Iran zvanično potvrđuje vođenje pregovora sa Saudijskom Arabijom o popravljanju veza

Iran-Saudijska Arabija
8 komentara

Dvije države prekinule su bilateralne odnose 2016. godine zbog skandala oko pogubljenja šiitskog sveštenika u Saudijskoj Arabiji i tvrdnji Rijada da se Iran miješa u unutrašnje poslove regionalnih sila, uključujući i kraljevstvo.

Iran vodi pregovore sa Saudijskom Arabijom radi rješavanja pitanja koja stoje na putu normalnim odnosima dvije države, rekao je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Saeed Hatibzadeh u prvom javnom priznanju pregovora Teherana.

„Deeskalacija napetosti između dvije muslimanske države u regionu Perzijskog zaljeva je u interesu obje nacije i regiona“, izjavio je Hatibzadeh.

Sekretar za štampu ministarstva dodao je da Teheran ulaže “sve napore” kako bi riješio pitanja između dvije države. Izjava Hatibzadeha nastala je nakon prethodnog odbijanja Irana da prizna da su se odvijali pregovori. Nedugo prije teheranske najave, šef saudijskog ministarstva spoljnih poslova Raied Krimli podijelio je sa Reutersom da su Iran i Saudijska Arabija uključeni u pregovore o smanjenju tenzija u regionu.

Dvije države prekinule su veze 2016. godine nakon saudi-arabijskog pogubljenja istaknutog šiitskog sveštenika i naknadnog napada bijesne rulje na ambasadu te zemlje u Teheranu. Rijad je optužio i sveštenika i sam Iran da se mješaju u unutrašnje poslove kraljevine. Ova država je takođe tvrdila da se Teheran petlja u poslove drugih regionalnih sila, uključujući podržavanje jemenskih boraca Hutija, koji vode rat protiv lokalne vlade i vojne koalicije koju predvodi Saudijska Arabija.

Iran je porekao sve optužbe za mješanje i više puta je pozvao zemlje Perzijskog zaliva da mirno koegzistiraju i zajednički rješavaju sve regionalne sukobe i pitanja. Do sada nijedna država Zaliva nije odgovorila na pozive Teherana na saradnju.

irannapetostisaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
xdal
2 godine prije

Shvatila je SA da sluzi interesima USA i Izraela.
Kad ce to shvatiti i Ukrajina?

Alen
2 godine prije

Još od izraelsko-arapskih ratova , a i još i dalje u prošlost , BI je satkan od spletki , izdaja i ostalih thrilera , parola je ko će kome uvaliti

Max
2 godine prije

Saudijskoj Arabiji je bolje da se ne sukobbljava s Iranom jer bi bila uništena.

mosha
2 godine prije

što se prodaje pijesak za pijesak ?ili nafta za vodu ? valjda im je netenyahu vratio oblake vidio sam da je kišilo i jednima i drugima čak dva puta u par godina što je dobar prosjek

Free Palestina
2 godine prije

Dva dana samo zapadni mediji i ovaj PORTAL LOGICNO ne dozivljavaju Palestinsku borbu za slobodu bas cudno nikada se to prije nije desilo mozda se promjenio vlasnik ili nesto drugo je u pitanju ali svakako SRAMOTA za portal ..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI