Zelenski gubi kontrolu nad obavještajnim agentima

Vladimir Zelenski
27 komentara

SAD vjeruju da su elementi ukrajinske obavještajne službe izveli prekogranični napad na ruski špijunski avion u Bjelorusiji bez odobrenja ukrajinske vlade, izvijestio je u ponedjeljak novinar Breaking Pointsa Saagar Enjeti, pozivajući se na dokumente koji su procurili.

U napadu je bespilotna letjelica nanijela manju štetu ruskom avionu za rano upozorenje i kontrolu A-50 stacioniranom u zrakoplovnoj bazi Machulishchy u Bjelorusiji prošlog mjeseca. Bjeloruske vlasti uhapsile su brojne osumnjičene, od kojih je jedan navodno povezan s ukrajinskom tajnom policijskom organizacijom, SBU, koju je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko optužio da je organizirao napad uz pomoć CIA-e.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova “kategorički” je negiralo bilo kakvu umiješanost Kijeva, dok je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoliak za napad okrivio isključivo “lokalne partizane”.

Pentagon je, međutim, ocijenio da je SBU izveo napad bez odobrenja predsjednika Vladimira Zelenskog ili njegovih zvaničnika, naveo je Enjeti u video izvještaju u utorak. Navodni dokumenti Pentagona koji sadrže ovu procjenu procurili su na društvene mreže prošle sedmice i od tada su dobili značajnu medijsku pažnju.

Izveštaj o napadu aviona postavlja pitanje “koliko zapravo Zelenski ima kontrole” nad sopstvenim obaveštajnim aparatom, rekao je Enjeti. “Možda ovo daje vjerodostojnost ideji da postoji gomila nevaljalih elemenata unutar ukrajinske vlade koji u osnovi rade šta god žele”, nastavio je, navodeći niz terorističkih napada unutar Rusije kao potencijalne SBU operacije.

Kremlj je više puta optužio Ukrajinu i njene obavještajne službe za ove napade, koji uključuju bombardovanje Krimskog mosta i ubistva novinarke Darije Dugine i vojnog blogera Vladlena Tatarskog .

“Kad god Ukrajina nešto radi, ko to radi?” upita Enjeti. „Zelenski se predstavlja kao vođa… ali očigledno postoje elementi vlasti koji ga ne slušaju. Ko zna u šta će nas uvući.”

Američko ministarstvo odbrane nije potvrdilo autentičnost dokumenata koji su procurili, iako je portparol ministarstva rekao novinarima u ponedjeljak da su fajlovi objavljeni na društvenim mrežama ” sličnog formata” onima koji se koriste na brifinzima Pentagona i obavještajnim ažuriranjima. Curenje predstavlja “veoma ozbiljan rizik” za Washington, dodao je.

Drugi dosjei u curenju detalja govore o američkim ratnim planovima u Ukrajini, njihovom nadzoru nad saveznicima, situaciji s municijom u Kijevu koja se brzo iscrpljuje i drugim ” osjetljivim” materijalima koji se odnose na Ukrajinu, Kinu, Bliski istok i terorizam.

rusijaSBUZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
1 godina prije

Uplašili se odmazde na skupe avakse.

Morbidnaa vest.
Nacrt zakona dostavljen je Vrhovnoj radi o zabrani snimanja na grobljima sa vojnim grobnicama.

Banovina
1 godina prije

Zelenski je izgubio Bahmut, Rusi su ga napokon oslobodili. Citam njemacke novine Bild i tamo Nijemci pisu dictator Putin, to je radilo prije za vrijeme prvog hladnog rata, kad nije bio internet ne danas.

nepoželjni
1 godina prije

Neposlušnost službenika koji ne znaju za tajne dogovore vlade, ugrožava dogovoreni ratni hodogram (?)

Kakve štete za Ukrajinu može biti ako netko na svoju ruku nanese štetu Rusiji ? …takav pojedinac bi trebao biti nagrađen a ne uhapšen?…. Zar to onda ne znači da su ratne aktivnosti koje naređuje vlada dogovorene i usuglašene sa neprijateljem ? …za mene je to tako i nikako drugačije!

eks
1 godina prije

Zelenski ne kontroliše ništa. Kompletna Uktajina je pod kontrolom i komandom USA-NATO. Ukrajinci su samo “izvodjači radova” . To oni zovu “suverena demokratska država” .

Tupko Glupko
1 godina prije

U tim procurjelim dokumentima koji se spominju na kraju teksta govori se o kroničnom nedostatku municije i protuzračne obrane, a Ukri spremaju kontraofenzivu.
Ti dokumenti bili su namijenjeni najvišim zvaničnicima Pentagona, kao i za još stotinjak drugih zaposlenih u američkom Ministarstvu odbrane. Ali stvarno nisu htjeli da dođu do medija.
Sve navedeno u tekstu govori da će izuzetni Ukrajinu uskoro pustiti niz vodu.
I njihovi vjerni saveznici Poljaci obustavili uvoz ukrajinskog žita – previše je obarao cijene poljskog.

Ivan
1 godina prije

Nahraniti ce on crve uskkto 🙂

burt
1 godina prije

to je sve propagandna igra da se otkrivaju navodni planovi i da Ukrajina nema oružja i municije za artiljeriju 155mm a zadnjih dva mjeseca NATO države šalju samohodnu artiljeriju PzH 2000, M109, AS-90, Ceasar, Archer sve kalibri 155mm a zadnje vrijeme se u tajnosti dostavlja ili će se dostaviti 1200 oklopnih vozila Bradley, Stryker, CV90, Leopard 2, Challenger 2, Marder, AMX-10, Senator, Bulldog, Cougar, Bastion

Dux
1 godina prije

Kao Zeleni je imao kontrolu????, ništa se njega ne pita, kad rat stane, i veliki se dogovore, jadničak će završiti kao i svi oni koje je SAD stvorio….

nessy
1 godina prije

U mnogim drzavama, stvarno najmocniji ljudi su iz obavjestajnog miljea, ali se trude ostati dikretni. Pa, koliko je samo USA predsjednika bilo iz CIA-e, prije te duznosti. I Putin je obavjestajac. U toj profesiji, najvaznije je biti van pogleda javnosti, ali ukrajinci se ocito, znaju zaigrati. Zaboravili su ‘tradecraft’ (pravila zanata), kao sto bi rekli ameri.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI