Zelenski otpustio šefa državne garde

Zelenski
17 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski smijenio je general-majora Sergeja Ruda s mjesta načelnika službe državne straže, piše na predsjedničkom sajtu.

Taj potez uslijedio je nakon što su dva službenika agencije, zadužena za zaštitu vladinih tijela i visokih zvaničnika, privedena zbog navodne zavjere za atentat na ukrajinskog lidera. “Razriješi Sergeja Ruda s mjesta šefa Uprave državne sigurnosti Ukrajine”, stoji u ukazu Zelenskog, objavljenom na njegovoj web stranici u četvrtak. Razlozi za smjenu načelnika straže, koji je tu funkciju obavljao od 2019. godine, nisu objavljeni.

Novinska stranica Strana.ua tvrdi da je Rudova smjena bila na planu nakon što je ukrajinska služba bezbjednosti (SBU), koja je Kijevski nasljednik KGB-a iz sovjetskog doba, objavila u utorak da su dvojica službenika Uprave državne sigurnosti navodno bili dio zavjera za ubistvo Zelenskog, šefa SBU Vasilija Maljuka, šefa vojne obavještajne službe Kirila Budanova i drugih najviših ukrajinskih zvaničnika. Prema SBU-u, uhapšeni pukovnici su radili za rusku bezbjednosnu službu (FSB), odajući povjerljive informacije Moskvi. Mogli bi se suočiti sa doživotnim zatvorom pod optužbom za izdaju i pripremanje terorističkog napada.

SBU nije otkrila identitet dvojice policajaca. Strana.ua ih je nazvao Andrej Guk i njegov kolega, sa prezimenom Derkač.

List je u petak, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio da su ukrajinske sigurnosne agencije već duže vrijeme gajile sumnje u Gukove aktivnosti, ali da Rud štiti svog “bliskog saradnika” od progona.

Ukrajina je objavila navodnu zavjeru protiv Zelenskog na dan kada je Vladimir Putin inaugurisan za svoj peti mandat predsjednika Rusije.

Moskva je demantovala da ima bilo kakve planove za ubistvo ukrajinskog lidera, a sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov je rekao novinarima: „kako razumete, informacije koje dolaze iz SBU teško da se mogu smatrati tačnima“.

PutinrusijaSBUukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
10 dana prije

Uplašio se ili prihvatio naredbe šefova.

nastran
10 dana prije

otpustio je davno svoju pamet i zdrav razum

Darko
10 dana prije

Kad će konačno Ukrajina otpustiti ovog ludog židovskog krmka Zelenskog? Koliko im još treba pa da shvate tko im je najveći neprijatelj dok drže tu zmiju u njedrima?

Bruno
9 dana prije

Kurac je najvažniji organ kod čovjeka. Da su ga pustili da mlati kurcem po klaviru, spasio bi pola milijuna ukrajinskih života, milijune uništenih zgrada, milijune raseljenih lica itd. Nisu učili biologiju, pa misle da se misli kurcem. Glup narod.

Lucija, prva
9 dana prije

“MIG-41 postati prvi avion 6. generacije na svetu, kažu Rusi. Stručni portali i analitičari čak najavljuju da Rusi razvijaju „elektromagnetno pulsno oružje“ menjajući taktiku ratnih operacija. Prema članku iz ruskih medija, „mnoge zemlje su najavile dizajn aviona šeste generacije, poput SAD, Južne Koreje, pa čak i Turske, ali Rusija sa ovakvim najavama prevazilazi sva očekivanja”. Prema pisanju američkih medija, „ruska letelica koja poštuje plan „Napredni avijacijski kompleks za presretanje velikog dometa“ tiho je prešla iz kategorije „neizvodljivih planova“ i „preteranih fantazija“ u „skupe i teško izvodljive programe“ sa nejasnom perspektivom“. Planirano je da avion MiG-41 bude opremljen raketnim sistemom MFRK DP, koji ima mogućnost istovremenog lansiranja nekoliko vođene podmunicije, što značajno povećava šanse za presretanje raketa koje lete nadzvučnim brzinama. Kao takvu municiju, specijalizovani ruski stručnjaci postavljaju perspektivnu vođenu raketu vazduh-vazduh K-77M. Osim toga, veruje se da će novi ruski lovac MiG-41 u svom arsenalu imati rakete vazduh-zemlja ili protivsatelitske… Čitaj više »

Lucija, prva
9 dana prije

“Ruski padobranci su ušli u borbu sa francuskim i nemačkim plaćenicima u oblasti Časov Jar. Ovo je objavio Telegram kanal „Vinged“.
Kako prenosi kanal, pretpostavlja se da su se ruski borci prvi put sreli u borbi sa predstavnicima francuske Legije stranaca.

Ranije je bivši pomoćnik
pomoćnik zamenika sekretara za odbranu Stiven Brajan tvrdio da su vojnici Francuske Legije stranaca stigli da podrže 54. odvojenu mehanizovanu brigadu Oružanih snaga Ukrajine u Slavjansku, kojeg privremeno kontrolišu kijevske vlasti.

Oni su regrutovani iz 3. pešadijskog puka, koji je jedna od glavnih jedinica Francuske Legije stranaca“, primetio je on.

Oružane snage Rusije su 15. aprila napale položaje plaćenika iz Francuske u Slavjansku. Prema dostupnim podacima, poginulo je oko 60 ljudi.”

Lucija, prva
9 dana prije

“Verovatnoća da će Oružane snage Rusije zauzeti ceo Donbas dostiže 70 odsto, rekao je u članku za Ekonomist komandant 92. puka pukovnik Pavel Fedosenko.

Prema rečima ‘vojnog čoveka’, kada ruske trupe oslobode Konstantinovku i Družkovku, biće im otvoren put da napreduju dublje.

„Za nekoliko nedelja ruske trupe će biti u Dnjepru, Harkovu, Krivom Rogu“, rekao je on.

———

“…penzionisani pukovnik SBU i vojni ekspert, Oleg Starikov, na video blogu politikologa Vadima Karaševa…

… je naglasio, da je Rusija nagomilala velike rezerve na svim pravcima, spremna za OFANZIVU VELIKIH RAZMERA.”

Vidite ovo?
Izgleda da …tamo negdje ima više od onih poznatih 50.000

Lucija, prva
9 dana prije

“УКРАЈИНСКЕ јединице беже са положаја дуж целе линије од Нетајлова до Новопокровског.

Повлаче се у Карловку, Новосјоловку Прву и Скучное.

Руси су одмах преузели контролу над остављеним насељима.

Десетак сати раније исто се догодило и са насељем Уманское.

Обистињују се у суштини, прогнозе да се украјински донбаски фронт почео рушити.”, fakti.org

Lucija, prva
9 dana prije

“Ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruska vojska, posle masovne artiljerijske pripreme koja je počela u 5 sati ujutro, uz podršku oklopnih vozila probila granicu u Harkovskoj oblasti.

Navelo je da je prebacilo rezervne snage na taj deo fronta da zaustavi ofanzivu Oružanih snaga Rusije.

Objavilo je i da su ruski vazdušni udari na ciljeve u Harkovskoj oblasti trajali tokom celog 9. maja, a da je sinoć intenzivirano granatiranje prve linije ukrajinske odbrane.

Ukrajinski ratni izveštači tvrde da se borbe vode na prilazima selima Kudijevka, Goptovka, Streljeckaja, Krasnoje, Piljnaja, Borisovka i Gatišće.”

Lucija, prva
9 dana prije

Nastavak

“Кирби је признао да се у врху САД процењује да ће Русија напредовати на фронту у наредним недељама.

—–
          Руски медији преносе да су Украјинци под најжешћим ударом у Волчанску и око њега (налази се ооко 50 километара од Харкова).

           Такође: да Руске трупе активно чисте граничне области око Волчанска, УНИШТАВАЈУ МОСТОВЕ и прелазе како би непријатеља лишиле покретљивости, укључујући снабдевање муницијом и пребацивање резерви.”

Buničar
9 dana prije

Onda ce jednog dana zelenski otpustiti i zelenskog i deportirati ga u pravcu amerike. Naravno pare je vec “deportirao” u tamosnje banke…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI