Nema dokaza da Rusija koristi iranske dronove

Iranski dron
28 komentara

Ukrajinski zvaničnici nisu iznijeli nikakve dokaze koji ukazuju na to da je Rusija koristila iranske bespilotne letjelice u sukobu između Kijeva i Moskve, izjavio je u ponedjeljak iranski ministar odbrane, brigadni general Mohammad Reza Ashtiani. Njegove riječi uslijedile su nakon sastanka ukrajinskih i iranskih stručnjaka.

„Ukrajinska strana na tehničkom sastanku nije predstavila nikakve dokaze o ruskoj upotrebi iranskih bespilotnih letjelica u ratu sa ovom nacijom“, rekao je ministar za nekoliko iranskih novinskih agencija. Prema Aštijanijevim riječima, ukrajinski zvaničnici su obećali da će takve dokaze iznijeti na sljedećem sastanku.

Prema generalu, tvrdnje da ruske snage navodno koriste bespilotne letjelice (UAV) iranske proizvodnje u svojoj kampanji u Ukrajini zasnovane su na “neosnovanim izjavama i glasinama”. Ashtiani je rekao da Moskva i Teheran imaju dugu istoriju vojne saradnje, ali ona ni na koji način nije povezana s navodnom upotrebom iranskih dronova u sukobu.

Njegove riječi su uslijedile dok je EU razmatrala novu rundu sankcija Teheranu, zbog njegovog odgovora na masovne proteste unutar Irana i navodne isporuke oružja Rusiji.

Špekulacije da Teheran isporučuje bespilotne letjelice Moskvi pojavile su se posljednjih mjeseci nakon što je Rusija počela aktivno koristiti bespilotne letjelice kamikaze u svojoj vojnoj operaciji u Ukrajini. Kijevski i zapadni mediji tvrde da su ruske bespilotne letjelice Geran-2 zapravo bespilotne letjelice Shahed-136 iranske proizvodnje.

I Moskva i Teheran su više puta negirali da se iranski dronovi koriste u sukobu u Ukrajini. Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian potvrdio je, međutim, da je Teheran isporučio Moskvi “mali broj dronova” mjesecima prije izbijanja sukoba u Ukrajini.

droniranrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Rusi proizvode svoje, Iranske dronove ne trebaju.

Radar
1 godina prije

A što ako je Shahed-136 samo iranska kopija ili licencirana verzija ruskog Geran-2 UAV modela?

mrdo
1 godina prije

Sve i da koriste, pa šta? Imaju pravo.

nekoime
1 godina prije

Ma otkuda Rusiji vojna industrija? Oni proizvode samo boršč i šubare. Pitajte zapadne medije.

tihobl
1 godina prije

Da se ne lazemo – rusi su Iranu isporucili opremu za elektronsko ometanje i sa njom prizemljili americke dronove. Iranci su pokusali da ih kopiraju, a onda zapeli i zvali ruske konstruktore aviona da im pomognu. Iranske dronove razvili su zajednicki u zajednickom konstruktorskom birou, a onda su podignuli zajednicku fabriku. Rusi takvu saradnju imaju i sa indijcima (brahmos rakete prozivodi indijsko-ruska kompanija). Iran je trenutno zemlja sa najvise razlicitih modela dronova. Rusi su krenuli sa proizvodnjom Geranj-2 zbog niske cijene. To mu je glavna prednost nad ostalim iranskim dronovima. Poslednji napad dronovima oko Odese otkrio nam je da su rusi proiveli novu generaciju Geranj dronova. Prvi napad je bio sa 5 dronova sa motorom od kosilice. Ukrajinska PVO je prespavala napad i svih 5 je pogodilo trafostanice. Malo kasnije uslijedio je novi napad sa Geranjima ali sledecih 5 komada je imala necujne motore. Niko ih nije opazio sve dok… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

СБУ је у Бериславу (Херсонска област) стрељала 20 људи који су сарађивали са Русијом.

Према извору РИА Новости, то се догодило на територији Бериславског машинског комбината. Убијени су обични становници града и полицајци.

anik bučko
1 godina prije

iranske dronove sklapaju po licenci u svojim fabrikama. Koncer Kalašnikov je več počeo da jih proizvodi. Shahed 131/136 = Geran 2.

Xam
1 godina prije

Ne da nema dokaza da Rusi koriste iranske rakete, nego nema dokaza da Iran uopće postoji.
Evo ja gledam sa balkona i nigdje ne vidim Iran ni njihove rakete.

NOME
1 godina prije

Rusi su uzeli Iranske bezpilotne letjelice jer su im trebale hitno i u velikoj količini , a to je Iran mogao isporučiti. ( Opet mi to vuče na pripremu za riset koja traje godinama….kako Iran ima tisuću dronova na skladištu koje može prepustit Rusima????, al ok, pustimo sad to…..). Poanta je da su Iranski dronovi dobrih letnih sposobnosti, a Rusi su ih doradili svojim sustavom navođenja preko satelita GLOSAN. ( Američki je GPS). US nemogu probiti taj sustav. Cijela frka se digla jer se Iranske dronove može “oplemeniti” sustavom navođenja koji nemogu probiti US, pa ni Izrael…..

crodaemon1
1 godina prije

To su švedski dronovi hehe

tihobl
1 godina prije

Danas su se srele iranska i ukrajinska vojna komisija u vezi dronova. Ukri nisu donijeli dokaze da je rijec o iranskim dronovima, ali obecali su da ce ih nakupiti do sledeceg sastanka. Nakon sastanka novinarima su ponovili optuzbe da je rijec o iranskim dronovima.

Poslije podne Kijev je izasao sa novim optuzbama. Kazu da su irnaci premjestili dronove sa Krima u zaporosku oblast blizu Azovskog mora i da su tako skratili putanju dronova.

Adriana
1 godina prije

Yes, but…It is highly likely!

Optimista
1 godina prije

Nije ovo niti rat,
To je samo vojna vježba

nessy
1 godina prije

Moze li mi netko objasniti osnovne cinjenice? Ukrajina koristi oruzje svih NATO zemalja, koje se jos natjecu tko ce dati vise. Tako, usput da spomenem, imamo ekonomsko-vojnu velesilu Hrvatsku, koja cacka mecku, bez ikakve potrebe. Kad jednom polete ICBM, zbog glasnih nasih politicara, dobit cemo i mi nekoliko, ako nas uspiju pronaci na karti. Nadalje, Rusija i Iran su saveznici, zasto se Iran mora pravdati da li je ili nije dao neko oruzje Rusiji? Zanemarimo cija borba je ‘pravedna’, to je stvar tocke gledista i vremena u kojem se nesto odvija. Pa valjda je duznost Irana da pomogne Rusiji kao savezniku, inace, cemu saveznistva? Nevjerojatno licemjerje, pogotovo za ‘garancije’ koje zapad daje ikome. Sporazum sa Iranom, vezano za nuklearni razvoj, Trump je raskinuo, bez da trepne. Koliko vrijede medjunarodni sporazumi i garancije? Nazalost, nista, sa obje strane.

IVAN G
1 godina prije

NEMA? samo su 10. Iranskih instruktora Ukrajinci pobili na Krimu i slike Shiada koje lete su na vide igricu!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI