fbpx

Njemačka i “jugoslavenski scenarij” za Donbas – Rusija će uložiti veto

Gabriel Vladimir - Donabas

Njemački ministar vanjskih poslova je izjavio da u Donbasu treba rasporediti “pravu mirovnu misiju”, onakvu kakvu predlaže Kijev i koja bi bila raspoređena na cijelom teritoriju Donjecke i Luganske Narodne Republike, sve do granice s Rusijom, nakon čega bi se ovo područje “mirno reintegriralo” u sastav Ukrajine. Dakle, Sigmar Gabriel je u cijelosti podržao plan Kijeva o “mirnoj reintegraciji po hrvatskom scenariju”, na kojem se počelo raditi nakon prve posjete hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Kijevu i uzvratne posjete Zagrebu premijera kijevskog režima Vladimira Grojsmana.

“Izjava njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela, koji je ponudio razmještanje “prave mirovne misije” u Donbasu je još jedan pokušaj da se zaobiđe provedba uvjeta Sporazuma iz Minska i uspostaviti vojna kontrola oružanih snaga stranih država nad cijelom teritorijem Donbasa”, rekao je profesor Jurij Počta s moskovskog “Sveučilišta družbe naroda”.

Prema politologu, ovi prijedlozi su pokušaj da se u Donbasu provede “jugoslavenski scenarij“, ali će Rusija takve prijedloge uspjeti blokirati Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Doduše, kao što smo u više navrata napomenuli, Kijev je “hrvatski scenarij” i “Erdutski sporazum” promijenio do neprepoznatljivosti. Tada je službeni Zagreb bez zadrške prihvatio izravne pregovore s vodstvom Srba u samoproglašenoj RSK na istoku Hrvatske pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, a prethodno je ostvarena vojna pobjeda u Zapadnoj Slavoniji i širem području Knina, Banije i Korduna. Kijev, osim što nema nijednu vojnu pobjedu, uopće ne želi pregovarati s čelnicima Donbasa, a priprema se i Zakon o kolaboracionizmu, koji milijune ljudi, koji su surađivali s ruskim agresorom na bilo koji način, pretvara u teroriste i riskiraju kazne od 10 do 15 godina zatvora, čak i ako nisu radili u vojnom sektoru republika Donbasa.

“Prijedlog naoružavanja i raspoređivanja misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) cijelom teritoriju Donbasa je pokušaj da se zaobiđe Sporazum iz Minska i da se republike stave pod kontrolu stranih oružanih trupa, kako bi se omogućilo Kijevu da tamo “red” uspostavi tamo silom. Naravno, Rusija neće poduprijeti ovaj prijedlog Sigmara Gabriela i u slučaju glasanja će iskoristiti pravo veta”, rekao je profesor Jurij Počta.

Prema njegovu mišljenju, glavna svrha Gabrielove izjave je podsjetiti da Njemačka i dalje aktivno sudjeluje u političkom procesu rješavanja sukoba u Donbasu.

“Bilo koja, čak i ova neproduktivna inicijativa Berlina, uvijek odzvanjaju u medijima i nakon objave se pokreću ovakve rasprave”, rekao je profesor u intervjuu za ruski portal “Ekonomija Danas”.

Profesor je prijedlog za uspostavu vojne kontrole nad cijelim Donbasom uz pomoć stranih mirovnih snaga usporedio s “jugoslavenskom scenarijem”, gdje, po njegovu mišljenju, mirovne snage nisu nimalo doprinijele smanjenju razine vojnog nasilja i pred svim što se događalo su se pravili slijepima.

“Ako smo već imali takva iskustva u bivšoj Jugoslaviji, bilo bi naivno bi vjerovati da međunarodne mirovne snage mogu promijeniti nešto najbolje ovdje. U stvari, oni će nastojati ukloniti vruće točke otpora u Ukrajini, jer je Kijev sada najvažniji saveznik Zapada i služi njegovim interesima”, nastavlja Jurij Počta.

Brojni politolozi sugeriraju da ključnu ulogu u pokušaju provedbe “jugoslavenskog scenarija” u Donbasu igraju SAD. Ideja o Njemačkoj kao jamcu Sporazuma iz Minska je da se približi ruskoj poziciji u rješavanju sukoba, ali Berlin je podvrgnut ozbiljnom pritisku iz Washingtona, koji na bilo koji način pokušava destabilizirati stanje na granici s Rusijom.

“Sjedinjene Države još uvijek uspostavljaju svoje mjesto u Ukrajini, jer se Trump nastavlja boriti za svoje predsjedničke ovlasti. O tom pitanju postoje ozbiljne proturječnosti između Bijele kuće, State Departmenta, CIA-e i Pentagona. S jedne strane, posebni američki predstavnik za sukob u Donbasu Kurt Volker daje proturječne izjave, ali s druge strane on i dalje podržava nasilno rješenje sukoba. U cjelini, ne vidimo jasan i odlučan stav Washingtona koji bi stvarno mogao trenutnu situaciju pokrenuti iz zastoja”, zaključuje politolog Jurij Počta.

Plenković minira Sporazum iz Minska i ponovno ulazi u sukob s Moskvom
Hrvatska radna skupina za Donbas – Ipak prvo sila, onda pregovori
„Hrvatski scenarij i Oluja za Donbas“

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
39 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

“” Dobra ti ova vutra Gabrijele””…!!??

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Kakvi crni Yugo scenario??Poznato je da jenkiji novčano nagrade svoje sluge ali ovaj kao da je dobio jedno duvanje pride.Kao dobar stimulans ?

Novi Grga (Zuzu)
Gost
Novi Grga (Zuzu)
3 godine prije

Sigurno nesto jace, kemija ili alkohol.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

njemački ministar bi pametno učinio da drži jezik za zubima, s obzirom na mirovnu misiju koju su provodili u Rusiji 1941-1944. Da Rusija ne uloži veto putem par Bulava po švabundiji.

Vlastimir
Gost
Vlastimir
3 godine prije

Nije ovo ništa novo,prevariti Ruse kao što su prevarili Srbe,ali , šta mislite,da li će Rusi nasesti na ovu provokaciju.

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije
Reply to  Vlastimir

Već sam se bio zabrinuo. Ne javljaš se, ne pišeš, a onda sam shvatio da nije bilo tema koje se referiraju na našu prošlost. Ali eto, spomenuo se erdutski sporazum i ti si odmah iskočio iz tko zna koje paštete, sav uvrijeđen jer ste opet ( i to po tko zna koji put) ispali žrtve belosvetske zavere.

Vlastimir
Gost
Vlastimir
3 godine prije
Reply to  Zagor

Zagore,moraš malo više da se baviš istorijom,jer kako kako kažu Latini ” Istorija je učiteljica života.”.Glavni razlog sukoba na Balkanu i Evropi potiče još iz 1056 g,kada je bio raskol u hrišćanskoj crkvi.Kada je Papa zvao sve patrijarhe da mu se poklone jer je želeo da bude glavni.Jedino srbski patrijarh nije bio.Kada se vratio ruski patrijarh u Rusiju odmah je bio ubijen jer se poklonio Papi.Jerusalimski je bio proteran.Od toga doba doba počinje rat između dve crkve iste vere.A narod je uvučen u sve to ne shvatajući pravi uzrok.

Amater
Gost
Amater
3 godine prije
Reply to  Vlastimir

1054 🙂

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  Amater

je je, nađen je zapis na očvrsniku sa tim datumom ali ni tada baš nisu bili sigurni jel im sat dobro radi a nisu ni sigurni da je onaj što je zapistivao što mu je netko govorio znao koja je godina. Bajke !

Dunja
Gost
Dunja
3 godine prije
Reply to  Vlastimir

Malo se pobrkalo, ali počelo je svakako u sukobima o prevlasti nad nama (u lepoj kući na sred puta) između Rima i Konstantinopolja, nastavilo se 1054, a jeste se zbio i opisani događaj, ali 1439 i vredi znati nešto više makar iz Wikice –
“Firentinska unija je bio pokušaj unije Rimokatoličke i Pravoslavne crkve na crkvenom saboru u Firenci 6. jula 1439. godine. Vaseljenski patrijarh Josif II iz Carigrada podlegao je tom pritisku. Kada je u 15.veku Turska osvojila Balkan, Vizantija i ostale pravoslavne zemlje nisu bile u mogućnost da se Turcima odupru. Tražili su pomoć od zapadnih hrišćana, a Vatikan ih je dočekao ucenom.
Obećana im je pomoć od zemalja zapadne Evrope pod uslovom da potpišu uniju sa Katoličkom crkvom, tj. da Pravoslavna crkva prizna vrhovnu vlast Vatikana. Na tim pregovorima, prvo u Ferari, a kasnije u Firenci, uvek je iznova dolazilo da žestokih rasprava. Ogorčen otpor prema Latinima i uniji pružao je mitropolit Efesa, Marko. Ti pregovori otegli su se, zbog antipapskog Bazelskog sabora, više od godinu dana i doveli su 6. jula 1439. do svečanog proglašenja spajanja istočne i zapadne crkve u firentinskoj katedrali, gde je kardinal Julijan Ćezarini proglasio uniju na latinskom, a arhiepiskop Nikeje, Vesarion na grčkom jeziku. Sam car potpisao je sa papom Evgenijem IV na crkvenom saboru u Firenci ugovor koji učini kraj šizmi. Na zakazani Sabor u Firenci 1439.godine došli su svi pravoslavni patrijarsi, osim srpskog patrijarha Nikona (1419-1435).Prisustvovao je čak i ruski, mitropolit kijevski Isidor.Marko Evgenik, mitropolit Efesa (1437-1445), bio je jedini grčki izaslanik koji je odbio da potpiše akt o Uniji između crkava Rima i Konstantinopolja (1439), pored srpskog patrijarha koji nije ni prisustvovao.
Vladar Srbije despot Đurađ Branković rekao je srpskom patrijarhu Nikonu (1419-1435) da će ga obesiti ukoliko ode u Firencu. Kada se i u Carigradu saznalo da Srbi nisu potpisali uniju, nastali su neredi. Na zahtev naroda, vaseljenski patrijarh Josif II morao je da se povuče, tako da se od sramote nije ni vratio u Carigrad, već je iste godine umro sam i sahranjen je u Firenci u Dominikanskom manastiru Santa Marija Novela.”

Vlastimir
Gost
Vlastimir
3 godine prije
Reply to  Dunja

Dunja,hvala ti na ovim informacijama.Možda bi trebalo dodati i drugi raskol u katoličkoj crkvi 1539 i stvaranje Protestanske crkve pod Martinom Luterom,koji je napustio katoličku crkvu zbog “Sodome i Gomore “,u redovima katoličkih sveštenika,tada se desio i strašan pokolj u gradu Vitenbergu,ako nisam pogrešio ime grada,od strane katoličkih vojnika.Da li znate koji je narod predvodio katoličku inkviziciju.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Scenariji koji su se dogodili nakon 1980 g i smrti Tita nemaju nikakve veze sa Jugoslavijom , to bi svi u medjunarodnoj zajednici trebali znati s obzirom da su svi sudjelovali na ovaj ili onaj nacin na njenom raspadu.

Oko
Gost
Oko
3 godine prije

Hoce da razvodne sporazum iz Minska odnosno da u svojoj javnosti stvore sliku kako Rusija ne zeli da se kriza mirno resi. Do leta ce vrteti tu plocu sve cesce I cesce jer cim pocne sp u fudnalu fasisti krecu u napad. Putin ih je maestralno matirao I doveo ih u polozaj da oni njega mole da bude garant minskog sporazuma a cim je Rusija stavila potpis (na njihovo insistiranje) preuzela je na sebe obavezu da garantuje provodjenje sporazuma I dejstvuje protiv svakog ko proba da narusi sporazum. Cim je centralna banka Rusije pustila rublju na Donbas I cim su se na Ruski budzet nakacili profesori,lekari,penzioneri ,policajci,vojnici Donbasa postalo je jasno da ce svaki eventualni veci sukob u buducnosti biti zavrsen kao u Osetiji 2008. Vojske republika su tu da posluze svrsi u prvih par dana dok svet ne obidju slike bombardovanja I unistavanja od strane vsu a onda ulaze Rusi da stave tacku.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Koliko god ovaj ruski prof. bio pristran ili nepristran, u jednom ćemo se svi složiti, a to je da su “Štrumfovi” (Plave kacige/šljemovi) bili go ku**c i sprdnja. Nisu odlučivali ništa i efektivno je rat još više buknuo, kad su oni došli. Možda su malo u Hrvatskoj primirili situaciju, privremeno. Istina, gdje dođu, to bi bilo ukrajinsko, a kako bi neonaci Azov i drugi postupali prema tom narodu, ne treba spominjati. Dakle, naravno da će Rusija uložiti veto. Pa već su rekli da nema šanse da se mirovne snage rasporede na cijelom Donbasu, osim ako nisu ruske , bjeloruske, kazahske, uzbekistanske i slično, što je zapravo odgovor NE

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Plave , bijele i ostale kacige sluze iskljucivo za cementiranje postojeceg stanja ako je buduci nato partner u defanzivi ili kao priprema za konacnu ofanzivu odnosno agresiju . Te kacige su u stvari natov trojanski konj , odnosno nato izvidnica i leglo spijunaze . U ovoj prici je jedino dobro to sto ruski narod nije toliko naivan ili blesav te se i na sam spomen mirne reintegracije(citaj reinkarnacije) hvataju za makarova .Tako da izvorni prijedlog rjesenja ukrajinske krize sacinjen u zagrebu od visokoumnih politicara plenkovica,vesne skare ozbolt i mate granica alias ocenaseka , ne bu ovaj put prosel 🙂

P.S. Neka ga primjene u piranskom zaljevu 🙂

oko
Gost
oko
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Pa i OBSE je NATO izvidnica i leglo spijunaze. Za to im ne trebaju plavi slemovi, OBSE uredno stoji i na liniji fronta i na granici sa Rusijom i zadatak im je da beleze sve a kome dalje oni podnise izvestaj to je i slepcu jasno. Interesantno je da medju OBSE posmatracima ima mnogo Amera koji se cude kada ih neko pita kako to da Ameri ucestvuju u organizaciji za bezbedbost i saradnju Evrope jer je po njihovoj logici organizacija napravljena da prati desavanja na teritoriji Evrope ( nije Evropska organizacija ) i po njima je sasvim normalno da Ameri ucestvuju i nadgledaju. Sa druge strane Kineza i Indijaca npr nema jer ko su oni da nadgledaju desavanja na teritoriji Evrope. To je posao Amera. Totalno bolesna kolonijalisticka logika

Ive
Gost
Ive
3 godine prije
Reply to  oko

NATO je leglo ZLA u Evropi pa i u svijetu, koje treba rsturiti, jer nem opravdanja za postojanje obzirom da su svi drugi vojni savezi raspusteni.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Plan bi bio kompatibilan jedino u slucaju da se na ruskoj strani kao pregovarac pojavi netko poput milicajca mile martica, u sto ja iskreno ne vjerujem 🙂

gost
Gost
gost
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

haha kralj si

1.komentar
Gost
1.komentar
3 godine prije

Nikome nikad ne bi pozeleo bilo kakav “jugoslovenski scenario” ili “balkanizaciju”.Nema sumnje da se uveliko radi na provokaciji Rusije pred predsednicke izbore.U isto vreme bi krenuli protesti koje bi predvodila deo opozicije koju bi predvodio Navalni, a koja je ujedno i klasicna peta kolona, jer radi u interesu zapada, a protiv interesa svoje zemlje.Dakle, protesti bi krenuli protiv “agresije” Rusije na Ukrajinu, dok u isto vreme nacisti u Ukrajini, ubijaju ljude.Nije bezveze Sakasvili ubacen u Ukrajinu, cilj je izvrsiti maksimalan pritisak na Ukrajinsku vlast da krenu u otvoreniji rat na Donbas.Isto tako, jedan od sredstava pritisaka na Porosenka, jesu, formacije Banderasa, koje niko na zapadu nije osudio, ukljucujici i tzv. “borce za slobodu i ljudska prava”, kad su prvog dana ove godine, marsirali Kijevskim ulicama u cast Bandere.

neko ime
Gost
neko ime
3 godine prije

A gosin gabriel prije 2 mj. rece sljedece: “SAD više ne igraju svoju ulogu i oni za nas, Njemačku i Europu, moraju postati za nas sila poput ostalih. Njemačka mora odbiti slijediti američke vanjskopolitičke avanture koje su potpuno strane našim interesima i našoj viziji svijeta”, dodao je njemački ministar i naveo sankcije protiv Rusije koje ugrožavaju njemačke i europske gospodarske interese.”
To bi bilo otprilike, mi bismo i ruski plin a bome i ukrajinu strpali u dzep…mislim da ce se “andjeo” morat malo usuglasit sa sobom oko ideja i prioriteta
…ne mozes bas sve dobiti…

gost
Gost
gost
3 godine prije
Reply to  neko ime

ma dobice on racku da izbije oci 🙂

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Priča za ukrajinske ovce.Jedino rješenje problema i nedaća tamošnjih naroda je vraćanje kompletne Ukrajine u Rusku zonu uticaja,to jest u svoje prirodno okruženje.Nikakvo “” ujedinjenje “” niti “” bratimljenje”” nego povratak na stanje prije dolaska nacističke bande na vlast u Kijevu.Dakle,već poznato svima je da rješenje problema leži u Kijevu a ne u Donbasu.Ove gluposti sa nekakvim Yu,HR scenarijima nije ništa drugo nego solenje trave za ukrajinsko stado.

1.komentar
Gost
1.komentar
3 godine prije

Sve je to svima jasno.Ali informacioni prostor je bojno polje, u kojem oblikujes javno mnjenje.Ukrajina je izuzetno bogata zemlja.Pogotovo njen centralni i istocni deo.Slazem se potpuno.Ukrajina jediino moze da prosperira uz Rusiju.Ali ujka semu i fasistickoj tvorevini EU, Ukrajina je vazna zbog sirovina, trzista i geopolitike prema Rusiji.

PeroDD
Gost
PeroDD
3 godine prije

Samo što Ukrainci ne žele biti ruska kolonija…

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  PeroDD

već američki rezervat. Što je značajan iskorak.

Ive
Gost
Ive
3 godine prije

Cinjenica je da vecina Ukrajinaca ne podrzava trenutu klerofachisticko neonacisticku vlast, ali su prisiljeni sutjeti jer su primitivni klerofashisti i neonacisti brutalni u suzbijanju bilo kakve demokratske alternative njihovom totalirizma.

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije

Ministar je na dobrom putu ali u krivom smjeru.
Da, biti će Jugoslavenski scenario ali za cijelu Ukrajinu.

Abe
Gost
Abe
3 godine prije

Vragolast je taj zigmar

basso
Gost
basso
3 godine prije

Gabrijele zaboravio si da govoris protiv Rusije,one Velike Rusije koja je tvoje pretke naucila pameti,a vrlo vjerovatno ce sudeci po tvojim izjavama i tvoje potomke.

davor
Gost
davor
3 godine prije

Ha, treba se odlučiti da li je jugoslavenski scenarij ili hrvatski scenarij (svakako da Jugosloveni ili Hrvati nisu scenaristi). Jer jugoslavenski scenarij afirmira nešto destruktivno bratoubilački a hrvatski scenarij afirmira nešto poltronsko migracijski. Jalove su usporedbe Ukrajine i Jugoslavije to je jasno i malom djetetu, nemojmo prihvaćati nelogične mantre zapadnih mediokriteta olako.

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  davor

Jugoslavenski bratoubilački, ovo je neko novi moment ili se opet vraćamo u povijest ’41-’45. Pa dokle?
Nego, ranih osamdesetih su ameri imali teoriju da 3. svjetski rat počinje na Kosovu, nekako se bojim da su bili u pravu
i da će tako biti iako bi rađe da počne u recimo Teksasu.

davor
Gost
davor
3 godine prije

Tko kaže da je u Ukrajini jugoslavenski scenarij na djelu taj prihvaća mantru Plenkovića i briselsko-vašingtonske ekipe i daje im važnost i kredibilitet. Jer oni to govore iz dana u dan.

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  davor

Dobro, stavimo tu temu sa strane i pričekajmo godinu, dvije, tri da vidimo da li će Ukrajina ostati u komadu ili će se raspasti na XY republika, država, protektorata, kraljevina, čega već.
Nema Plenković baš ništa sa tim, mnogo veći igrači od njega imaju i čekaju svoj trenutak.
Osim ako ima neka pokrajina starohrvata u Ukrajini pa i oni očekuju nezavisnost, još nisam čuo za te ali sve je moguće.

PeroDD
Gost
PeroDD
3 godine prije

Ha tko ne prihvati Z4 (s kojim dobiva sve) završi s Olujom (i ostane bez ićega)….

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  PeroDD

i onda mora iseliti iz domovine u Irsku da ne umre od gladi. I još ga usput hebe pravopis.

NSU
Gost
NSU
3 godine prije

Moskva treba uzet pola Ukrajine i stvar riješena. Kauboji će gunđat neko vrijeme al će kad-tad shvatit da je Rusija za njih preveliki zalogaj!

alan ford
Gost
alan ford
3 godine prije

Kada je ovaj portal prije mjesec dana pisao, kako je Sigmar Gabriel izjavio, da Njemačka mora postati samostalnija od SAD,–upozorio sam vas; ne nasjedajte na to, sve samo blef i igrokaz, jer Sigmar Gabriel je kao i Merkelica. vjerni i bjedni psić Rockefellera i Sorosa i ostale bande iz duboke države. Još jednom podsjećam, Gabriel je., kao i Merkelica član “Atlantikbruecke”, glavne Rockefellerove podružnice u Njemačkoj. I Gabriel je jedan od najvećih zagovornika usvajanja TTIP-a.

jučer je u posjeti Njemačkoj bio Erdoganov ministar vanjskih poslova Džavušoglu. Erdogan i on su prije mjesec-dva nazivali Njemačku nacističkom i njemačke političare nacistima i nema šta nisu rekli protiv Nijemaca. A sada su Gabriel i Džavušoglu lijepo ćaskali.
“Puno hvala za tvoju posjetu”- rekao je Gabriel i malo ručicom po leđima, potapšao turskoga kolegu.
Onda se debelo burence “Sigi pop” (tako ga posprdno nazivaju u Njemačkoj), malo prošetao sa Džavušoglumo u Goslaru rodnom mjestu Gabriela, pa su išli malo na ćevape. Nije više uvjet za poboljšanje odnosa, da Turska pusti iz zatvora njemačkog novinara tursko-kurdskog podrijetla Deniza Judžela (koji je skoro pola godine u zatvoru) i brojne druge novinare i aktiviste. Jer, su gazde, Soros i Netanjahu, naredile svom psiću “sigiju popu”, da se Njemačka mora pomiriti sa Turskom

Ive
Gost
Ive
3 godine prije

Problemi u Ukrajini nisu povceli u Donbasu, vec u ostatku Ukrajinegdije su neonacisti izveli puc be zpresedana i nametnuli klerofashisticku vlast, kojoj se na podrucju Donjecke i Luganske Narodne Republike ne zele podrediti, jer nisu klerofashisti koji sada vladaju Ukrajinom uz pomoc Zapadne Evrope i USA koji samo pljackaju Ukrajinu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik