Ukrajinske trupe koje su se predale potvrđuju planove Kijeva o masovnoj ofanzivi na Donbas

Ukrajinska vojska
33 komentara

Predani ukrajinski vojnici potvrđuju da je Kijev planirao ofanzivu velikih razmjera na Donbas, izjavio je u ponedjeljak zamjenik šefa Narodne milicije Donjecke Narodne Republike (DNR) Eduard Basurin Ukrajinski vojnici koji su prešli na stranu Donjecke Narodne Republike “potvrđuju da su dobili komandu da se pripreme za borbena dejstva velikih razmjera”, rekao je Basurin.

“Specijalna operacija Rusija bila je vrlo blagovremena i mi smo djelovali prije vremena”, naglasio je on.

“Da to nismo uradili, bilo bi više žrtava među civilima”, rekao je on.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u televizijskom obraćanju 24. februara ujutro da je kao odgovor na zahtjev šefova republika Donbasa donio odluku da izvede specijalnu vojnu operaciju kako bi zaštitio ljude “koji su patili” od zlostavljanja i genocida od strane kijevskog režima osam godina.” Ruski lider je naglasio da Moskva nema planove da okupira ukrajinske teritorije.

Prilikom pojašnjenja razvoja događaja, rusko Ministarstvo odbrane je uvjerilo da ruske trupe ne gađaju ukrajinske gradove, već su ograničene na hirurški udar i onesposobljavanje ukrajinske vojne infrastrukture. Nema nikakvih prijetnji po civilno stanovništvo.

DonbassOfanzivarusijaukrajinska vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
1 godina prije

Izdjnici jedni sve su propjevali.

Josip
1 godina prije

Čudi me da Putin već nije ovom usrancu Zelenskom utjerao jednu kroz prozor i riješio Ukreajinu zla?

eks
1 godina prije

Snajperista u ruskoj vojsci, Dejan Berić, govoreći o stanju na frontu, rekao je da, prema svedočenju ljudi iz harkovske oblasti, u novim jedinicama ukro vojske sada ima skoro polovina stranaca, što navodi na zaključak da su u redovima Ukra brojni vojnici NATO država. Definitivno, NATO je ušao u rat protiv Rusije.

burt
1 godina prije

američka obavještajna služba je znala točan dan napada i pravce napade, pokazalo se da su ruske obavještajne procjene bile pogrešne da neće biti otpora i da će za 2-3 dana zauzeti Kijev i Harkov i da će se ukrajinska vojska predati, sve su to greške ruskih vojnih i obavještajnih struktura i Ukrajina je u međuvremenu podigla milijun vojnika i dobila oružje od NATO-a

medo1
1 godina prije

Sve ide po planu Nato pakta. Oni su reziseri sukoba. Centrala je u Washingtonu

burt
1 godina prije

osim pogrešnih obavještajnih procjena da neće biti otpora u Ukrajini još se pokazuje zastarjelost ruske taktike i sistema mobiliziranja, mobilizira se i šalje nepripremljena masa, dava im se oružje u ruke da jurišaju i beglavo masovno trošenje artiljerije, sve je to zastarjela doktrina iz doba Crvene armije i SSSR-a koji se raspao 1991 a te godine još nije bilo interneta, twittera, nevidljivih dronova Global Hawka, Sentinela, raketnih sistema sa satelitskim navođenjem, Landsata 8, Starlinksa, to su sve ruski generali prespavali od 1991 do 2022

Mladen
1 godina prije

Izgleda da Ukrajinske obavještajne službe u zadnje vrime rade dobar posao ,točno znaju preko koga će plasirati dezinformacije .Svi operativni planovi i vođenje ratnih operacija na višem nivou rade se u NATO bazama u Njemačkoj a ne u Kijevu .

anik
1 godina prije

Greška Putina je, da računa na “razum” protivnika. Ali protivnik je histeričan in ne prima logičkih odluka. Bolje da prestane. Jel protivnik je fanatičan, i želi sukob.

goran
1 godina prije

koliko god se ukrajina trudila prikazati rusiju kao krvoločnu zvijer koja uništava sve pred sobom,to još nisu uspjeli dokazati,a zašto nisu,hmm zanimljivo?
možda zato što je ruska vojska disciplinirana pa ne radi ono što oni misle da rade,pa onda ukrajina poseže za radikalnijim metodama,a to je da sami rade zvjerstva nad sopstvenim narodom i onda se prikazuje da su rusi to učinili.
ja neznam koliko je vremena ljudima potrebno da shvate da rusi nisu naši nepriljatelji nego naša braća,pol evrope su slaveni,mislim o čemu više raspravljati.
svojski se trudimo biti što bliže englezima i amerikancima misleći da nas vole,ne vole oni nas,oni nas preziru,ali zato vole naša rudna bogatstva i naše vode to obožavaju zato su nas i prigrlili da mi mislimo kako oni stoje iza nas,ali kad počnu sranja prvi če napustit brod koji tone i šta onda?

Dtop_Cenzura
1 godina prije

Briga te šta selo priča,ono uvijek blebeće.Čuvaš sebe i radiš samo što je dobro za tebe.Puste da ukri počnu prvi,radi sela?
A posljedice, neće ih selo imati nego rusi.
Čemu onda dktrina blickriga ??
Za nedelju dana šta su uradili pod ovim okolnostima,šta bi bilo da nisu preduhitrili??
U Donbasu ovo traje osam godina i vojska je iscrpljena,nema energije za duže staze samo kratkotrajne akcije

Max
1 godina prije

Do te ofenzive bi svakako došlo. Ukrajinci i NATO su je prpremali i ukopoavali se vrlo stručno.

Lucija, prva
1 godina prije

Ne, nije.
Iz više razloga.
Glavni napad iz Donbasa se morao tu dogoditi.
Drugo, morali su osigurati artiljeriju kojom stalno gađaju Donbas.
Treće, očekivali su da će Rusi u napadu zaobići tu liniju, kao što se takve zaobilaze, s onda…

To nije jedna linija. Nego nekoliko pojaseva utvrđenja.

Lucija, prva
1 godina prije

Ne znam čemu ovo.

Namjera napada na Donbas je u početku bila potvrđena na više načina:
– na nađenim računalima,
– propjevao neki tip u Donbasu koji je bio Ukrajinski špijun, još početkom veljače.

Nitko ne drži 100 000 vojnika negdje bez veze.
Držali su ih i Austrougari na granici sa Srbijom. Prije Sarajevskog atentata.

gigi pinna
1 godina prije

Sad sve ide u višu brzinu – nema Zapad oružja koliko Ukrajini treba.
A tek kad se krene sa uništavanjem ukrajinske infrastrukture, koja je do sada bila pošteđena napada – energetika, prometnice…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI