Rusija je zarobila strateški važno selo u Donbasu

Ruska vojska
58 komentara

Ruske snage uspostavile su potpunu kontrolu nad strateškim važnim selom Peski u Donjeckoj Narodnoj Republici (DPR), saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

“Kao rezultat ofanzive savezničkih snaga [ruskih trupa i milicije DNR , Peski je u potpunosti oslobođeno od ukrajinske vojske”, objavio je portparol ministarstva general-pukovnik Igor Konašenkov tokom svog dnevnog brifinga u subotu.

Peski, koji se nalazi nekih 2 km od aerodroma u Donjecku, bio je jedan od glavnih stubova razrađene odbrambene linije Ukrajine u DNR.

Naselje je snažno utvrđeno od 2015. Komandant milicije DPR rekao je za ruski Prvi kanal prošle sedmice da je to područje pretvoreno u “bukvalno jedan veliki garnizon”, iz kojeg su svi civili odavno evakuisani. Sve zgrade u Peskom su okružene rovovima, a ukrajinska odbrana je postavljena “po standardima NATO-a” , istakao je on.

Zajednička operacija zauzimanja naselja počela je krajem jula i doživjela je intenzivne borbe i artiljerijsko granatiranje. Početkom avgusta ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski opisao je situaciju u Peskom i obližnjoj Avdejevki rekavši da je „tamo samo pakao. To se ne može ni riječima opisati.”

U međuvremenu, napadi na kijevske snage i vojnu infrastrukturu nastavljeni su u drugim dijelovima Ukrajine u protekla 24 sata, rekao je Konašenkov.

Između ostalog, uništeni su višecjevni raketni bacač HIMARS i skladište u kojem se nalazila municija za njega u blizini grada Kramatorsk u DNR, rekao je portparol.

Više od stotinu ukrajinskih vojnika i pripadnika nacionalističke grupe Desni sektor takođe je ubijeno u napadu u blizini sela Starye Terny u DPR, dodao je Konašenkov.

Radikali iz Desnog sektora igrali su ključnu ulogu tokom nasilnog puča u Kijevu 2014. godine, a potom su aktivno učestvovali u borbama u Donbasu u naredne dvije godine.

donbasPeskirusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 godina prije

Korak po korak, samo napred .

tihobl
1 godina prije

Gledao sam snimke zemunice u Peskiju – izgledaju kao podrum nebodera sa debelim armiranim betonom. Tulipani i pioni su danima razbijali utvrdjenja, a onda tosom przili, dok ukri nisu pobjegli. Usli su, osvojili sve osim zgrada na sjeveroistoku sa stotinjak ukropa, a kad su culi da Kijev salje pojacanja dosla je nardeba za povlacenje. Onda su nekoliko dana przili tosom dok se i ta pojacanja nisu istopila. Zanimljiva je izjava doktorice 56 brigade koja kaze da je 70% izginulo, da je i njihova artiljerija lupala po njima i da im je nanijela gubitke koliko i ruska. Rusima ovo nije trebalo da idu kroz najutvrdjeniji dio fronta, sa 8 linija fronta, gdje je sve armirani beton. Mogli su ih okruziti i zatvoriti u kotlic kao u Mariupolju, ali odlucili su da pokazu sta sve mogu. Druga vijest je da kod Harkova rusi po sedmi put oslobadjaju ista sela. Opet ce pasti… Čitaj više »

mrdo
1 godina prije

Hiber, Debeli Đura i ostali kripto-nacisti na aparatima.

Probuđeni
1 godina prije

Zarobila? Nije oslobodila????
Kad srca kaze jedno, a razum kaze suprotno

1 godina prije

A u pm..nakon Sha je peski presao u proruske ruke,ocekuje se pad rezima u Kijevu i denacifikacija Ukrajine taman do 2030 godine!cestitke🎉 hvala.

Prle
1 godina prije

I zamisljeno je da se odugovlaci kao pokrice za sljedecu fazu satiranja ovaca u torove. Mogu ovako ratovati do iznemoglosti. Sto rece Pajk Maziniju u onom pismu,treci svjetski rat ce zapocet tako sto ce se sukobiti politicki cionisti i islamski svijet. To ce se prosiriti i ukljucivat ce se i druge drzave. A kada to bude pustit ce sa lanca nihiliste i anathiste i napravit ce takvu kataklizmu dok se sve drzave ne iscrpe,a onda ce doci gazda kao spasioc i ponuditi rjesenje u obliku Luciferijanstva.

Darko
1 godina prije

Bravo Rusi, ne posustajte i očistite Ukrajinu od gada Zelenskog i njegove fašističke bagre,,

mile cile
1 godina prije

Okupatori ce na kraju dobiti racun i ceh platiti kao i njemci.

tihobl
1 godina prije

Ko zna kavke ti lazove citas. Ovo je drugi put da su Peski oslobodili. Pocetkom mjeseca bilo je oslobodjeno osim 6 zgrada na kraju naselja kad je dosla naredba da se povuku da moze TOS odraditi.

tihobl
1 godina prije

Djuro kadirovaca nema na 100 km blizu tog dijela fronta. Pojma nemas samo se provaljujes.

hiber
1 godina prije

Čečeni se ne vraćaju. Ostaju kao prirodno gnjojivo.

Max
1 godina prije

Peski su značanjna točka pa je to velik dobitak za Rusku stranu.

Max
1 godina prije

Bolje napisati zauzeli nego zarobili.

ad astra
1 godina prije

Ovo je stvarno smiješno. Na bojišnici od tisuću i nešto kilometara ističe se zauzimanje strateški važnog sela. Da li vi znate što znači pojam strateški?

bilmez
1 godina prije

Selo se zarobi, a vojnik zauzme.

ANTIFŠISTA
1 godina prije

Idemo Zebelenskog uhapsiti pa na sud sa njime a poslje suda na vješala.

FATIH
1 godina prije

CRNI DJURO STA TI BI?
SLAVA RUSKOM VOJNIKU!!!

Ahmat sila
1 godina prije

U ratu nije bitno selo ili grad. Bitno je uništavati jake neprijateljske položaje. Peski je bio najjači i najutvrđeniji ukrajinski položaj, s kojeg se je gađalo direktno po civilnim predelima Donjecka. Nalazio se je samo dva kilometra od predgrađa Donjecka.
Posle ruskog zauzimanja Kramatorska i Slavjanska, če Rusi početi napredovati izuzetno brzo, jer posle nema više jakih utvrda i brdovitih terena, a ukrajinska vojska sve manja i neiskusnija.. Do Kijeva če biti otvoren slobodan put.

Ahmat sila
1 godina prije

Rusija je u par mjeseci zauzela teritorij Ukrajine velik kao Velika Britanija i koji je bio branjen sa glavninom dobro izvježbanih i naoružanih neprijateljskih snaga. Ako budu Rusi napredovali istim tempom, za godinu dana če biti Ukrajina prepolovljena. A ako znamo, da posle Slavjanska i Kramatorska ukrajinska vojska nema više jakih utvrda i linija obrane, a njena vojna moč postaje sve slabija, napredak ruske vojske bit če toliko brži. Sve više Ukrajinaca shvača ko jim je stvarni neprijatelj i sve više jih prelazi na stranu Rusije. Več danas može Rusija od prebeglih i zarobljenih Ukrajinaca sastaviti par divizija i poslati jih u završne operacije skupa sa ruskim postrojbama. Cilj ruske operacije nije zauzimanje gradova, nego zauzimanje granica i strateških vojnih, energetskih i privrednih tačaka, koje ne smeju pasti u ruke zapadnih eksploatatora.

Janko
1 godina prije

Ako čitaš Index i ostale hrvatske novine,ukrajinska vojska je na domak Moskve.Kako novinara bez obzira na uslovljenost pod kojima rade nije ipak sramota za laži i neprofesionalnost.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI