fbpx

Rusi i Ukrajinci napokon sami – Šanse ukrajinske vojske nakon odlaska Amerikanaca

Ukrajinci za neovisnost

Usporedo s urušavanjem američkog financijskog tržišta se urušava i sustav međunarodnih obveza Sjedinjenih Država. Financijski pad će se neizbježno pretvoriti u vojni i politički. Sjedinjene Države već odlaze iz brojnih područja i fokusiraju se na svoje unutarnje probleme. „Pax Americana“ završava pred našim očima.

Najbolje razumijevanje trenutne situacije nalazi se u samim Sjedinjenim Državama, o čemu svjedoče brojne mjere za smanjivanje američke prisutnosti u inozemstvu.

Sredinom veljače su američke trupe napustile 15 baza u Iraku, a prije toga američko vodstvo nije odgovorilo na napad Irana na bazu Ain Al-Assad. Unatoč činjenici da je Pentagon službeno potvrdio da je u udaru povrijeđeno 109 osoba, američko je vodstvo ostavilo raketni napad bez odgovora i zapravo je odlučilo da ne želi dodatno eskalirati sukob.

Paralelno s događajima u Iraku Trump donosi odluku o potpunom povlačenju američkih trupa iz Afganistana u roku od 14 mjeseci. I tako, unatoč potrošenim tisućama milijardi dolara, tisućama poginulih američkih vojnika i desecima tisuća ranjenih, SAD kapituliraju i kreću u izravne razgovore s talibanima. 28. veljače potpisan je sporazum između bivše supersile i terorističke organizacije talibana u Dohi. Ako ne obraćamo pažnju na formalnosti, suština sporazuma je jednostavna i Sjedinjene Države su se obvezale da će izaći iz Afganistana u roku od 14 mjeseci.

9. ožujka časopis Military Watch je objavio članak u kojem se najavljuje revizija planova financiranja američke mornarice.

Navodi se kako je američka vojska odlučila smanjiti kupnju serije nosača zrakoplova poput nosača „USS Gerald R. Ford“, koji su trebali zamijeniti nosače zrakoplova klase „Nimitz“.

„Sve opasnije protubrodsko oružje koje su izgradili protivnici i eskalirajući troškovi i problemi s brodovima mogli bi dovesti do odluke da se grade manji i jeftiniji brodovi. Iako američka mornarica voli nosače zrakoplova. Kineska protubrodska balistička raketa DF-21D, “ubojica nosača zrakoplova”, ili rusko hipersonično oružje „Kinžal“ mogli bi ozbiljno oštetiti ili čak potopiti nosač zrakoplova. Takav gubitak eliminirao bi jednog od jedanaest nosača iz borbenih snaga američke mornarice, ali bi uništio i gotovo 80 zrakoplova i ubio gotovo 5000 Amerikanaca“, piše specijalizirani  portal Popular Mechanics.

Više vojnih publikacija navodi kako bi se s revizijom troškova umjesto 10 do 12 nosača zrakoplova klase „Ford“ mogla graditi samo 4.

Primarni razlog su visoki troškovi novih nosača zrakoplova, od kojih će svaki koštati 15 milijardi dolara, a Pentagon s proračunom od 725,5 milijardi dolara godišnje, usporedivim s vojnim proračunom svih ostalih zemalja svijeta, odjednom nema potrebna sredstva za financiranje svog ključnog vojnog programa.

U vezi s navedenim važno je razumjeti specifičnosti američkih oružanih snaga. Ratna mornarica je temeljni i najvažniji rod u američkim oružanim snagama. Zrakoplovi i udarne pomorske borbene grupe na čelu s nosačima zrakoplova su formirane na nosačima zrakoplova kao jezgri i temelju flote.

Američka ratna mornarica nema u službi moderne protubrodske rakete, a krstarice i razarači uglavnom nose protuzrakoplovne rakete i obavljaju misije protuzračne obrane. Protubrodske misije gotovo su u cijelosti dodijeljene zrakoplovima koje nose nosači aviona.

Čak je i laiku jasno da smanjenje serije nosača zrakoplova s 10 na najmanje 4 umanjuje smanjiti sposobnost američke ratne mornarice za 60%.

Istovremeno, američka vojna doktrina nameće potrebu za dominacijom američke mornarice u svjetskim oceanima. Bez dovoljnog broja oružanih snaga, mreža baza širom svijeta, brojni saveznici i ekspedicijske snage jednostavno neće biti potrebne. S četiri nosača zrakoplova američka vojska neće moći zaštititi brodske komunikacije, jer će dva uvijek biti u planiranom popravku. Stoga će smanjenje financiranja dovesti do potrebe za revizijom cjelokupne vojne doktrine američke vojske.

Zato se Kyle Mizokami, autor članka za Popular Mechanics s pravom pita „što slijedi bez supernosača“? U tom će se slučaju revidirati vojna doktrina i Amerika će postati normalna zemlja, koja će imati vrlo jake i učinkovite snage da obrani svoj nacionalni teritorij.

Ni situacija američkih saveznika u NATO paktu neće biti bolja. Ako je prije bilo moguće razgovarati o vojnom paritetu u Europi, sada ćemo govoriti o neravnopravnim odnosima Rusije kao vojne supersile i konglomerata vojno nepovezanih europskih država koje su u savezu rastrgane unutarnjim proturječjima. Sada se više ne može govoriti o bilo kojem vojnom paritetu, a sigurnost Europe će jamčiti uglavnom važnost rusko-europskih ekonomskih odnosa i ništa više.

Poljska i baltičke države kao zemlje EU bit će „pokrivene“ važnošću rusko-europskih odnosa, barem dok mogući vojni troškovi ne postanu manji od troškova rusofobne politike.

Ali ovdje dolazimo do Ukrajine i pretendenata za ulazak u EU i NATO. Ukrajini će biti puno gore. Nakon oružanih sukoba u Donbasu i rusofobne politike, propala država u Kijevu, pri čemu ne govorimo o ukrajinskom narodu kao cjelini, ne uzima u obzir geografiju i ne vidi da je susjed vojnoj sili svjetske klase. Kao što znate, primitivci u Kijevu,  zapanjeni nekažnjavanjem, više su puta izjavljivali da su u ratu s ruskom vojskom. Jedini razlog za takve izjave je bio taj što su ugodno zvučale ušima transatlantskih gospodara.

Danas su oružane snage Ukrajine zapravo najveća skupina “kolonijalnih trupa” Sjedinjenih Država, a “ukrajinsku” vojsku financiraju, obučavaju i kontroliraju Amerikanci.

To postaje očito kad usporedimo sastav oružanih snaga Poljske i Ukrajine i njihov vojni proračun. Prema Stockholmskom institutu za mirovna istraživanja, vojni proračun Poljske u 2018. godini iznosio je 11,6 milijardi dolara, a vojni proračun Ukrajine za istu godinu procjenjuje se na 4,8 milijardi dolara.

Vojni proračun upola manji od Poljske nije spriječio Kijev da ima dvostruko veću vojsku. Trenutno u oružanim snagama Kijeva postoji 26 brigada kombiniranog naoružanja, od kojih 17 raketno-artiljerijskih, 2 brigade marinaca i 7 zračno-desantnih snaga. Poljska vojska ima samo 12 brigada, koje su naoružane uglavnom moderniziranim modelima sovjetske vojne opreme, usporedive kvalitete i cijene.

Uz to, treba imati na umu da se ukrajinska vojska bori već šestu godinu zaredom, a tijekom rata je izgubila tisuće vojnika i stotine komada opreme. Štoviše, ne samo da je trebalo nadoknaditi gubitke u opremi, već i broj vojnika raste iz godine u godinu, da ne spominjemo broj ispaljenih granata, gorivo i druge resurse koje je ukrajinske snage troše 6 godina.

Očito malen vojni proračun Ukrajine ne pokriva ni trećinu stvarnih vojnih troškova. Posebno su upitne stalne isporuke u Ukrajinu sovjetske opreme i granata iz istočne Europe. Govorimo o stotinama komada opreme i tisućama granata, a sve to, naravno, nije isporučeno besplatno.

S obzirom na gore navedeno, postaje očito da s dodatnim troškovima oružanih snaga, koji nisu uključeni u ukrajinski vojni proračun, iznos može nekoliko puta premašiti i doseći čak deset milijardi dolara godišnje.

U tom smislu je jasno da su samo Sjedinjene Države Kijevu mogle pružiti financijsku pomoć u tom iznosu, a u novim uvjetima padajućeg američkog gospodarstva kontinuirana podrška ukrajinskoj vojsci postaje nemoguća misija. To se vidi i iz iznenadne odluke Washingtona da ne kupi izraelski „Iron Dome“, navodno zbog tehničkih nedostataka, kao da ga američki vojni stručnjaci nisu pregledali i testirali u više navrata prije potpisivanja nedavno raskinutog ugovora. Oko milijardu dolara za „Iron Dome“ Washington jednostavno nema, a ako nema novca za Izrael, sigurno ga neće biti ni za Kijev.

Oštro smanjenje financiranja u više navrata može dovesti do činjenice da će se u srednjem roku ukrajinske oružane snage „smanjiti“ na veličinu od 10 do 15 brigada i brojčano postati usporedive s oružanim snagama Donjecke i Luganske Narodne Republike, a uz činjenicu da Rusija podržava stavove Donbasa, prednosti će očito biti na strani narodnih republika.

S jedne strane, to ljudi, ali s druge strane raduje Amerikance, Oružane snage Ukrajine su dobitak kojeg će uskoro izgubiti, što ih može nagnati da „zalupe vrata“ prije odlaska. I mnogi američki generali će biti presretni što odlaze sa samih ruskih granica i ne baš ugodnog društva neonacista iz Nacionalne garde Ukrajine.

Ukrajinska vojska može pokušati pokrenuti novu eskalaciju, kako bi pokazala da štiti poslovne interese američkih gospodara, ali su šanse da ih zadrži kao financijere u ovom opsegu minimalne ili uopće ne postoje.

U svakom slučaju, američke gazde odlaze, a Rusija ostaje, kao i odgovornost rusofoba za njihove postupke. Čini se da smo i ovdje bili najbliže istini oko planova Kremlja za susjednu zemlju, budući da se ruski predsjednik i visoki državni dužnosnici nikada nisu odrekli bratskog ukrajinskog naroda, nad kojim je vlast nasilno preuzela nacionalistička i neonacistička manjina uglavnom porijeklom iz bivše Galicije.

Popular Mechanics

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
48 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Savonarola
Gost
Savonarola
6 mjeseci prije

Amerikanci su Iron Dome htjeli kupiti za zastitu baze u Kataru ali su shvatil da taj skupi odlicni napredni sistem ima jednu malu manu da pri masovnom napadu ne funkcionira.To znaju i Izraelci .Inace da nesto valja nasli bi za to i nesto sitnisa.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
6 mjeseci prije

Iskreno, vjerujem da je ipak u pitanju novac. Čak i da je sustav od drveta i stiropora, kad je izraelski Ameri kupuju… Ovo će biti rezanje izdataka, prije nego taj problem

Miki
Gost
Miki
6 mjeseci prije

Nije ti vojna taktika baš jaka strana. O kakvom masovnom napadu pričaš i čime? Ne brani se PVO-jem svaki pedalj več samo strateški pojedinačni ciljevi i strateška manja područja, osim toga Iron dome se upotrebljava za srednje i kratke udaljenosti. SAD ne treba Iron Dome uopšte! SAD može neko napasti samo ICBM-ovima ili letelicama, valjda ih neće napasti Kanada. Iron Dome im treba samo za branjenje baza kontra artilerijskih projektila u tuđini.

Circus
Gost
Circus
6 mjeseci prije

Ruski Panciri nemaju mane.

Mercury
Gost
Mercury
6 mjeseci prije

Gdje je nestala vijest iz Grčke – oltara domovine?

lekcija
Gost
lekcija
6 mjeseci prije

grcka nam je oltar sveti u njega smo svi zakleti hhahahah

Fabijan
Gost
Fabijan
6 mjeseci prije

sto ima novoga u hong kongu ???????
ušutjeli ste nešto o tome

kakvo je stanje sa rubljom i moskovkom burzom????

Savonarola
Gost
Savonarola
6 mjeseci prije

Upravo je Putin održao važan govor u federalnoj skupstini o svemu a amerikancima je porucio da izracunaju domete ruskog oruzja.

Sparkling
Gost
Sparkling
6 mjeseci prije

@Savonarola
Ako je ovo što tvrdiš točno, onda nije dobro. Dali Putin zna za neki false flag koji bi mogli izvesti “izuzetni” pa ih upozorava na vrijeme da ne rade sr.nje. Ili su ovi stvarno došli do točke da ne mogu više nazad? Toga se i bojim. Povući će u svom ludilu pola čovječanstva u ponor. Ima li načina da se takav scenarij zaustavi? Po svemu sudeći, ne znam ali sam optimista. Naravno da kad smo u situaciji o kakvoj sada svjedočimo i kada mediji pumpaju razne teorije zavjere, običan čitatelj podliježe psihozi i što je najgore strah za sutra napravi svoje. Bit će što bude, kako meni tako svima.
LP

Savonarola
Gost
Savonarola
6 mjeseci prije

Zbog toga sta preneseš vijest sa sputnika ti lupaju minuse.Kakva je ovo država he he he.Ah da, ubiti donosioca *losih vijesti*

Tomi
Gost
Tomi
6 mjeseci prije

Znaci za koji mesec dva mogu da si prikljuce i Donbas?

Circus
Gost
Circus
6 mjeseci prije

Sve osim Galicije je poraz Rusije.

Stanko Kosilica
Gost
Stanko Kosilica
6 mjeseci prije

I ja isto mislim da ide Ukraina cijela do Oddesse i spajanja sa Moldavijom.

Therion
Gost
Therion
6 mjeseci prije

Kyle i PopularMechanics su manje više samo propaganda. Ali ako on piše o tome, da odustaju od velikih nosača aviona, onda jim je stvarno zagustilo. 😁

Alex
Gost
Alex
6 mjeseci prije

“Odlazi cirkus iz našeg malog grada
Širokim drumom što izlazi na most
Odlazi cirkus i ja se pitam sada
Tko je domaćin a tko je bio gost…”

neznanac
Gost
neznanac
6 mjeseci prije

Ovako nešto se desilo jako puno puta…
Amerikanci te uvuku u problem u sukobe, daju ti navodno potporu, a zatim okrenu leđa…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
6 mjeseci prije

@neznanac :
August (Kolovoz) Senoa :
CUVAJ SE
AMERICKIH LEDJA ?

njofra
Gost
njofra
6 mjeseci prije

😀

hAZE
Gost
hAZE
6 mjeseci prije

comment image

Meštar
Gost
Meštar
6 mjeseci prije

Tako je!

Ive
Gost
Ive
6 mjeseci prije

Interesantno je kako su jebokratski amerikenjci uvijek za osvajanje neke drzave koritili neonaciste i quislinge. Ako pogledamo kako su razbili Yu tako sto su posebno podrzavali hrvatske, srpske, islamske i druge nacionaliste fashiste, isto i u Ukrajini. Nekeko ispada da su jebokrati amerikenjci zastitnici nacizma.

Meštar
Gost
Meštar
6 mjeseci prije

Ive ja nisam ni fašist ni kvisling ni nacionalist, ali baš sam zato aktivno rušio Jugoslaviju jer je bila fašističko siromašno govno

Kaj ti
Gost
Kaj ti
6 mjeseci prije

I sta imas sada veliki mestre?

viktor
Gost
viktor
6 mjeseci prije

Zato sad imas demokratsko siromasno go..o . Ali nije bitno. Bitne su nijanse , zar ne ?

Edo
Gost
Edo
6 mjeseci prije

To samo pokazuje da si koristan idiot koji ni sam ne zna za šta i koga se borio. Fašisti i nacionalisti su se bar, iako u zabludi, borili za svoje ideale a tebi su uvalili priču koju pušiš i dan danas.

Mate
Gost
Mate
6 mjeseci prije

Mestre podržavam jugoslavija nikad i nije trebala postojati ja neznan kome je palo na pamet sa srbima skupa nesto neponovilo se
Podobnim je bilo dobro ali triba pita one druge

Ive
Gost
Ive
6 mjeseci prije

SLAVENI CIJELOG SVIJETA UJEDINITE SE!!!

Zvone
Gost
Zvone
6 mjeseci prije

Ive@ Od toga najviše strahuju anglo saksonci i zato rade sve da do toga ne dođe

Meštar
Gost
Meštar
6 mjeseci prije

Pogledaj srpske istoričar, taj izvještaj nikad nije postojao.

viktor
Gost
viktor
6 mjeseci prije

Jedno pitanje. Ko je unijo suverenitet u novu balkansku zajednicu?

RoPe
Gost
RoPe
6 mjeseci prije

Istinu je rekao. Duboko su zazalili.

Sonja
Gost
Sonja
6 mjeseci prije

Ma tako je Mate,
Zato sad mogu pjevat ” Vilo Velebita ” a to sto nema posla,djeca otisla u Njemacku i konobarisu kod Yugo nostalgicara nije vazno.
Borila sam se da kopam po Hrvatskim kontejnerima u svojoj pedesetoj godini …i na to sam ponosna.

Ive
Gost
Ive
6 mjeseci prije

Vidis Mestre, dok si ti to mislio i smislio preko dva si visio, i tako znamo da si t u stvari onaj koji preko dva visi i nikada se ne dize.
Vise demokracije je bilo pod Titovom diktaturom do danas pod ovima JEBOKRTATIMA iz ZNA SE, pa i strnka im se stvarno zove; Hrvatska Jebokratska Zajebnica. To vidis je sistem u kojem stoka krupnog zuba jebe stoku sitnog zuba i jos ih uvijerava da je to u cilju zadovoljavanja stoke sitnog zuba zbog koje se oni zrtvuju. Ovi sada jebokrati kada uzimaju, uzimaju maksimano, ali kada daju daju minimalno a razlika zavrsava u njihovim dzepovima. Pokazi ili imenuj javno jednog jedinog jenokratu iz zna se koji nije ucestvovao u pljacki Hrvatske.

Meštar
Gost
Meštar
6 mjeseci prije

Majmune moj dragi Ive , ima san šesnaest godina kad san bija u društvu oko tridesetak starih partizana, od kojih je jedan bija moj did. Svi su pokojni jer oni nisu bili antifašisti koj su ratovali pod jorgan planinom, ka antifašisti koji su nan danas ostali. Jer ovi danas bi tribali imat godina ka Manolić. Dvojica od tih su bili na Sutjesci. Svi Hrvati. Bija san s njima cili dan jer smo bili u jematvi. Onda su oni razgovarali o ratu ( nisu to zvali npr. NOB) ka šta ja govorin s ljudima o utakmici. Nakon toga do kraja te školske godine san mora držat jezik za zubima, jer povijest koju san učija u školi i ona iz te priče nisu bile jednake. A da ne kažen da realnost koju san učija na satu marksizma ( ne mogu virovat da je to sranje postojalo ka predmet ) bila posve drukčija od onoga na ulici i osobito u butigama. Ti bi sad za ovo šta si meni napisa da je to u voljenoj Jugovini bija u zatvoru i tamo bi te pribili i silovali , majmune moj lipi. Ajde u Kinu ili ako oćeš tvrđega metit u guzicu ima i Sjeverna Koreja.
A ja san ka slobodan čovik usta branit svoju zemlju od idiota koji s s petokrakon gađali moj grad. Iston petokrakon pod kojon su moji didovi oslobađali svoju zemlju. Kad san vidija da ispod te petokrake viri kokarda, e lipi moj nakon toga je sve bija rat…

Derim
Gost
Derim
6 mjeseci prije

Ovo samo pokazuje kakav ti je partizan bija did i društvo mu, to ne znači da su svi bili takvi. Ja sam sa 16 godina isto slušao svakakve priče i niko nije završio u zatvoru. Ne znam ni da je iko bio silovan u jugoslovenskim zatvorima i mislim da je to došlo sa demoNkracijom. Bilo je batina za kriminalce i ološ ali ne pamtim da je iko srušio staricu na pod i stavio joj lisice.
Očigledno, ti misliš da si sada slobodan ali kad pođeš ozbiljno bilo šta loše mijenjati vidjet ćeš koliko stvarno jesi.

Zvrk
Gost
Zvrk
6 mjeseci prije

ma lik samo pokazuje da je infantilan trol s mnoštvom udica.

Ive
Gost
Ive
6 mjeseci prije

Vel aga Ja nisam ali ti jesi i po nicku vjerovatno turski petkolonas.

RoPe
Gost
RoPe
6 mjeseci prije

Pa ako je bio ijedan Kvisling kojeg su financirali u SFRJ to je bio Slobodan Milosevic. On je prvi nasrnuo, a kasnije su dosli Jansa, Tudjman, Izetbegovic… Da se ne zaboravi.

glineni golub
Gost
glineni golub
6 mjeseci prije

Samo nek se pakuju i nek nose svoje fekalije sa sobom..

Psihijatar
Gost
Psihijatar
6 mjeseci prije

Rusi ionako tvrde da nemaju veze sa Dombasom I da se ne mijesaju u druge drzave…
Dakle
Kad krene povjetarac oni se nece mijesatI
A Mozda I pomognu Legitimnoj Vlasti Ukraine ako ih za Mole za pomoc
ILi Sam ja naivac?

Ive
Gost
Ive
6 mjeseci prije

Ne, ti si HLEBINAC

Kaj ti
Gost
Kaj ti
6 mjeseci prije

Mislis na janukovicha? Ili sta je? Nije valjda legitimna vlada ulicarska banda podguznih muha?

Exit.NATO
Gost
Exit.NATO
6 mjeseci prije

Nakon odlaska Amerikanaca … odlazi i NATO a to znaci slobodu nezavisnost mir i bolju buducnost za sve dobrobitne republike i narode od mediterana pa do rusije

Gost
"Neko"
6 mjeseci prije

I šta će biti kad se probudiš?

Amazon
Gost
Amazon
6 mjeseci prije

Ključna relenica:

“” „što slijedi bez supernosača“? U tom će se slučaju revidirati vojna doktrina i Amerika će postati normalna zemlja, koja će imati vrlo jake i učinkovite snage da obrani svoj nacionalni teritorij”

Pa niti to neće biti moguće jer Rusi imaju još 3-4 aduta za napad na američko kopno ako ovi išta samo pokušaju do 2030te. POSEJDON, ZIRKON, AVANGARD, KINŽAL, SARMAT… to je sve stvoreno da se amerika drži doma na lancu.

Max
Member
Max
6 mjeseci prije

Oružane snage Ukrajine nemaju ni jednu pobjedu s Amerikancima ili bez nijh a iron dome ne valja i zato nije kupljen.

Alex
Gost
Alex
6 mjeseci prije

Jedina šansa Ukrajincima je da se priključe Ruskoj Federaciji, inače ih čeka građanski rat do konačnog rješenja…propasti nacista.

Lol
Gost
Lol
5 mjeseci prije

Uf kakav rusocuclatorski članak…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
48
0
()
x