Njemačka i “jugoslavenski scenarij” za Donbas – Rusija će uložiti veto

Gabriel Vladimir - Donabas
39 komentara

Njemački ministar vanjskih poslova je izjavio da u Donbasu treba rasporediti “pravu mirovnu misiju”, onakvu kakvu predlaže Kijev i koja bi bila raspoređena na cijelom teritoriju Donjecke i Luganske Narodne Republike, sve do granice s Rusijom, nakon čega bi se ovo područje “mirno reintegriralo” u sastav Ukrajine. Dakle, Sigmar Gabriel je u cijelosti podržao plan Kijeva o “mirnoj reintegraciji po hrvatskom scenariju”, na kojem se počelo raditi nakon prve posjete hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Kijevu i uzvratne posjete Zagrebu premijera kijevskog režima Vladimira Grojsmana.

“Izjava njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela, koji je ponudio razmještanje “prave mirovne misije” u Donbasu je još jedan pokušaj da se zaobiđe provedba uvjeta Sporazuma iz Minska i uspostaviti vojna kontrola oružanih snaga stranih država nad cijelom teritorijem Donbasa”, rekao je profesor Jurij Počta s moskovskog “Sveučilišta družbe naroda”.

Prema politologu, ovi prijedlozi su pokušaj da se u Donbasu provede “jugoslavenski scenarij“, ali će Rusija takve prijedloge uspjeti blokirati Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Doduše, kao što smo u više navrata napomenuli, Kijev je “hrvatski scenarij” i “Erdutski sporazum” promijenio do neprepoznatljivosti. Tada je službeni Zagreb bez zadrške prihvatio izravne pregovore s vodstvom Srba u samoproglašenoj RSK na istoku Hrvatske pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, a prethodno je ostvarena vojna pobjeda u Zapadnoj Slavoniji i širem području Knina, Banije i Korduna. Kijev, osim što nema nijednu vojnu pobjedu, uopće ne želi pregovarati s čelnicima Donbasa, a priprema se i Zakon o kolaboracionizmu, koji milijune ljudi, koji su surađivali s ruskim agresorom na bilo koji način, pretvara u teroriste i riskiraju kazne od 10 do 15 godina zatvora, čak i ako nisu radili u vojnom sektoru republika Donbasa.

“Prijedlog naoružavanja i raspoređivanja misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) cijelom teritoriju Donbasa je pokušaj da se zaobiđe Sporazum iz Minska i da se republike stave pod kontrolu stranih oružanih trupa, kako bi se omogućilo Kijevu da tamo “red” uspostavi tamo silom. Naravno, Rusija neće poduprijeti ovaj prijedlog Sigmara Gabriela i u slučaju glasanja će iskoristiti pravo veta”, rekao je profesor Jurij Počta.

Prema njegovu mišljenju, glavna svrha Gabrielove izjave je podsjetiti da Njemačka i dalje aktivno sudjeluje u političkom procesu rješavanja sukoba u Donbasu.

“Bilo koja, čak i ova neproduktivna inicijativa Berlina, uvijek odzvanjaju u medijima i nakon objave se pokreću ovakve rasprave”, rekao je profesor u intervjuu za ruski portal “Ekonomija Danas”.

Profesor je prijedlog za uspostavu vojne kontrole nad cijelim Donbasom uz pomoć stranih mirovnih snaga usporedio s “jugoslavenskom scenarijem”, gdje, po njegovu mišljenju, mirovne snage nisu nimalo doprinijele smanjenju razine vojnog nasilja i pred svim što se događalo su se pravili slijepima.

“Ako smo već imali takva iskustva u bivšoj Jugoslaviji, bilo bi naivno bi vjerovati da međunarodne mirovne snage mogu promijeniti nešto najbolje ovdje. U stvari, oni će nastojati ukloniti vruće točke otpora u Ukrajini, jer je Kijev sada najvažniji saveznik Zapada i služi njegovim interesima”, nastavlja Jurij Počta.

Brojni politolozi sugeriraju da ključnu ulogu u pokušaju provedbe “jugoslavenskog scenarija” u Donbasu igraju SAD. Ideja o Njemačkoj kao jamcu Sporazuma iz Minska je da se približi ruskoj poziciji u rješavanju sukoba, ali Berlin je podvrgnut ozbiljnom pritisku iz Washingtona, koji na bilo koji način pokušava destabilizirati stanje na granici s Rusijom.

“Sjedinjene Države još uvijek uspostavljaju svoje mjesto u Ukrajini, jer se Trump nastavlja boriti za svoje predsjedničke ovlasti. O tom pitanju postoje ozbiljne proturječnosti između Bijele kuće, State Departmenta, CIA-e i Pentagona. S jedne strane, posebni američki predstavnik za sukob u Donbasu Kurt Volker daje proturječne izjave, ali s druge strane on i dalje podržava nasilno rješenje sukoba. U cjelini, ne vidimo jasan i odlučan stav Washingtona koji bi stvarno mogao trenutnu situaciju pokrenuti iz zastoja”, zaključuje politolog Jurij Počta.

Plenković minira Sporazum iz Minska i ponovno ulazi u sukob s Moskvom
Hrvatska radna skupina za Donbas – Ipak prvo sila, onda pregovori
„Hrvatski scenarij i Oluja za Donbas“

donbasSporazum iz Minska
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur Palmirović
6 godine prije

“” Dobra ti ova vutra Gabrijele””…!!??

Ivo
6 godine prije

njemački ministar bi pametno učinio da drži jezik za zubima, s obzirom na mirovnu misiju koju su provodili u Rusiji 1941-1944. Da Rusija ne uloži veto putem par Bulava po švabundiji.

Vlastimir
6 godine prije

Nije ovo ništa novo,prevariti Ruse kao što su prevarili Srbe,ali , šta mislite,da li će Rusi nasesti na ovu provokaciju.

Georgij Žukov
6 godine prije

Scenariji koji su se dogodili nakon 1980 g i smrti Tita nemaju nikakve veze sa Jugoslavijom , to bi svi u medjunarodnoj zajednici trebali znati s obzirom da su svi sudjelovali na ovaj ili onaj nacin na njenom raspadu.

Oko
6 godine prije

Hoce da razvodne sporazum iz Minska odnosno da u svojoj javnosti stvore sliku kako Rusija ne zeli da se kriza mirno resi. Do leta ce vrteti tu plocu sve cesce I cesce jer cim pocne sp u fudnalu fasisti krecu u napad. Putin ih je maestralno matirao I doveo ih u polozaj da oni njega mole da bude garant minskog sporazuma a cim je Rusija stavila potpis (na njihovo insistiranje) preuzela je na sebe obavezu da garantuje provodjenje sporazuma I dejstvuje protiv svakog ko proba da narusi sporazum. Cim je centralna banka Rusije pustila rublju na Donbas I cim su se na Ruski budzet nakacili profesori,lekari,penzioneri ,policajci,vojnici Donbasa postalo je jasno da ce svaki eventualni veci sukob u buducnosti biti zavrsen kao u Osetiji 2008. Vojske republika su tu da posluze svrsi u prvih par dana dok svet ne obidju slike bombardovanja I unistavanja od strane vsu a onda ulaze… Čitaj više »

Laki Topalović
6 godine prije

Koliko god ovaj ruski prof. bio pristran ili nepristran, u jednom ćemo se svi složiti, a to je da su “Štrumfovi” (Plave kacige/šljemovi) bili go ku**c i sprdnja. Nisu odlučivali ništa i efektivno je rat još više buknuo, kad su oni došli. Možda su malo u Hrvatskoj primirili situaciju, privremeno. Istina, gdje dođu, to bi bilo ukrajinsko, a kako bi neonaci Azov i drugi postupali prema tom narodu, ne treba spominjati. Dakle, naravno da će Rusija uložiti veto. Pa već su rekli da nema šanse da se mirovne snage rasporede na cijelom Donbasu, osim ako nisu ruske , bjeloruske, kazahske, uzbekistanske i slično, što je zapravo odgovor NE

Georgij Žukov
6 godine prije

Plan bi bio kompatibilan jedino u slucaju da se na ruskoj strani kao pregovarac pojavi netko poput milicajca mile martica, u sto ja iskreno ne vjerujem 🙂

1.komentar
6 godine prije

Nikome nikad ne bi pozeleo bilo kakav “jugoslovenski scenario” ili “balkanizaciju”.Nema sumnje da se uveliko radi na provokaciji Rusije pred predsednicke izbore.U isto vreme bi krenuli protesti koje bi predvodila deo opozicije koju bi predvodio Navalni, a koja je ujedno i klasicna peta kolona, jer radi u interesu zapada, a protiv interesa svoje zemlje.Dakle, protesti bi krenuli protiv “agresije” Rusije na Ukrajinu, dok u isto vreme nacisti u Ukrajini, ubijaju ljude.Nije bezveze Sakasvili ubacen u Ukrajinu, cilj je izvrsiti maksimalan pritisak na Ukrajinsku vlast da krenu u otvoreniji rat na Donbas.Isto tako, jedan od sredstava pritisaka na Porosenka, jesu, formacije Banderasa, koje niko na zapadu nije osudio, ukljucujici i tzv. “borce za slobodu i ljudska prava”, kad su prvog dana ove godine, marsirali Kijevskim ulicama u cast Bandere.

neko ime
6 godine prije

A gosin gabriel prije 2 mj. rece sljedece: “SAD više ne igraju svoju ulogu i oni za nas, Njemačku i Europu, moraju postati za nas sila poput ostalih. Njemačka mora odbiti slijediti američke vanjskopolitičke avanture koje su potpuno strane našim interesima i našoj viziji svijeta”, dodao je njemački ministar i naveo sankcije protiv Rusije koje ugrožavaju njemačke i europske gospodarske interese.”
To bi bilo otprilike, mi bismo i ruski plin a bome i ukrajinu strpali u dzep…mislim da ce se “andjeo” morat malo usuglasit sa sobom oko ideja i prioriteta
…ne mozes bas sve dobiti…

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Priča za ukrajinske ovce.Jedino rješenje problema i nedaća tamošnjih naroda je vraćanje kompletne Ukrajine u Rusku zonu uticaja,to jest u svoje prirodno okruženje.Nikakvo “” ujedinjenje “” niti “” bratimljenje”” nego povratak na stanje prije dolaska nacističke bande na vlast u Kijevu.Dakle,već poznato svima je da rješenje problema leži u Kijevu a ne u Donbasu.Ove gluposti sa nekakvim Yu,HR scenarijima nije ništa drugo nego solenje trave za ukrajinsko stado.

Mikojan
6 godine prije

Ministar je na dobrom putu ali u krivom smjeru.
Da, biti će Jugoslavenski scenario ali za cijelu Ukrajinu.

Abe
6 godine prije

Vragolast je taj zigmar

basso
6 godine prije

Gabrijele zaboravio si da govoris protiv Rusije,one Velike Rusije koja je tvoje pretke naucila pameti,a vrlo vjerovatno ce sudeci po tvojim izjavama i tvoje potomke.

davor
6 godine prije

Ha, treba se odlučiti da li je jugoslavenski scenarij ili hrvatski scenarij (svakako da Jugosloveni ili Hrvati nisu scenaristi). Jer jugoslavenski scenarij afirmira nešto destruktivno bratoubilački a hrvatski scenarij afirmira nešto poltronsko migracijski. Jalove su usporedbe Ukrajine i Jugoslavije to je jasno i malom djetetu, nemojmo prihvaćati nelogične mantre zapadnih mediokriteta olako.

davor
6 godine prije

Tko kaže da je u Ukrajini jugoslavenski scenarij na djelu taj prihvaća mantru Plenkovića i briselsko-vašingtonske ekipe i daje im važnost i kredibilitet. Jer oni to govore iz dana u dan.

PeroDD
6 godine prije

Ha tko ne prihvati Z4 (s kojim dobiva sve) završi s Olujom (i ostane bez ićega)….

NSU
6 godine prije

Moskva treba uzet pola Ukrajine i stvar riješena. Kauboji će gunđat neko vrijeme al će kad-tad shvatit da je Rusija za njih preveliki zalogaj!

alan ford
6 godine prije

Kada je ovaj portal prije mjesec dana pisao, kako je Sigmar Gabriel izjavio, da Njemačka mora postati samostalnija od SAD,–upozorio sam vas; ne nasjedajte na to, sve samo blef i igrokaz, jer Sigmar Gabriel je kao i Merkelica. vjerni i bjedni psić Rockefellera i Sorosa i ostale bande iz duboke države. Još jednom podsjećam, Gabriel je., kao i Merkelica član “Atlantikbruecke”, glavne Rockefellerove podružnice u Njemačkoj. I Gabriel je jedan od najvećih zagovornika usvajanja TTIP-a. jučer je u posjeti Njemačkoj bio Erdoganov ministar vanjskih poslova Džavušoglu. Erdogan i on su prije mjesec-dva nazivali Njemačku nacističkom i njemačke političare nacistima i nema šta nisu rekli protiv Nijemaca. A sada su Gabriel i Džavušoglu lijepo ćaskali. “Puno hvala za tvoju posjetu”- rekao je Gabriel i malo ručicom po leđima, potapšao turskoga kolegu. Onda se debelo burence “Sigi pop” (tako ga posprdno nazivaju u Njemačkoj), malo prošetao sa Džavušoglumo u Goslaru rodnom mjestu… Čitaj više »

Ive
6 godine prije

Problemi u Ukrajini nisu povceli u Donbasu, vec u ostatku Ukrajinegdije su neonacisti izveli puc be zpresedana i nametnuli klerofashisticku vlast, kojoj se na podrucju Donjecke i Luganske Narodne Republike ne zele podrediti, jer nisu klerofashisti koji sada vladaju Ukrajinom uz pomoc Zapadne Evrope i USA koji samo pljackaju Ukrajinu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI