Iran otkriva svoju novu “doktrinu” usred napetosti s SAD-om

Iranska vojska
6 komentara

Regija Bliskog istoka nedavno je doživjela porast napetosti između Teherana i Washingtona nakon što je iranska zračna obrana srušila američku bespilotnu letjelicu, koja je, kako su rekli, prešla granicu zemlje i nije reagirala na upozorenja.

Brigadni general Iranske revolucionarne garde (IRGC), Mohammad Pakpour izjavio je 10. srpnja da je vojska zemlje razvila novu “doktrinu dubokog napada” koja je osmišljena za provođenje ofenzivnih operacija protiv neprijatelja. Čak su započeli vježbe na temelju toga tijekom Payambar-e Azam 12 ratnih igara u prosincu prošle godine.

General je nadalje izjavio da će, u skladu s novom doktrinom, Iran će unaprijediti ne samo svoje programe vojne obuke, nego i vojnu opremu, koja je tijekom posljednjih nekoliko godina dobila brojne nadogradnje.

“Snage letjelica i raketne snage IRGC-a znatno su porasle u usporedbi s onima u prošlosti, a ovo će povećati našu moć u bitkama”, kazao je Pakpour.

Njegovi komentari uslijedili su zbog sve većih napetosti u regiji između Irana i SAD-a, nakon što je Iran oborio američku bespilotnu letjelicu koja je letjela iznad Hormuškog tjesnaca. Usprkos tvrdnjama Washingtona da je dron letio iznad neutralnih voda, Teheran je pokazao dokaze koji pokazuju da je dron prekršio granice i bio je u Iranskom području kad je oboren. Iran je također rekao da letjelica nije reagirala na višestruka upozorenja prije nego što je oborena.

Pad bespilotne letjelice (UAV) gotovo je izazvalo napad SAD-a, no on je zaustavljen nekoliko minuta prije nego što ga je pokrenuo američki predsjednik Donald Trump. Tvrdio je da će takav “odgovor” rezultirati brojnim žrtvama i zato ga je zaustavio. Umjesto toga, Washington je uveo sankcije protiv vrhovnog vođe zemlje Ali Khameneija, njemu bliskih osoba i protiv vrhovnog zapovjednika IRGC-a.

Napetosti su u početku eskalirale nakon gomilanja američke vojske u regiji, koja je uključivala raspoređivanje dodatnih trupa, B-52 bombardera, raketa Patriot i udarnu skupinu nosača zrakoplova. Teheran je oštro kritizirao akcije Washingtona, tvrdeći kako one ugrožavaju stabilnost regije. Obje zemlje su se međusobno upozoravale protiv agresivnih poteza koji su obećali odgovor, ali su istodobno izjavili da ne traže međusobni rat.

droniranska revolucionarna gardanapetosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mishko
4 godine prije

Iran je nadam se svijestan da mora razviti snage koje ce imati male saboterske postrojbekoje ce djelovati iz prijateljskih podrucja na bliskom istoku i pritom djelovati na cjelokupnu civilno vojnu zapadnu prisutnost od trgovinskog do vojnog djela. Mlraju biti svjesni da prekid ili otezana plovidba i kopnena naftna infrastuktura mora biti pod njihovim udarom.. Dobro znaju da frontalno nemaju sanse…

Gusar
4 godine prije

Iran treba staviti sankcije na USA i UK te zabraniti drzavama da posluju sa njima. Po Americkom pravu nakon toga mogu zapljeniti sve brodove koji plove kroz tjesnac.

Boberman
4 godine prije

Iran hitno treba još jučer obnoviti borbeno zrakoplovstvo sa Su34 Su35 Su30 ja ne znam šta oni čekaju???

Max
4 godine prije

Teško je komentirati ovo jer ne znam o čemu se radi. Ali mislim da su htjeli reći da usvajaju modernu doktrinu i da imaju moderno oružje.

Pero
4 godine prije

Iran ce proc kao i sve ostale zemlje koje su usle u sukob sa SAD i UK

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI