Napetosti eskaliraju i na Korejskom poluotoku

Sjeverno Korejske rakete
9 komentara

Sjeverna Koreja osudila je komentare južne Koreje o sposobnostima za raketne napade. Izjava dolazi nakon što je južnokorejski ministar obrane rekao da Seul može precizno pogoditi bilo koju metu u Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja osudila je primjedbe južnokorejskog ministra obrane o njezinoj sposobnosti napada na Sjever i upozorila da će uništiti glavne mete u Seulu ako Jug poduzme bilo kakvu “opasnu vojnu akciju” kao što je preventivni napad.

Kim Yo Jong, sestra sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una, rekla je u priopćenju u nedjelju da su izjave južnokorejskog ministra obrane “još dodatno pogoršale međukorejske odnose i vojne napetosti na Korejskom poluotoku”, prenosi državna novinska agencija KCNA .

Izjava dolazi nakon što je Suh Wook u petak rekao da vojska Južne Koreje ima niz projektila sa značajno poboljšanim dometom, preciznošću i snagom, sa “sposobnošću preciznog i brzog gađanja bilo koje mete u Sjevernoj Koreji”.

Suh je također rekao da će ministarstvo aktivno podržati vojsku kako bi osiguralo njezinu sposobnost da u velikoj mjeri odgovori na prijetnje projektila Sjeverne Koreje. Sjever je nazvao “neprijateljem”.

Kim, zamjenik ravnatelja odjela Središnjeg komiteta Radničke partije Koreje, također je rekao da će zemlja “preispitati mnoge stvari” i da bi se Južna Koreja “mogla suočiti s ozbiljnom prijetnjom” zbog takvih primjedbi.

U zasebnom priopćenju u nedjelju, Pak Jong Chon, tajnik Središnjeg komiteta Radničke partije Koreje, rekao je da će Sjever “nemilosrdno usmjeriti svu svoju vojnu snagu na uništavanje glavnih ciljeva u Seulu i južnokorejske vojske” ako južnokorejska vojska ulazi u opasnu vojnu akciju kao što je preventivni napad.

Sjever nije razradio što vidi kao glavne mete u Seulu.

Napetosti na Korejskom poluotoku naglo su eskalirale posljednjih tjedana nakon što je Sjeverna Koreja 26. veljače i 4. ožujka testirala dvije balističke rakete koje su uključivale novi interkontinentalni balistički projektil (ICBM) koji zemlja razvija, a kako je provela potpuni ICBM test – prvi od 2017. – prošli tjedan.

Nakon testova, Sjedinjene Države u petak su uvele sankcije pet entiteta koje su optužile za pružanje potpore sjevernokorejskom razvoju oružja za masovno uništenje i programima balističkih projektila.

Napetosti bi mogle rasti budući da bi novoizabrani predsjednik Južne Koreje Yoon Suk-yeol trebao preuzeti dužnost sljedećeg mjeseca. Yoon je u prošlosti rekao da bi preventivni udari mogli biti jedini način da se suprotstave novim hipersoničnim projektilima Sjeverne Koreje ako se čine spremnim za neposredan napad.

IZVOR: aljazeera.com

Južna KorejaNapadnapetostiSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
2 godine prije

Kad utihne u Ukr tek nakon godinu dana otpr možemo očekivati pucačinu negde drugde, pre toga ne! Neka mi da neko priimer da je ikada unazad stotinu godina bilo drugačije…dokaz da sve potiče iz jedne kuhinje, da

Max
2 godine prije

Sjeverna i Južna Koreja su vrlo blzu jedna druge Pyongyang Seul 120 km i do zuba naoružane raketama tako da bi svaki rat bio kratak i razoran s mlijunskim žrtvama. Južna Koreja je bogatija a Sjeverna spremnija za rat.

Prle
2 godine prije

Samo nek se rokaju. Bit ce i budala manje,tako da mozemo ubuduce kao ljudska vrsta normalno zivjeti. Tko god trazi rat taj ga i dobije. Za ideale,citaj drzavu,ginu budale. Druge nema.

Prle
2 godine prije

I sto bi rekao netko od umnih ljudi….Sve sto mozes uraditi za drzavu je odreci je se.

Lenko
2 godine prije

Bit će bratskog gledanja preko nišana.

abc
2 godine prije

Ako SK i JK zarate, to če biti rat potpunog uništenja, a Amerikanci če tu biti največi gubitnici, jer JK posle toga prestaje postojati. A to znači, da američke vojne baze, koje su stacionirane u JK, gube svoju namjenu i strateški položaj. Umjesto njih dolaze kineske.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI