Ukrajina istražuje prisluškivanje ureda najvišeg generala

Valery Zaluzhny
7 komentara

Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) pokrenula je krivičnu istragu nakon što je otkrivena prikrivena prisluškivačka naprava u kancelariji povezanoj s načelnikom Oružanih snaga zemlje, Valeryjem Zaluzhnyjem.

Buba je pronađena u nedjelju i sastavljena od komponenti nepoznatog porijekla, što čini nemogućim identifikaciju postavljača, prenosi RBK Ukraine pozivajući se na izvor.

Prema saopćenju SBU-a na Telegramu, uređaj je bio u “nefunkcionalnom stanju”, a nije pronađen način za skladištenje informacija ili daljinsko slanje audio snimaka.

Vlasti su istakle da je uređaj pronađen “ne direktno u Zaluzhnyjevom uredu, već u jednom od prostora koji bi mogao biti korišten od strane njega u budućnosti za rad”.

Široko se izvještava da je Zaluzhny došao u nesuglasje s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, nakon što je general u oktobru rekao za The Economist da je sukob s Rusijom ušao u “zastoj”. Ured ukrajinskog predsjednika javno je kritikovao zapovjednika zbog njegovih tvrdnji o situaciji na frontu, dok je Zelenski kasnije otpustio jednog od najviših pomoćnika generala. Ukrajinski lider je dalje upozorio svog najvišeg komandanta da se suzdrži od politike, tvrdeći da je “velika greška” kada vojni časnik “se ponaša kao političar”.

Prema izvještaju Ukrainskaya Pravda ranije ovog mjeseca, ljudi oko Zelenskog, uključujući šefa kabineta Andreya Yermaka, eskalirali su napetosti zbog percepcije političkih ambicija Zaluzhnog barem od aprila 2022. Godine. Anketa provedena za kabinet predsjednika pokazala je da bi Zelenski u hipotetskim izborima izgubio od Zaluzhnog u drugom krugu glasanja, dodaje vijesti.

Šef Ruske službe vanjske obavještajne službe (SVR), Sergey Naryshkin, tvrdio je prošle sedmice da su ministri vanjskih poslova NATO-a u novembru razgovarali o zamjeni za Zelenskog, pri čemu je Zaluzhny navodno bio među vodećim kandidatima.

SBUukrajinaValery Zaluzhny
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 mjeseci prije

Dvorske spletke.

tihobl
4 mjeseci prije

Opasne su cistacice, svasta isceprkaju. Prvo su isceprkale kod Zaluznog, a onda i u ostalim kancelarijama.

Nekoime
4 mjeseci prije

Na napravi piše CIA, sigurno ju je Putin postavio.

abc
4 mjeseci prije

Čim prestane dotok strane pomoči i para, Ukrajina pada u građanski rat u kojem če svatko pljačkati svakog. Več sad je totalna anarhija.

Moje Ime AD 1995
4 mjeseci prije

Igor Salikov, (Sovjet-oficier !) preko Beograda u Nizozemsku u zasluzenu penziju zvanu “sud za odbacenu potrosnu robu”

dulebg
4 mjeseci prije

A koga se to pa ne prisluškuje? Zar postoji takav?

dulebg
4 mjeseci prije

Kažu “Ranković prisluškivao Tita” – pa naravno da je, to mu je u opisu rdnog mesta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI