Napetosti između Irana i SAD-a – Što se događa i kakve će biti posljedice?

Iran vs USA
37 komentara

“Razdoblje tišine” koje je počelo nakon nuklearnog sporazuma između Zapada i Irana “se bliži kraju”.

Napetost između Irana i Sjedinjenih Država rastu i nitko ne zna kakve će biti posljedice.

Ranije je američki predsjednik Trump izjavio kako je “Iran teroristička država broj jedan na svijetu”, a Teheran je odgovorio “da, ako SAD žele istupiti iz nuklearnog sporazuma, Iran će učiniti isto”.

Od kada je stupio na dužnost američkog predsjednika, Donald Trump je najavio velike promjene u domaćoj i vanjskoj politici.

“Glavni cilj moguće strane kampanje bi mu mogao biti Iran” tvrdi novinar Maksim Legujenko u novom članku za portal Ridus, koji analizira razloge i moguće posljedice napetosti između dviju zemalja.

Legujenko smatra da su nedavni događaji međunarodnu zajednicu potaknuli da shvati da je “mirno razdoblje, koje je započelo nakon nuklearno sporazuma između Zapada i Irana, pri kraju”.

Napetosti rastu

Iran je 29. siječnja lansirao balističke projektile srednjeg dometa oko 225 kilometara od Teherana.

“Test je u skladu s našim programima i nećemo dopustiti da se druge zemlje miješaju u poslove naše obrane”, rekao je iranski ministar obrane Hussein Dehqan.

Američke vlasti su opisale lansiranje kao “vrlo provokativno” i rekle su da će razmotriti “široki spektar mjera odgovora”.

S druge strane, predsjednik Irana, Hasan Rohani, tijekom proslave obljetnice Islamske revolucije je izjavio “da bi svatko tko prijeti Irancima mogao požaliti”.

Bolje im je da budu oprezni“, odgovorio je Trump.

Razlozi za zabrinutost Trumpa

Maksim Legujenko navodi moguće razloge zbog kojih se Trump odlučio na “križarski rat” protiv Islamske Republike.

Prvi i najvažniji je što Iran nije odustao od svojih geopolitičkih ambicija i počinje igrati važnu ulogu na Bliskom istoku.

Osim toga, ukidanje embarga Teheranu je uzrokovalo “poplavu nafte” na tržištu, a politika lako može utjecati na cijene nafte, koje na ovoj razini “iritiraju” američkog predsjednika. Jasno je da je Trump povezan s naftnim lobijem i želi veće cijene kako bi zaštitio interese američkih proizvođača.

Hoće li biti rata?

Na pitanje o mogućoj vojnoj odmazdi protiv Irana, Donald Trump je rekao da “kako su sve opcije na stolu”, ali je ipak pitanje želi li Washington doista pokrenuti novi rat na Bliskom istoku?

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je poručilo: “odustajanje Irana zbog američkih odluka bio bi neuspjeh međunarodne zajednice”.

Legujenko vjeruje da će Trumpov odgovor ovisiti o raznim faktorima, ali smatra “kako je malo vjerojatno da će se Washington usuditi na izravnu vojnu intervenciju”.

Međutim, postoji velika vjerojatnost da pokuša riješiti problem uz pomoć drugih “zainteresiranih strana” u regiji, prije svega sunitskih arapskih zemalja.

Međutim, Maksim Legujenko navodi kako mogući Trumpov nastavak politike “naftnog embarga” za Teheran neće značiti ništa, jer bi Rusija, a posebno Kina, neće htjeti “izgubiti svog omiljenog dobavljača”. U tom smislu, Teheran ne bi izgubio ništa, što znači da će američki predsjednik morati pronaći “alternativna rješenja“.

napetosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Osoba C
7 godine prije

Saudijska Arabija je država koja sponzorira terorizam. a ne Iran. Tko god želi može jasno vidjeti vezu sa salafističkim džihadističkim terorističkim grupama i ekstremnom inerpretacijom sunitskog islama, vahabizmom. Osim toga, Saudijci su odlične mušterije američkog vojno-industrijskog kompleksa. A i onaj izraz ,,blablaland,, savršeno opisuje Saudijsku Arabiju kao zemlju visokog stupnja ljudskih prava i sloboda.

Kobajaši
7 godine prije

Ovaj rat pumpaju Jevreji.
Pošto ne mogu sami uključuju Ameriku.
Mada, kao da su zaboravili da i Iran nije sam.

yblotin
7 godine prije

Kakav je to bio nuklearni sporazum izmedju “zapada” i Irana kad Hrvatska nije bila dio tog sporazuma?

Torino
7 godine prije

Zasto je Michael Flynn podnio ostavku?
On je osobno godinama bio na vrhu spijuniranja i prisliskivanja americkih gradjana.
Kako to da Michael Flynn nije znao da se njegov razgovor, razgovor bilo kojeg americkog gradjana snima?
Kad je nazvao ruskog ambasadora taj se razgovor snimao i on je znao da se taj razgovor snima i znao je da ce se to koristiti protiv njega, bez obzira sto sadrzaj razgovora nije bio protiv njega ili Amerike, dapace razgovor je sluzio da pacificira Ruse kad je Obama potjera 30 ruskih diplomata da Rusi ne napravu odmazdu.

subaru
7 godine prije

Kina i Rusija moraju braniti Iran kao što bi branili Moskvu i Peking od ovih judejskih vazala. Naravno, ako dotičnim državama ne upravljaju cioizdajnici.

Čardak
7 godine prije

O ovome već pišem više mjeseci na raznim portalima… Konačni cilj igre SADa na BI je uplaniran otprilike ovako: navesti S.Arabiju+satelite sa jedne strane, te Iran+satelite sa druge da se međusobno unište… Rezultat: dolazi do šoka na tržištu energenata te njihove cijene rastu u nebo. To odgovara američkoj naftnoj industriji, ali mnogo važnije od toga – jako, jako teško pogađa Kinu. Također, rast cijena nafte i plina maksimalno bi odgovarao i Rusima – na tom tragu je mislim Rex Tillerson, “legendarni naftaš”, postao Sec. State – da nagovori Ruse na tajno prihvaćanje američkog plana u kojem bi uslijed tektonskih promjena globalnih tokova resursa, obje strane mogle jako profitirati i sklopiti mnogo zajedničkih “dealova”. Nemojmo zaboraviti da niti jedno savezništvo nije za svagda, i prema tome je jasno da Rusiji ne odgovara prejaka Kina. Suradnja sa Kinom na ravnopravnoj osnovi svakako, pa i “savezništvo” – štogod to podrazumijevalo – ali dozvoliti… Čitaj više »

wand
7 godine prije

@ Čardak

Pomislio sam da je ovaj post napisao covjek koji pise na forum.hr pod imenom flume-day, kojeg jako postivam radi njegovih inteligentnih napisa na sve teme a pogotovo na geopolitiku a onda sam vidio ovu namjerno iskrivljenu izjavu…….. Dobro ustanovljena povijesna činjenica jest kako Rusija nikada nije imala saveznike……….pa onda recem “To je nemoguce, to on nije”……. Dude, ti imas skrivenu agendu, nitko u to ne vjeruje sto ti pises a najmanje ruska vlast.
Ipak nastavi s pisanjem imamo slobodu govora a s tobom raspravljati je beskorisno.

wand
7 godine prije

Kao odgovor na davanje otkaza Michael Flynn , ruski politicar Alexei Pushkov je napisao na Tweet – To nije udarac na Michael Flynn nego na poboljsanje odnosa s Rusijom.

Trump se bori da bi uopce opstao, pripremaju mu impeachment ili sudbinu Kennedija a ti o nekom americko-ruskom savezu……..

wand
7 godine prije

@ Čardak Ne mozemo gledati previse u buducnost a ovo sto si napisao ……….ali dozvoliti Kini da se razmaše i za 15-20 godina postane “gospodar svijeta” u kojem bi Rusija dobila ulogu vazala… E to neće ići……..OK 15 ili 20 godina je prihvatljivo za predvidjanje buducnosti. Znas li koliko se faktora mora ispuniti da se to ostvari? To zavisi od mnogo, jako mnogo faktora, kao prvo hoce li Rusija postati znacajnije bogatija drzava, neki kazu da hoce ali nema garancije, hoce li opstati EU i NATO neki kazu da nece ali nema ni tu garancije…hoce li Amerika i dalje ovako ekonomski jacati kao do sada, hoce li se pojavi separatizam a onda i Kinu moze zadesiti bilo koji scenarij, ekonomska stagnacija, separatizam….jako puno nepoznanica. Gledu Sirije, tko je mogao znati sto ce se tamo dogoditi? Ogromni broj ljudi se prevario u procjenama. Bili su najtocniji oni u procjenama koji nisu… Čitaj više »

wand
7 godine prije

Prije sam sumnjao ali poslje ove tvoje recenice….. Takoder, priznajem da polazim od nečega što bi se moglo nazvati “Russia first policy”……vise ne sumnjam.

Ti si moj Brother in arms.

Na jedan ili drugi nacin, ili po tvom scenariju ili po mom Rusija ce zauzeti pravednije mjesto pod ovim nasim suncem.

To je mjesto postivanja i ekonomske snage, to je svjetionik svim slavenskim narodima bez obzira na vjeru….
May God bless Russia and you.

shumadinac
7 godine prije

@ Čardak – obično se prolično slažemo ali ovaj put imam dosta drugačije mišljenje – puno si napisao pa ću nešto verovatno zaboraviti ali ima i drugi put 😉 Tačno je da u politici nema ljubavi, interes je taj koji se sluša. I upravo je interes taj koji drži Rusiju i Kinu čvrsto zajedno. Prvo imaju zajedničkog neprijatelja ali ne Ameriku već Zapad (neko što hoće, neko što mora). Zajedno se teško mogu odupreti a samostalno nemaju nikakve šanse (ne mislim samo vojno, ekonomski napad je još i opasniji). Kina nema svojih energenata zato će dugo vremena biti upućena na Rusiju. Kopneni put kroz Evroaziju ide kroz Rusiju (a Rusija je jedan od glavnih klijenata) što se NIKADA neće promeniti. Kompatibilnost Rusije i Kine je velika – što jednome nedostaje drugi ima. Kako god okreneš saradnja je sasvim logična, čak neophodna, možda ništa bolje o tome ne govori od trenutnih… Čitaj više »

max
7 godine prije

Mislim da su rasprave o novom budućem vladaru svijeta (kina)bespredmetne. Uvijek će jedna nacija/država ili grupa zemalja biti jača ili više vući a ostali će pratiti ili se šlepati uz popratni show program za sve sudionike igre.
Također rat kao opcija za stvaranje prevlasti nije opcija jer određeni broj zemalja ima nuklearno oružije kojem je prvenstvena svrha odvraćanje.
Pimjer za to je izrael…ne boje se sada arapi njihovih tenkova (primjer hezbolah) ili aviona već atomskih bombi.
U takvoj svjetskoj korelaciji snaga jedini je izgledno stalno preslagivanje i promjene snage i seljenje novca/moći iz jednog centra u drugi.
Pritom ne govorim o periodu od 1,2 ili 5 godina već govorim o razdobljima od 20,30,50 godina.

7 godine prije

Ne znam kako vi ostali, čitatelji portala, ali ja sam jednostavno uživao. Ne toliko u samom članku već u razmjenama mišljenja kolega komentatora (Čardak, shumadinac, wand) koji, bar kod mene, visoko kotiraju na ljestvici. Stvarno se tu dade i puno naučiti, saznati….naravno, koga to zanima…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI