Novo prijateljstvo između Porošenka i Vučića – Ukrajinski predsjednik posjetio Beograd

Vucic porosenko
73 komentara

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je početkom tjedna došao u dvodnevnu službenu Srbiji, gdje se sastao s kolegom Aleksandrom Vučićem.

Na tiskovnoj konferenciji su predsjednici Ukrajine i Rusije poručili “kako je počela nova era odnosa Srbije i Ukrajine”.

Vučić je nakon sastanka s Petrom Porošenkom rekao “kako postoji obostrana želja za unapređenjem odnosa dvije zemlje i za jačanje političkog dijaloga”.

Srbija i Ukrajina nemaju otvorenih pitanja i jedna drugu smatraju izrazito prijateljskim zemljama. Naši jezici su među najsličnijim u slovenskoj grupi jezika”, rekao je Vučić na konferenciji za medije.

Onako kako Ukrajina podržava teritorijalni integritet Srbije, tako i Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine. Smatramo da je važno da odgovorno radimo na unapređenju naših veza i prijateljstava”, poručio je Vučić i dodao kako je na sastanku s Porošenkom izrazio stavove službenog Beograda o situaciji u Ukrajini.

“Srbija se nada da će svi problemi biti riješeni na miran način, da će se poštovati Sporazumi iz Minska i da je OESS posebno važna karika u uspostavljanju mira”, naveo je Vučić.

Istaknuo je kako je Porošenko poželio Srbiji kompromis u razgovorima s Albancima, uz činjenicu da je Ukrajina uvijek poštovala teritorijalni integritet Srbije, kao što i Beograd poštuje i poštovat će teritorijalni integritet Ukrajine.

Petro Porošenko je podsjetio da Ukrajina nije priznala Kosovo

Manastir Gračanica, Kosovo i Metohija, Kralj Milutin, Simonida
FOTO> Manastir Gračanica, Kosovo i Metohija

“Zauzimamo stav da se kompromisom i uvažavanjem interesa Srbije treba riješiti pitanje Kosova“, rekao je novinarima Porošenko u društvu svog novog prijatelja Aleksandra Vučića s kojim se nedavno sastao u Turskoj, gdje su bili gosti turskog predsjednika Erdogana na svečanoj ceremoniji otvaranja plinovoda TANAP u gradu Eskişehiru.

“Ustrajavajući na svom teritorijalnom integritetu koji uključuje i Krim, Ukrajina bezuvjetno računa na podršku Srbije za uvođenje mirovne misije u Ukrajini”, dodao je Porošenko.

Uvjeren sam da će jasna implementacija Sporazuma iz Minska vratiti mir u cijeloj Ukrajini, rekao je Porošenko koji je od ponedjeljka bio u dvodnevnoj službenoj posjeti Srbiji.

Srbija i Ukrajina su potpisale niz bilateralnih sporazuma, a dvojica predsjednika su otvorila “Poslovni forum Ukrajina – Srbija” i najavili pregovore o uspostavi sporazuma o slobodnoj trgovini.

Posljednji sporazum može biti rizičan za Srbiju, jer uspostavom slobodne trgovine s Ukrajinom mogu nastati problemi u bilateralnoj trgovini s Rusijom, koja ne želi da ukrajinski proizvodi preko trećih zemalja dolaze na rusko tržište.

Natalija Poklonskaja
FOTO – Natalija Poklonskaja 2016. u vrijeme dok je bila glavna tužiteljica Krima

Reakcije političkog vrha Rusije su bile mlake ili su izostale. Ruski mediji javljaju kako je Petro Porošenko održao razgovore sa svojim srbijanskim kolegom Aleksandrom Vučićem i kako je ukrajinski predsjednik nakon svečane ceremonije dočeka  započeo je službeni dio sastanka.

Posjet je komentirala Natalija Poklonskaja,  zastupnica Državna Dume i bivša glavna tužiteljica Krima.

Natalija Poklonskaja je izrazila nadu da će ukrajinski predsjednik u Srbiji doživjeti “prosvjetljenje”.

“Danas je Petro Porošenko posjetio Narodnu skupštinu Srbije. Željela bih vidjeti da se u čovjeku dogodi čudo – prosvjetljenje i spoznaja da su narodi Rusije i Ukrajine nedjeljivi”, rekla je Poklonskaja u komentaru za medije u utorak , kada je Porošenko posjetio Skupštinu Srbije.

N.Poklonskaja: Zašto Porošenku ne pokažu spomenik djeci, žrtvama NATO bombardiranja?

bili smo samo deca spomenik
FOTO: Bili smo samo deca- spomenik posvecen djeci stradaloj u NATO agresiji

“Zamolila bi kolege iz njihove rodne Srbije da pokažu Petru Porošenku park gdje se  nalazi spomenik djeci ubijenoj u NATO bombardiranju, od onih zemalja od kojih sada Porošenko traži pomoć da uništi Donbas i svo rusko govorno stanovništvo Ukrajine. Neka Porošenko kaže koliko je dječjih parkova bombardirano u Donbasu po njegovim naređenjima? Koliko je djece ubijeno? Želim pitati naše kolege iz Srbije hoće li predsjednik Ukrajine posjetiti spomenik osloboditeljima Beograda u Drugom svjetskom ratu? Zašto danas u Ukrajini, na ulicama grada heroja Kijeva, svečano paradiraju potomci nacista, Organizacije ukrajinskih nacionalista i njihove Ukrajinske ustaničke armije? Neka nam onda bude jasno zašto je Porošenko došao u Srbiju tražiti podršku”, rekao je zastupnica Državne Dume Natalija Poklonskaja .

Srbija sa svoje strane službeno ne priznaje rezultate referenduma o pripojenju Krima Rusiji iz 2014. godine, prije svega zbog problema Kosova, ali se istovremeno odbija pridružiti zapadnim sankcijama protiv Moskve, podsjeća ruska agencija FAN.

 

KrimNatalija PoklonskajaNATOOESSSporazum iz Minska
Pretplatiti se
Obavijesti o
73 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
5 godine prije

Najveca glupost je bio sastanak nasih i njihovih ministara i razgovor o ekonomskoj saradnji , to kad sam cuo morao sam da promenim kanal , nije mi jasno kakvu to privredu imamo mi i Ukrajina , sve lopovi s obe strane , o cemu tu ima da se diskutuje!?!

xbe
5 godine prije

uvijek kad pomisliš da te postjugoslavenske elite ne mogu ničim više iznenadti, prevariš se grdno

IVE IZ PECALBE
5 godine prije

Jeli Potrosenko dosao vidjeti u Srbijiu rezultate mirne reintegracije u Hrvatskoj?

Cilika
5 godine prije

SMEĆE

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Zapadne vrijednosti.:))

Pero
5 godine prije

“Naši jezici su među najsličnijim u slovenskoj grupi jezika” ???

Najsličniji je s hrvatskim. Ukrajinski je istočnoslavenska grupa.

Siniša
5 godine prije

Zanimljiva posjeta,dobro odradjeno i definitivno bezznacajno.

Miljenko
5 godine prije

Meni je ovo zanimljivo ,posle kazu da nismo iz istog soursa nastali (uzicko kolo i hrvatska mladez slavi pobjedu nad Danskom ovih dana :https://www.facebook.com/StudentiZaIstinu/videos/2121951191420637/

Mucke
5 godine prije

Smisljali su zajednicku izjavu koja bi objasnila narodu”kako smo donosili kretenske politicke odluke i nakon toga ostali bez dijela drzavnog teritorija”.

Mali pasko
5 godine prije

Potrosenko I Vucko pacja usta. Predobro hihihi

Sarajevo
5 godine prije

Nermine, reci mi de…kako ovo?
“Na tiskovnoj konferenciji su predsjednici Ukrajine i Rusije poručili “kako je počela nova era odnosa Srbije i Ukrajine”.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

podržava cjelovitost ukrajne ? znači ne podržava aneksiju krima i napore u donjecku i lugansku ? jeli to upravo izdao putina ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI