Zelenski preuzima zasluge za rušenje sporazuma iz Minska

Volodimir Zelenski
27 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski lično je odbio da provede sporazume iz Minska iz 2015. godine – mapu puta za mir na istoku zemlje, koju su zajedno sponzorisale Njemačka i Francuska.

On je to priznao tokom intervjua za Der Spiegel objavljen u četvrtak dok nastavlja svoju turneju po Evropi.

Zelenski je rekao da na sporazume gleda kao na „ustupak“ sa strane Ukrajine i da nikada nije pokušao da ih sprovede. Umjesto toga, samo su korišteni za razmjenu zarobljenika sa dvije otcijepljene republike Donbasa.

Predsjednik je tvrdio da je to otvoreno rekao tadašnjoj njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu još 2019. godine, pri čemu su se svi ponašali “iznenađeno”.

“Ali što se tiče Minska u cjelini, rekao sam Emmanuelu Macronu i Angeli Merkel: ‘Ne možemo to ovako implementirati'”, rekao je Zelenski . „Rekao sam Putinu isto što i drugo dvoje. Bili su iznenađeni i rekli: ‘Da smo unaprijed znali da ćete promijeniti smisao našeg sastanka, onda bi bilo problema i prije samita’.”

Sporazumi iz Minska, koji su prvobitno sklopljeni 2014. godine i dalje prošireni 2015., predviđali su mapu puta za pomirenje između Ukrajine i Donbasskih republika Donjecka i Luganska. Dva regiona pobunila su se protiv novih vlasti u zemlji nakon puča na Majdanu 2014. u Kijevu, kojim je svrgnut demokratski izabrani predsednik Viktor Janukovič.

Neuspjeh Ukrajine da provede sporazum, kojim bi se otcijepljene teritorije reintegrirale sa zemljom, ali zadržale poseban status, na kraju je doveo do sukoba koji je u toku.

Od izbijanja neprijateljstava u Ukrajini, brojni političari su preuzeli zasluge za neuspjeh sporazuma iz Minska, priznajući da su oni bili samo lukavstvo da se Ukrajini da vremena da izgradi svoju vojsku. Bivši ukrajinski predsednik Pjotr ​​Porošenko prvi je prošle godine priznao da Kijev nikada nije nameravao da ih se pridržava i da je iskoristio dogovor da “stvori moćne oružane snage”.

Merkel i još jedan originalni potpisnik sporazuma iz Minska, bivši francuski predsjednik Francois Hollande, također su od tada potvrdili da je to zapravo bio pravi cilj sporazuma.

Moskva smatra da su ova priznanja dokaz da su pregovori vođeni u lošoj namjeri i da su ukrajinska vlada i njeni pristalice uvijek namjeravali da sporazumi iz Minska propadnu i da se kriza u Donbasu riješi silom. Rusija tvrdi da je njena vojna kampanja u Ukrajini, pokrenuta prošlog februara, spriječila ofanzivu koju je Kijev planirao uz pomoć NATO-a. Ukrajina, Njemačka i Francuska “lagale su narod Donbasa, jer su za njih planirali strašnu sudbinu, koju je Rusija spriječila”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov još u januaru.

“Njemačka, Francuska i Ukrajina su igrale prevaru sa sporazumima iz Minska. Sada je vrijeme vraćanja” , izjavio je tada.

minski sporazumrusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Eto, sada Zelenski ima rat sa ogromnim stradanjima i materijalnom štetom kojem se ne vidi kraj i uvlači čitav svijet u 3. svjetski rat u kojem bi najviše stradala Europa umjesto puta mira i sprovođenja Minskih sporazuma.

Pokazuje i da su prethodnici Scholza i Macrona – a to su Merkel i Holland – kao predstavnici i garant sprovođenja mirovnih sporazuma iz Minska isti, i da se ovaj rat i klaonica u Ukrajini pripremala godinama od strane zapadne oligarhije, a još potpiruju vatru šaljući desetine milijardi dolara Ukrajini koja u konačnici ovaj rat ne može dobiti.

Tupko Glupko
1 godina prije

Danas objavljeno da su izuzetni odlučili poslati humanitarnu pomoć Turskoj i Siriji u iznosu od 85 milijuna dolara.
Zelenskom šalju vojno naoružanje u iznosu od 85 milijardi dolara.
Samo 1.000 puta više.

Vojni analitičar
1 godina prije

Najprije je “mutti” Merkel priznala da ni Ukrajina ni Zapad nikad nisu mislili ispoštovati te sporazume nego je to bilo samo kupovanje vremena da se Ukrajina stigne naoružati i pripremiti za rat, onda je to potvrdio i tadašnji francuski predsjednik Hollande, a sada kijevski psiho-komedijaš sebi pripisuje “zasluge” i prizaje da nikad nisu mislili ispoštovati dogovoreno. Kakva su to vremena došla kad se politički “lideri” otimaju oko “zasluga” za nepošteno i nečasno ponašanje koje je dovelo do tolikih žrtava i razaranja. Umjesto da to pokušaju prikriti oni s puno ponosa priznaju da su lažljivci i pokvarenjaci. Istina, to nikog ne iznenađuje, ali ti ljudi nemaju ni elementarnog morala pa da barem pokušaju prikriti svoju nemoralnost. Nego se njome još i hvale.

Ivan
1 godina prije

Sto prije Rusi ubiju to podlo i pokvareno pseto to ce ukrajinski narod manje patiti.

Dragačevac
1 godina prije

Pa to onda opravdava intervenciju, garanti tog sporazuma su bili Nemačka i Francuska, i oni su javno priznali ovo što kaže zelenski.
Inače mirovnim sporazumom je bilo predvidjeno da DNR i LNR ostanu u sastavu Ukrajine sa velikom autonomijom do duše, ali u sastavu Ukrajine, sada će Ukrajina ući u sastav Rusije.

Amar
1 godina prije

Koja je razlika izmedju merkel i hitlera? Hitler je imao tamnije brkove.

tuf
1 godina prije

Vidite šta je heroj, na sebe preuzima breme teških odluka. Ako treba pucaj u mene, ne u Ursulu, Olafa i Angelu. Što znaju Izraelci, Nijemci i Turci koji tvrde da su okolnosti pregovora bile drukčije, oni su pod iluzijom da su pregovore zaustavljali Britanci i Amerikanci. Ukrajina je svjetska sila broj 1! Još malo pa Zelenski leti na Mars zahtjevati F-16 i haubice.

burt
1 godina prije

još od 2015 ukrajinski vojnici su išli na obuku u SAD a u Ukrajinu su došli instruktori iz SAD-a, UK, Izraela, Kanade a sada se neki čude kako Ukrajinci znaju upravljati zapadnim sistemima, Zelensky ne smije i ne može dozvoliti da Rusija zamrzne frontu i tako ostane još 10 godina u kojima bi ruska vojska mogla držati teritoriju i upadati u Ukrajinu kad god hoće, NATO stratezi su odlučilii da je sada glavna bitka i da ruska vojska mora biti uništena u Ukrajini i tu nema nikavog kompromisa

Max
1 godina prije

Macron i Merkel su pomogli.

nessy
1 godina prije

Danas citam da su vodje EU popljuvale Orbana koji jedini nije pljeskao Zelenskom na nedavnom samitu. Predstavili su to kao nedostatak postovanja i pristojnosti. A taj tip kojem je ‘postovanje’ trebalo biti ukazano, pojavio se u zelenim hlacama i crnoj majici, neobrijan, medju EU vodjama, svima odjevenim protokolarno, u odjela i kravate. Postovanje za Zelenskog? Tipa koji laze, i jos se time hvali? Fuj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI