pomoći karipskoj zemlji u procesu modernizacije i reforme njezina gospodarstva.

Međutim, dolazak ruske flote na Kubu ima malo veze s diplomatskim i ekonomskim vezama dvije zemlje i bez sumnje je znak da Rusija može računati na saveznika u blizini američke obale, baš kao što Pentagon računa na NATO saveznike u Baltičkom moru i na istoku Europe.

Kada je 19. lipnja jedan od najnovijih vojnih brodova Rusije, prvi u klasi fregate projekta 22350 “Admiral Gorškov” krenuo se uz put prema Karipskom moru, pretpostavljalo se da plovi prema Kubi. Njegova prisutnost u regiji može pobuditi ljutnju Sjedinjenih Država, osobito ako posjeti Venezuelu i Kubu. Skupina brodova uključuje i teški tegljač koji često prati nosač zrakoplova „Admiral Kuznjecov“, piše vojni portal War Zone.

Kamo ide flotila?

„Admiral Gorškov“ je 17. lipnja 2019. iz Pacifika kroz Panamski kanal ušao u Karipsko more. Trebao mu se pridružiti i višenamjenski logistički brod projekta 23120 “Elbrus”, tanker srednje veličine “Kama” i teški morski tegljač “Nikolaj Čiker”. Tada još nije bilo službene najave kamo brodovi idu.

Očekivalo se da će brod u lipnju neko vrijeme obavljati borbene misije na Karibima i da će otići u neku od luka na Kubi.

„No, važnije pitanje je hoće li Rusija poslati fregate u Venezuelu, gdje Kremlj i dalje podržava Nicolasa Madura“, piše War Zone, koji vjeruje „da će ova odluka Moskve gotovo sigurno prouzročiti osudu Sjedinjenih Država i da bi mogla dovesti do novih napetosti u regiji“.

Čudno, NATO flota predvođena američkom mornaricom, koja je u Baltičkom moru kao kod kuće, jamac je mira i stabilnosti, a ruska flotila na Kubi i kasnije možda u Venezueli „bi mogla dovesti do novih napetosti u regiji“.

Autori materijala, između ostalog, obraćaju pozornost na najnovije oružje na brodu, 16 vertikalnih pokretnih lansera pogodnih za projektile „Kalibar“ i „Oniks“, „Polimet-Redut“ sustav protuzračne obrane, koji se sastoji od radara s faznim antenskim nizom i projektilima baziranim na kopnenoj verziji sustava S-350.

„Ako Admiral Gorškov i ostatak njegove flotile odu izravno na Kubu i poduzmu druge korake u regiji, njegova će vjerojatno biti zapažena od strane američke vlade“, piše War Zone, ističući da je ovo područje „dvorište Sjedinjenih Država“.

Kao što objašnjava autor, Rusija je na Kubu već poslala ratne brodove, na primjer korvetu „Jaroslav Mudri“.

„No, opet, slanje prve i za sada jedine fregate projekta 22350 očito je namijenjeno pokazivanju najnovijih i najboljih brodova koje može ponuditi ruska flota“, naglašava izdanje.

VIDEO: Ruska raketna fregata „Admiral Gorškov“

napetostiRuski brodovi
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milance iz Ceske
4 godine prije

Svaka vjezba je u stvari priprema za rat prije bílá.Misli i vjerujem dá do direktno sukoba izmedju Amera i Rusa nece doci, razloga Puno.Trump i Putin už pomoc globalista perfektno realiziraju projekta likvidacije americke drzavne elite i pindusa u Rusiji, své ide prema plánu.

wijervbwerbvwerbvwervwerv
4 godine prije

Neki rusi progledavaju pa izjavljuju da se ipak trebaju spremati za najgori scenario, onaj koji im spremaju uvijek isti.

Ante
4 godine prije

Još neka Kinezi pošalju svoje brodove na Kubu i Vezeuleu. Uostalom Kina i Rusija morale bi se udružiti u gradnji vlastite flote brodova pošto imaju za neprijatelje istog ratobornog siledžiju.

Majk Majers
4 godine prije

Već san pisa da Rusi i zapadni partneri vježbaju skupa po cilon svitu, 😊

Trubadur
4 godine prije

Pindostan, je sve slabiji i slabiji… Puši u Siriji, Venezueli, Turskoj, Iranu i J. kineskom moru…..Pregovara sa Talibima pošto je jasno, da je popušio i u Afganisanu posle toliko godina… U centralno Azijskom hartlandu, ga više ni nema… Još koju godinu dvije pa neče trebat više projecirat snagu prema propalom imperiju….

samo tako
4 godine prije

Kakvi bi to bili mornari koji ne plove 😆😆

Max
4 godine prije

Lijep pozdrav dragi prijatelji Pa s obzirom da Kuba i Rusuja ugrožavaju SAD otok Kuba bi se trebao pomaknuti dalje da ne ugrožava tu državu a i od Rusa će se tražiti da se povuku u Moskvu. LOL 🙂 🙂 🙂

Zadranin
4 godine prije

@Rogozin

Trebaš biti spreman “za sve živo” što se može desiti tokom ovako duge plovidbe.

A i da te nešto naučim: znaš da i amerokenjska mornarica koristi tegljače i tankere? 😂

Neš mi stručnjaka..

Pljuc!

nije bitno tko
4 godine prije

Treba Rusija da stavi rakete u Meksiko.

Sarka
4 godine prije

Ono kad se muz kurva sve u 16.
Koji laf…
A ona mu zena…kurva jedna, kurvala se sa mesarom..

m.ivanisevic
4 godine prije

Gorškov već odavno ne nosi brojčanu oznaku 417. Također, “Kasatonov” i “Golovko” se ne bi složili da je Gorškov jedini.

m.ivanisevic
4 godine prije

Još da nisi redikul di bi ti kraj bio. Svaka, ama baš svaka pomorska jedinica Ruske mornarice ima u pratnji tegljač. Od “Kuznjecova” do “Gorškova”. Malo više poštovanha prema fregati koja je oplovila svijet.

Brave new world
4 godine prije

Rogozine, uperio si topove prema pogresnoj strani jer nisu rusi ovu plovnu skupinu nazvali flotilom niti im to pada na pamet jer po definiciji to ni nije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI