Ukrajina ne može pobijediti na bojnom polju, priznaju vojni obavještajci

Krimski most eksplozija
20 komentara

Kijev nema drugu opciju osim da pokrene napade unutar Rusije, uključujući naftnu infrastrukturu, jer se njegova vojska suočava sa stalnim zastojima na bojnom polju, izvještava The Guardian, pozivajući se na vodstvo ukrajinske vojne obavještajne službe GUR.

Oficiri koji su razgovarali sa Lukeom Hardingom iz britanskog lista bili su iskreni o očajnoj vojnoj situaciji u Ukrajini. Brigadni general Dmitrij Timkov rekao je da je njegova zemlja kao pacijent na aparatima za održavanje života.

„Privezani smo za infuziju. Imamo dovoljno da preživimo. Ali, ako Zapad želi da pobijedimo, potreban nam je potpuni tretman”, rekao je on, misleći na sve manje vojne pomoći.

General-major Vadim Skibitsky, zamjenik načelnika GUR-a, rekao je da je željena pobjeda Kijeva na bojnom polju u ovom trenutku nemoguća, zbog čega agencija “nije imala izbora” osim da pokrene napade duboko u Rusiji. On je to opisao kao “standardnu ​​proceduru NATO-a, poznatu kao centar gravitacije ili COG”. Koncept je prvi razvio Carl von Clausewitz, poznati pruski general i vojni teoretičar, a u suštini se odnosi na ciljeve koji imaju najveću vrijednost za neprijatelja, fizički ili moralno.

Zvaničnici GUR-a koji su razgovarali s tim izdanjem su zaslužni za nedavni niz ukrajinskih udara dronova na rusku naftnu infrastrukturu. To je u suprotnosti s javnim izjavama šefa SBU, ukrajinske civilne sigurnosne agencije, koji je rekao da su njegovi agenti odgovorni za operacije.

Obje grane su renovirane u godinama nakon oružanog puča u Kijevu 2014. uz pomoć CIA-e, prema izvještajima zapadnih medija. Obojica su navodno bili umiješani u ciljane atentate na osobe za koje se smatralo da su neprijatelji Ukrajine, prije nego što su neprijateljstva s Rusijom eskalirala 2022. godine.

List navodi da GUR namjerava pokrenuti novi veliki napad na Krimski most – i onemogućiti ga – “u prvoj polovini 2024.”. Ukrajina je ranije ciljala strukturu, dva puta 2022. i 2023. godine. Prva zavera uključivala je snažnu bombu skrivenu u kamionu, koja je ubila vozača vozila i još četiri civila u obližnjim automobilima. Moskva je saopštila da je GUR organizovao ovaj napad. Drugi napad uključivao je pomorske bespilotne letjelice za koje je SBU rekao da su ih rasporedili njeni agenti. U tom bombardovanju poginula su dva civila.

Moskva je optužila Kijev da se bavi terorizmom kao metodom rata. Režim u Kijevu je usvojio taktiku, tvrde ruski zvaničnici, jer nije u stanju da postiže pobede na bojnom polju.

GURrusijaSBUukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Noname
27 dana prije

Oko 16.000 muškaraca potpisalo je ugovore s ruskom vojskom u proteklih deset dana, a većina njih je rekla da se želi osvetiti Ukrajini za smrtonosni teroristički napad na Crocus City Hall u glavnom gradu Moskvi, priopćilo je 3. travnja rusko Ministarstvo obrane. “U posljednjih desetak dana bilježi se značajan porast onih koji su spremni potpisati ugovore s MORH-om i sudjelovati u specijalnoj vojnoj operaciji. Do 1.700 muškaraca dnevno dolazi na potpisivanje ugovora diljem zemlje. U proteklih desetak dana ugovore je potpisalo blizu 16 tisuća građana”, priopćili su iz Ministarstva. Ukupno je od početka godine ugovore potpisalo više od 100.000 muškaraca, navodi ministarstvo. Broj onih koji su spremni boriti se u Ukrajini znatno je porastao u Moskvi, jer većina muškaraca želi osvetu za teroristički napad na Crocus City Hall, priopćilo je ministarstvo. “Većina kandidata rekla je da je glavni razlog za potpisivanje ugovora bila želja za osvetom za poginule u tragediji… Čitaj više »

Zlovenac
27 dana prije

Pa onda može Black rock iz cijele Ukrajine napraviti deponiju, jer zemlja če bit kontaminirana. Traže, valjda če i dobiti.

27 dana prije

naftovod druzba prenosi naftu iz rusije u evropu cijelo vrijeme rata. nitko ga ne rusi, ni rusi ni ukri.
oni trguju a mi sankcije radi njih.

korištenje
27 dana prije

Nikad nije ni bio cilj da pobijedi. Svrha je bila da pogine sto vise Rusa a Ukrajinci se ne racunaj, oni su untermenschen

nastran
27 dana prije

nek samo nastave zajebavati neće biti u 19.st. nego u srednjem vijeku

tihobl
27 dana prije

….izvještava The Guardian, pozivajući se na vodstvo ukrajinske vojne obavještajne službe GUR….

…A GUR vode britanci.
I sta kazu britanci: moramo pojacati teroristicke napade u dubini Rusije.

Max
27 dana prije

Poraženi su pa su prešli na terorističke metode.

jupiter
27 dana prije

zapadni i prozapadni mediji drze mantru o pobedi ukrajine u ratu!? umesto da rade da se situacija smiri oni podspesuju….da bi imali o cemu da pisu (lazu)

gargamel
27 dana prije

Rusija može da izgubi samo u slučaju, da dozvoli da crvi iznutra razaraju državu. Primer bivša država, instant države, bez istorije i prošlosti, osuđene na istu sudbinu.Pitanje vremena, više recimo nijedni putevi ne vode u Rim.

onaj najglu...Dalton
27 dana prije

Postoji engleska izreka: ”mora postati gore prije nego što postane bolje…”
Parafrazirajući za Ukrajinu, ”bit će gore prije nego što postane još gore.”

P..S.
Baba, koliko je realno da će Ukrajina pobjedit Rusiju…
Ka’ i ”Viđenje Isusa Krista u kasarni V.P. 2507”…

abc
27 dana prije

Poraz čovječanstva i humanosti je več odavno učinjen.

xyz
27 dana prije

Ukrajina i nije predviđena za pobjedu. Počeli su naivni Ukrajinci to da konačno shvačaju. Zato neonacisti i židovski fašisti pooštravaju pritisak na civilno društvo, koje se več pretvara u kontrafrontu, a Ukrajina prelazi u građanski rat. Zelenskom se predsednički mandat ističe, tako da pravno formalno Ukrajina ostaje uskoro bez legalne vlasti, a front se več sad raspada po svim šavovima. I da pristigne zapadna pomoč, ukronacisti nemaju ljudstva, koji bi imao moralu i želju do ratovanja za zločinački režim.

Josip
26 dana prije

Rusima je dosta igre macke i misa i preodgajanja nepreodgojivih, Ukrajinci samo izazivaju sve vece i vece batine. Sad im ode prvo Odesa a Kijev ce ostaviti za zavrsni bal. A taknu li most bit ce to i prije..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI