fbpx

Ukrajina upućuje u proceduru nacistički “Zakon o kolaboracionizmu”

Usa Kijev

Kijev raspravlja način kažnjavanja onih “koji ne vole dovoljno Ukrajinu”. Prema predloženom nacrtu “Zakona o kolaboracionizmu” će se detaljno otkrivati i kažnjavati ljudi koji su “pomogli Rusiji”. Ova je inicijativa toliko nevjerojatna da joj protive čak u Ukrajini.

Skupina zastupnika Vrhovne Rade iz takozvanih “ratnih stranaka” je predstavila nacrt “Zakona o zaštiti ukrajinske državnosti i oblicima kolaboracionizma”. Zakon je osmišljen kako bi kaznio građane Ukrajine koji su surađivali s Rusijom i republikama Donbasa i mogao bi obuhvatiti široke slojeve populacije, političare na nacionalnoj i lokalnoj razini, poduzetnike i sve one koji su “surađivali s agresorom i separatistima”.

Zastupnici obećavaju da će zakon stupiti na snagu tek nakon povratka “okupiranih teritorija”. Identifikaciju “kolaboracionista” neće provoditi sud, već posebna komisija pod nadzorom  predsjednika Ukrajine.

“Zakon o kolaboracionizmu”

Odgovornost ne bi trebali snositi samo oni koji su počinili nasilne zločine, već i oni koji su pomogli Rusiji, što bi bio presedan u povijesti modernih ratnih sukoba, obzirom da ta “pomoć” može značiti bilo što. S druge strane, ovaj zakon potpuno negira sve odredbe Sporazuma iz Minska, ali i ukrajinskog plana “mirne reintegracije po hrvatskom modelu”, na kojem radi mješovita međuvladina komisija stručnjaka iz Hrvatske i Ukrajine.

“Ako je osoba aktivni suradnik i radosno dočekala ruskog okupatora, ni na koji način u budućnosti neće moći sudjelovati utjecati u životu države Ukrajina” rekao je koautor zakona, zastupnik Sergej Visocki iz “Narodnog fronta”.

Visocki zahtijeva da se ne čeka pravi povratak teritorija pod kontrolu Kijeva, već da se zakon usvoji sada.

“Nakon što smo neke dijelove regija Donjetsk i Lugansk proglasili okupiranim teritorijima, treba nam zakon o tome kako se suprotstaviti kolaboracionizmu nakon što završi okupacija”,  citira UNIAN.

Zakon će utvrditi pravne i organizacijske temelje za masovno testiranje mogućih kolaboracionista, kao i kaznene mjere protiv građana Ukrajine koji su pomogli “neprijatelju”, uključujući i fizičku potporu, te obavljanje dužnosti i funkcija javne vlasti na “privremeno nekontroliranim teritorijima”.

Zapravo, kaznio bi se svaki kontakt s “okupatorima”. Dakle, kolaboracionist nije samo osoba koja je pomagala i pomaže “agresivnim akcijama neprijatelja”, nego sve veze s “neprijateljskim akcijama kojima je cilj narušavanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i slabljenje obrambenih sposobnosti Ukrajine”.

Kolaboracionizam, prema zakonodavcima, može poprimiti mnoge oblike. Kolaboracionisti nisu samo oni koji sudjeluju u neprijateljstvima na strani “separatista”, niti uposlenici u političkim i upravnim tijelima ili vladi Donjecke i Luganske Narodne Republike, nago i organizatori masovnih događaja u političke prirode, sastanaka, demonstracija, marševa i drugih vrsta okupljanja.

Ukrajinski vojnici - samoubojstva
FOTO: Ukrajinski vojnik

Čak i objavljivanje na društvenim mrežama znači potporu “neprijatelju” i DNR i LNR.

Kao što je naznačeno u nacrtu zakona, Ukrajina može istraživati i odrediti slučajeve kolaboracionizma na vlastitu inicijativu, čak i prisilno.

Na primjer, na temelju rezultata iskaza trećih strana ili na temelju svjedočanstava susjeda. Obvezna provjera će se provesti među onima koji tvrde da su izabrani u državnu službu.

Najveća kazna za ovu vrstu kolaboracionizma je zabrana obavljanja državnih dužnosti sljedećih 15 godina. U nekim slučajevima, ako se suradnik “iskreno pokaje”, rok će se smanjiti na 10 godina.

“Teški oblici kolaboracionizma”, bez obzira jesu li počinjeni u administrativnim i političkim tijelima narodnih republika, automatski se izjednačavaju s izdajom. U ovom slučaju se predviđaju izmjene i dopune Kaznenog zakona i za takve “zločine” se traži uvođenje kazne zatvora od 12 do 15 godina.

Takozvani “kolaboracionizam” neće utvrđivati sudska instanca, već posebna komisija ukrajinskog predsjednika. Komisiju bi trebali činiti dva predstavnika predsjednika, Vrhovne Rade, vlade, obavještajnih službi i sigurnosnih agencija.

Provjera za “kolaboracionizam” može trajati godinu dana, a zaključci komisije će biti temelj za sudski postupak.

Potencijalno bi osobe koje bi se progonilo po ovom zakonu bili bivši čelnik Nacionalnog vijeća DNR, bivši predstavnik samoproglašene republike u pregovorima u Minsku, sada politički analitičar Andrej Purgin. On napominje da prijedlog zakona grubo krši slovo i duh Sporazuma iz Minska, koji na temelju široke autonomije i bez uporabe sile predviđa mirnu integraciju Donbasa u upravno područje Ukrajine

“Zapravo, nije novost da se Kijev ne pridržava Sporazuma iz Minska, da  usvaja rusofobne zakone koji krše ljudska prava i tako dalje. To su zakoni koji gaze sva prava i predviđaju moderne koncentracijske logore. Zapravo, ovdje govorimo o segregaciji stanovništva, na podjelu na prijatelje i neprijatelje. Ovo je uobičajena praksa očuvanja nacističke države”, rekao je bivši političar i analitičar Andrej Purgin.

“Ovo je nacizam, kao kada se mjerilo što je u glavama ljudi. To jest, ako ono što je u njihovim glavama neprimjereno za državu, onda se tu osobu kazneno progoni i ukidaju joj se sva prava”, dodao je Purgin.

Do sada su slične, provodili militanti neonacističkih bojni “Aidar”, “Azov” i drugih, ali ipak ne u okviru zakona.

AZOV - Ukrajina
FOTO: AZOV – Ukrajina

“Oni su provodili izvansudska pogubljenja, a država je zatvarala oči i, svi su shvatili da država potiče sukob s onima koji se ne slažu s politikom središnjih vlast. Sada vidimo sljedeći korak. Borba protiv neslaganja se podiže na višu razinu i uvodi u zakonodavno područje”, rekao je politolog iz Donjecka.

“Ovo je čak gore i od “revolucionarnih trojki”, jer su aktivnosti trojki bila određene zakonom, a ovdje propisima” , za ukrajinski portal Strana je rekao politički analitičar Ruslan Bortonik.

“Siguran je da međunarodna tijela neće poduprijeti ovakvu verziju projekta, budući da on ne predviđa sudski proces i određivanje kazne, nego je riječ o klasičnoj odmazdi. Iz istih razloga je Venecijanska komisija odbila zakon o lustraciji”, podsjetio je Borotnik.

Vjerojatnost prihvaćanja ovog nacrta zakona je vrlo niska i ovo je prijedlog kojim se ucjenjuje oporbeni blok, plaše društvo i dužnosnici. Moglo bi se reći da je ovo predizborno obećanje desničarskih radikala. Klasičan primjer “lova na vještice” i stvaranja “ideoloških tribunala”.

Zanimljivo je da su i novinari ukrajinskog ogranka Radija Slobodna Europa protiv kriminalne inicijative Narodnog fronta.

“Zakon je štetan i legalno nepismen”, rekao je za RSE Nikolaj Sirij, viši istraživač Instituta za državnu i pravnu politiku na Nacionalnoj akademiji znanosti Ukrajine.

“Smo činjenica da postoji komisija koja je pod ingerencijom predsjednika Ukrajine, a koja će odrediti status građana Ukrajine, već je nedopustiva. Imamo situaciju kada predsjednik Ukrajine, oslanjajući se na svoje asistente, dekretom građanima oduzima ukrajinsko državljanstvo. Cijeli svijet je bio iznenađen. To su neprihvatljivi koraci. Još više je neprihvatljivo osnovati komisiju koja će određivati tko trenutno voli Ukrajinu, a tko ne”, rekao je Nikolaj Sirij.

Korijeni nacrta nacističkog zakona Kijeva

Bataljun Azov
FOTO: Bataljon Azov

Ovaj nacrt zakona možda i neće biti usvojen u ovom obliku, jer zaista podsjeća na nacističke prakse. Međutim, on je u sličnom obliku Kijevu predstavljen od američke korporacije RAND u ljeto 2014. godine, kada su u Washingtonu i Kijevu vjerovali da će u roku od nekoliko tjedana uspostaviti nadzor nad cijelim Donbasom.

No, “ratna sreća” je bila na strani lokalnih milicija, jer su napuštanjem Slavjanska i jačanjem obrane Donjecka i komunikacije s Luganskom, Donjecka i Luganska Narodna Republika ne samo očuvane,  nego im je teritorij znatno proširen, a ukrajinska vojska je pretrpjela nekoliko teških poraza.

U vrijeme kada se na trenutak činilo da će ukrajinska vojska poraziti milicije Donbasa, američka korporacija RAND je objavila genocidni plan za “oslobađanje istočne Ukrajine”, koji u određivanju tko voli Ukrajinu, a tko je surađivao s okupatorom ima mnogo sličnosti s novim nacrtom zakona Narodnog fronta.

Korporacija RAND na svojoj službenoj stranici navodi kako je “istraživačka organizacija koja razvija rješenja za izazove javne politike i pomaže kako bi se cijeli svijet učinio sigurnijim, zdravijim i bogatijim”.

Novinari su otkrili da je u skladu s novom američkom strategijom korporacija RAND izradila plan za istok Ukrajine, a plan je naručila i financirala američka vlada. Global Research tada piše kako je procurio povjerljivi dokument kojeg je za Ukrajinu pripremio istraživački centar korporacije RAND, te kako ukrajinski predsjednik Petro Porošenko slijedi akcijski plan kojeg su mu predložili američki eksperti.

U memorandumu se naglašavaju “preporuke tijekom akcije”. Dokument je predviđao tri faze vođenja vojne operacije u istočnoj Ukrajini. Prva faza podrazumijeva potpunu izolaciju regije, “obzirom da su svi mještani ili teroristi ili njihovi simpatizeri”, što je prva dodirna točka sa “Zakonom o kolaboracionizmu”.

Petro Porošenko
FOTO: Petro Porošenko

“Regiju treba okružiti vojnicima i u cijelosti spriječiti protok robe i ljudi. Emitiranje radio i televizijskog programa, priključak na internet, telefon i mobilne komunikacije u regiji će biti prekinute”, što je učinjeno, ali druga faza plana se zove “Mop-up”.

U dokumentu se predviđa izgradnja logora izvan srušenih naselja u kojima će se zatvoriti lokalno stanovništvo, a svima će naknadno biti suđeno “zbog mogućeg sudjelovanja u borbenim aktivnostima ili zbog terorizma”. Kome se ne dokaže nikakva kaznena odgovornosti, bit će dopušten povratak kući, dok će imovina stanovnika osuđenih za kaznena djela biti nacionalizirana.

“Nekretnine od osuđenih i evakuiranih stanovnika regija Lugansk i Donjeck regije će se oduzeti u korist države i pokloniti istaknutim borcima”, navodi se u dokumentu korporacije RAND.

Granice moraju biti pojačane kako bi se izbjegle moguće provokacije, a sve izbjeglice u logorima treba provjeriti zbog moguće potpore separatistima. Moskva je sredinom lipnja 2014. upozoravala na “kampove za filtriranje” za koje se odlučila ukrajinska vlada, koji nisu u skladu ni s ratnim, ni humanitarnim pravom i izbjeglice se ne mogu tretirati kao “teroristi”, razdvajati djecu od roditelja koji će biti podvrgnuti dugom i iscrpljujućem ispitivanju, ne bi li se utvrdila njihova “kaznena odgovornost za sudjelovanje u pobuni ili terorizmu”. Ova mjera ne isključuje ni žene, koje su također trebale proći “provjeru”, a analitičar Juri Nosovski piše kako je odluka ukrajinske vlade da izgradi logore za filtriranje izbjeglica premašila i najcrnje fantazije fašističkog lidera Dmitrija Jaroša, koji je rekao “kako sve stanovnike Donbasa jednostavno treba iseliti”.

U dokumentu stoji i da ga je naručio State Department, a korporacija RAND je dobila “savjetodavnu ulogu ukrajinske vlade”, kojoj je, nakon vojne opcije, predložila zatvaranje civila u građana logore i ubijanje svih onih koji se opiru vladinoj akciji.

U dokumentu se također ističe kako je za zaštitu logora potrebno angažirati “ideološki najstabilnije postrojbe”. Ne navodi se “ideologija”, ali su najstabilniji za ovu vrstu posla simpatizeri ili članovi nacionalističke stranke Svoboda i neonacisti iz Desnog sektora.

kijev
FOTO: Kijev

“Ljudi koji imaju bilo kakve znakove sudjelovanje u neprijateljstvima, modrice, rane od metaka ili gelera, tragova baruta, itd., treba procesuirati za separatizam i terorizam”, stoji u dokumentu iz 2014. godine, koji se vrlo malo razlikuje od novog nacrta zakona.

“Treba provesti cjelovito filtriranje i utvrditi da među muškarcima, čak i među ženama, ne postoji nitko tko je bio povezan sa separatistima, te pronaći one koji su počinili zločine u Ukrajini i bili vezi s terorističkim aktivnostima. Takve stvari su moguće”, uoči velikog napada ukrajinske vojske na Donbas u ljeto 2014. je na ukrajinskoj državnoj televiziji izjavio upravo smijenjeni ministar Mihail Koval.

Novi nacrt “Zakona u kolaboracionizmu”, koji se temelji na dijelovima sveobuhvatnog plana američke RAND korporacije i “filtracije” stanovništva u koncentracijskim logorima nakon predviđanja vojne pobjede 2014. ima sve odlike nacističkih zakona kojima se ozakonila segregacija “nepoćudnog” i “nelojalnog” stanovništva, koje je u slučaju Donbasa surađivalo s “okupatorom”. Djelomično se prijedlog američke korporacije proveo prilikom “filtracije” u Slavijansku, Artemovsku i okolici, odakle su se milicije Donbasa povukle dublje u teritorij DNR i glavni grad Donjeck, a neke snimke privođenja lokalnog stanovništva su objavljene i na internetu. Međutim, stalo se nakon provjere vojno sposobnih muškaraca, jer bi daljnji progon uzrokovao pobunu ostatka stanovništva, dok je Porošenko svijetu htio pokazati kako njegove trupe zemlju oslobađaju od agresora.

Kako god završio ovaj nacrt zakona, jasno je da je neonacizam pustio duboke korijene u Vrhovnoj Radi i državnim institucijama i da Kijev nema namjeru provesti odredbe Sporazuma iz Minska. Paradoks je što ove inicijative sve više udaljavaju Donjeck i Lugansk od Ukrajine i vremenom ove dvije samoproglašene republike sve više stječu stvarnu neovisnost, što bi se moglo pretvoriti u nepovratan proces.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
35 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

Valjda je sada jasno da nacizam nije nastao u njemačkoj, već je i tamo uvezen. Od izuzetnih i njihovih još izuzetnijih kontrolora.

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  Ivo

Znači tijekom SP u nogometu 2018. počinje rat!?

octopus
Gost
octopus
3 godine prije
Reply to  Željko

Da, to je logično i za očekivati. Da sam ja na njihovom mjestu, počeo bih dva dana prije otvaranja. Svjetsko prvenstvo ne bi ni počelo, a Rusiji bi bila nanešena ogromna šteta. To bi međutim pred međunarodnom javnosti dalo Putinu odriješene ruke da popravi zapadne granice do Dnjepra + Odesu… Pročitaj više »

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije

Sippenhaftung 🙂

DeProggy
Gost
DeProggy
3 godine prije

odlično! Bolju motivaciju za daljnju borbu Dombasovci nisu mogli dobiti.

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije

Beria je ustao iz groba i sada se zove Visocki.
Maršale, morati ćete još jednom poslati Batitskog.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Andrej

Berija je beba i humanitarac za ove. Prvo ovo je 2017. , a ne 1917. Zakon o potencijalnom kolaboracionizmu su imali i Ameri za vrijeme WW2, kad su proganjali svoje Japance i neke Nijemce. No, recimo kazniti dokazani ratni zločin, je jedna stvar, ali progon koliko, oko 7 milijuna ljudi,… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Poslije PerlHarbura imali su neku vrstu sabirnih centara ili logora za Japance,neke su tamo držali do kraja rata.

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije

Držali su preko 2 milijuna ljudi u takovim logorima, a ti logori po sve mu su sličili Aušvicu, po geometriji, rasporedu. U Japanu je to tabu tema. Za to zna samo nekolicina Japanaca.

tošo
Gost
tošo
3 godine prije

Počelo je ludilo…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  tošo

Mislim da nije “počelo”, nego doseže ekstremne razine…

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Ovi iz RAND-a su teški idioti jer sami znaju da je ovo neizvodivo ili Ukrajincima prodaju maglu.Mislim da je ovo drugo u pitanju.

maliboro
Gost
maliboro
3 godine prije

Tadmure trebao si se uvjeriti da je u Ukrajini sve moguće. Služe amerima kao pokusni kuniči.

tošo
Gost
tošo
3 godine prije

A šta je to ekstremna razina?? po mome mišljenju samo još krvoproliče po uzoru Juge..

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Zastupnici obećavaju da će zakon stupiti na snagu tek nakon povratka “okupiranih teritorija”. Znaci nikada , djaba su krecili 🙂

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Čak i objavljivanje na društvenim mrežama znači potporu “neprijatelju” i DNR i LNR.

Ovi se ne sale , drugovi pazite sto pisete stici se vas kazna azov bojovnika 🙂

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Misliš da imaju svoje ** ćelije ** kod nas na brdovitom balkanu???????

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

ma imaju oni moj k 🙂

mars
Gost
mars
3 godine prije

U jbt, kako će to sada regulisati kada su u pitanju supružnici od kojih je jedan etnički Rus a drugi etnički Ukrajinac. Ako je npr. muž Rus a supruga Ukrajinka može li se ona odbraniti argumentom da nije ona ostvarila kontakt, već da po prirodi stvari muškarac ostvaruje kontakt prištekavajući… Pročitaj više »

X3M
Gost
X3M
3 godine prije
Reply to  mars

Komentar ti je vrhunski

Svaka cast

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije
Reply to  X3M

Marsijanec navek zablešči, kak da ni sa ovega sveta 🙂

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  mars

heheh mars 🙂

Majk Majers
Gost
Majk Majers
3 godine prije

Ukrajina je testni poligon za naci vjerotalibanske zakone koji čekaju svih nas.

tedi
Gost
tedi
3 godine prije
Reply to  Majk Majers

Jak im test,ovi iz RAND definitivno nisu normalni,ili jesu,placaju debelo sve koje mogu u Vrhovnoj Radi sa ciljem da stvore i zakone kojima bi zakonom naterali Ukre da se urpaju i via Rusija.Minute isticu za osvajanje Rusije,zato takva nervoza za Nulandicu i njenu kompu. Ima jedna novost sto se tice… Pročitaj više »

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije

Goli Otok je bio namjenjen ratnim profiterima, ubojicama, silovateljima, pedofilima, najgorem ološu ovozemaljskom. Tamo uopće nije bilo političkih zatvorenika, taj si je naziv ološ sam nadjenuo, a nova vlast svesrdno prihvatila jer je trebalo difamirati baš sve iz prošlog sustava. Žao mi je što si u zabludi.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

eufemizam bi bio: kamp za preodgoj.

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije

@Ivo Lola- Goli otok bio je u svom početku sve do 1955 god. (punih 6 godina) isključivo kaznionica (možda je točnije-mučionica) za političke zatvorenike tj informbiroovce. Interesantno da se nazivao “Politički logor Goli otok”. Druga je stvar što je komunistički režim kriminalcima smatrao političke neistomišljenike ili svećenike.

Perun
Gost
Perun
3 godine prije
Reply to  Piretis

Znam da se mnogi neće složiti ali suočavanje sa prošlošću je najteže. Goli otok ne treba biti tabu tema. Ja osobno poznajem sada već pokojnog lika koji je kao mladi staljinovac, informbiroovac svoje najljepše godine proveo tamo. Pušten je nakon uspješnog preodgajanja. Kada su došli HDZ-ovci bilo je popularno biti… Pročitaj više »

Sarka
Gost
Sarka
3 godine prije

Na Golom Otoku nije bilo politickih zatvorenika????
Boze me sacuvaj i zakloni…
i jos 4 ljudi se slaze sa ovim???
Ne znam zasto se uopce trudim da objasnim neke stvari.

Perun
Gost
Perun
3 godine prije
Reply to  Sarka

@Sarka, pa barem oko Golog Otoka nema spora niti kod jedne nacije, jedno od rijetkih pitanja oko kojeg su suglasni Srbi, Hrvati i ostali narodi pa ideološki gledano i mnogi komunisti koji su i sami bili prvi zatvorenici. Po nepotpunim podacima najviše je prošlo kroz Goli Otok Srba, Crnogoraca, Hrvata… Pročitaj više »

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Perun

Goli otok je bio politicki zatvor samo i iskljucivo za vrijeme informbiroa , sve ostalo su lazi a posto su ove banana nacionalne drzave nastale na lazi i mitu o nacionalnom pacenistvu, ne cudi me da je upravo goli otok svjetionik te lazi .

Perun
Gost
Perun
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Sve dok je radio Goli Otok negdje do druge polovine 80-ih uvijek je bilo par stotina robijaša, uglavnom zbog ubojstava i najtežih krivičnih dijela. Moguće da je bio i koji politički. Neki najekstremniji pojedinci povezani s terorističkim ćelijama emigracije ležali su u Srbiji i drug Milošević ih je pustio u… Pročitaj više »

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Perun

Apsolutno se slazem sa tvojim komentarom , osim u tome da moramo izmisljati moderniziranu verziju socijalizma , jer kamen temeljac takve verzije davno je postavio Tito , no umjesto da nakon njegove smrti ta plemenita ideja upravljanja komunom odnosno drzavom evoluira , ona je dozivjela fijasko u ostracenim nacionalizmima hrvatsko… Pročitaj više »

PeroDD
Gost
PeroDD
3 godine prije

“Ratna sreca” nije bila na strani “milicija” jer su doživjele totalan poraz i samo ih ruska vojna intervencija spasila. I nisu ništa povećale jer je ruska krajina duplo manja od poćetnog teritorija rebelije….

Prolaznik
Gost
Prolaznik
3 godine prije

Nekako mi se vidi da Ukrajinska vlast i oni koji je podržavaju mogu biti izuzetno sretni što na vlasti u Risiji nije Staljin.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik