fbpx

Ukrajina odlučila poslati svoju vojsku u Irak kako bi pomogla NATO-u

vojna vjezba ukrajina sad

Ukrajina je priopćila da je spremna postati operativni partner Sjevernoatlantskog saveza i poslati svoju vojsku u Irak. Kijev ovu odluku donosi u trenutku kada gotovo svi američki saveznici svoje vojnike iz Iraka povlače u Kuvajt.

Prema službenom internetskom portalu ukrajinske vlade, to je izjavio potpredsjednik ukrajinske vlade za europske i euroatlantske integracije Dmitrij Kuleba.

Tijekom sastanka sa zamjenikom glavnog tajnika NATO pakta za vojne operacije, Johnom Manzom, Kuleba je istaknuo kako Kijev planira poslati 20 ukrajinskih vojnika u znak potpore misiji NATO pakta u Iraku, iako će se to dogoditi nakon što misija „Inherent Resolve“ obnovi svoj rad.

Potpredsjednik ukrajinske je također naglasio „kako poziv da Ukrajina postane operativni partner misije svjedoči NATO priznanju ukrajinskom vojnom iskustvu i profesionalizmu“.

Zamjenik glavnog tajnika NATO pakta, John Manza, podržao je ovu odluku Kijeva i izjavio „kako je dolazak dvadeset ukrajinskih vojnika u Irak od velikog značaja za NATO misiju u ovoj zemlji“.

„Zemlja će podržati napore NATO-a za jačanje sigurnosti u Iraku. O tome se razgovaralo 14. siječnja u sjedištu NATO-a na sastanku potpredsjednika vlade Ukrajine za europske i euroatlantske integracije Dmitrija Kulebe sa zamjenikom glavnog tajnika NATO-a za vojne operacije Johnom Manzom“, navodi službeni portal ukrajinske vlade.

„Obavijestio sam zamjenika glavnog tajnika da Ukrajina planira poslati 20 vojnika za podršku NATO misiji u Iraku nakon što savez nastavi svoj rad u toj zemlji. Poziv da postanemo operativni partner misije NATO saveza u Iraku svjedoči priznanje vrijednosti ukrajinskom vojnom iskustvu i profesionalnosti“, rekao je Dmitrij Kuleba.

Odgovarajući na poruku ukrajinske strane, zamjenik glavnog tajnika NATO-a je napomenuo da je uključivanje Ukrajine u misiju u Iraku vrlo važno za Sjevernoatlantski savez.

Strane su, navodno, „dogovorile sljedeće zajedničke korake za provedbu novog pristupa NATO pakta „Jedan partner – jedan program“, koji je zasebno dizajniran za svaku zemlju koja nije članica saveza.

Kijev javlja kako su Kuleba i Manzo razgovarali o izgledima za usvajanje strategije nacionalne sigurnosti Ukrajine i daljnjem razvoju strateških dokumenata za njezinu provedbu. Dmitrij Kuleba je također informirao NATO o radu na donošenju potrebnih zakona iz područja sigurnosti i obrane, uključujući zakon o reformi Sigurnosne službe Ukrajine (SBU).

Ukrajina sudjeluje u misiji NATO pakta za obuku u Iraku od 2006. godine. NATO je 2019. godine pozvao Ukrajinu da nastavi suradnju i Sjevernoatlantsko vijeće je Ukrajini dalo status „potencijalnog operativnog partnera NATO misije u Iraku“. Ukrajina je već poslala zahtjev da postane punopravan operativni partner NATO pakta i zato se očekuje da će, bez obzira na stavove ostalih zemalja članica, Kijev 2020. godine poslati 20 vojnika koji će sudjelovati u misiji „Inherent Resolve“.

Dmitrij Kuleba i Johnom Manza su također raspravljali o mogućnosti uključivanja ukrajinskih vojnika kao instruktora za program DEEP u sklopu NATO misije u Iraku za obuku iračkog vojnog osoblja.

Međutim, unatoč brojnim signalima iz Kijeva Sjevernoatlantskom savezu, vodstvo NATO-a se ne žuri pružiti Ukrajini takvu priliku. Uz to, čak i vrlo simbolične događaje u okviru suradnje Ukrajine i NATO-a stalno torpedira Mađarska.

Naime, mađarski premijer Viktor Orban je rekao da Budimpešta neće odobriti deklaraciju NATO pakta o Ukrajini bez usvajanja prijedloga Budimpešte za mađarsku nacionalnu manjinu u Zakarpatju.

Spor je nastao kada je Kijev ukinuo školovanje na materinjim jezicima u ukrajinskim školama, zakon koji je prije svega donesen za rusko govorno područje, ali je uskratio stečena manjinska prava Mađarima koji žive na zapadu Ukrajine, odnosno u regiji Zakarpatje. Budimpešta je tada zauzela kategorički stav i blokirala sve oblike suradnje Kijeva s NATO paktom, uložila je veto na sudjelovanje ukrajinskih predstavnika kao promatrača na sjednicama tijela Sjevernoatlantskog saveza, a Viktor Orban je poručio da će to tako ostati sve dok Kijev ne promijeni sporni zakon o obrazovanju.

S druge strane, svi napori Ukrajine su uzaludni i zbog proste činjenice da zemlja ovako ne može biti primljena u NATO, jer nema riješeno pitanje granica, a na njezinom teritoriju se vodi sukob između snaga Kijeva i milicija narodnih republika Donbasa. Zbog slične situacije, čak manje eksplozivne, jer se tamo ne vode sukobi, NATO godinama odgađa primanje Gruzije kao punopravne članice saveza. Zbog toga je i osmišljena shema „Jedan partner – jedan program“, koja za svaku zemlju posebno razmatra probleme s kojima se suočava i taj im se plan nudi umjesto Akcijskog plana za članstvo, zbog čega je službeni Tbilisi vidno ogorčen proteklih godina, jer smatra da je Gruzija provela sve tražene reforme i da zaslužuje članstvo u NATO-u. No, vodeće zemlje Sjevernoatlantskog saveza, SAD na prvom mjestu, ne žele preuzeti rizik mogućeg sukoba s Ruskom Federacijom zbog Gruzije i Ukrajine, zemalja bez teritorijalnog integriteta i s napetim odnosima s Moskvom, tako da je odluka Kijeva da šalje vojnike u Irak u trenutku kada svi ostali američki saveznici povlače trupe, za sada u  Kuvajt, a kasnije možda i trajno, avanturistički potez, bez izgleda da službeni Kijev dobije ono čemu teži.

KMU.GOV.UA

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
48 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

G-mailom ?

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Danke Ukraina!! Bit ćemo ti zahvalni za vječna vremena!! Slava Ukraini!!!

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije
Reply to  Komentator

“Danke…” je hrvatska brendirana marka.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Umpa G – string om? Ma znam da ima još nešto “g”, ali…😊 A, sjetila se” G objekti. Tijela koja orbitiraju oko crnih rupa…😊 ziher će i ovdje članak o tome…rt: “Astronomers have found six strange objects orbiting the Sagittarius A* supermassive black hole at the center of the Milky… Pročitaj više »

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Lucija

I think, russian rockets or satelits

kotlovina
Gost
kotlovina
1 godina prije

Kotao im ne gine 🙄🙄🙄

neko ime
Gost
neko ime
1 godina prije

A ko će ostat branit tekovine (n)euromajdan revolucije…Bagdad bojna…

Teheranac
Gost
Teheranac
1 godina prije

Ukrajina posljednje vrijeme – bar ovih nekoliko godina – ima zaista čudne odluke. Možda je američki izbor ukrajinskog Boeinga za obaranje nad Teheranom kako bi se zadao novi udarac Iranu u vrijeme kada je iranska nacija pokazala veliki stepen zajedništva nakon atentata nad generalom Sulejmanijem. Budući izvještaji će vjerovatno pokazati… Pročitaj više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

vidi se da zelenski radi za ruse. ukrajinsku vojsku šalje u irak dok traje ruska agresija na ukrajinu:)

dpfbgojsrngbjnsfrnfverfvefvefve
Gost
dpfbgojsrngbjnsfrnfverfvefvefve
1 godina prije

Veli pokojni Šimon Perez da se u Dnjepropetrovsku osjeća kao u Izraelu, tko to vedri i oblači hazarijom cvaj dok hazariju anjc hvali Nosferatu. Ukrajina ništa nije odlućila niti će već oni gore spomenuti koji njome vladaju, ukrajinci samo mogu dobiti krv, znoj i suze od svog vladara i paliti… Pročitaj više »

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije

tamo je sagradjen novi zizi takozvani.solomon hram najveci centar na svjetu

dpfbgojsrngbjnsfrnfverfvefvefve
Gost
dpfbgojsrngbjnsfrnfverfvefvefve
1 godina prije
Reply to  imalijosnade

Hram je za “dolazak” rabi Šnersona koji treba da se ukaže, proučiti lik i djelo dotičnog i njegove izjave o rusima……..Dnjepropetrovsk su več predili u Dnipro………..

eks
Gost
eks
1 godina prije

Oni se moraju dokazati da su pravi korisni idoti .

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  eks

Budimpeštu ljuti da Kijev mijenja ime Pišta u Pošta ?

Savonrola
Gost
Savonrola
1 godina prije

Hrvatska, crnogorska i ostala Nato sitnež dobiva opasnu konkurenciju.

lekcija
Gost
lekcija
1 godina prije
Reply to  Savonrola

nemojte molim vas gospodine, crna gora ako pocera 2 “mashana” ima da preoru bagdad hahahahahahahaha

lekcija
Gost
lekcija
1 godina prije
Reply to  Savonrola

bice jaki turniri u fudbal hahahahah jao ljudi izvinjavam se na gomili komentara ali ova vijest toliko uveseljava

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

20 ukra dolazi u Irak? Irački Hezbollah i PMU su najebali. Vjerojatno dolaze stručnjaci iz Delbatseva, na čiji spomen drhte milicije Donbasa.

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
1 godina prije
Reply to  Ivo

Neš ti vojske.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Sir Oliver

Nije samo stvar u broju vojnika, bitna je kvaliteta i obucenost. Nitko u NATO-u, ne zna praviti bolje brlju od recimo, kora krumpira. Dalje, propisno nahranjen i napojen Ukrajinski vojnik, toliko bazdi na rakiju, da mu posteni musliman moze doci na rukohvat samo u samoobrani. Kad se ta informacija prosiri… Pročitaj više »

lekcija
Gost
lekcija
1 godina prije
Reply to  Ivo

PMU obustavlja rad, kad su culi da stizu ukrajinci povukli se u moldaviju. kontaju ukrosi nece tamo da ih traze

Podravec
Gost
Podravec
1 godina prije
Reply to  Ivo

Drhte, ali od smijeha

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo E, ovo nije zanemariva informacija. Dvadeset prekaljenih Ukrajinskih ratnika, lako moze preokrenuti ratnu srecu u Iraku. Sada su jasnije i neke vijesti od prije. Pretpostavljam da su Rusi i Iranci na vrijeme saznali za ovaj moguci transfer. Shvativsi sto ce se dogoditi, u ocajanju, molili su Orbana da blokira… Pročitaj više »

lekcija
Gost
lekcija
1 godina prije
Reply to  nessy

sulejmanija tajno u ubili njegovi a svalili na amere sve da ne pane ziv u ruke ukrajincima

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

….pazi ovo…ukrajici u irak bjeze zbog rusa, kad” tamo nalete na irance …kuknjava u najavi…cisti zen……jos nesto ..izgleda da ce zutoplavi banderosi od poljaka preuzeti glavnu ulogu u americkim vicevima

Belay
Gost
Belay
1 godina prije

Odlicno …eto konacno mira na BI 🙂

Alex
Member
Alex
1 godina prije

Bilo ih je I u Afghanistanu,još prije 8 godina,pa su svejedno popušili I Krim I Pridnjestrovlje…neće nitko poturat gu*icu za slugane…Džaba su I Hitleru služili,kad se nisu ničem naučili.🤮🤮🤮

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Alex

Bilo ih je i u Hrvatskoj, za BiH nisam siguran, vjerujem da ih je i tamo bilo.

Sarmat
Gost
Sarmat
1 godina prije

Ukrajina je ilegalna “država” koja, da je pravde u svijetu, ne bi smjela biti državno-pravni subjekt. No budući da to odgovara anglocionističkom imperiju i njegovim vazalima, ta nakazna politička tvorevima postoji , a njeno stanovništvo će patiti i ginuti za interese svjetske oligarhije.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
1 godina prije

Da nije smiješno bilo bi tragično , pa ta vojska ne može ni samoj sebi da pomogne a oni bi da pomažu amerima u Iraku ! Jadno i bijedno ali uz ona dva Crnogorska vojnika i ukrajinsko tajno oružije sa slike možda i promjene odnos snaga na terenu 🙂
comment image

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Kajzer Soze
krivA
Gost
krivA
1 godina prije

..Monti Pajton..!

Milenko
Gost
Milenko
1 godina prije

Nije to znak da ukraina ima profesionalnu vojsku nego da nato pakt propada

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije

Čak i da imaju riješene granice sa Rusijom, Ukrajina nikada, ali baš nikada neće ući u NATO savez, jer ima dugu granicu sa Rusijom. Oni su korisne budale Amerima, to su odavno mogli shvatiti, ali nije im još doprlo do mozga. To je kao da Meksiko želi ući u vojni… Pročitaj više »

Bezuhov
Gost
Bezuhov
1 godina prije
Reply to  Tupko Glupko

Tupko Glupko, ime ti je ugrozeno ovakvim komentarima

fbslo
Gost
fbslo
1 godina prije

proxy dupelizci
ne, obrnuto.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Kuvače se u kotlu, ko jagnjetina…..

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Slava Ukrohazariji…….heil, heil, heil…….

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Ameri če ginuti do poslednjeg Ukrajinca i Poljaka……..

lekcija
Gost
lekcija
1 godina prije

Potpredsjednik ukrajinske je također naglasio „kako poziv da Ukrajina postane operativni partner misije svjedoči NATO priznanju ukrajinskom vojnom iskustvu i profesionalizmu“. malo ruzno poredjenje ali ovo bi bilo kao da covjek od 40 godina prebije dijete od 10 godina i na kraju mu onako odvaljenom kaze mali ovo sam samo… Pročitaj više »

Max
Member
Max
1 godina prije

Mislim da su oni pokazali o kakvoj je vojsci riječ. Sve operacije su im propale.

SasaS
Gost
SasaS
1 godina prije

Mozda ce im NATO platiti dnevnice,ako stvarno odu to je vec za ozbiljnu raspravu…a s druge strane danak u krvi se mora dati i ponizan saveznik biti.Predsednik im je bivsi komicar a drzava u raspadu kao i ekonomija..sreca narod zivi u blagostanju pa mogu to isfinansirati a mozda i komicne… Pročitaj više »

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

20 je 20!
Koja Natoica ne voli dvadesetku ?

Logičar
Gost
Logičar
1 godina prije

Budale na kvadrat.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

E SITI SAD STE NAJEBALI……..BANDEROVCI DOLAZE..

PROTIV
Gost
PROTIV
1 godina prije

Za mir treba manj vojske

Arcibald Rajs
Gost
Arcibald Rajs
1 godina prije

Znači, izvinjavam se na izražavanju unapred ali mislim da nema većih debila, morona, retarda, kako god, od ovih banderaških Ukrajinaca!!! Pa morončine jedne, koga ste pitali da dođete u jednu suverenu zemlju koja sa vama nema nikakve veze?! Ne da niste pitali tu zemlju, nego se pridružujete otvoreno okupatorskim snagama… Pročitaj više »

Borac2
Gost
Borac2
1 godina prije

To su pravi prijatelji 🙂

POVEZANE VIJESTI

Izbornik