Zelenski objašnjava zašto je otpustio najviše bezbjednosne zvaničnike

Irina Venediktova i Ivan Bakanov
23 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski otpustio je generalnu tužiteljku Irinu Venediktovu i čelnika najviše sigurnosne agencije u zemlji Ivana Bakanova, navodeći navodnu “izdaju” u obje službe kao razlog.

U dramatičnom saopštenju od nedjelje, on je tvrdio da veliki broj zaposlenih u Kijevskom nasledniku KGB-a, SBU — na čijem je čelu Bakanov od 2019. — radi sa Rusijom.

“Do danas je registrovan oko 651 krivični slučaj veleizdaje i saradničkih aktivnosti zaposlenih u tužilaštvu, predistražnim organima i drugim agencijama za provođenje zakona”, naveo je Zelenski, saopštavajući odluku.

Usred tekućeg sukoba sa Rusijom, „više od 60 zaposlenih u agencijama za provođenje zakona i SBU“ ostalo je na „okupiranoj teritoriji“ i sada radi protiv Ukrajine, tvrdi Zelenski. Taj široki “niz zločina”, kao i kontakti između “zaposlenih u agencijama za provođenje zakona Ukrajine i Rusije”, postavljaju “ozbiljna pitanja” čelnicima odgovarajućih organa, dodao je on, upozoravajući da će “svako takvo pitanje dobiti odgovarajući odgovor.”

Bakanov, koji je preuzeo dužnost šefa špijuna ubrzo nakon predsjedničke pobjede Zelenskog 2019. godine, smijenjen je prema članu 47 Disciplinskog statuta ukrajinske vojske. Članak se posebno odnosi na ozbiljan propust u obavljanju službenih dužnosti „koji je prouzročio gubitak života ili druge teške posljedice ili stvara prijetnju takvim posljedicama“.

Dok Bakanovljev nasljednik još nije imenovan, Venediktovu, koja je bila na funkciji glavnog tužioca od marta 2020. godine, zamijenio je Aleksij Simonenko.

Irina VenediktovaIvan BakanovSBUukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mrdo
1 godina prije

Denacifikacija bivše Ukrajine je u punom jeku.

—————————-
Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na sebi svojstven način je prokomentarisala odluku Vladimira Zelenskog, koji je smenio načelnika Službe državne bezbednosti Ivana Bakanova i državnu tužiteljku Irinu Venediktovu. “Zelenski otpustio državnog tužioca i šefa Službe državne bezbednosti. Denacifikacija je u punom jeku”, napisala je Zaharova uz smajli
—————————-

tuf
1 godina prije

Paranojice lagano izjedaju ukrajinsku vrhušku, možemo očekivati i kakvu pobunicu svih tih ‘izdajnika’ kojima je vjerojatno već dosta slušanja diktata Londona i Washingtona dok gledaju desetke tisuća mrtvih sunarodnjaka čije smrti su mogle biti izbjegnute prije samo 6 mjeseci.

tihobl
1 godina prije

Zelenski treba da otpusti sve rukovodioce sto su se vakcinsali svercovanim sputnjikom – pola vlade i kompletna Rada osim par fajzerasa.
Najglasniji rusofobi su prvi nabavoli rusku vakcinu, a neki su cak isli u Rusiju da je prime.

1 godina prije

to je dio za javnost: a zviždač – prilog I odjednom, na čudan način, čini se da je čovječanstvo zamijenjeno. To se događa krajem osamnaestog stoljeća. Kao da je u suprotnosti sa svijetlim, životno potvrđujućim genijem Mozarta, iznenada se javlja de Sadeova košmarna okrutnost. Čini se da odjednom klizimo u doba tame; doba u kojem geniji više ne stvaraju poput bogova. Umjesto toga, oni se beznadno bore kao u naručju nevidljive hobotnice. Vrijeme je za samoubojstvo. Zapravo, počinje moderna povijest doba nedaća i alarmantnih potresa. Ali zašto se to dogodilo tako iznenada? Je li to bila industrijska revolucija? Ali to se nije dogodilo u jednom danu i nije zahvatilo cijelu Europu odjednom. Europa je, kakva je bila, ostala zemlja šuma i seljačkih gospodarstava. Kako, pita se Weissman, možemo protumačiti neusporedivu razliku između genija osamnaestog i devetnaestog stoljeća, ako ne pretpostavkom da se negdje 1800. godine zemaljskoj civilizaciji dogodila neka nevidljiva,… Čitaj više »

1 godina prije

VAPAJ BOŽANSKOJ MAJCI Ja te molim majko mila, sad u ime bića svih, pogledaj ih, blagoslovi, i otkloni patnje njih. Prekrasan je ovo planet što nam ga je Bog dao, al ljubavi nedostaje, i zato je život stao. Neke duše nisu svjesne da pomažu Tami, pa zbog svojih loših djela potonu i sami. Ne dozvoli majko naša da kaljaju tvoje ime, vrijeđaju te, guše svjetlo, ponose se time. Na putu su oni često prepreka do tebe i ne daju djeci Svjetla da izgrade sebe. Njihov napad, agresivnost, prelazi već svaku mjeru, prosvijetli ih, draga majko, i vrati im vjeru. Tvoja djeca tebe vole, ljubav žele samo, u srcu si s njima stalno, s tobom žele biti tamo. Hvala ti za ljubav koja nam se pruža, tvoju ljubav bezuvjetnu, mirisnu ko ruža. Budi uvijek s nama, to te moja duša moli, ponavlja ti neprestano da te silno, silno voli. sastavila Zdravka… Čitaj više »

nekoime
1 godina prije

Mora napraviti mjesta za Borisa Johnsona i Liz Truss.

Max
1 godina prije

Raskol ukrajinskog režima.

Ahmat sila
1 godina prije

Nije jih odpustio zelenski, nego jih je odpustila američka uprava, koji prikriveno upravlja sa Ukrajinom. Pa zar vi stvarno mislite, da bjedni narkoman i seksualni psihopata Zelenski bilo čime upravlja? On je samo američki lutak za javnost i propagandu.
Država koja je potpuno ovisna od stranih para, nema neovisnih političara, koji bi radili za interes naroda, nego ima na vlasti huntu, koja radi za strane interese, na štetu vlastitog naroda. Sve države EU su pod direktnom kontrolom USA, koja se provodi preko Brisela, kao paravana.

Lucija, prva
1 godina prije

“Снаге Доњецке Републике (ДНР) су на два места потпуно блокирале пут од АВДЕЈЕВКЕ до Константиновке и узеле Авдејевку у полуобруч, саопштио је портпарол војног врха ДНР Едуард Басурин.

       Та (за Украјинце) витална саобраћајница прво је пресечена код насеља Каменка.

       Продор доњецких бораца остварен је из раније ослобођеног Светлодарска.

       Авдејевка је једно од највећих украјинских утврђења. Из ње Укри све до данас артиљеријом и ракетним бацачима туку Доњецк, главни град ДНР.

Пад Авдејевке убрзаће и слом целог украинског донбаског фронта. Другим речима: пад Славјанска, Краматорска, Бахмута, Дружковке, Константиновке и Угљедара. A са тих освојених тачака/позиција пут ка Дњепру и Кијеву биће много лакши и бржи.

…адмирал Џејмс Ставридис: Руска специјална операција вероватно ће бити завршена за четири до шест месеци”. fakti.org

Sjećate se što je rečeno za artiljerce iz Avdejevke pred mjesec dana? 😁

Samo U Prolazu
1 godina prije

Zato sto su htjeli mir? (A ti to ne smijes)

Josip
1 godina prije

Zelenskog i njegovu Azov fašističku bandu treba što prije spremiti dva metra duboko u interesu Ukrajine, ukrajinskog naroda i cijele Europe. Skupa s ovom ukrajinskom kurvetinom Ursulom i Europskom komisijom koja je cijeloj Europi napravila štetu veću nego li Hitler. Umjesto da su Zelenskog izveli pred međunarodni sud za ono što je radio po Dombasu, kurvetina ga još hrani našim novcem iako joj nitko nije dao mandat da se petlja u odnose izvan granica EU. To loš samo budaletine ne vide i plaćenici koji po svaku cijenu žele sakriti suštu cenzurom istine pa misle da će brisanjem riječi naroda promijeniti istinu..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI