ANALIZA: Eskalacija sukoba u Donbasu

Ukrajinski vojnik
97 komentara

Dužnosnici Donjecke Narodne Republike su 17. svibnja za RIA Novosti reli kako su pripadnici NATO postrojbi u području Avdejevke kojeg kontrolira ukrajinska vojska ušli u minsko polje i nagazivši vozilom a minu su stradali.

“Prema našim obavještajnim saznanjima su 17. svibnja, tijekom posjeta vojnoj liniji kontakta, NATO vojnici u pratnji ukrajinskih sigurnosnih snaga u području Avdejevke ušli u minsko polje, gdje je automobil sa strancima naletio na minu. Trio vojnika NATO pakta iz Kanade su smrtno stradala, a dvojica iz Sjedinjenih Država su ranjena”, priopćio je vojni odjel za rusku agenciju.

“Također, postoje informacije o ranjavanju tri pripadnika ukrajinskih sigurnosnih snaga”, dodali su u zapovjedništvu Donjecke Narodne Republike.

Informaciju je teško potvrditi, ali su neki ukrajinski mediji izvijestili o smrti jednog i ranjavanju drugog vojnika NATO pakta na istoku zemlje. Samo dva dana poslije je došlo do rušenja velikog cestovnog nadvožnjaka nad željeznicom koja povezuje Lugansk i Donjeck, čime je praktično blokiran autoput i željeznička veza između dva velika grada Donbasa, ključan za brzo prebacivanje ljudstva i vojne opreme s jednog dijela bojišta na drugo.

VIDEO – Sabotaža na mostu-nadvožnjaku u području mjesta Krasni Luč u Donbasu

Odmah potom je ukrajinska vojska pokrenula veliki napad na Gorlovku, koji traje do danas. Međutim, prilikom pokušaja proboja su izgubili nekoliko vojnika, a tijela dijela poginulih suboraca su prilikom povlačenja ostavili za sobom. Kasnije su ih pronašli pripadnici lokalnih snaga Donbasa i prebacili u mrtvačnicu u Gorlovki.

VIDEO – Poginuli ukrajinski vojnici pred bolničkom mrtvačnicom u Gorlovki  (18+)

Novo pogoršanje situacije u Donbasu je dovelo do gubitaka na obje strane, osobito na području Gorlovke, sjeverno od Donjecka. Ukrajinska strana navodi kako ima plan “stegnuti obruč oko Donjecka”, ali zašto se intenziviranje borbi u Donbasu događa upravo sada i kakvo značenje ima Gorlovka u agresivnim planovima ukrajinske vojske?

Svi su se nadali da će sastanak između Angele Merkel i Vladimira Putina, kasnije njezin telefonski razgovor s Petrom Porošenkom, pomoći da se smiri situacija na liniji fronta u Donbasu. Međutim, to se nije dogodilo.

U ponedjeljak su nastavljene intenzivne borbe na liniji razdvajanja. Vojni vrh u Donjecku je rekao da su pripadnici ukrajinskih snaga dva puta u jednom danu pokušali probiti položaje milicija u području  Gorlovke. Napad je bio podržan teškom vatrom topništva i iz teških strojnica.

“Sada je tiho. Postoje gubici u ljudstvu i vojnoj opremi na obje strane. Trenutno znamo za oko 12 mrtvih s ukrajinske strane. Možda će ih biti više”, nakon napada u ponedjeljak je novinarima rekao pukovnik Eduard Basurin, zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva DNR.

Ranije je potvrdio da je jedan borac lokalnih snaga poginuo, a drugi je ranjen u granatiranju. Potvrdio je zarobljavanje trojice pripadnika narodnih milicija, koje su ukrajinske snage koristile kao živi štit. Lokalne snage su također zarobile nekoliko ukrajinskih vojnika, čije su fotografije objavljene na službenim stranicama snaga sigurnosti DNR.

Od ponedjeljka skupine volontera, među kojima je mnogo žena, kopaju rovove za nove obrambene linije vojske Donjecke Narodne Republike.

VIDEO – Volonteru kopaju rovove oko Gorlovke

Kao i uvijek, Kijev ima svoju verziju onoga  što se događa pod Gorlovkom. Ured takozvane Operacije ujedinjenih snaga Ukrajine je priopćio “kako su militanti DNR napali pozicije ukrajinske vojske, ali je neprijatelj u borbama pretrpio znatne gubitke i bio je prisiljen na povlačenje”. Priopćenje je prilično nelogično, jer bi onda ukrajinska strana imala mrtve i zarobljene na “svom teritoriju”, ne obratno.

“Mirovni proces” koji se narušava Gorlovki se čuje se u Donjecku. Iako je zabilježen proboj na bojišnici, ukrajinske snage jednostavno organiziraju safari na mirovnjake i civile”, rekao je za ruski Pogled borac narodnih milicija, pisac Pavel Kuhmirov iz Rostova na Donu.

“Granatiranje grada ne prestaje, ali je  sada mnogo ozbiljnije. Ima ranjenih civila, a djeca su evakuirana u podrume”, rekao je u ponedjeljak koordinator pomoći za lokalne milicije Aleksander Žučkovski.

U četvrti Nikitski je izravno pogođena zgradi od pet katova. Prema gradonačelniku Gorlovke, Ivanu Prihodku, od 1. svibnja je uništeno više od stotinu kuća. Uspjeli su obnoviti samo osam. Općenito ovog mjeseca je Gorlovka pretrpjela najviše napada od strane ukrajinske vojske još od 2015.

U sjedištu operacija u Kijevu su neslužbeno odredili strateški cilj masovnog napada na Gorlovku. Grad je okružen povoljnim uzvisinama i tko kontrolira ove uzvisine, zapravo kontrolira cijeli grad. S njih se lako puca na sve ciljeve u Gorlovki. Ako ukrajinske snage vrate nazor nad uzvisinama, lokalne snage u gradu će se morati “predati bez borbe”.

Prema tome, Gorlovka je strateška odskočna daska za ofenzivu na Debalcevo i Enakijevo. Dakle, obruč oko Donjecka bi bio jači.

haubica 2A65 Msta-B
FOTO: Haubica 2A65 Msta-B ukrajinske vojske

Planovi ukrajinske vojske se nisu promijenili od 2014. godine, ističe Pavel Kuhmirov.

“Gorlovka je jedan od najatraktivnijih sektora fronta za neprijatelja. Cilj ukrajinskih snaga je odrezati Gorlovku iz Donjecka, stvoriti klin i o mogućnosti zatvoriti u “kotao” Gorlovku ili Donjeck”, dodao je.

No, sudeći po riječima izvora u sjedištu u Kijevu, ukrajinske snage “formalno” ne krše Sporazum iz Minska sporazuma. Uzvisine oko Gorlovke su takozvano “sivo područje” i ukrajinska strana tvrdi kako ima “sva prava da zauzme ta područja i bilo kakvi napadu u njoj se ne smatraju ofenzivom”.

Očekivana velika ofenziva ukrajinskih snaga još nije započela. Barem za sada. No, paralelno s napadom na Gorlovku, izvješća potvrđuju koncentraciju ukrajinskih snaga u blizini linije razdvajanja s Luganskom Narodnom Republikom. Sjeverno od Luganska je ukrajinska vojska formirala veliku udarnu skupinu od nekoliko desetaka tenkova, stotine oklopnih vozila i jedinica artiljerije, kao i tisuće potpuno opremljenih i naoružanih vojnika.

Štoviše, po prvi put u nekoliko godina je duboko iza linije razdvajanja počinjena sabotaža i srušen most nad željeznicom koji povezuje DNR i LNR.

Pukovnik Eduard Basurin je rekao “kako se to dogodilo u dubini Luganska i nije jasno jesu li to učinili lokalni proukrajinski gerilci ili manja skupina ukrajinskih specijalnih snaga.

“Rušenje mosta neće utjecati na isporuke potrebnog tereta, uključujući vojni, jer će put ubrzo biti prohodan”, rekao je Rodion Mirošnic, predstavnik Luganske Narodne Republike. Ipak, u području Krasni Luč je većina vojnih skladišta i vojnih jedinica Luganske Narodne Republike.

ukrajina Gorlovka 22.05.2018
FOTO – Područje Donjecke i Luganske Narodne Republike i glavni smjer napada ukrajinske vojske na Gorlovku

Stručnjaci su već iznijeli mišljenja zašto je ukrajinska vojska upravo sada odlučila napasti. Nakon službenog prijelaza s “antiterorističke operacije” na “Operaciju ujedinjenih snaga” koja je počela krajem travnja, Kijev računa da ni Rusija ni snage Donbasa uoči Svjetskog nogometnog prvenstva neće poduzimati vojne operacije, niti će odgovarati na provokacije ukrajinskog agresora.

To znači da se ukrajinske snage mogu ponašati kako žele pucati po civilima i civilnim objektima u “sivoj zoni” potpuno nekažnjeno.

Druga pretpostavka je da ukrajinski vojnici i političari otvoreno koriste suspenziju pregovora između Rusije i Sjedinjenih Država, koju je prošlog tjedna najavio ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Grigorij Karasin. Podsjetimo da je Karasin izjavu dao ne samo uoči posjeta američkog posebnog izaslanika Kurta Volkera u Kijevu, nego i tijekom glasina o navodnoj ostavci njegovog pregovaračkog partnera s ruske strane Vladislav Surkova, na čije bi mjesto trebao doći izaslanik Mihail Babič.

“Ovdje je poseban trenutak. U Moskvi se stvara nova vlast, što stvara određenu nesigurnost koju Ukrajinci vide kao prednost”, rekao je pisac, trenutno u redovima milicija DNR, Pavel Kuhmirov.

On vjeruje kako je odgovor na pitanje zašto ukrajinske snage sada aktiviraju napade na prvoj crti vrlo jednostavan.

“To mogu činiti možda zato što im je to dopušteno tijekom takozvanog Procesa iz Minska, tijekom kojeg su ukrajinske snage stele, na primjer, cijelu “sivu zonu” blizu industrijske zone  Avdejevka. To je jedan od najpoznatijih događaja. Pod Gorlovkom se događa isto”, smatra Kuhmirov.

Bivši zamjenik premijera DNR i bivši član Narodnog vijeća republike Andrej Purgin vidi još dva razloga.

Prvo, to su vremenski uvjeti. Sve je suho i ovo je prava prilika za premještanje opreme. Drugo, moramo uzeti u obzir politički kontekst. Prvo se dogodio sastanak Normandijskog kvarteta bez Putina, zatim Putinov sastanak s Merkel na kojem se raspravljalo o projektu uvođenja mirovnih snaga, a zatim Vijeća sigurnosti. Moguća promjena pregovarača i da Surkova zamijeni Babič također znači da postoje neke promjene u političkom planu. Promjena predstavnika ima smisla kada se mijenja zadatak. Ali s bilo kojim političkim planom, koji će uskoro biti usvojen, Ukrajina uvijek otežava situaciju u svrhu kompliciranja političkih pregovora, samo kako bi nametnula svoj dnevni red”, rekao je Andrej Purgin.

U Donjecku naredili uništenje sve ukrajinske vojne opreme u “sivoj zoni”

Tenk u Ukrajini
FOTO: Tenk T-64 ukrajinske vojske

U međuvremenu je pukovnik Eduard Basurin iz Donjecka priopćio kako je napad ukrajinskih snaga na Gorlovku uspješno obijen.

“Čak ni uporaba američke vojne opreme nije pomogla ukrajinskim snagama u pokušaju proboja. Borbe u Gorlovki su bile ozbiljne. Ubijeno je 13 ukrajinskih boraca, više od 20 ih je ranjeno. Osim toga, topničkom vatrom je uništena posada od pet ukrajinskih vojnika s minobacačem kod sela Čigari. Uništen je jedan tenk i jedno borbeno oklopno vozilo, ali što je najvažnije, uništena je američka radarska stanica ANTPQ-48 za navođenje topničke vatre koja se nalazila u blizini sela Golmovski. Naredbu da se uništi neprijateljska oprema donio je čelnik Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko”, rekao je pukovnik Basurin.

AvdejevkadonjeckGrigorij KarasinKurt VolkerLuganskMihail BabičNATOSporazum iz Minska
Pretplatiti se
Obavijesti o
97 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kanncer
5 godine prije

Proxi ratovi su najskuplji za pijune velikih gazdi. Ameri su priznali da su u projekt antiruske Ukrajine uložili 6 mlrd $.
Slijedit će autohtona revolucija ukrajinaca protiv politike američkog establišmenta kojima miriše ruski prirodni resursi…

Goran Bare
5 godine prije

Rusi su gadni i tu je kraj price. Ali, kad si vec te srece da dijelis granicu sa Rusijom, par zar nije pametnije da budes u dobrim odnosima s njima, nego da se pridruzis EU? Rusija svakako nudi vise i nudila je vise novca nego EU, a sad EU i amerika ne zele pomoci Ukrajni. Istu stvar su pokusali sa Turskom da urade, ali Erdoganu je pamet na kraju dosla.

Realno gledajuci, Rusija da zeli, Ukrajna bi zavrsila ko Poljska u II Svijetskom ratu. Biraj manje zlo kad vec moras birat.

Goran Bare
5 godine prije

Boriće se ameri za Ukrainu do zadnjeg ukrainca

Shapiro
5 godine prije

Bilo bi dobro kad bi rusija u donbas dostavila zapljenjeno nato oruzije iz sirije, pogotovo tow

fb slo
5 godine prije

Jadni stanovnici…

Nino Belov
5 godine prije

svakom tko imalo prati stvari u donbassu iz aviona je vidljivo i znalo se je prije godinu dana da ce ukropi izvršiti vojnu akciju da onemoguće svjetsko prvenstvo i da olujom pokušaju povratiti donbass i po mogućnosti uvući rusiju u direktni sukob s ukrajinom kako bi zapadni partneri imali značajno opravdanje za eskalaciju protiv rusije odnosno zapravo u pozadini vojnu reokupaciju evrope i odvajanje ekonomsko od rusije kao preduvjet za dalnju okupaciju i provodjenje soroševih planova emigrantskog naseljavanja evrope i razbijanja nacionalnih evrpskih država ii ukoliko bi putin nato u profašističkim ukropima dozvolio da pregaze ruski narod u donbasu u potpunosti bi rusija izgubila svaki kredibilitet koji je stekla zadnjih godina i sigurno bi to bio početak kraja rusije te smatram da bi rusi u ovom slučaju trebali preduhitriti zapadne partnere ofenzivnom akcijom i njihove glupe planove izvrgnuti ruglu da im se smije ceo svet

čitalac
5 godine prije

Svako malo vremena im Ukrajinci naprave ozbiljnu diverziju!?!
Donbasovci imaju rupe u kontroli teritirija. Te moraju zakrpati!

Edo
5 godine prije

Baba Merkel je pravo đubre skupa sa bivšim francuzom i sadašnjim.
Da su htijeli mino rješenje natjerali bi Kijev da sprovedu sporazum potpisan u Minsku. Divim se Putinu da može i da je gleda a kamoli priča s njom. Nisam za nasilje nad ženama ali ona je zaslužila šamarčinu ko vrata.

Galus 92
5 godine prije

Mislim, da Ukrajina ima absolutno pravo staviti ponovno te odmetnute pokrajine pod svoju kontrolu, a isto tako silom oduzeti Krim, koji je Rusija prisvojila nekim čudnim oblikom referenduma. Ukrajinski i hrvatski primjeri pobune dijela pučanstva i odcjepljenja teritorija su vrlo slični, pa ne čudi, onaj istup Plenkovića, koji nudi Ukrajini savjete, kako da reintegrirajui te teritorije po uzoru na Hrvatsku, s čim je ozbiljno razljutio Ruse! Znači, međunarodno i moralno pravo je u tom primjeru 100% na strani Ukrajine i treba samo biti strpljiva a, pogodan trenutak za ujedinjenje zemlje će doći, kad tad! Sad se zapitajmo, zašto se Ukrajina hoće oteti ispod ruske nadvlade? Sjetimo se samo ukrajinske tragedije iz tidesetih godina prošlog stoljeća, kolokvijalno nazvane “holodomor” kad je zbog gladi zbpg oduzimanja hrane od strane Staljinove vlasti umrlo na milijune Ukrajinaca- Točan broj nećemo nikad saznati, ali po nekim podacima broj mrtvih ukrajinaca je iznosio oko 3 milijuna… Čitaj više »

Ivo
5 godine prije

U medjuvremenu, Rusija uspjesno lansirala Bulavu s nove podmornice. Rusi ce prepustiti Donbas nato-u i nacistima zbog nogometa.? Na kojim drogama su tzv. ‘planeri’ u pentagonu??

HEKPCT
5 godine prije

Ne mogu prežalit onog Givija. On je bio autohtona junačina iz Donbasa.

topnička vatra
5 godine prije

uništena je američka radarska stanica ANTPQ-48 za navođenje topničke vatre

Topol
5 godine prije

Ovo je sve jos uvijek samo ispipavanje terena. Nakon finala Lige prvaka, koje se igra u subotu u Kijevu (oci cijelog svijeta ce biti uprte u Ukrajinu taj dan tako da prije toga sigurno nece krenuti u nesto vece), sve je otvoreno. Rusija je okupirana Svjetskim prvenstvom. Ako u sljedecih mjesec dana ukr vojska ne pokrene opcu ofenzivu nece nikada. Dobili su americko oruzje, i promijenili format tzv antiteroristicke operacije gdje je sad potpunu kontrolu preuzela vojska. Sve je to najava da se spremaju za veliki rat. Jedino sto je upitno u cijeloj prici je : kako ce Rusija reagirati? Osobno mislim da ce dok traje Svjetsko prvenstvo vojno podrzavati Dnr i Lnr tek toliko da izdrze tih mjesec dana, ako ukr ofenziva dodje predaleko, doci ce do ogranicene ruske vojne intervencije kao 2014. Rusija NECE dopustiti pad Donbasa ni pod koju cijenu. A nakon Svjetskog prvenstva, ocekujte zaokret za… Čitaj više »

burt
5 godine prije

ekonomski pokazatelji te nepriznate tvorevine zvane Novorusija su katastrofalni, nezaposlenost 50%, industria propala, ljudi masovno odlaze u Rusiju, rezervisti koje pozivaju u vojsku imaju plaću 200 dolara, to je na razini rezervista bivše SAO Krajine, ljudi bježe u Rusiju a mnoge ruske vlasti vraćaju u Novorusiju i to je opet sličnost sa SAO krajinom kad su vlasti u Srbiji hvatali i deportirali izbjegle građane SAO Krajine, na vlasti su kriminalne skupine čiji pripadnici ubijaju jedni druge a neki od njih su ubijeni i u Rusiji, kriminal je još daleko gori nego u SAO Krajini, više nije 2014 godina, tih lokalnih pobunjenika skupa sa dobrovoljcima i regularnom vojskom Rusije ima 25000 a ukrajinska vojska ima 250000 vojnika spremnih za borbu

ZЪVЪNIMRЪ
5 godine prije

odmah uvest sankcije na ruske mine

Globalista
5 godine prije

Citam opět komentáře i vidím dá ví svi redom nista nerazumijete. TI nápadi imaju za cílj otpis Porosenka iz novog uredjenja u Ukrajini, taj nápad ima za cílj dá se taj proces ubrza.

Baba
5 godine prije

Pitanje nad pitanjima: šta uopšte rade NATO-postrojbe u Ukrajini??? Kojim “dobrom”?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI