Zelenski obećava da će povratiti Donbas

Zelenski - Donbas
69 komentara

Predsjednik Vladimir Zelenski rekao je u svom dnevnom večernjem obraćanju u nedjelju da će Ukrajina povratiti Donbas, koji su sada gotovo u potpunosti zauzele ruske snage. 

“Nismo zaboravili i nećemo zaboraviti nijedan naš grad i nijednog našeg sunarodnika”, rekao je on.

„Sada je Donbas skoro uništen ruskim udarima, razoren. Ponosni i slavni ukrajinski Donjeck je ponižen ruskom okupacijom i opljačkan. Ali Ukrajina će se vratiti. Sigurno. Život će se vratiti. Dostojanstvo naroda Donbasa će se vratiti. Sposobnost života će se vratiti. Mogućnost da živite bezbjedno i srećno”,  dodao je predsjednik.

Prema njegovim rečima, to će simbolizovati ukrajinska zastava „kada je postavimo u Donjecku, Gorlovki, Mariupolju, u svim gradovima Donbasa, Azovske oblasti, u svim oblastima pod ruskom okupacijom – u oblastima Harkova, Zaporožja, Hersona. I definitivno na Krimu.”

„Ukrajina pamti sve“, rekao je Zelenski.

SAD možda pomažu Ukrajini da se pripremi za predstojeću kontraofanzivu protiv Rusije, tvrdi Washington Post u tekstu objavljenom ove sedmice, ukazujući na vrstu oružja koja čini posljednju seriju vojne pomoći koju je Pentagon obećao Kijevu. Prošlog mjeseca, brojni najviši ukrajinski zvaničnici sugerirali su da će vojska te zemlje u avgustu pokrenuti kontraofanzivu na jugu zemlje kako bi ponovo zauzela grad Herson.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspjeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Pjotr ​​Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

donbasrusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Brahman
1 godina prije

Školski primjer šizofrenije.

nekoime
1 godina prije

Nakon Donbasa, na redu je Atlantida.

tuf
1 godina prije

Američki vazalski namještenik za Ukrajinu

Tupko Glupko
1 godina prije

Glavno pitanje – kada će Ukri prestati vjerovati lažima svog predsjednika?

Skyteh
1 godina prije

Čovjek ne laže. Vratiti će se mogućnost da žive sigurno i sretno kada se Ukrajinci riješe tog židovskog monstruma. Do tada sigurno neće.

Sir Oliver
1 godina prije

Bezbijedno i sretno pod njegovom vlasti,mir će osiguravat Azov.

Vojni analitičar
1 godina prije

Samo Donbas? A kad misli osloboditi i povratiti Moskvu, Sankt Peterburg, Irkutsk i Vladivostok? Da Kamčatku ni ne spominjem.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

…U Subotu 😁 … Zaboravio je Prjedsednik samo navjesti – gdje mu drzava 😁 ?

LZN
1 godina prije

Huh….ovi se dobro navuka na nešto….
Šta god bilo, dobra roba…..udara direktno u mozak.

Mrki
1 godina prije

On moze povratit jedino ako se prezdere

Kum
1 godina prije

Kad završava film s ovim glavnim glumcem?

Realno
1 godina prije

Ovaj narkoman ćufitarski baca prvoaprilske šale svaki dan. Ima neka šizofrena cepanja. Onaj u njemu govori jedno, a on drugo, ne mogu ni da se dogovore.

Kaki
1 godina prije

Njemu fino tako nadrogiranom

CroExit
1 godina prije

I udbašenković je obećao vratiti INU pa ništa od toga!

tata mata
1 godina prije

kako ,pojacati terorizam??? prositi jos oruzja i jadnicia koji su nasjeli na njegovu pricu zabraniti izlaz iz zemlje pod prijetnjom smrti ????

Darko
1 godina prije

Što prije ubiju Zelenskog to će biti manja šteta po Ukrajinu i ukrajinski narod. Čudi me da to već nisu sami napravili s tim fašistom i američkom truleži zbog koje ukrajinski narod pati..

Max
1 godina prije

Oni stalno nešto vraćaju a nisu ništa vratili.

Vedran
1 godina prije

Mnogi to vec znaju ali da ponovimo. Kolicina propagande sto u clancima sto u komentarima na index.hr prelazi svaku granicu ludila. Doslovno pisu da je ukrajina pokrenula protuofenzivu. Nekima ce budenje biti vrlo sokantno. Naravno ako se ikada probude iliti dodu k sebi kako bi rekli stari.

hiber
1 godina prije

Nije bitno sto govori Zelenski. Nego koje streljivo koriste HIMARSi. Dakle, uspjeh ofanzive ovisi o amerima a ne ukraincima. Dok se koriste rakete tipa M31A1 sa 100 kg punjenjem nema uspješne ofanzive. Kad se zamjene sa M30A1 ili sl. onda ukrainci trebaju samo ušetati u Harson. Pretpostavke su već obavljene: mostovi srušeni, PZO ojačan, antiminski tenkovi dovezeni, skladista unistena, zrakoplovi otjerani sa Krima, mornarica odbacena 200 km, arsenal suvremenih raketa prepolovljen…. Naravno, Ameri imaju drugačije interese od Ukrainaca.

Cupo
1 godina prije

Moj Zelembac uzmi kakvu tupu ,rucnu pilu pa si otkini ono cim klavir sviras tope

Tupko Glupko
1 godina prije

Gdje je trenutno hrvatski premijer Plenković dok se odigrava razotkrivanje afere u INA vrijedne milijardu kuna?

U Sloveniji, na Bledu, sudjeluje na Bledskom stateškom forumu.

Naravno, i tamo se ukazao video-vezom Zelenski izjavivši da nije istinita tvrdnja o visokim cijenama ruskih energenata zbog rata u Ukrajini, već da su umjetno podizane i prije ruske agresije.
Zelenskij tvrdi kako su Rusi umjetno i namjerno podizali cijenu energenata, ranije potajno, a danas to čine otvoreno.

A premijeri tamo potvrdno klimaju glavama.
Jednom komičar, uvijek komičar.
Čini premijere statistima u komediji.

Niti je Ukrima, niti je Europljanima smiješan njihov igrokaz.

Bolje da svira kur.em klavir i pleše u štiklama, u tome se izvježbao, Ukri vole takav tip humora.

nessy
1 godina prije

On ce povratiti Donbas? On moze samo povratiti na Donbas, i to ako mu Rusi dozvole da dodje dovoljno blizu.

Pera Detlic
1 godina prije

Ček otkud to sad? Zar Zelenko ne pobjeđuje? Jbt, a tvrdilo se da “rubni portal” Logično laže. Ma nema veze glavno da su mama i tata na sigurnom. Morat će jedino “prićerati” malo da stignu do 5. doze.

Inzersdorf
1 godina prije

Hahahaha…izgubljen lik, u vremenu i prostoru

Samuraj
1 godina prije

U bitci za koju zna da ju ne može dobiti svjesno glumi džeka i neku hrabrost dok mu ostaje spaljena zemlja i doslovno milijuni odlaze iz zemlje. Bez empatije, bez skromnosti, bez osjećaja za diplomaciju, za “borbu u miru”. Glumac koji je se previše uživio u ulogu kojoj, a svakim danom se to sve više pokazuje, uopće nije dorastao. Vrijeđa zdrav razum time što je koketirao sa drugom nuklearnim silom a za susjeda ima drugog nuklearnog susjeda, vrijeđa zdrav razum igrom sa 30tak laboratorija za kemijsko oružje koje financira “zapad”. Tko zna što još ne znamo. Licemjerstvo svih onih koji ga podržavaju. Koje ruganje i još dobija salve pljeska i podrške, a za što, za ovo što sam naveo? Zapad ga (vođen onom “ne laje kuca zbog sela nego zbog sebe” jer time pere ruke i posipa se pepelom za sve ono što su kuhali godinama u Ukrajini) planira nominirati i… Čitaj više »

Krle
1 godina prije

Slušam ga svaki dan i kao da je već malo promukao ponavljajući: “pojačajte sankcije”, “dajte na još naoružanje”, “oslobodićemo ….”
Bojim se i pomisliti koliko će Ukrajinaca izginuti ako zaista uspije i da ozbiljno pomakne liniju fronta.

tata mata
1 godina prije

budaletina smatra da je voditi rat isto sto i svirati qklavir qulcem

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI