fbpx

“Hrvatski scenarij i Oluja za Donbas”

Donbas i Lugansk

Kraj 2016. je bio obilježen važnim događajima u svijetu. U studenom je na američkim predsjedničkim izborima pobijedio Donald Trump, dok se u prosincu vodila ofenziva za oslobađanje Aleppa od terorista, stoga su svi svjetski mediji bili okrenuti zbivanjima u Washingtonu i Siriji.

Krajem studenog 2016. je hrvatski premijer Andrej Plenković službeno posjetio Kijev, što su svjetske agencije popratile s dva retka novinarskog teksta.

Hrvatski premijer je u susretu s ukrajinskim kolegom Grojsmanom i predsjednikom Porošenkom rekao “kako je uvjeren da je Ukrajini potreban mirni put reintegracije okupiranih teritorija”, što je kasnije protumačeno kao ponuda Kijevu da napravi nešto poput “Erdutskog sporazuma“, koji je omogućio mirnu reintegraciju istočne Hrvatske.

Na ovu izjavu je reagirala Moskva, koja je Zagrebu poslala oštru diplomatsku notu i navela kako već postoji “Sporazum iz Minska“, koji nema alternative.

Plenković je tada u Kijevu rekao “da su i Hrvatska i Ukrajina bile žrtve brutalne vojne agresije, da je njihov teritorijalni integritet narušen silom, te da hrvatska iskustva iz reintegracije istočne Slavonije devedesetih godina mogu biti korisna Ukrajini”.

Umjesto besperspektivnih prijedloga o ovom pitanju, rusko Ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo Zagreb da se “aktivnije zauzme za rješavanje kroničnih unutarnjih problema u Hrvatskoj”.

“Primili smo na znanje informaciju da je ovih dana pri hrvatskoj vladi formirana radna skupina za suradnju s Ukrajinom koja će u svom djelokrugu imati prenošenje hrvatskog iskustva ‘mirne reintegracije okupiranih teritorija’ Kijevu, koje bi se tobože moglo primijeniti na Donjeck i Lugansk”, stoji u komentaru ureda za informiranje i medije ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Tada je profesor Branko Caratan za televiziju N1 izjavio kako je Plenković vjerojatno mislio na tehničku pomoć Ukrajini.

“Vezano za usporedbu sa situacijom u Hrvatskoj, Erdutski sporazum je napravljen nakon Oluje krajem 1995. i bio je proveden uz prisustvo međunarodnih snaga uz povlačenje Miloševića, što je to potpuno drugačije nego u istočnoj Ukrajini. Tamo je sličnija situacija kao s Kosovom”, rekao je Caratan i dodao “kako Moskva ne bi tako oštro reagirala da Plenković nije spomenuo Krim”.

No, što je zapravo mislio hrvatski premijer, koji je potpuno nepotrebno odnose Zagreba i Moskve doveo do usijanja? Naime, oštre prosvjedne diplomatske note se smatraju jednim od ozbiljnijih oblika komunikacije u međunarodnoj diplomaciji i znaju prethoditi prekidu diplomatskih odnosa, do kojeg, srećom, nije došlo.

Tehnički gledano, “Sporazum iz Minska” i “Erdutski sporazum” se nikako ne mogu uspoređivati, jer je do mirne reintegracije istočne Slavonije došlo nakon ratne operacije velikih razmjera, odnosno “Oluje”, a tek nakon vojnog poraza su predstavnici Srba s područja istočne Hrvatske pristali na mirnu reintegraciju.

To se ne može reći za Ukrajinu, jer ukrajinske snage do sada nisu ostvarile nijednu vojnu pobjedu u Donbasu, ako za pobjedu ne smatramo taktičko povlačenje ključnih postrojbi iz Slavjanska i Kramatorska za obranu grada Donjecka i zračne luke.

No, čak i ako spor između Zagreba i Moskve promatramo iz tog ugla, moglo bi se reći da je Plenković naivno ponudio “hrvatska iskustva” kolegama iz Kijeva i tada nikome nije bilo jasno zbog čega je ruska diplomacija tako oštro reagirala?

No, sada kada su eskalirali sukobi u Ukrajini, otkrivaju se neki detalji koji sugeriraju da je Plenković u Kijevu s ukrajinskim premijerom Grojsmanom, predsjednikom Porošenkom i drugim dužnosnicima razgovarao o mnogo ozbiljnijim stvarima, koje su Hrvatskoj apsolutno nepotrebne. Čak i kao članica EU i NATO pakta bi bilo dobro da se u ukrajinskoj krizi držimo po strani, što čini većina zemalja, a stvar prepustimo kancelarki Merkel i Parizu, koji su, uz Rusiju, jamci “Sporazuma iz Minska”, čije odredbe Kijev nikako ne želi ispuniti.

Naime, “Sporazum iz Minska” sadrži sve odredbe koje predviđaju mirnu reintegraciju Donbasa, ali režim u Kijevu nije proveo gotovo nijednu od obećanih mjera, tjednima provodi vojne operacije, što sugerira da problem možda želi riješiti vojnim putem.

“Hrvatski scenarij i Oluja za Donbas”

U tom smislu je znakovita izjava čelnika ukrajinske Vojno-civilne uprave za regiju Donjeck, Pavela Žebrivskog, koji je nekoliko tjedana nakon odlaska hrvatskog premijera Plenkovića iz Kijeva rekao “kako smatra neizbježnom hrvatsku verziju deokupacije Donbasa”, prenosi ukrajinski Unian.

Pavel Žebrivski je to rekao na konferenciji za novinare u Kramatorsku, te napomenuo da nije veliki optimist oko skorog oslobađanja privremeno nekontroliranih područja”.

“Nisam tako optimističan, jer su Rusi sve stavili na pauzu i čekaju stav novoizabranog američkog predsjednika Trumpa”, rekao je Pavel Žebrivski, naglasivši da Ukrajina ni na koji način nije spremna odreći se tih teritorija.

Prema njegovim riječima, Ukrajina mora vratiti kontrolu nad Donbasom, te se obratiti se pregovaračima i zatražiti da vrše pritisak na Rusiju, dok u međuvremenu treba ojačati vojsku.

“Došli smo na kraju do hrvatske varijante”, rekao je ukrajinski dužnosnik, što znači da je moguće prisilno vratiti nekontrolirana područja.

“Druga mogućnost je kao što je bila izgradnja Hrvatske vojske, koja je pet godina kasnije pobijedila vojnim putem”, rekao je Žebrivski, ističući da se on osobno raduje prvom scenariju, “budući da je najgora stvar u ratu – pokapati svoje kolege”.

Međutim, objasnio je “kako je 1995. Hrvatska, nakon dvije uspješne vojne operacije, “Bljesak” i “Oluja”, prisilila odcijepljenu “Srpsku Krajinu” na potpisivanje “Erdutskog sporazuma”, kojim je 1998. godine, uz pomoć Ujedinjenih naroda, nepriznata republika mirno integrirana u Hrvatsku”.

Sada kada je pokrenuta ofenziva ukrajinskih snaga na Donbas, opet je aktualizirano pitanje “hrvatskog scenarija” u vraćanju nadzora nad Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom silom. Dio ruskih analitičara vjeruje da izjave premijera Plenkovića i čelnika ukrajinske Vojno-civilne uprave za regiju Donjeck, Pavela Žebrivskog, nisu slučajne i nepovezane, pogotovo ako promatramo što se događa na istoku Ukrajine.

Doduše, pokušaji ukrajinske vojske nisu dali rezultate, ali Kijev pokušava izvući maksimum iz svega. Ako ne uspije, snage nepriznatih republika i Rusija će odmah biti optuženi za provokaciju i kršenje “Sporazuma iz Minska”. Trenutna situacija u Avdejevki i bitka u prosincu kod Debalceva su dokaz.

Naravno, buduće akcije Kijeva u Donbasu će se odrediti i stav Zapada, ali iz EU i Washingtona nije stigla željena podrška.

Međutim, to ne mijenja želju Kijeva da Donbas ne vrati u okviru Sporazuma iz Minska, nego po “hrvatskom scenariju”, kao što je rekao Pavel Žebrivski .

“Moguću želju ukrajinskih vlasti da silom vrati Donbas potvrđuju i njihovi kontakti s Vladom Republike Hrvatske, koja je u studenom osnovala posebnu skupinu za pružanje savjeta Kijevu”, piše u uvodniku ruskog portala EurAsia Daily, koji pojašnjava završetak rata u Hrvatskoj.

“Zagreb se odlučio za vojno rješenje i 4. kolovoza 1995. je počela operacija “Oluja”, što je bio posao Hrvatske vojske, dok je u planiranje bila uključena američka privatna vojna tvrtka MPRI, a hrvatske su snage imale obavještajnu podršku NATO-a. Od petka do ponedjeljka je 150 tisuća pripadnika hrvatskih snaga sigurnosti gotovo u potpunosti izbrisalo teritorij Srpske Krajine, gdje su se suočili s vojskom od oko 40 tisuća pripadnika lokalnih milicija. Nakon poraza, RSK je napustilo preko 200 000 hrvatskih Srba”, komentirajući izjave ukrajinskih dužnosnika piše ruski portal, ali ne spominje Erdutski sporazum i mirnu reintegraciju istočne Slavonije.

Sada se postavlja pitanje: što radi savjetodavna skupina Vlade Republike Hrvatske? Prvo, ako govorimo o “Erdutskom sporazumu”, tadašnje hrvatsko vodstvo nije vidjelo nikakvih problema da, uz sudjelovanje predstavnika Ujedinjenih naroda, sjedne za isti stol sa suprotnom stranom i pregovara o načinu mirne reintegracije. S druga strane, službeni Kijev uporno odbija bilo kakav susret s predstavnicima Donjecka i Luganska i šalje neslužbene posrednike, kao što je bivši predsjednik Leonid Kučma. Međutim, on nema nikakvih ovlasti za donošenje bilo kakvih odluka, što pregovore čini besmislenima.

S vojne točke gledišta, ono što ujedinjuje Donbas sa “Srpskom Krajinom” je strateška priprema za mogući napad. Uoči pokretanja ofenzive “Oluja”, hrvatska je vojska na teritoriju Bosne i Hercegovine zauzela gradove Glamoč i Bosansko Grahovo, čime je okružila cijelo južno područje oko Knina i mogla provoditi napad i s jugoistoka.

Otprilike istu prednost Kijevu želi ostvariti ako zauzme uporište u Debalcevu.

Međutim, razlika između Hrvatske tada i Ukrajine danas je da Kijev nema perspektive za obećani ekonomski napredak, a zemlja je u dubokoj gospodarskoj krizi. Stoga nema snage da Donbas vrati silom.

Čak i u Kijevu mnogi priznaju da, ako se donese strateška odluka da se provede”hrvatski scenarij”, povratak Donbasa i Krim može trajati desetljećima”. To je u intervjuu izjavio bivšim savjetnik čelnika Službe sigurnosti Ukrajine (SBU), Markijan Ljubkivski,  suradnik “Ukrajinskog sokola” i bivšeg čelnika SBU, Valentina Nalivajčenka.

Ipak, “puzajuća deokupacija” Donbasa se nastavlja, a situacija u Avdejevki je očiti primjer. Osim toga, u Kijevu vjeruju “da će se zadržati sankcije protiv Rusije, koje će i dalje slabiti režim u Kremlju, te da će Moskva biti prisiljena prestati podržavati Donbas, kao što Beograd nije bio u stanju pružiti pomoć  Kninu tijekom akcije hrvatske vojske”.

“Stoga se čak i humanitarna katastrofa u Avdejevki, kojom ukrajinske vlasti pokušavaju utjecati na stav Donalda Trumpa, savršeno uklapa u hrvatski scenarij Kijeva za Donbas”, piše EurAsia Daily.

Ako gledamo odluke Kijeva, one nikoga ne trebaju iznenaditi. Međutim problem je što bi hrvatsko savjetodavno tijelo, koje je osnovano “kako bi pomoglo mirnoj reintegraciji Donbasa“, u prvom redu trebalo savjetovati ukrajinske kolege da izravno pregovaraju s čelnicima Donjecka i Luganska, čak i ako ih ne priznaju za legitimne predstavnike “dvije ukrajinske regije”. U tom smislu, Zagreb možda može pomoći Kijevu u mirnoj reintegraciji DNR i LNR. U slučaju da Kijev od Hrvatske želi savjete kako silom vratiti nepriznate republike, a Plenkovićev savjetodavni odbor udovoljava željama Porošenka i ukrajinske vlade, činimo greške s nesagledivim posljedicama.

Sve što treba je sjesti za stol i provesti odluke sadržane “Sporazumom iz Minska”, a prvi uvjet je da Kijev postupi kao hrvatsko vodstvo 1995. i pokrene izravne pregovore s političkim vođama DNR i LNR. Bilo koja opcija, a posebice ona ratna poput “Oluje”, završit će katastrofom, za koju bi rusko vodstvo djelomično krivim moglo smatrati i hrvatsko savjetodavno tijelo, što nam nikako nije potrebno.

Donbas - Hrvatski scenarij

Donbas – Hrvatski scenarij

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
150 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
subaru
Gost
subaru
4 godine prije

Krajina je mijenjana za Posavinu dok još Miloš nije ni znao da će izgubiti Kosovo al će biti obeštečen sa pola BiH koji je duplo veći prostor od Kosova a taj prostor RS će biti upaljač sljedečeg rata. Sličnosti sa Donbasom nema jer rusi tamo brane Moskvu, mogu ići samo naprijed, nazad ni milimetra a naprijed će ići stotinama kilometar kaad dođe vrijeme za to.

mars
Gost
mars
4 godine prije

Ako bi se htjeli lagati i nadmudrivati, mogli bi to do u nedogled, ali činjenica jeste da je “Oluja” bila klasična NATO vojna operacija u izvedbi HV-a. Bez političkog, organizacionog, logističkog, informacionog, stručnog, oružanog i svakog drugog vodstva NATO-a, ona ne bi bila moguća u obliku i razultatima koje je polučila. I to je osnovni razlog što ukrajinska “Oluja” nije moguća, jer NATO nije do sada, a neće ni od sada ni htjeti, ni željeti, ni moći da tako nešto pruži Kijevu. A razlog tome je što na drugoj strani kao podrška Donbasu stoji Rusija a ne Srbija kao što… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
4 godine prije
Reply to  mars

Donekle sam zbunjen kolega, slušao sam više puta o “Bljesku” i “Oluji” kao o “genijalnim vojnim poduhvatima” i ne znam da li običan Hrvat zaista tako misli? Milošević je sve vreme obećavao pomoć posebno Krajini u slučaju napada hrvatske vojske. A kada je došlo do napada Milošević nije ni prstom mrdnuo tako da je hrvatska vojska bez ikakvih problema “očistila” taj prostor. Bilo je to kao kad neki grmalj lupa šamare malom detetu koje čeka pomoć sa strane i ne dobija je – nikakva pomoć NATO-a tu nije bila potrebna. Tu NATO jeste završio posao ali pretnjom, verovatno su zapretili… Pročitaj više »

mars
Gost
mars
4 godine prije
Reply to  shumadinac

@ shumadinac – ako može samo preciznije čime si zbunjen.

shumadinac
Gost
shumadinac
4 godine prije
Reply to  mars

Dakle, da li običan Hrvat misli da su “Bljesak” i “Oluja” neki izuzetni vojni uspesi vredni da se proučavaju na visokim vojnim školama ili štaveć?

mars
Gost
mars
4 godine prije
Reply to  shumadinac

@ shumadinac – ja ne znam šta može misliti običan Hrvat, ali kako sam u svom gornjem komentaru i rekao “Oluja” nije bila autohtona operacija HV-a, pa tim se i sama vojna operacija i njeni rezultati mogu izučavati samo kao operacija NATO-a ali ne i kao operacija samostalno osmišljena i sprovedena od strane HV-a i političkog rukovodstva zemlje. I ne samo običan Hrvat, kojem ovo što sam napisao možda može biti i “svetogrđe”, koji želi realno ocjeniti tadašnje događaje, nego i svaki “insajder” tadašnjih događaja blizak krugovima koji odlučuju bilo koje narodnosti ili nacionalnosti to može i potvrditi, o čemu… Pročitaj više »

Bruno
Gost
Bruno
4 godine prije
Reply to  mars

mars – govori u svoje osobno ime,a ne u ime prosječnog Hrvata jer ti ne predstavljaš to.Za Šumadinca je valjda akcija okupacije ,( pardon,”oslobođenja”) Vukovara )bila briljantna operacijka srpske vojske.

mars
Gost
mars
4 godine prije
Reply to  Bruno

@ Bruno – ili ne znaš čitati ili ne razumiješ pročitano ili preskačeš u čitanju, pa ću ti još jednom velikim slovima napisati prve riječi mog gornjeg posta “JA NE ZNAM ŠTA MOŽE MISLITI OBIČAN HRVAT”. Vrati se na gornji post pa uporedi sa ovim što je ovde napisano velikim slovima, pa onda ponovo pročitaj šta si ti napisao.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
4 godine prije
Reply to  shumadinac

Jesu li ili nisu? Možda i nisu. Ali govoreći s distansom i objektivno, jedna Hrvatska je za Oluju digla 150 000 ljudi, a Ukrajina od 47 milijuna danas, ne može ni 30-50 000 vojnika, koga će oni napast? Pusti sad 95. Šta si zapeo za to? Govori se ima li ili nema Plenović veze s lupetanjima o ukrajinskoj Oluji? Ako ima, onda nije normalan.

zlatan
Gost
zlatan
4 godine prije

LAKI, Ukrajina ima znatno manje od 47 milijuna. Imala je Ukrajina sa Krimom pri kraju sovjetske epohe puna 52 milijuna stanovnika. Bez Krima nekih 50 milijuna. Nakon raspada SSSR-a počinje demografski pad, iseljavanje, itd, i Ukrajina pada na oko 46 milijuna. Sa Krimom, bez Krima 44 milijuna. Ali ni ta brojka od 44 milijuna nije realna, jer u odmetničkim istočnim republikama Donjeck i Lugansk živi barem 7 milijuna ljudi. Dakle, Ova Ukrajina koju kontrolira vlada u Kijevu ima samo 37 milijuna žitelja, zbog iseljavanja možda i još manje.

Osoba C
Gost
Osoba C
4 godine prije

Činjenica je da je u cilju vlastite promocije, a vrlo vjerojatno kao i glasnik nekih iz EU, anemični vojni strateg, inače povjerenik EU za RH prilikom posjete Ukrajini, nekim svojim izjavama umješao RH u nešto sa čime ona nema nikakve veze. Rezultat je šteta za RH i njene građane, koja će tek biti iskazana u budućnosti. Da ironija bude veća, vizionar i njegovi savjetnici nisu imali ni u peti da bi moglo doći do promjena odnosa u svijetu, što im se možda i ne može zamjeriti do kraja, ali dobra politika nikada ne stavlja sve na jednu kartu. Da stvar… Pročitaj više »

Bruno
Gost
Bruno
4 godine prije
Reply to  shumadinac

Ne trebaš ti biti zbunjen,Takozvana Krajina je bila pred propasti,ovako i onako.Defetizam i loš moral su bili veliki saveznik Hrvatske na putu da demontira tu umjetnu tvorevinu.Da niste bili toliko bahati i oholi i da ste pristali na Plan Z4,koji bi RH stavio u nezamislivo loš položaj,sada o tome uopće ne bi komentirali.To sa NATO-m su potpune gluposti i nema veze sa istinom,osim u jednom detalju.Hrvatski su časnici prošli obuku po NATO standardima i to je sve.A Oluja i Bljesak su provedene 100% po planovima stožera HV.U čemu je problem ? U tome što ste vi nebeski narod i tako… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
4 godine prije
Reply to  Bruno

@Bruno, nije baš sve crno-bijelo, jako puno tu ima sivila i muteža. Nije Sprski narod bio bahat već idioti koji su se nametnuli kao vođe i lideri, nitko njih nije izabrao baš kao ni ustaše ’41. Sve su to pojedinci pokrenuli iz nekog svog interesa na ne za narod. A vanjska pomoć u izvedbi Oluje je naravno vidljiva i poznata, možda plan je napravljen u stožeru HVa ali sa obavještajnim podacima stranih sila. Lako su pobunjeni i zavedeni Srbi imali vojne uspjehe 1991. jer pravog neprijatelja nisu imali i kada se trebalo boriti protiv nenaoružanih Hrvata ili sa lovačkim sačmaricama,… Pročitaj više »

Rokokoko
Gost
Rokokoko
4 godine prije
Reply to  Mikojan

Mikojan – dobar komentar

gogijard
Gost
gogijard
4 godine prije
Reply to  shumadinac

Moj dragi shumadinac, ovako ćemo: nas 4 stavimo protuavionski top na čuku visoku 150 metara i okolo čuke postavimo minsko polje a onda vas 20 jurišajte preko minskog polja na našu čuku. Ali s time da nas 4 znamo točno u minut kada počinje vaš juriš jer su nam to rekli Unproforci. I kada vas 15 osvoji našu čuku, onda ću ja doć pa ću reć: pa i nije neki uspjeh, vas je bilo 20. Eto, to ti je tako. To ti je moje iskustvo operacije Oluja di je od nas 20 izginilo 6. Ali čuka je pala i jebali… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
4 godine prije

To oni hoće da “hrvatskim planom” maskiraju pomoć vanzemaljaca… Dobro, ono sa Fincima i “malim zelenim” je debilizam. Ali kako nazvati ovo: ukrajinskoj vojsci (dojučerašnjoj SSSR vojsci) koja ima značajnu zapadnu logističku podršku neophodno je hrvatsko iskustvo za vojno vraćanje teritorije (pošto o diplomatiji i ne razmišljaju – a nema ni svrhe). Sovjetsko iskustvo zajedno sa američkim, britanskim, nemačkim nije dovoljno nego… ima li šta niže od debilizma? Ali ima nešto ozbiljno što se dešava. Odnosi na relaciji Moskva – Minsk su sve hladniji i to nije prvi put. Ne mogu da tvrdim ko je tu u pravu (uopšteno) ali… Pročitaj više »

subaru
Gost
subaru
4 godine prije
Reply to  shumadinac

Hoće naftu i plin jeftino od rusa a krivi ruse što granice učvrščuju da im se po Rusiji ne prešetavaju oni koji dođu u Bjelorusiju.

jale
Gost
jale
4 godine prije
Reply to  shumadinac

Ni Rusija ne traži vize za veliku većinu tih država, zašto bi se onda Bjelorusija samoizolirala. Osim toga, gotovo je nemoguće da Bjelorusija nije prethodno obavjestila Rusiju i da to nije učinjeno u dogovoru.

Sarajevo
Gost
Sarajevo
4 godine prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac: prećutna granica tolerancije izmedju Lukašenka i Putina je daleko veća nego što zapad prema Lukašenku može dobaciti. Koliko god da dobaci, izgubit će. A dobacivat će, jer mora kad god mu se ukaže prilika, iako svjesno gubi. Riječ je o uslugama i dobrima, postupcima i ustupcima. Radili su to komunistički lideri zapadnim i prije, nije to ništa novo. Mudrije su to glave daleko nego li ovi polupismeni zapadnjaci. Zadnje decenije odgoja su na zapadu proizvele ogromnu armiju pohlepnika. Realno, tu leži i ogroman novac. Nedostatak je novca i Lukašenko će s nečim licitirati. Liči mi na neku proljetnu najavu… Pročitaj više »

Deda Brada
Gost
Deda Brada
4 godine prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac: Nevezano za temu. Pitaš: “… ima li šta niže od debilizma?” Ima, idiotizam. Najverovatnije je tu reč o idiotizmu.

Majkl Đordan
Gost
Majkl Đordan
4 godine prije

Ne znam, meni je smiješna teza da Hrvatska savjetuje Ukrajinu o vojnim pitanjima. Koliki god da je Plenković anemični ljigo, toliko glup ne može biti. Kolinda bi već mogla biti toliko glupa jer je ona jednostavno neinteligentna barbika, ali sumnjam da nju itko pametan ozbiljno shvaća. Punašna ljepuškasta plavuša s lošim stilom odijevanja, napirlitanim trepavicama i očajnom frizurom ima fetiš na uniforme i puške, ali to je to što se tiče njezine povezanosti s umijećem ratovanja.

Majkl Đordan
Gost
Majkl Đordan
4 godine prije
Reply to  Majkl Đordan

Poanta je u tome da postoje puno kvalificiraniji vojni savjetnici od naših. Plenković ima kapacitet za to shvatiti, za Kolindu nisam siguran.

Majkl Đordan
Gost
Majkl Đordan
4 godine prije

Baj d vej, Donbas silom ne bi zauzeli ni Ameri sa 200 000 najelitnijih vojnika i uz uporabu svih čuda koja su im na raspolaganju, a di će jadni demoralizirani Ukrajinci koji ne mogu mobilizirati 100 000 ljudi ni kada prijete prijekim sudovima onima koji mobilizaciju odbijaju. Putin je lijepo rekao da je Rusija jača od svakog agresora, a Donbas je pod direktnom zaštitom Rusije tako da tu svaka priča završava.

Kandinski
Gost
Kandinski
4 godine prije
Reply to  Majkl Đordan

Ima tu dosta elemenata. Ukro nacisti ipak imaju dosta topovskog mesa i idu na iscrpljivanje, dok Rusi ne mogu sebi priuštit otvorenu podršku dok Ukropi kao poslušna pseta i vazali svetskih moćnika imaju svu moguću logistiku svjetskih gospodara.

Majkl Đordan
Gost
Majkl Đordan
4 godine prije
Reply to  Kandinski

Rusi kao garant sporazuma iz Minska u slučaju otvorene invazije na Donbas imaju ne pravo, nego obavezu reagirati, a onda jadna majka napadačima.

Ulica V.V.P.
Gost
Ulica V.V.P.
4 godine prije

Hvala Babichu na jos jednom dobrom clanku.
Rusija je 100% u pravu i zelim joj – ako dodje do rata – da udje u Kijev.
Rat u Hrvatskoj nema nikakve veze s Ukrajinom.
Hrvatsko rukovodstvo se pridruzilo gospodaru kaosa.
Gospodar kaosa je NATO pakt.
Ljudi mislu da u stozeru NATO pakta piju crnu kavu po cijeli dan jer nema vijesti iz stozera po novinama i TV, itekako se oni tamo dogovaraju svaki dan i kuju planove kako izbrisati Rusiju s mape svijeta.
Nazalost i Hrvatska se pridruzila ovom udruzenom zlocinackom poduhvartu.

Majkl Đordan
Gost
Majkl Đordan
4 godine prije
Reply to  Ulica V.V.P.

Kolega, mali ispravak. Nije se priključila Hrvatska, već nekoliko marioneta koje su instalirane na čelo države od strane okupatora i određeni broj ljudi koji iz ovih ili onih razloga (uglavnom financijskih) bespogovorno slušaju te marionete. Što se tiče naroda, moja procjena je da je 70-80% ljudi protiv suludih planova koje si naveo.

Andrej
Gost
Andrej
4 godine prije
Reply to  Majkl Đordan

Formalno-pravno, oni govore u ime svih nas. Stoga dobro zbori @Ulica V.V.P., da se RH priključila gospodaru kaosa. Vaše i moje mišljenje se ne broji, kao niti mišljenje svih čitalaca ovoga portala. To je nešto što sa pozicije tipkovnice moramo svi progutati. Opet ću spomenuti notornog Pavelića. Zar mislite, da je dolaskom na vlast imao podršku večine naroda? Nikada nije imao podršku večine. Međutim, upravo je on odlazio na sastanke sa Hitlerom, što se i vidi iz priloženoga: To je očekivani rad svakog marionetskog sustava. Da ne bude zabune, ne želim reći da je Plenković zločinac klase Pavelića, ali je… Pročitaj više »

Pitalac
Gost
Pitalac
4 godine prije
Reply to  Majkl Đordan

Tih nekoliko ‘marioneta’ je izabrao hrvatski puk na slobodnim i demokratskim izborima. I nemaš pravo umanjivati njihov značaj čak ni kada punim imenom i prezimenom predstavljaju taj isti puk /pučanstvo/. Da li uistinu misliš da su Rusi šupljoglavci i da će uvažiti tvoje ‘opravdanje’ ili će
lijepo zapisati u ‘tefter’ i po potrebi ‘citirati’ Plenkovića & Co. ?

Majkl Đordan
Gost
Majkl Đordan
4 godine prije
Reply to  Pitalac

A ti misliš da su izbori u Hrvatskoj (a bogami i u većini “liberalnih demokracija”) zaista slobodni i demokratski? Misliš da je Kolinda zaista imala većinu glasova kada je “izabrana”? Hm… Ja mislim da Rusi to ne misle i da su svjesni kako stvari funkcioniraju. No u pravu si da su Rusi itekako zatefterili Kolindina i posebno Plenkovićeva bulažnjenja. Nadam se da račun neće ispostaviti običnim ljudima.

Tadmur
Gost
Tadmur
4 godine prije
Reply to  Majkl Đordan

Obični mali ljudi sve plaćaju.

zlaya
Gost
zlaya
4 godine prije
Reply to  Majkl Đordan

Majkl Đordan,jesi izašao na HR izbore?po tvojim komentarima pretpostavljam da nisi,ali uredno pljuješ po demokraciji i izborima.Ako smatraš da ovi sadašnji nevaljaju izađi na izbore i glasaj.Bar u Hrvatskoj ima stranaka nebrojeno,a Bogami i partija.A vdim da si i rusofil,pa pretpostavljam da nisi iz Hrvatske.Mi smo se sami izborili za demokraciju,a to što nije baš savršena,tu sad nema previše riješenja ni u svijetu,a kamoli kod nas.

Tadmur
Gost
Tadmur
4 godine prije
Reply to  Majkl Đordan

Druže ako je kako si naveo 70-80% protiv tih planova zašto ta politička opcija redovno dobija izbore i zašto je pr.Plenković uz KGK najpopularniji političar u HR. Ili su izbori lažirani ili većina anketa nije vjerodostojna….A što se tiče situacije u Ukrajini praviti bilo kakvu paralelu sa Hrvatskom 95 je besmisleno.

Majkl Đordan
Gost
Majkl Đordan
4 godine prije
Reply to  Tadmur

Sam si dao odgovore. S tim da je (nametnuta) alternativa bio ludi Milanović. HDZ je dobio nekih 33% glasova, izašlo malo preko 50% birača, što znači da je dovoljno imati podršku 17-18% punoljetnih da dobiješ izbore. Slažem se da su usporedbe Hrvatska-Ukrajina besmislica.

bo9
Gost
bo9
4 godine prije

Alexandar Dugin
“Incredibly beautiful—one of the best moments of my life,” he said after Trump’s inauguration.

Dugin’s role in resolving the crisis with Erdogan over the jet incident was confirmed by Ismail Hakki Pekin, a former head of Turkish military intelligence. He was one of five members of the Patriotic Party, including a fellow retired general and a retired admiral, who flew to Moscow in December 2015 for four days of meetings that Dugin arranged with current and retired Russian officers.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
4 godine prije
Reply to  bo9

Bo, pusti Dugina u klinac, ne smaraj brate. Usput, nitko, ali nitko od ljudi u RH ne želi da se mi petljamo u ukrajinske i ruske stvari, a gdje je bila Kokolinda u Washingtonu? u Atlantskom vijeću da tamo uzme smjernice za rad, a ne kod Trumpa, koji je takav kakav je, ali je izabran, jbmlga. Izgleda da SAD imaju paralelnu vladu, kao Gulenov Hizmet u Turskoj, a mogla bi isto proći, ako se Trump usudi.

Jing-sung
Gost
Jing-sung
4 godine prije

Plenkoviću je osigurano rotiranje po foteljama ili visoki polozaj u NATO ili EU.

Garibaldi
Gost
Garibaldi
4 godine prije

Sasvim drugo vreme … posve druge okolnosti…. jednostavno neozbiljno. nemoguče . uspoređivati …

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
4 godine prije

No dobro , tko ce pregovarati sa Putinom u ime Rvacke vlade:)) o mirnoj reinkarnaciji Novorusije u “ustavno pravni” poredak majdanovske Ukrajine? . Mozda sam malo mako ali ja sam si ovu situaciju nekako -ovako zamislio:))). Dakle ne dvojim da ce nasa mudraaaa precednica Kolinda i nas mudriiii premijer Plenkovic poslat Lavrovu na noge Matu Granica alias ocenaseka :))) nakon iscrpnih razgovora koji ce trajati jedno 10 dana u kojima ce mate izgovoriti tri recenice , umornom i dotucenom lavrovu nece nista drugo preostati nego da obavijesti Putina da pripremi zetorove traktore ,uz rijeci novorusija se obraniti ne moze eto… Pročitaj više »

David
Gost
David
4 godine prije

Andrej Plenković – is a boot-licker

Ulica V.V.P.
Gost
Ulica V.V.P.
4 godine prije

Dobar si za propagandu LOL
… Poslije rata je u jednom razgovoru sa jednim španjolskim političarem rekao da se divi fašističkom diktatoru Franciscou Francou…………..

Weteran
Gost
Weteran
4 godine prije

Formalno: Ima sličnosti između sukoba u Ukrajini i sukoba na teritoriji SFRJ !!
Suštinski: NE!
Dogovoreni Nesrećno Bratoubilački rat, sa podizvođačima, stranim plaćenicima i domaćim izdajnicima u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu, nema nikakve suštinske sličnosti sa onome što se dešava u Ukrajini !!!
Možda se ja varam ??

Alen
Gost
Alen
4 godine prije
Reply to  Weteran

Hehe copy/paste ,samo vecina ne konta sablon.. Otud i clanak o oluji ,kad su vec sve iskopirali..

Zvrk
Gost
Zvrk
4 godine prije
Reply to  Weteran

A cisterne s gorivom uvijek išle s zapada na istok!

jale
Gost
jale
4 godine prije

Moje mišljenje o ratu u Hrvatskoj, danas, 2017. godine, dijametralno se razlikuje nego mišljenje koje sam imao devedesetih. U Hrvatskoj nije bilo nikakve vojne agresije, već građanski rat uzrokovan pobunom dijela srpskog naroda, koji je revoltiran ukidanjem konstitutivnosti bez dijaloga, razgovora i sporazuma, isprovociran brutalnim nasiljem prema pripadnicima srpskog naroda od strane neoustaških fanatika i kriminalnih grupa na ulici, na radnim mjestima, u svojim obiteljskim domovima, bez adekvatne institucionalne zaštite, bio prisiljen reagovati kako je reagovao. U Ukrajini se događa potpuno isti scenario samo što se u ukrajinskom slučaju u ulozi hrvatskih Srba nalaze ukrajinski Rusi.

Majkl Đordan
Gost
Majkl Đordan
4 godine prije
Reply to  jale

Ajde molim te navedi mi detalje tog “brutalnog nasilja prema pripadnicima srpskog naroda od strane neoustaških fanatika i kriminalnih grupa na ulici, na radnim mjestima, u svojim obiteljskim domovima”. Ovo sranje koje si napisao kao da ti je diktirao Šešelj.

jale
Gost
jale
4 godine prije
Reply to  Majkl Đordan

To “sranje” koje sam napisao potpuno oslikava pozadinu plana “trećinu pobiti, trećinu protjerati, trećinu pokrstiti”. I zabij si Šešelja odostraga. Isti ste.

Majkl Đordan
Gost
Majkl Đordan
4 godine prije
Reply to  jale

Ti nisi normalan. Znači nije prvo bio Milošević, Gazimestan, balvani, oduzimanje oružja teritorijalne obrane… I kakva trećina/trećina/trećina, ti majke mi nisi normalan, pobrkao si to s 41. Ajde Vojo, ne seri bre. Sudeći po minusima ovdje komentiraju Vučić, Nikolić, Šešelj…

Mikojan
Gost
Mikojan
4 godine prije
Reply to  Majkl Đordan

Ma koje …eno oružije teritorijalne obrane, svi ko papige ponavljaju nešto o čemu pojma nemaju. 90% oružija TO je bilo skladišteno u čuvana JNA skladišta a to smo uglavnom do kraja rujna(septembra) uzeli, ono malo što je bilo po štabovima TO je odmah bilo dostupno a pokušaji JNA da dođu kamionima po to je završilo neuspjehom ili jedva par “uspješnih oduzimanja” sa pripremljenim kamerama. Sad debelo skrečemo sa teme pa ne želim dalje o Srbima u Hrvatskoj osim da su jadni ljudi debelo zavedeni i prevareni.

prepri43
Gost
prepri43
3 godine prije
Reply to  jale

To s trećinama je vaše, ali nije originalno, jer ste prepisali od nekih drugih vama sličnih!Kako ste se otarasili Turaka po sistemu trećina, ili kako već?!

Rabotnik
Gost
Rabotnik
4 godine prije
Reply to  Majkl Đordan

@Đordan
Dosta je stvarno bilo tvog nadimanja. Ili si neki klinac koji rata nije vidio, ili si sjedio u Zagrebu ili se pravis blesav. Daleko je bilo od crno bijelog. Slavonac sam i znam slucajeve Srba koji su dobivali otkaze na poslu, minirale su se kuce i trgovine, ljudi su nestajali, uzimali su se auti, prijetilo se. Vjerojatno se isto dogadjalo i s druge strane ali ja sam bio na Hrvatskoj i necu se pretvarati da nisam vidio. A najgore od svega je sto su se takvi ispadi tolerirali i zataskavali. Da je bilo drugacije, skinuo bi kapu, ali nije.

Rabotnik
Gost
Rabotnik
4 godine prije
Reply to  Rabotnik

I jos nesto kolega Đordan…mislim da srz problema u promatranju nase proslosti 90-ih stoji u tome sto mnogi imaju “svoju” stranu i pokusavaju dokazati da je ona potpuno u pravu pa recimo ispada sa su svi Hrvati dobri a svi Srbi losi ili obratno. Treba posmatrati ljude kao pojedince i zakljuciti kakav je ko. Nadalje te definicije “Hrvata” i “Srba” iz 90-ih su nezdrave karikature. Svi Hrvati bi trebali biti ovakvi a Srbi ovakvi. Ili se uklapas u taj kalup ili ne pripadas. Mnogi ljudi su zrtvovali dosta od svoje osobnosti/licnosti da bi se uklopili u te kalupe.

Majkl Đordan
Gost
Majkl Đordan
4 godine prije
Reply to  Rabotnik

@Rabotnik Baš si se prosro, Rabotniče. Ja ne da sam rata vidio, nego kao 16-godišnjak nisam po 10 dana mogao promoliti nos iz vlažnog smrdlivog podruma jer su po meni padale bombe i rakete i rušile moj grad. Koliko se sjećam na mene nisu pucali ni Kinezi ni Belgijci. Da, i ja sam iz Slavonije. Miniranja kuća i nestajanja ljudi su počela nakon što su bombe počele padati po hrvatskim gradovima. Ružno, ali… Otkazi? Da, pošto su gotovo svi direktori postavljeni od partije bili jedne nacionalnosti (pogodi koje), bilo je čistki po tom pitanju i tu je počela fama o… Pročitaj više »

Tadmur
Gost
Tadmur
4 godine prije
Reply to  Majkl Đordan

Nisi ti blesav nego zadojen mržnjom i fanatizmom koji nema granica.Ima nas još koji smo bili u podrumima zahvaljujući generalu Stipeticu i njegovoj opsesivnoj želji da presiječe koridor kod Brčkog.Ti si jedini koji se ovdje proserava 24h.Začepi labrnju veliki domoljube.Ako drugima Šešelj potpisuje komentare ti izgleda brifiraš ko Bujanca ili Glavaša.

Majkl Đordan
Gost
Majkl Đordan
4 godine prije
Reply to  Tadmur

@Tadmure Dođi pa mi začepi labrnju, mišu.

Tadmur
Gost
Tadmur
4 godine prije
Reply to  Majkl Đordan

@Đordane,sam si potpisao svaku moju riječ.Toliko o tebi..

Majkl Đordan
Gost
Majkl Đordan
4 godine prije
Reply to  Tadmur

@Tadmure I neće vam proći falsificiranje povijesti, Vučićevi poltrončići. Nećete razbojnici!

Tadmur
Gost
Tadmur
4 godine prije
Reply to  Majkl Đordan

@Đordane,ja nisam ni Vučićev ni Dodikov,a kako vidim ti Glavašev jesi ili Ruže Tomašić možda.Svako ima svoju istinu na ovim prostorima.Svi su patili a ti zaslijepljen nećeš da čuješ drugu stranu,ja nemam taj problem .Ustvari , tema je Donbas a ne Balkanska plemena…zato ..Pozdrav!!

Rokokoko
Gost
Rokokoko
4 godine prije
Reply to  Rabotnik

Rabotnik,otkud si ti iz Slavonije ? Ja znam Srbe koji su otišli prije nego je zagustilo.Otišli da se vrate za par mjeseci kao gazde i vlasnici Hrvatske.Kasnije su shvatili da su se malo za***ali.Ti lašes i lažno se predstavljaš,Vjerovatno si sa druge strane ili iz kakve soroševe udruge iz platform 112.

Rabotnik
Gost
Rabotnik
4 godine prije
Reply to  Rokokoko

@Rokokoko
Ja sam iz Osijeka. A odakle si ti?

Patliđan
Gost
Patliđan
4 godine prije
Reply to  Rabotnik

Evo ja sam rođen u Travniku, 3/4 srbskog porijekla I hrvatski patriot.
I da rabotnik/tadmur lupate vucicevu propagandu koja nas vraca u nove konflikte. Jer zasto bi zrtva agresije ikada dozvolila da se propagiraju lazi o bliskoj proslosti. Kao Cetnici su bombardirali Dubrovnik I Vukovar zato sto su bili neravnopravni

Tadmur
Gost
Tadmur
4 godine prije
Reply to  Patliđan

@Patliđan,ja neznam gdje si u mojim komentarima našao Vučićevu propagandu.Znači bombardiranje nečijeg grada i kuće je agresija,a kad drugi kažu da su i oni isto to preživjeli onda je to četnička i velikosrpska propaganda.Svašta.

Patliđan
Gost
Patliđan
4 godine prije
Reply to  Tadmur

Tadmur@ pravis se nevinasce. Zar nisi nazvo Jordana fasistom.Sada usporedjujes pokusaj prekidanja koridora kod Brckog sto spada u ratna djelovanja sa takticnim ciljevima, i bezrazlozno granatiranje Dubrovnika.
Civili u podrumima trpe na sve strane o tome se ne treba diskutirati.
Ono sto nervira je trazenje razloga I navodnih grijeha na hrvatskoj strani zbog agresije koju je sprovela JNA u druzbi sa Cetnicima. To je klasicna Vuciceva spika.

Tadmur
Gost
Tadmur
4 godine prije
Reply to  Patliđan

@Patliđan,gdje i koga sam nazvao fašistima?Nemam ja namjeru nikome da se pravdam za ono što napišem.Pročitaj ostale kom.pa ćeš vidjeti kakvim se riječima drugi koriste:poltroni-miševi- razbojnici…itd.Za Dubrovnik i ostale gradove koji su stradali nema opravdanja,samo nemojte više da mi solite pamet o hrvatskim snagama koje su ušle iz HR.tamo gdje ja živim.Njihova rabota je bila sve samo ne časna i legitimna kako je ti opisuješ.

Patliđan
Gost
Patliđan
4 godine prije
Reply to  Tadmur

Da uvrede su popularne na ovoj stranici, narocito kod onih koji cuvaju jogoslovensku istinu i osjecaju se na ovom portalu kao na domacem terenu. Ne mogu skuziti tvoj nacin razmisljanja. Ako dvije strane diskutiraju i ona koja ima sve aseve u ruci opali drugoj samar. Onda se cudis i ljutis da druga strana uzvrati samar, i zato je optuzujes? HV se branila, gledala pobjediti legitimnim sredstvima napadaca koji je nelegitimnim ilegalnim sredstvima napao. Koridor kod Brckog prekinuti je legitimna vojna akcija. Ipak je dio napada na Hrvatsku dolazio iz Bosne. Sada to uopce stavljati u bilo koji odnos sa projektom… Pročitaj više »

Rokokoko
Gost
Rokokoko
4 godine prije
Reply to  Rabotnik

Ja sam oko tih krajeva.Očigledno nas dvojica dijelimo dijametralno suprotni pogled na Domovinski rat.

zlaya
Gost
zlaya
4 godine prije
Reply to  Rabotnik

Ma koje ti slučajeve znaš?”slavonac”nisi slavonije ni vidio,osim možda u u uniformi “jna” ili si neki balonja,ili si se možda nadimio i zaboravio šta se događalo devedesetih.

Majkl Đordan
Gost
Majkl Đordan
4 godine prije
Reply to  jale

Na žalost ni ovaj portal nije pošteđen propagande od strane trolova raznih obavještajnih službi koje lože vatru na ovim prostorima.

Bear
Gost
Bear
4 godine prije
Reply to  jale

Jugoslaviju su poceli razbijati po smrti Tita i taj projekt je dobio ime Dan-D.Rezultat je stanje,koje imamo danas.Plan nije 100% realiziran, tako da ce opet biti prekrajanja granica.Plan za SSSR je poceo sa invazijom u Afganistanu,ne u pocetku 1979 vec 1985.Pocinje iscrpljivanje,Regan lansira lazni SDI, apokalipsa u Cernobilu, perestrojka…Uspijeva im!Druga faza je isti scenarij za Rusiju.Ovo jos uvijek traje i nije zavrseno,isto kao ex yu.

Alen
Gost
Alen
4 godine prije
Reply to  Bear

Upravo tako … Za mene je samo jos misterija ruskog uzdizanja .. Imali su je u knock downu.. Sta se desilo da je ne dokrajce..

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
4 godine prije
Reply to  Alen

Dosli su oni i do staljingrada pa se vratili do berlina :)))tako su i sada mislili da je Putin njihov covjek, gorko su se zajebali 🙂

Bear
Gost
Bear
4 godine prije
Reply to  Alen

Nuklearna trijada Rusije i aktiviran sustav Perimetar ( dead hand).U samoj triadi su problem nova podmorska plovila (po nekim saznanjima novi projekti ne samo da su stealth nego mogu do -750m sa titanovom trojnom kuglično segmentnom oplatom).Drugi problem je FSB odnosno GRU, koji upozorava, nacrtuje i implementira sigurnost zemlje.Trenutno, osim Mosada, nemaju premca i tu je Rusija uvidjela problem, na koji je efikasno odgovorila (i to radi još uvijek).
Point je uzvratnom udaru, na koji USA nema odgovora.Zato Rusija nije išla po scenariju Jugoslavije.

Bear
Gost
Bear
4 godine prije
Reply to  Bear

Stanje u Donbassu je veoma slično stanju u Hrvatkoj prije oluje.Ako Ukrajina dobije moderno oružje i dodatno instruktore i razne ops podatke, pitanje sta če biti.Razlika je samo ta, da ovaj put iza ne stoji Beograd nego Moskva (govorim za Donbass).

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
4 godine prije
Reply to  jale

100% si u pravu jale , steta samo stosi to zakljucio 2017 g , no ako si mladji od 30 g starosti , smatraj da ti je oprosteno:)

Majkl Đordan
Gost
Majkl Đordan
4 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

@Žarko S nekima od vas očito nema razumne rasprave. Tuđman nije ni “postojao” kada je napisan memorandum SANU, čisti velikosrpski projekt i kada je američki pulen i bankar Milošević na Gazimestanu najavljivao bitke koje mogu biti i oružane. Tuđman se “pojavio” tek 1989. Tuđmanovi konc-logori? Ajde majke ti nabroj mi jednoga! Ja tebi mogu nabrojati Mitrovicu, Stajićevo, Niš… Inače gdje sam ja to napisao da je Tuđman bio naci i da su HDZ bili fašisti? Kako možeš toliko lagati? Jugoslavija zemlja jednakosti? U mojem gradu je bilo 80% Hrvata, a 90% direktora, partijskih glavonja, milicajaca i zapovjednog kadra vojske su… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
4 godine prije
Reply to  jale

kanio je naseliti izbjegle “prečane” na kosmet. nisu slučajno traktori preusmeravani put juga.

Lazo Goluza
Gost
Lazo Goluza
4 godine prije
Reply to  jale

Jesi li i ti bio “ugrozen”? Pa ste mi tada oko kuce bacili 11 granata a na moj Grad desetke tisuca. Iako moram proznat da smo u Dubrovniku imali sigurno dva ” do zuba naouruzana” vojnika. Nisam nacionalist al morate proci katarzu da bi ovi narodi zivjeli u miru. Na nas su kranulicCrnogorci i Srbi izistocne hercegovine a to je AGRESIJA

shumadinac
Gost
shumadinac
4 godine prije

Nerado ulazim u ovu temu ali dok se o tome ne priča neće se ni shvatiti – a ako se ne shvati može se ponoviti. Ogromna većina Srba i Hrvata smatra da su isključivo oni drugi krivi a u pitanju je samo ugao iz koga se gleda. Hrvati su odlučili da stvore svoju državu (iz kojih god razloga) i na to su po ustavu imali pravo. Formiranjem države Hrvatska je imala svoju teritoriju i normalno je da je insistirala na teritorijalnoj celovitosti a pojavili su se elementi koji su tu celovitost dovodili u pitanje. Sve po zakonu i logično –… Pročitaj više »

Majkl Đordan
Gost
Majkl Đordan
4 godine prije
Reply to  shumadinac

Ti si, za razliku od Šešelja i ekipe, objektivan.

Alen
Gost
Alen
4 godine prije
Reply to  shumadinac

Vidis ,jako dobro su oni znali nase zelje,strahove,ambicije… Samo su iskoristili u svoju korist a nama,balkanu, nametnuli breme koje nosimo godinama…

Isto to rade po svijetu danonocno..

Zvrk
Gost
Zvrk
4 godine prije
Reply to  shumadinac

99 posto? ajde mogao si malo preciznije zaokružit s kojom nulom. i onda bi s tim postotkom mogao satima…moš mislit.

Mikojan
Gost
Mikojan
4 godine prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac, uvođenjem višestranačja u SR Hrvatskoj se nakotilo svega u Hrvatskom Saboru, Srbi su imali dovoljan broj svojih predstavnika da su sve svoje zahtjeve i planove mogli ostvariti političkim putem. Bila je samo potrebna mudrost i hladna glava, da su to tako odradili sad bi bili zaštičeniji od ličkih medveda i nitko ne bi smio prstom pokazati na njih. Znali su to dobro neki novokomponovani političari i bilo je cilj isprovocirati ih i to im je jako dobro uspjelo.

Bill Clinton
Gost
Bill Clinton
4 godine prije

Mene sada nema da sređujem stvari, zato ovi (katolički) velikodostojnici, da prostite, palamude…

Majkl Đordan
Gost
Majkl Đordan
4 godine prije

Ja bih u ovo vjerovao da sam vidio ili čuo Tuđmana do to izjavljuje, ovome jednostavno ne vjerujem.Tuđman je bio uvjereni antifašista, to je vrlo lako provjeriti. Pa on je nakon što su završili najgori sukobi 91.-92. nemilice pomeo ustašoide.

Majkl Đordan
Gost
Majkl Đordan
4 godine prije
Reply to  Majkl Đordan

Ovo postaje smijurija. Odjednom se na portalu pojavili komentatori koji kopipejstaju sranja “ovaj je rekao da je Tuđman rekao” i laprdaju o Hrvatima-fašistima. Nije dugo trebalo da na ovaj vrhunski portal budu poslani trolovi koji će zagaditi raspravu. Nije teško zaklučiti ni odakle vjetar puše. Samo bacite oko na hrvatske mainstream portale i hrpu botova iz Srbije koji se predstavljaju kao Hrvati i non-stop pucaju linkove na neko četničko govno od portala koji isključivo pljuje po Hrvatima. Tko ima 3 čiste znat će razlikovati dobronamjerne komentatore od provokatora. Ne moramo se slagati u svemu, ali moramo znati prepoznati i izopčiti… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
4 godine prije

Od kad se franjo tukao s muslimanima ?.. Ako sam dobro preveo s engleskog..

Sarajevo
Gost
Sarajevo
4 godine prije
Reply to  Alen

@Alen: 23. listopada 1992. – 18. ožujka 1994.

Alen
Gost
Alen
4 godine prije
Reply to  Sarajevo

Blagodarim

Tadmur
Gost
Tadmur
4 godine prije

Antifašizam je na Balkanu umro zajedno sa Josipom Brozom.

Mao Kao
Gost
Mao Kao
4 godine prije
Reply to  Tadmur

Dok god ima fašista bit ce i antifasista…

Fufu
Gost
Fufu
4 godine prije
Reply to  Mao Kao

A ako ih nema onda ce se naci neki seljaci na polju, vatrogasci, djeca u vrticu. Jer nemoze antifa bez neprijatelja.

Mao Kao
Gost
Mao Kao
4 godine prije
Reply to  Fufu

Eh da ih bar nema, al ima ih ima. Multinacionalne korporacije su na vrhu, vođene samo profitom.. A mi mali miševi posvađani oko mrvica… I zato smrt fašizmu sloboda narodu..

Majkl Đordan
Gost
Majkl Đordan
4 godine prije

@Rogi, bergaZ Ajde dječače raspitaj se tko je bio pokrovitelj Slobi. Da ti pomognem – AMERIKANCI, točnije njegovi prijatelji (bar je on mislio da su mu prijatelji dok nije shvati, ali bilo je kasno) Kissinger, Eagleberger… Vlast Tuđmana profašistička? Zanimljivo. To znači da je Slobo bio pozitivac koji se borio protiv Hrvata fašista.

Alen
Gost
Alen
4 godine prije
Reply to  Majkl Đordan

Isto i franji i aliji u bosni.. To se zove pokroviteljstvo hahah.. Kontas

Sarajevo
Gost
Sarajevo
4 godine prije

Ukrajina može ponovo integrirati te iste dijelove natrag, i to bez ispaljenog metka. Samo nek’ protjeraju naciste koje im su im EU/NATO mirotvorci instalirali i dogovorit će se.

…a što se Hrvatske tiče, iskreno se nadam da će što prije s neba pasti (jer je sa zemlje zbrisana) neka snaga koja će ukazati građanima RH da ih trenutno njihova NATO vlada prejeftino žrtvuje po svjetskim tezgama. Stvorila je ta vlada oko sebe žive zidove i mostove, narod sve uspješno progutao, teško će biti vratiti Hrvatsku Hrvatima.

Majkl Đordan
Gost
Majkl Đordan
4 godine prije
Reply to  Sarajevo

Sve stoji osim Živih zidova i Mostova. Oni i jesu nada da se Hrvatska vrati Hrvatima (i svim njezinim građanima). Živi zid je revolucionarna opcija, Most pokušava iznutra (unutar vlade) nešto napraviti iako je izrazito inferioran EU/NATO bagri…

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
4 godine prije

Ne trebas do sutra , dovoljno je pogledati video gdje pocasni predsjedniki hrvatskih antifasita stipe mesic 90 -tih progovara o jasenovcu ,kod takvih antifasista poput njega i tudjmana ne treba ti fasita . Ja sam te govore slusao u zivo i od pocetka mi je bilo jasno da tudjman zeli gradjanski rat i da je rat dogovoren sa milosevicem .Da mi se da a ne da mi se , sada bi ispisao 10 stranica teksta sa dokazima da sam u pravu al cemu? proslost se ne moze mijenjati a buducnost ne postoji , dakle uzdravlje i uzivajte u svakom trenutku… Pročitaj više »

Majkl Đordan
Gost
Majkl Đordan
4 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Generale Žukov, Mesić je najgori oportunistički šljam, Tuđman je bio iskreni nacionalista. Ja imam nešto godina i slučajno iz prve ruke znam da Tuđman ne da nije želio rat, nego nije vjerovao da će zaista do rata doći dok nisu njega raketirali u Banskim dvorima kada je jedva izvukao živu glavu. On se služio nacionalističkom retorikom da bi parirao Miloševiću. Rat su željeli Šeks, Glavaš i ekipa koja se kasnije obogatila. Tuđmanova obitelj se u ratu nije nešto posebno obogatila (malo su se ogrebali kćerka Nevenka i unuk, ali su brzo bankrotirali), to ti valjda nešto govori. Tuđman je bio… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
4 godine prije
Reply to  Majkl Đordan

Gojko Susak…Gojko Susak..Gojko Susak….ustaska,hercegovacka dijaspora poslata da radi sranja… Krivac za proxi agresiju hrvatske na bih..

Majkl Đordan
Gost
Majkl Đordan
4 godine prije
Reply to  Majkl Đordan

Inače ovaj Igor Zagreb iliti kad obrneš Rogi bergaZ je lik koji u raspravi koristi 2 nicka. Oni koji imaju uključen mozak neće imati problema za shvatiti da se radi o trolu. BIA, snajka, BIA.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
4 godine prije
Reply to  Majkl Đordan

“Rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije željela ali mi smo procjenili da samo tako možemo ostvariti samostalnost.”
Franjo Tuđman, predsjednik Hrvatske na trgu Bana Jelačića, u obraćanju hrvatskom narodu, 24. 03. 1992.
I sa ovim citatom sto se mene tice, tema je ad acta .

Majkl Đordan
Gost
Majkl Đordan
4 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Kontekst, kolega, kontekst. Svi znamo da je kontekst ključan za razumjeti nešto. Citiraj cijeli govor pa da vidimo kako onda zvuči rečenica koju si izvadio.

Da ti pomognem jer je ovo rečenica kojom se često Tuđmana sotonizira: kontekst je taj da smo mogli izbjeći rat da smo pristali na ostanak u Jugoslaviji pod Slobinim uvjetima koje je tada podržavala Amerika i tadašnja EZ.

Bruno
Gost
Bruno
4 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Žukov,ti si najveći troler ovdje.Hrvatska je željela slobodu i neovisnost,a to bez borbe je moglo,Neovisno o tome što je RH željela ili nije,Srbija je željela samo jedno,a to je vekovni san svih Srba- Velika Srbija. I danas želite isto pa odande i tvoja kuknjava i podmetanja o novoj zajedničkoj državi.,koja je potrebna isključivo Srbima.

Bruno
Gost
Bruno
4 godine prije
Reply to  Bruno

ispravak,a to bez borbe nije bilo moguće.

Alen
Gost
Alen
4 godine prije
Reply to  Majkl Đordan

Jel to onaj “povjesni dogovor” na onoj salveti ,gdje djele bosnu po pola…

Pa onda i jedan i drugi rade proxi agresiju na bih ,pod izgovorom da brane svoj zivalj u bih…

Nesto slicno kako amerika brani goloruki sirijski narod od zlog asada..

Alen
Gost
Alen
4 godine prije
Reply to  Alen

Pa da, tako ste se i dogovorili.. Normalno da je podjeljena..
Jos ste i bili na.potpisu podjele i franjo i slobo..

Dakle hrvatska ima putra na glavi malo vise nego sto mislis..

Alen
Gost
Alen
4 godine prije
Reply to  Alen

Hej ko zna svasta je moguce , arapske pare cuda cine hehe..

Razdvoj tudjmana i hrvate i nije prikladna rijec mrznja..

Da tudjman (a ne hrvati ) nam je daleko vece govno nego milosevic..

Kurvanjski kad je bilo.najgore on zabija noz u ledja i vodi hrvatsko bosnjacki sukob unatoc nekakvom saveznistvu sa bosnjacima.. A sve jer mu je bilo pomamna ideja o podjeli bosne…

Sebe predstavlja kao drzavnika s dobrim namjerama koji vodi domovinski rat a u isto vrijeme radi agresiju na susjednu drzavu…

Bruno
Gost
Bruno
4 godine prije
Reply to  Alen

@Alen – neš ti takve saveznike,Srbočetnici i JNA poruše selo Ravo u BIH,.a tupavi Alija viče:”Ovo nije naš rat”.
Da nije Hrvata u BIH,vas Bošnjake bi Srbi sve pobili i potjerali,koliko ste bili speremni za rat.Pogotovo jer ste vidjeli što je događalo u RH.Nije ti kriv Tuđman nego blentavi Izetbegović

Bear
Gost
Bear
4 godine prije
Reply to  Bruno

Tema je Donbass……

Bruno
Gost
Bruno
4 godine prije
Reply to  Alen

Tako je Alene.Brani Amerika goloruki sirijski narod i sa bošnjačkim drogiranim vehabijama koji režu vratove sirijske dječice i žena.Pravi oslobodioci,nema što,a vidimo i da se naseljavaju po Bosni i da ne puštaju u svoja naselja čak niti bošnjačke vehabije.

Alen
Gost
Alen
4 godine prije
Reply to  Bruno

Danas u bosni vec sutra u hercegovini…

Bear
Gost
Bear
4 godine prije
Reply to  Alen

Mozemo o istocnoj ukrajini ili?Znamo temu,nemojmo previse levo-desno….

Bear
Gost
Bear
4 godine prije
Reply to  Bear

Koliko ruskih drzavljana zivi u predjelima,koji su pogodeni ratom?10,15 milijona?Sta sada?Kako da to rjesimo?Sistem Gruzije?Direktna aneksija? Kako?Govorim o Donbassu,ne o Krimu.Ima vise varijanti-kasnije o tome. Vratimo se unatrag u period Jelcina.Raspad SSSRa i dogovori.Sa strane alijanse,apsolutno sve je prekrseno.Cak toliko daleko se je islo,da je skoro i Ukrajina (sa Krimom) skoro zavrsila u rukama alijanse.Zamisli ovo: nema ruskog izlaza na Crno more,rakete su samo tri minute od Moskve,ukinut tradicionalni dodir sa Evropom!Reakcija? Sta sada? Evo ti sranja u zakavkazju,Gruzija,Moldavija,sada Donbass…..sutra Minsk! Ovo sve je izprovocirana reakcija sa strane alijanse.Problem je u tome,da stvari nece stati nego ide se do kraja.Intervencija… Pročitaj više »

Bear
Gost
Bear
4 godine prije
Reply to  Bear

Kako bi vi,dragi participenti foruma postupili,da sjedite u Kremlju ili duboko u planini Jamantau?

Bear
Gost
Bear
4 godine prije
Reply to  Bear

Ajde-sledece cudno i mozda blesavo pitanje: zasto takav asimetricni napad na Rusiju?
Surovine,prirodna bogatsva,eliminacija jedinog protivnika na kugli zemaljskoj,koji je JEDINI u stanju unistit alijansu,eliminacija konkurencije…
Da ili NE?

Bear
Gost
Bear
4 godine prije
Reply to  Bear

I ovo je zadnje- molim,da se fokusirate na naslov teme.Ne zelim ex ju variante i sve,sto iz toga proizlazi.Tema je Ukrajina,eventuelni HR pristup i buduci scenarijo,kako ga vi vidite.

Janez
Gost
Janez
4 godine prije
Reply to  Bear

Da,tocno.U bistvu to je logicno.Imamo veliki problem (oprosti za slo jezik).

Janez
Gost
Janez
4 godine prije
Reply to  Janez

Bivsi sssr gre nazaj pod Rusijo.Kaj pa bivsa jugoslavija?Kako je s tem?Sranje,a ne?

Janez
Gost
Janez
4 godine prije
Reply to  Janez

Imam jako,jako blesav obcutek,da bo tu se vsega…..

Bear
Gost
Bear
4 godine prije
Reply to  Janez

Halo,pricamo o UKR! JASNO,DA smo mi sledeci ali sa izuzetkom-SLO je vani!!!!

Bruno
Gost
Bruno
4 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Opet ti trolaš.Milošević ga htio ubiti u Banskim Dvorima i slučajem je Tuđman ( zajedno sa gostom Antom Markovićem ) nedugo prije napada preselio u drugi dio zgrade.Znali su Srbočetnici preko doušnika točno gdje se Tuđman sa gostima nalazi.Projekt Velike Srbije živi od Garašanina i 1844g. Milošević je samo izabran kao osoba koja ga treba sprovesti u djelo.,Trkeljaš kako je Tuđman sa potpuno razoružanom RH želio građanski rat,a Srbija krenula u ostvarenje vekovnog srpskog imperijalniog projekta otimanja hrvatskog teritorija.Ajde skini si petokraku i stavi kokardu jer je to tvoj znak.

Saša
Gost
Saša
4 godine prije

Realno si opisao Šumadinac,a ne navijački.Ovi prostori se vrte u začaranom krugu i u dvostrukim aršinima koje normalno razmišljanje ne može prihvatiti,jer prema njima : Od Jugoslavije se mogu odcjepiti Republike,od Hrvatske i Bosne se ne mogu odcjepiti RSK i RS, od Srbije se može odcjepiti Kosovo,a ako gledamo šire Krim ne može od Ukrajine ,a Tajvan može od Kine,Škotska na može od Britanije…ma hajde.To je toliko očigledno a neki pokušavaju pozivanjem na neko međunarodno pravo da opravdaju zakon jačeg.

Alen
Gost
Alen
4 godine prije
Reply to  Saša

Sve se svodi na staru dobru ,gdje čeljad nije bijesna ,kuca nije tijesna….

Majkl Đordan
Gost
Majkl Đordan
4 godine prije
Reply to  Saša

Kako bi se “RSK” mogla otcjepiti od Hrvatske kad tako što nije postojalo ni u kavim formalno-pravnim dokumentima? Tvorevina nastala na ubijanju, protjerivanju paležu i pljački…

RS je druga priča, legitimizirana je u Daytonu i tu je priča složena.

Kosovo se ne može otcijepiti od Srbije i to je svinjarija.

Jupiter
Gost
Jupiter
4 godine prije

Poređenje besmisleno!
Hrvatska pred napad ima kovertiran dogovor , političku i vojno loističku podršku vodečih zapadnih aktera i brojčanu prednost u ljudstvu četiri prema jedan.
Ukrajina ot toga svega ima korumpirano rukovodstvo i armiju koja je anemična i nemotivisana.Sa druge strane je vojna sila koja može da ih slomi ako nastave da izazivaju mečku.

Dundić
Gost
Dundić
4 godine prije

Skrećem pažnju na bulažnjenje desničara u Hrvatskoj, a to je i anemični Plenković prihvatio, da postoji nekakva velika sličnost hrvatske i ukrajinske povijesti..Sličnosti su minimalne, praktički ih nema, radi se o potpuno drugačijim događanjima u tim zemljama, i svako izjednačavanje je nasilje prema jednoj i drugoj povijesti. Ono što zaista jest slično i što neonaciji ne žele još javno reći jest da su obje zemlje imale snažne pronacističke, zločinačke mehanizme u obje zemlje, i tu je ta jedina sličnost. Kao što su obje imale i puno antifašista, pa jedni i drugi svoju povijest žele od toga očistiii. Radi se o… Pročitaj više »

zlaya
Gost
zlaya
4 godine prije
Reply to  Dundić

Micek,kaj si preskočil terapiju pa ti nije dobro.Mjenjaj drogu ili dilera.Kakve gluposti si ovdje natrkeljal da pas s maslom nebi pojel.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
4 godine prije

Umoran sam , odradio sam danas svojih 10 radnih sati , sve sto imam u zivotu su mojih 10 prstiju i malo mozga dostatnog da prosudi sto je ISTINA a sto laz .Citam ove komentare i tuzan sam , spontano i refleksno mi dodje da stjeram sve u tri p m , onako sirovo i iskonski balkansko.I da se upitam onako sumoran i sam kao jablan gromom razvaljen zagledan u casu preduboku. Zverko ludila zar si se probudila, crni ti je princ opet poljubac dao,ma ne znate vi , nema oslobodjenih , spasen je tek prvi pogodjeni a svi drugi… Pročitaj više »

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
4 godine prije

Nitko ne zna gdje je ona malo znamo, al’ je znano iza gore, iza dola iza sedam, iza osam I jos dalje i jos gore preko mornih, preko gorkih preko gloga, preko drace preko zege, preko stege Preko slutnje, preko sumnje iza devet, iza deset i jos dublje i jos jace iza sutnje, iza tmace Gdje pijetlovi ne pevaju gdje se ne zna za glas roga i jos hudje i jos ludje iza uma, iza Boga Ima jedna modra rijeka siroka je, duboka je sto godina siroka je tisuc’ ljeta duboka je O dubini i ne sanjaj tma i tmusa… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
4 godine prije

Jel stao rat ?

Tadmur
Gost
Tadmur
4 godine prije
Reply to  Alen

Bogu hvala izgleda da jest.

Alen
Gost
Alen
4 godine prije

Slabo ti.nas poznajes jako slabo ,da covjek pomisli koliko ti je fake news ispro mozak .. Ima.nas radikalnih islamista koliko i kod vas radikalnih nacionalista… Opet da kazem odvoj hrvate, dijelom sam hrvat po baki, od tudjmana….

Bruno
Gost
Bruno
4 godine prije
Reply to  Alen

Ja vas dobro poznajem i to što ti govoriš su laži.Ono što jr nekad bilo veličina 100,sada je 100000 pa ti množi porast islamskog radikalizma.Kad izađu brojke Bošnjaka koji su otišli u Siriji,pokrit ćeš se po ušima i skrivat ćeš se podalje od ovog portala.

New world
Gost
New world
4 godine prije

@ Andrej , Kazes [ Međutim, upravo je on odlazio na sastanke sa Hitlerom, što se i vidi iz priloženoga ] Nisam povjesnicar, koliko se puta sastao Pavelic s Hitlerom? Ako je bilo jedan puta onda to nisu bili sastanci nego sastanak. Hitleru su odlazili u posjetu i iz engleske kraljevske obitelji a britanski premjer Chambelan se susreo vise nego jedan puta s Hitlerom. Mnogo zapadnih drzavnika je u ono vrijeme prije izbijanja rata vise drzalo do Hitlera nego sto danas drzu do Putina. Staljin se nije nikad susreo s Hitlerom pa su mu Nijemci unistili 90% gradova u europskom… Pročitaj više »

Andrej
Gost
Andrej
4 godine prije
Reply to  New world

Nakon prvog i jedinog osobnog susreta 9.6.1941 Pavelić je skladno s Hitlerovim uputama odmah zapoceo sa sprovodjenjem genocida. To je cinio toliko dosljedno, da je vec sljedeci mjesec usao u sukob sa Horstenau-om zbog surovosti ustasa. Hitler i Pavelić nisu bili istoga ranga, pa ne iznanadjuje, da njihovi susreti nisu bili brojni. Medjutim, sljedeće godine je Hitler preko posrednika uručio Paveliću odličje “Veliki križ reda njemačkoga orla” što dovoljno govori u kojoj je mjeri Pavelić sprovodio Hitlerove ideje i time jasno odredio svoju ulogu kao kvislinga, a ulogu NDH kao marionetske tvorevine. Usput, Pavelić nije bio Hitlerov vec Ribbentropov izbor,… Pročitaj više »

Recall
Gost
Recall
4 godine prije
Reply to  Andrej

Što kaže komunističko čenićka propaganda ne mora imati nikakve veze sa stvarnim dogadjajima. Oči su mi otvorene u zadnje vrijeme sa pogledom na to kako naši msm (i logicno.com) izvještavaju i izokreću blisku prošlost (ono “ko nas bre zavadi” i onda se svi slože Tuđman), kontra nije dozvoljena. Moš mislit kako su u ono vrijeme 50tih – 80tih činjenice bile izkrivljavane i podešavane dok nije bilo opozicije i slobode govora. Nezamislivo kakve su sve zločine činili Komunisti o čemu se ni danas dan ni iz druge ruke nesmije pričati. Iako sam donedavno mrzio Ustaše , sada mislim da bi objektivna… Pročitaj više »

Andrej
Gost
Andrej
4 godine prije
Reply to  Recall

@Recall Objektivnu istragu povjesnih dogadjaja mozete sprovesti i sami, tako da se naoruzate znanjem njemackog i engleskog jezika, te hrabro zaronite u arhive. Slaganje mozaika je minuciozan rad i kao takav zahtijeva godine. Obzirom na vasu izjavu, da ste donedavno mrzili ustase, a danas mrzite neke druge, slijedi da cete sutra opet mrziti neke trece. To ponajvise govori o vasoj (ne)sposobnosti da kriticki ocijenjujete ono sto procitate, kao i vasoj (ne)spremnosti da potrazite razlicite izvore informacija. Njemci su bili prilicno azurni tokom 2 svj rata, jer su zaista vjerovali u pobjedu, pa citajuci njihove zapise moze biti sigurni, da nisu… Pročitaj više »

Recall
Gost
Recall
4 godine prije
Reply to  Andrej

I tebe sa tvojim persiranjem 😀 barem pod nickom Andgey. Bilo je več tema, neki cijeli život uče, neki su tako indoktrinirani da samo traze potvrde za naučeno, bilo pravilno ili pogresno. Vjerovao sam pričama o zlim Ustašama koji su činili najgore zločine, i tko takve zločince ne mrzi nije normalan. Samo, kada se vidi kakvi su oni koji su taj dio povjesti pisali, onda svako razuman shvati da komunisti nisu vjerodostojan izvor, naprotiv. To isto ukazuje na to, da do sada poznati komunistički zločini vjerovatno nisu uopće prikazani u svom stvarnom barbarstvu, nego samo u maksimalno ublaženom obliku. Ako… Pročitaj više »

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
4 godine prije
Reply to  Recall

mladicu imena Recall toplo ti preporucujem da preskocis bar jedan od one 3x dvije minute mrznje koji ti je prepisao cika doktor konspirativnog imena veliki brat .

Andrej
Gost
Andrej
4 godine prije
Reply to  Recall

Mogu razumjeti da njegujete nekakav sentiment prema ustaskom pokretu, mogu razumjeti kada izrazavate neslaganje sa marionetskom prirodom NDH, mogu razumjeti vas animozitet prema socijalizmu, socijalistickom samoupravljanju te glavnim protagonistima toga vremana, mogu razumjeti da ne prihvacate niti njemacku dokumentaciju nastalu u razdoblju 41-45, koja baca slabo svijetlo na prirodu marionetskoga rezima u NDH, cak pokusavam razumjeti sto vas to nervira dok vas oslovljavam sa VI, umjesto da se poput vas infantilno zabavljam izokrecuci vas nadimak (svako ima svoje veselje, zar ne?), ali jednu stvar bas nikako ne mogu razumjeti. Pitam se, sto vas to pokrece ili izjeda da napisete komentar,… Pročitaj više »

Patliđan
Gost
Patliđan
4 godine prije
Reply to  Andrej

Pa ti, aIi posebno Zukov to odlicno znate kako manipulirati ocjenama. Ja sam sebi dajem minimum 100 pluseva, zasto prolete samo 4. Tebi sam za prvi post dao cak 7 minusa, jesili ti meni dao neki dan preko 50, da tacno ustvari samo nas dvojica pisemo pod mnogo nickova ove komentare i djelimo + i – U vezi teme, ti meni zelis objasniti da je povjest napisana od Komunista istinita jer oni ne lazu I ne manipuliraju. Zlocini zapisani u njemackim arhivima su vjerodostojni samo u vezi Ustasa u vezi partizana ne? Zasto nama svima nije moguc uvid u arhive… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
4 godine prije

Zašto se uspoređuje Hrvatska sa Ukrajinom? To je neusporedivo.
Mislim da je bolje gledati na Ukrijinu kao na Jugoslaviju pa će neke stvari biti jasnije.
A tako će na kraju i završiti.

Majkl Đordan
Gost
Majkl Đordan
4 godine prije
Reply to  Mikojan

Bravo kolega, u sridu!

Koča Popović
Gost
Koča Popović
4 godine prije

Prosjecan Ukrajinac i Rus, Hrvat i Srbin su upravo to, prosjecni. Valja ih zloupotrijebiti u odrzanju vladajucih.

Saša
Gost
Saša
4 godine prije

Majkl Đordan,ajd igraj košarku jer veze nemaš ili nećeš da znaš šta se dešavalo na ovim prostorima.Tuđman nije želio rat,a ratom je jedino mogao ostvariti nezavisnost,dok zakonskim putem ne jer je Jugoslavia imala svoj ustav i bez drugog konstitutivnog naroda nije mogla mjenjati status.Najgluplje od svega je lične sudbine koristiti kao argumente jer su svi u tom bezumlju pretrpili i stradali ,a ne samo jedna od strana.

Majkl Đordan
Gost
Majkl Đordan
4 godine prije
Reply to  Saša

@Saša Ajde Aco ti mi objektivno objasni šta je bilo, kako je Sloba bio mirotvorac koji ne bi mrava zgazio, kako smo izmislili balvane po cestama, bradate spodobe koje su se 90. pojavile po Hrvatsko, kako je Sloba “zakonski” antibirokratskim revolucijama (državnim udarom!) mijenjao rukovodstva Vojvodine, Kosova i Crne Gore da bi ovladao federalnim institucijama (svaka slićnost s nacistima u Ukrajini je namjerna)… Nećete Vučićevi puleni mijenjati povijest. Nećete razbojnici!

Zvrk
Gost
Zvrk
4 godine prije
Reply to  Majkl Đordan

“I neki ljudi, neki pojedinci u Hrvatskoj, a osobito u svijetu koji nisu bili prijatelji Hrvatske, govorili su da nije trebalo rata, da smo i mi krivi za rat.A ja sam govorio i odgovaram, jest, NEBI BILO RATA DA SMO ODUSTALI OD SVOGA CILJA DA STVORIMO SAMOSTALNU I NEZAVISNU DRŽAVU HRVATSKU”

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
4 godine prije

Samo pola sam u temi naslova , no dozvolit cu si mozda i zavrsiti diskusiju komparacije ukrajinskog rata sa ratom u Jugoslaviji iako su scenaristi i glavni glumci isti u oba rata . “Kao što su napredni njemački pisci iza Drugoga svjetskog rata postavili, ne bez rizika, ogledalo pred lice nacije i nastojali joj pokazati što su sve u njezino ime učinili nacisti, i mi ćemo morati kad-tad postupiti na sličan način. Hrvati to nisu učinili ni za zločine ustaša u prošlom ratu – danas to čine za nas sinovi naših Židova, čiji su roditelji pobijeni po ustaškim logorima. Srbi… Pročitaj više »

zlaya
Gost
zlaya
4 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Georgij Žukov,ja neznam,vi mi o preobrazovani gospodine objasnite i recite molim vas,koja je ono jedina država u drugom svijetskom ratu bila juden frai.Da nije to možda vaša voljena Srbija bila?odgovor DA,to je bila srbija,a ne tkz. ndh.To postignuće nije uspjela napraviti čak niti nacistička njemačka niti ndh.Molim vas prije ostavljanja komentara na preko nekoliko portala o Hrvatima i domovinskom ratu najprije se malo bar informirate,kad se niste več uspjeli dobro odškolovati.

Šulc
Gost
Šulc
4 godine prije
Reply to  zlaya

Zukov, jeste skolovan.
Ima vise skole na grbaci nego vecina nas. Samo drugi razred osnovne je pohadjao 3x.
Poslje toga se nekim predmetima tako intenzivno bavio da je dobrovoljno ponavljao jos koju godinu.
Nakon sto je bio stariji od dobrog djela nastavnika, moraoje napustiti skolu a zbog partijske knjizice su ga odmah postavili na rukovodecu poziciju.
Kako to bijase u komunista, najbolje pozicije dobivaju oni bez radnog iskustva.
Jer kod njih vazi lozinka, “ko radi je glup”.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik