fbpx

Plenković minira “Sporazum iz Minska” i ponovno ulazi u sukob s Moskvom

Andrej Plenković

Po drugi put u svom mandatu je hrvatski premjer Andrej Plenković došao u sukob s ruskim Ministarstvom vanjskih poslova zbog krize u Ukrajini.

Jučer se rusko Ministarstvo vanjskih poslova obratilo priopćenjem u koje kritizira Vladu Hrvatske zbog uplitanja u ukrajinsku krizu.

Ranije se to dogodilo nakon posjete premijera Plenkovića Kijevu krajem studenog 2016. godine, kada je hrvatski premijer u susretu s ukrajinskim kolegom Grojsmanom i predsjednikom Porošenkom rekao “kako je uvjeren da je Ukrajini potreban mirni put reintegracije okupiranih teritorija”, što je kasnije protumačeno kao ponuda Kijevu da napravi nešto poput “Erdutskog sporazuma”, koji je omogućio mirnu reintegraciju istočne Hrvatske.

Na ovu izjavu je reagirala Moskva, koja je Zagrebu poslala oštru diplomatsku notu i navela kako već postoji “Sporazum iz Minska“, koji nema alternative, što su kasnije potvrdili Berlin, Pariz i Moskva, koji su jamci sporazuma, pa čak i predsjednik Porošenko, koji to često naglašava, iako nije proveo nijednu njegovu odredbu, kako bi se konačno uspostavio mir na istoku zemlje.

Ranije ovog tjedna je ukrajinski premijer Vladimir Grojsman posjetio Zagreb, gdje se susreo s hrvatskim kolegom, ali kratki prilog, kojeg je u središnjoj informativnoj emisiji prikazala javna televizija, ničim nije otkrio zbog čega je Moskva ovako oštro reagirala i diplomatskim putem kritizirala uplitanje Hrvatske u ukrajinsku krizu i pomoć Ukrajini u reintegraciji okupiranih područja i zatražila da podupre mirovne napore u okviru “Sporazuma iz Minska”.

Priopćenje ruskog Ministarstva vanjskih poslova

“Obratili smo pozornost na izjave dane nakon hrvatsko-ukrajinskih razgovora na razini šefova vlada u Zagrebu o planovima da se revitalizira rad radne skupine za suradnju s Ukrajinom osnovane u listopadu 2016. pod okriljem hrvatske vlade i u cilju primjene hrvatskog iskustva “mirne reintegracije okupiranih teritorija” na situaciju s Donjeckom i Luganskom.

Ponovno smo prisiljeni naglasiti neučinkovitost i neprimjerenost takvih koraka, koji uopće ne pridonose rješenju unutarnjeg ukrajinskog sukoba. Nadamo će da će hrvatski partneri preusmjeriti svoje napore prema punoj potpori stroge i dosljedne provedbe obveza Kijeva u sklopu skupa mjera dogovorenih u formatu “Normandijske četvorke”.

Sa žaljenjem primjećujemo da u Zagrebu zasad radije promiču paralelne strukture “domaće proizvodnje”, umjesto poziva na obnovu dijaloga kroz mehanizme Kontaktne skupine iz Minska. Jednostrano nude teške stranice balkanske krize s početka ’90-ih i tako idu na ruku kijevskoj “ratnoj kampanji”, umjesto nedvosmislenog opredjeljenja traženju puteva za pomirbu i suživot. Ne odustaju od namjere da ojačaju vojno-tehničku suradnju s Ukrajinom, umjesto da napokon zatraže od Kijeva da prekine granatirati Donbas, da ukine prometnu i društveno-gospodarsku blokadu regije, odustajući od ograničavanja slobode pristupa stanovništva informacijama. Mislimo da u djelovanju međunarodne zajednice radi ostvarivanja trajne stabilizacije Ukrajine neće biti mjesta za zloglasne “dvojne standarde”. Samo iskren, otvoren i koordiniran pristup aktualnim događajima pružit će stvarne izglede za uspostavu mira, jačanje sigurnosti i normalizaciju života milijuna ljudi na jugoistoku zemlje”, poručuje Moskva.

Ranije je i američki državni tajnik Rex Tillerson izjavio “kako Sjedinjene Države ne žele biti vezane lancem Sporazuma iz Minska, te da se ukrajinski sukob može riješiti i na drugi način”. No, Sjedinjene Države, usprkos ogromnoj ulozi koju su imale u svrgavanju vlade Janukoviča u Kijevu, još uvijek nisu poduzele konkretne korake u tom smislu i deklarativno još podržavaju “Sporazum iz Minska”, koji je kao rješenje za ukrajinsku krizu jednoglasno prihvaćen od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Što je onda hrvatski premijer odlučio učiniti, da ja izazvao ovako oštru reakciju Moskve po drugi put.

Ranije ovog tjedna je Andrej Plenković dao sljedeću izjavu za novinare:

“U Ukrajini je u posljednje tri godine poginulo 10 000 ljudi, a Hrvatska ne želi da više pogine ijedan Ukrajinac i stoga u suradnji s partnerima u međunarodnoj zajednici želimo da hrvatska iskustva pomognu ostvarenju mirne reintegracije okupiranog ukrajinskog teritorija.”

Plenković je na konferenciji za novinare s ukrajinskim kolegom Vladimirom Grojsmanom rekao “kako je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije 90-ih godina, da je imala okupirana područja i ugrožen teritorijalni integritet, ali i iskustvo mirne reintegracije i stoga u ovoj aktualnoj situaciji u kojoj se Ukrajina nalazi, s privremeno okupiranim područjima Donjecka i Luganska, te ilegalnom aneksijom Krima, želi pomoći Ukrajini da mirno integrira svoj teritorij u ustavnopravni poredak”.

Kao što smo rekli, čak je američki State Department kritizirao “Sporazum iz Minska”, ali je Plenković odlučio ići korak dalje i osnovana je radna skupina, koju s hrvatske strane vodi državna tajnica Zdravka Bušić, a s ukrajinske strane pomoćnica ministra vanjskih poslova Olena Zerkal, a cilj skupine je Ukrajini ponuditi popis mjera koje je Hrvatska provela pri svojoj mirnoj reintegraciji, rekao je hrvatski premijer.

“Riječ je o mjerama uspostave povjerenja, uspostavi mehanizama kontakata i suradnje ukrajinskih vlasti i vlasti na okupiranim područjima, mjerama razminiranja i socijalnih transfera”, objasnio je Plenković i naglasio da se radi o inicijativi koja je potpuno komplementarna aktivnostima međunarodne zajednice, odnosno Normandijskoj skupini i OESS-u, ali i sa “Sporazumom iz Minska”.

Ukrajinski premijer Vladimir Grojsman je zahvalio Plenkoviću na potpori u pridruživanju Europskoj uniji, te u sporu s Rusijom.

Plenković je ponovio svoja stajališta o nezakonitoj ruskoj aneksiji Krima i ruskoj agresiji na istoku Ukrajine te odbacio kritike da time ugrožava odnose s Moskvom.

Ukrajinskog premijera Vladimira Grojsmana je primila je i predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, naglasivši da Hrvatska daje snažnu potporu neovisnosti, suverenosti i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Dan poslije su ukrajinski mediji komentirali suradnju Kijeva i Zagreba. Ukrajinske agencije su prenijele, kako je premijer Vladimir Grojsman rekao da Ukrajina koristi hrvatska iskustva u pomoći braniteljima i veteranima i registriranim prognanicima, koji u Ukrajini čine više od 1,5 milijuna ljudi”.

Premijer Grojsman je istaknuo da je u svibnju u Zagrebu održan  sastanak bilateralne radne skupine, čiji je glavni cilj da Ukrajina provede mirnu reintegraciju okupiranih područja, kao što je bio slučaj s Hrvatskom. Ovaj sastanaka su mediji potpuno prešutjeli, iako on sigurno nije promakao ruskoj diplomaciji. Čudno, ali upravo su tijekom svibnja eskalirali oružani sukobi na istoku Ukrajine, a na pozive da se pokuša pronaći neki drugi model za rješavanje krize, te da se odustane od Sporazuma iz Minska, bjeloruski predsjednik Lukašenko je rekao “kako je početi sve iz početka uvijek teže nego nastaviti dobar posao”.

Osim toga, ukrajinski predsjednik Porošensko je prihvatio prijedlog Aleksandra Turčinova, koji je tražio da se ukine dekret o provedbi takozvane antiterorističke operacije u Donbasu, te da se uvede novi režim koji više odgovara “hibridnom ratu”. Petro Porošenko je prihvaćajući prijedlog Turčinova ponovio kako će se i prijedlog zakona i dalje se temeljiti na “Sporazumu iz Minska”.

Po povratku iz Zagreba je Vladimir Grojsman rekao kako Ukrajina planira koristiti iskustvo Hrvatske u procesu reintegracije Donbasa, što može biti samo Erdutski sporazum, ali onda predstavnici ukrajinskih vlasti moraju sjesti za pregovarački stol sa Zaharčenkom i Plotnickim, čelnicima Donjecke i Luganske Narodne Republike,  možda s njihovim izaslanicima, što Kijev kategorički odbija.

“Mi sada proučavamo iskustvo mirne reintegracije Hrvatske, zemlje koja ima vrlo važno iskustvo u ovom predmetu nakon događaja na Balkanu”, izjavio je Grojsman.

Prema njegovim riječima, zajednička radna skupina sastavljena od predstavnika vlada Hrvatske i Ukrajine “radit će zajedno i učiti iz iskustva Hrvatske”.

Grojsman je naveo da se prije svega treba usredotočiti na potrebe stanovnika Donbasa “koji žive pod prisilnom okupacijom Rusije i militanata”. Osim toga, rekao je “kako treba raditi na obnovi infrastrukture na okupiranim područjima”, iste one koju svakodnevno od proljeća 2014. razaraju teškim topništvom.

Ukrajinski premijer je naglasio kako prije provedbe “Sporazuma iz Minska” Rusi iz Ukrajine “moraju povući svoje borce, oružje, tenkove i topništvo i vratiti se za u svoje granice”.

Izvijestio je “kako je tijekom radnog posjeta Hrvatskoj potpisan plan zajedničke suradnje skupine koja radi u području reintegracije”. Zajednička radna skupina će “razviti mehanizme za rješavanje situacije u okupiranim područjima u kontekstu provedbe “Sporazuma iz Minska” i okviru programa Normandijskoj formata.

Dakle, već drugi put u malo više od godinu dana hrvatski premijer na svoju ruku odlučuje o sukobu Hrvatske i Rusije, skrivajući se zajedno s Grojsmanom iza obećanja o provedbi “Sporazuma iz Minska”, što nije učinio čak ni američki državni tajnik Rex Tillerson, dok njemačku kancelarku i Pariz, gdje se još mora konstituirati nova vlast, da ne govorimo.

Ovdje treba naglasiti da hrvatski premijer čini kardinalnu grešku kada uspoređuje situaciju u Donbasu s Hrvatskom. Naime, provedba “Erdutskog sporazuma” i mirna integracija hrvatskog dijela Podunavlja je bila moguća tek nakon što se Zagreb odlučio za vojno rješenje i 4. kolovoza 1995. pokrenuo operaciju “Oluja” u kojoj je od petka do ponedjeljka 150 tisuća pripadnika hrvatske vojske i policije gotovo u potpunosti izbrisalo teritorij samoproglašene Srpske Krajine, gdje su se suočili s vojskom od oko 40 tisuća pripadnika lokalnih milicija.

S kojom se vojnom pobjedom može pohvaliti ukrajinska vojska, da bi na drugoj strani mogla prisiliti vojsku Donbasa da položi oružje, a njihove čelnike da prihvate uvjete reintegracije? Nijednom. Sve vojne operacije koje su pokrenule ukrajinske sigurnosne snage su završile njihovim porazom, od kojih su neki bili tako veliki da je nakon bitke bilo mučno gledati prizore s bojnih polja, na kojima je ostala gomila uništene vojne tehnike i tijela mrtvih ukrajinskih vojnika.

Logično se zapitati što uopće radi ta savjetodavna skupina vlada Hrvatske i Ukrajine? Prvo, ako govorimo o “Erdutskom sporazumu”, tadašnje hrvatsko vodstvo nije vidjelo nikakvih problema da, uz sudjelovanje predstavnika Ujedinjenih naroda, sjedne za isti stol sa suprotnom stranom i pregovara o načinu mirne reintegracije, što Kijev ne želi učiniti i traži “povlačenje ruskih boraca, oružja, tenkova i topništva”. Gdje se ta ruska vojska i tehnika nalaze, to Grojsman i ukrajinski dužnosnici nikada nisu znali odgovoriti.

Ako gledamo odluke Kijeva, one nikoga ne trebaju iznenaditi. Međutim problem je što bi hrvatski predstavnici u tom “savjetodavnom tijelu”, koje je osnovano “kako bi pomoglo mirnoj reintegraciji Donbasa”, prije svega trebali savjetovati ukrajinske kolege da izravno pregovaraju s čelnicima Donjecka i Luganska, čak i ako ih ne priznaju za legitimne predstavnike “dvije ukrajinske regije”. U tom smislu, Zagreb možda može pomoći Kijevu u mirnoj reintegraciji DNR i LNR.

U slučaju da Kijev od Hrvatske želi savjete kako silom vratiti nepriznate republike, a Plenkovićev savjetodavni odbor udovoljava ukrajinskoj vladi, čini greške s nesagledivim posljedicama. Naravno, račun neće platiti Plenković, nego hrvatski narod, ali i Ukrajinci, koji s politikom kakvu vodi Kijev svakim danom sve više udaljuju Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, koje na kraju u svakom smislu mogu postati samoodržive neovisne republike.

Hrvatski scenarij i „Oluja“ za Donbas

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
72 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
jale
Gost
jale
3 godine prije

Konfrontacija i sukob s Moskvom. Znači, to je taj momenat i uloga zbog koje je Plenković instaliran za premijera.

suljaga
Gost
suljaga
3 godine prije
Reply to  jale

e neka si ih provalio jale.

suljaga
Gost
suljaga
3 godine prije
Reply to  suljaga

hahahahha…..vidi pluseva.

Vlastimir
Gost
Vlastimir
3 godine prije
Reply to  jale

Plenković mora da sluša Brisel i Ameriku inače leti sa vlasti.

Mario
Gost
Mario
3 godine prije
Reply to  Vlastimir

Da za razliku od Vucica, koji je hrabro i uz dogovor s Moskovom postavio gay premijerku iz Hrvatske

elijah magnier
Gost
elijah magnier
3 godine prije

Ma šta Rusi obraćaju pažnju na ovoga lika,pa on je kronično anemičan,vjerovatno mozak nema
dovoljno kisika.Pa nije služio ni JNA radi toga,a 91* je isto morao pauzirati.

MilanCZ
Gost
MilanCZ
3 godine prije

E moj Plenkovicu,veze ti nemas o globalnoj politici,previše trcis pred rudu,dajse izjave koje ce nazalost platiti Hrvatski narod.Agrokor je duzan ruskim bankama preko 1,5 milijardi eura..misli cjenjeni gospodin Plenkovic da ce mu to Rusi oprositi,ako misli,malo se zajebao..Mislim osobno da gospoda mnoga nemaju pojma sto su rusi..oni cekaju priliku,nikud nezure… Pročitaj više »

suljaga
Gost
suljaga
3 godine prije
Reply to  MilanCZ

i sta mislis da bi ruje mogli uciniti hrvatskoj?

rus
Gost
rus
3 godine prije
Reply to  suljaga

za početak bi mogli odustati od modernizacije rafinerije kraj sl. broda, mogli bi recimo lupit potpunu zabranu uvoza bilo čega iz hrvatske, podravka bi momentalno propala, zatim bi mogli svojim turistima savjetovati da nejdu u hrvatsku…i tako dalje,,,i tako dalje,,,i tako dalje

jale
Gost
jale
3 godine prije
Reply to  MilanCZ

@MilanCZ Što se masovnih iseljavanja iz Hrvatske tiče, to vladajuća hrvatska neoustaško-kapitalistička oligarhija ne vidi kao problem jer, znaju da se iseljavaju ovi koji se nisu uspjeli materijalno situirati kroz nekakav lažni braniteljski status, kroz stranku HDZ ili preko crkve. Za njih se ne iseljavaju Hrvati, nego neki drugi, a… Pročitaj više »

HEKPCT
Gost
HEKPCT
3 godine prije

Plenković ganja američku plaću nakon premijerskog mandata u rh. Ništa više, ništa manje.

laki
Gost
laki
3 godine prije

Plenkovic ce doniti hrvatskom narodu nesricu da bi on mogao uskociti u drugu fotelju koju mu ponudi Amerika kad mu istekne mandat.

suljaga
Gost
suljaga
3 godine prije
Reply to  laki

koju fotelju i u kojoj funkciji?

NSU (ranije keko)
Gost
NSU (ranije keko)
3 godine prije

Da ponovim, kao građanin RH ograđujem se od svega što predsjednik vlade RH javno iznosi u vezi odnosa sa Ukrajinom i Ruskom Federacijom!

Vlastimir
Gost
Vlastimir
3 godine prije

Bravo NSU bar svojim pravim imenom ako imaš dovoljno hrabrosti.

NSU
Gost
NSU
3 godine prije
Reply to  Vlastimir

Vlastimire, kako da znamo tvoje pravo ime?

Brane
Gost
Brane
3 godine prije

Ovo prodano smeće samo čita s ceduljica koje mu po kuriru šalju iz usa ambasade. Čemu ga uopće puno komentirati.. Ionako ne razumije o čemu je riječ.

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije

Koji je njemu k***c?!?!Pa niko to od njega ne traži, to je najtragičnije.Pa HR ima dovoljno problema i bez pomaganja Kijevu.

suljaga
Gost
suljaga
3 godine prije
Reply to  Tadmur

ukrajini puno znaci hrvatska pomoc i odmah se osjetila jacom…… miki, niko nikome tu ne pomaze. samo je lova bitna i nista drugo.

Dunja
Member
Dunja
3 godine prije
Reply to  Tadmur

Nije on faca koja bi istrčala pred rudu, a ko mu je tražio, lako pogađamo…

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije
Reply to  Tadmur

A ko ti je rekao da niko ne trazi? To je obavljeno po zadatku, gazda drzi pascad na lancu i svako malo sutne nekog da zalaje. A kad vise nije na funkciji, dobije po koju kosku za ucinjena dela. Ne bas besplatno, treba odrzati kakav govor, malo setati po kakvim… Pročitaj više »

gostgost
Gost
gostgost
3 godine prije

u hrvatskoj uhapsen decko 21 god zbog pisanja po facebooku o plenkovicu od prije dva mjeseca odnosno kad je dolazio iz austrije gdje radi

Eheh
Gost
Eheh
3 godine prije
Reply to  gostgost

Tzv. Verbalni delikt

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  gostgost

@gostgost- Ima toga u zadnje vrijeme sve više. Prikriveni povratak čuvenog članka 133 KZ (u bivšoj državi). Tko si to umišlja da je faraon?

gostgost
Gost
gostgost
3 godine prije
Reply to  Piretis

postoje ogromni polcijski centri koji prate sve ragovore poruke internet i ne smo da prate vec se na raznorazne nacine uplicu ometaju i podmecu a problem je sto je ostrica njihova rada uperena i usmjerena prema uvodjenju orvelovske kontrole nad ljudima a nije usmjerena protiv kriminala

suljaga
Gost
suljaga
3 godine prije
Reply to  Piretis

a ko to moze prijetiti nekome, cak i ako se krije iza laznog profila? zao mi je sto se vise ”junaka” ne pohapsi zbog prijetnji preko interneta.

Vlastimir
Gost
Vlastimir
3 godine prije

Ovo je dokaz da Hrvatska politika nema svoj stav već podržava Briselsku zločinačku demokratiju koja zagovara stvaranje 4 Rajha.Plenković je instrument Američke-Briselske -Masonske demokratije a za Kolindu Kitarević da ne pričamo ,ona je radila kao sekretarica Generalnog sekretara Nato – a.A možda je tu i umešana Katolička crkva.Briselski parlamenat je… Pročitaj više »

Elmut
Gost
Elmut
3 godine prije
Reply to  Vlastimir

Jezuiti, brrr.

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije
Reply to  Vlastimir

Naravno da je ukljucena Katolicka crkva. Nije jasno samo zasto niti jedna vodeca figura u svetu ne pripada katolickoj crkvi nego nekoj drugoj? A zasto su se borili Evropljani protiv nacizma, da bi sada radili na njegovom ponovnom nastanku? Citas neku literaturu nacionalno obojenu koja ti zamagljuje vidike i vodi… Pročitaj više »

Mario
Gost
Mario
3 godine prije
Reply to  Vlastimir

Sve je tocno, samo si zaboravio ljude gustere i reptile iz 4 dimenzije svi su oni protiv Srba….

fenix
Gost
fenix
3 godine prije

Nevjerojatno poslije ovkve slicne izjave prosli put smo imali Agrokor a ove sam Bog zna. Ono sto je najgore da malenu Hrvatsku nitko netjera da ulazi u sukob sa velesilom poput Rusije ali ovi to bezprekida rada sta ima Plenkovic sa Ukrajinom i sa “reintegracijom” Donbassa koji nikad nece biti… Pročitaj više »

MilanCZ
Gost
MilanCZ
3 godine prije

Gospodin Plenkovic da vodi svoju samostalnu politiku nikad nebi dao takve izjave a uz sve to formirao neku grupu za mirnu reintegraciju Ukrajine.Da imalo zna Plenkovic kako je nastao Minski sporazum,nebi takve gluparije izjavljivao.Minski sporazum je nastao jer je Putin preveslao tada Njemacku i Francuze da nedođe do totalnog rata… Pročitaj više »

gostgost
Gost
gostgost
3 godine prije
Reply to  MilanCZ

milane sto se tice plenkovica grijesis u tome sto on nije hrvatski politicar vec on je zaposlenik evropske komisije zaduzen za hrvatsku a i ukrajinu tako da on vrlo dobro zna sto radi haksimalno je programiran samo da ti kazem da je njegov maturski rad bio o manipulisanju masama a… Pročitaj više »

MilanCZ
Gost
MilanCZ
3 godine prije
Reply to  gostgost

jasno,pare prima od EU a narod bjezi van iz drzave,mladi bjeze,super ..Sto neradi kao predsjednik Zeman u Českoj republici,sklopi poslove sa rusijom za par milijardi eura,cesi proizvode,izvoze za Rusiju,sto nesklopi poslove sa KInom ako ima znanje,moc..od EU nema nikakve koristi,uvozi se otpad do Hrvatske a izvozi nula..Jakog predsjednika Vlade,nema sta..proizvodnja… Pročitaj više »

MilanCZ
Gost
MilanCZ
3 godine prije
Reply to  MilanCZ

ok,zasto ce iduci tjedan bii glasovanje da se hrvatska vojska salje blizu ruskih granica,da idu na godisnji ili sto..ajde objansi ti meni kad ja nista neznam..

gostgost
Gost
gostgost
3 godine prije
Reply to  MilanCZ

hrvatska vojska je vec tamo a ovo u saboru je samo formalnost

gostgost
Gost
gostgost
3 godine prije
Reply to  MilanCZ

milane prilicno cudno je da koristis izraz glasovanje novo hrvatski izraz pocinjem ija pomalo sumnjati u tebe

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Plenkovic je nista drugo do li glasnogovornik americke ambasade u RH , no vratimo se kratko u pocetke hdz da bi bolje raszumjeli ovu suludu politiku a koja se svodi na proviziju koju hdz mafija dobije od bijelosvjetskih hostaplera .Dakle u temeljima hdz kriminalne organizacije je tzv” pomirdba” , nazalost… Pročitaj više »

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

@Georgij Ž. Neki su te ispod teksta “Intervju s Putinom” proglasili isključivim. Pa malo i jesi. Predsjednik Tuđman je imao ideju (dali ostvarivu?) pomirbe ustaša i partizama. Ne bih o tome. Međutim, tu pomirbu ne treba miješati sa “Mirnom reintegracijom”. Ne tvrdim da je formula drugdje primjenljiva (teško), ali dovoditi… Pročitaj više »

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Piretis

piretis tvoj veliki precednik je napisao pesmu u trenutcima kada je trazio svoj bitak izmedju boljsevisticke i fasisticko ustaske ideologije radnog naziva ” biti i mniti svemiropolisno” , suljaginov precednik je pak rekao niko nesme da vas bije a ja sam bio , sada sam i ostati cu u buducnosti… Pročitaj više »

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Necu braniti Tudjmana, nisam njegov fan. A taj tvoj preCednik, profesionalni revolucionar, nije li on ono isao u Rusiju da ubija Ruse i uteruje im “dobrobit”, pa u Spaniju da ubija Spance i donosi im pravednost? A onda u nase krajeve da pobije vise ljudi nego sto ih je poginulo… Pročitaj više »

Mario
Gost
Mario
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Staljin, Mao, Pol Pot, Tito, itd…cinkali, ubijali, slali u zatvor, cijeli svijet ih stavio medju TOP 10 ubojica svih vremena….A ti Zukov poradi na pravopisu ne sramoti Ruse, veliki narod, pun kvalitenih knjizevnika i ratnika koje ti sramotis boljsevickim glupostima, a zrtva im je bio i Zukov

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Mario

ZIVIO DRUG TITO – ZIVJELA KOMUNISTICKA PARTIJA !

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

E jado, stvarno si nesretan. Nista tebi u glavi nije jasno.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Ivan

inace se ne obazirem na komentare idiota , ali tvoj iziskuje odgovor , smatraj to privilegijom , majstore ti si smece od covjeka .

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Ne samo da si glup, nego si i nevaspitan. Verovatno si sugavi kolonista, u cijoj li kuci zivis da mi je znati? Sigurno vam je Tita dodelio kucu nekih starosedelaca Italijana ili Nemaca koje ste isterali. Uzmi radije i nesto porcitaj stoko glupava.

suljaga
Gost
suljaga
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

”veliki dio hrvatskog naroda podrzava Rusiju u borbi protiv politickih elita dubokih drzava “zapadnih partnera” …………………hajd’ ne zezaj.

žrec
Gost
žrec
3 godine prije

E sad znate zašto je Karamarko odletio medijskim pučem. Od početka prošle hdzove vlade, svi su ministri bili pod udarom, svaki dan neka afera (ko sa Trumpom u americi), da bi odstrel počeo preko Nacionala, koji je iz usta Mostovaca optužio Karamarka da je ruski čovjek. Stigla nova vlada, i… Pročitaj više »

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

Samo jedno pitanje….u stranu polemika ko je agresor a ko ne,ko je poceo a ko ne,jeli oluja zlocinacka ili oslobodilacka…….kakve veze Hrvatska ima sa mirnom reintegracijom Istcne Slavonije.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Sinisa

Druze sinisa pitaj vesnu skare ozbolt :)))

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  Sinisa

@Sinisa. Ne znam jesi li krivo napisao to što piše ili stvarno ne kužiš kakve veze ima RH sa reintegracijom Istočne Slavonije. Pitanje je tipa “kakve veze ima Italija sa Padovom”. Reintegracija je bila upravo proces pomirenja Hrvatske, s jedne strane i pobunjenih Srba (u ist. Slavoniji), s druge strane.… Pročitaj više »

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Piretis

mali misu manje zbori da ti rucak ne zagori 🙂

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  Piretis

Pire u redu to….ali opet pitam kakve veze Hrvatska ima sa tim,znaci li ti ime Zan Pol Klaj ista.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  Piretis

Razumijes li Pire,zasto se ovaj pekinezer kiti tudjim perjem kada ama bas nista nemate sa tim..jednostavno vam servirali. Dokle cemo dopustati da vrijedjaju nas intelekt.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Piretis

Piretis, da li ti shvačaš da je Tuđi i Plenki kreacija iste ekipe?

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  subaru

Subaru nije baš tako. Tuđman je ovu struju počistio još 1994. Evo baš danas Manolić je sav ozaren Plenkijem i upozorava na opasnost od Hasana i Stiera. Dakle, stvarno su točna ona desničarska naklapanja o Udbi koja i dalje vlada. Jedino u ovakvoj konstelaciji snaga udba mora imati vanjskog zaštitnika,… Pročitaj više »

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  žrec

Žrec mislio sam da si vispreniji, Tuđi je Miki Špiljku rekao da se za 17 godina ništa neće odlučivati u Hrvatskoj bez njega, neću ti objašnjavati, riješi sam rebus.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije

hrvatska je premala za velicinu kalibra nasih politicara. oni bi radje pametovali vecoj drzavi. jupiii – mi imamo izvozni proizvod. mi smo mogli a mali smo – divite nam se. vi ste veliki a ne mozete. prema tome, nista ne valjate, bit ce slijedeca poruka. jedino, mozda se ukrajinci uvrijede… Pročitaj više »

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

Bojim se da ne razumijes…i Hrvatsko i Srpsko vodjstvo su obicni krezubi pekinezeri koji laju i laju i laju dok im je gazda za ledjima,shvatas li koliki su to idioti i koliko ponizavaju nase narode i drzave.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Sinisa

dobra

willer
Gost
willer
3 godine prije

mislim da nam je dolaskom plenkya prodana najtiša obojena revolucija u povijesti svih obojenih revolucija

gostgost
Gost
gostgost
3 godine prije
Reply to  willer

ovo je najbolji komentar i ziva istina

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  willer

A willer nema potrebe ovdje za obojanim revolucijama. Vidiš one soroševske prosvjede za obrazovanje, dakle energije ima. Ali potrebe nema, dok imamo ovakve medije, koji postavljaju i smjenjuju vlade.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  žrec

Sve je kontrolirano na Balkanu još od ilira.

žrec
Gost
žrec
3 godine prije

A dobro A.P.,…nek zaratimo s Moskvom. Idemo u prvo redove. Dosta tih Rusa više i njihove agresije. No, kad budu ulazili u Zagreb mislim da će ih se svejedno dočekati sa cvijećem :D. Eto što je prokleta sudbina malih naroda.

Ferdo
Gost
Ferdo
3 godine prije

Najprije s Napoleonom, pa sa Hitlerom, pa sa “dubokom državom”. A Rusi niti šta pamte niti šta bilježe? Možda treći put ne bude praštanja, možda treći put najviše najebu ovi skočimiš narodi (jer narod najebe) koji misle da su i dalje ispod ruskog radara, da svoju rusofobnu pogan mogu kriti… Pročitaj više »

zoran
Gost
zoran
3 godine prije

North Korea Accuses “Gangster State” US Of “Mugging” Diplomats

davor
Gost
davor
3 godine prije

Ispričavam se ukrajinskom i ruskom narodu zbog dandy bitange Plenkovića koji ni sa naočalama s dioptrijom ne vidi slona u europskoj sobi za sastanke

duvu
Gost
duvu
3 godine prije

Plenković ,natovski smrad

Antonio
Gost
Antonio
3 godine prije

Cekamo Plenkovica u MK da nam “pomogne” da reintegriramo zemlju napadnutu od Albanaca i Grka. Treba nama vakav hrabar covek. Ali plasimo se ako dodze da ne pocne blebetati protiv Rusije. Jer samo to zna izgleda.
On mora da prouci Stalingradsku bitku i njegove sunarodnike u nju.

antonio
Gost
antonio
3 godine prije

Lawrence od Ukrajine opet čačka rusku mečku.Ruski ambasador ga je već jedanput opleo po ušima,ali izgleda nije ništa naučio.

Espan lov
Gost
Espan lov
3 godine prije

Plenkovic je idijot velikog kalibra pravi hdzovac

POVEZANE VIJESTI

Izbornik