Merkel otkrila svrhu ukrajinskog prekida vatre

Njemacka-Merkel
40 komentara

Prekid vatre iz 2014. koji su posredovali Berlin i Pariz u Minsku bio je pokušaj da se Kijevu da vremena da ojača svoju vojsku i bio je uspješan u tom pogledu, ustvrdila je bivša njemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu objavljenom u srijedu. 

U opširnom intervjuu o svojih 16 godina na vlasti, Merkel je rekla  magazinu Zeit da je njena politika prema Rusiji i Ukrajini bila ispravna, čak i ako nije uspješna.

“Mislila sam da je iniciranje pristupanja Ukrajine i Gruzije NATO-u o kojem se razgovaralo 2008. godine pogrešno”, rekla je Merkel. “Države niti su imale potrebne preduslove za to, niti su posljedice takve odluke u potpunosti razmotrene, kako u pogledu ruskih akcija protiv Gruzije i Ukrajine, tako i u pogledu NATO-a i njegovih pravila pomoći.”

Ona je sporazum iz Minska iz septembra 2014. opisala kao “pokušaj da se Ukrajini da vremena”. Francuska i Njemačka su posredovale u prekidu vatre nakon neuspjeha pokušaja Ukrajine da silom pokori republike Donjeck i Lugansk.

„Ukrajina je iskoristila ovo vreme da postane jača, kao što vidite danas“, nastavila je Merkel. „Ukrajina 2014/15 nije današnja Ukrajina. Kao što ste videli u bici za Debaljcevo početkom 2015. godine, ruski predsednik Vladimir Putin je lako mogao da ih pregazi u to vreme. I jako sumnjam da su zemlje NATO-a mogle da učine onoliko koliko i sada da pomognu Ukrajini.”

Poraz kod Debaljceva rezultirao je potpisivanjem drugog protokola iz Minska u februaru 2015. Merkel je rekla da je “svima nama jasno da je sukob zamrznut, da problem nije rešen, ali je to Ukrajini dalo dragoceno vreme”.

U međuvremenu, branila je odluku o izgradnji gasovoda Sjeverni tok 2 za ruski gas, jer bi odbijanje da to učini “opasno pogoršalo klimu” u Moskvi s obzirom na situaciju u Ukrajini. Desilo se da Njemačka nije mogla nabaviti plin drugdje, dodala je.

Zamoljena za bilo kakvu samokritiku, Merkel je rekla za Zeit da “Hladni rat nikada nije završio jer Rusija u suštini nije bila u miru” i da je NATO “trebao brže da reaguje na rusku agresivnost” 2014.

Pjotr ​​Porošenko, koji je postao predsjednik Ukrajine nakon puča u Kijevu 2014. koji su podržale SAD, rekao je domaćoj publici u augustu 2015. da je Minsk varka da se kupi vrijeme za jačanje vojske. To je Zapadu priznao u julu 2022. godine, u intervjuu za nemačke medije.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države, koje su od tada glasale za pridruživanje Rusiji zajedno sa većinom regiona Herson i Zaporožje, i zahtevao je da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

Merkelminski sporazumrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pravednik
1 godina prije

Sada ne treba prušiti priliku prekidu vatre već treba ići do kraja, ili kapitulacija ili totalno uništenje.Samo tu poruku može zapad shvatiti jer se ispostavilo već više puta da zapad voli lagati, manipulirati.

Tupko Glupko
1 godina prije

“Prekid vatre iz 2014. koji su posredovali Berlin i Pariz u Minsku bio je pokušaj da se Kijevu da vremena da ojača svoju vojsku i bio je uspješan u tom pogledu”
Je, vidimo – izgubili 20% teritorija, BDP pao za 30%, potpuno ovisni o vojnoj pomoći Zapada, optimistične procjene govore o 100.000 poginulih Ukrajinaca, instaliran židovski komičar i glumac za predsjednika Ukrajine koji ni u bunilu neće pregovarati sa Rusima, uništene im vojne baze i elektroenergetski sustav, devet milijuna izbjeglih, tj. 20% ukupnog stanovništva Ukrajine (od toga 6 u Europu, 3 u Rusiju, a sada u zimi ide još jedan egzodus), a Rusi nisu niti počeli rabiti oružja koja bi mogli.

Bolje da je priznala da je Zapad (prvenstveno SAD, Njemačka, Francuska) ovih osam godina pripremao klaonicu u Ukrajini u pokušaju političkog, vojnog i ekonomskog slamanja Rusije, te ekonomskog slamanja EU.

tihobl
1 godina prije

Sta kaze: Ja sam bila za Drang nach Osten jos 2014., ali ostali iz Rajha nisu bili spremni.

Mrčikola
1 godina prije

Ugovor s Vragom ne prestaje odlaskom u mirovinu…to piše onim tkz. “sitnim slovima”.😁

nekoime
1 godina prije

Sjetimo se samo kako su agresivni Rusi napali miroljubivi 3. Reich 1941. godine.

xdal
1 godina prije

Merkel je suucesnik u zlocinu. Cijeloj Njemackoj curi krv s ruku u ratu u Ukrajini.

Ringo10
1 godina prije

Eto sve je rekla
Sad Rusi moraju ici do kraja
Ukrajina Mora biti rasturena

Max
1 godina prije

Jeftin taktički manevar.

mrdo
1 godina prije

Ko prizna, pola mu se prašta. Merkelica je zaslužula pola doživotne robije. ————————- Zaharova: “Priznanje Merkelove – pogodno za tribunal o Ukrajini” Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel priznala je da su Minski sporazumi potpisani kako bi se Kijevu dalo vreme da se pripremi za sukob sa Rusijom. Povodom te izjave oglasila se portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova rekavši da to “apsolutno može biti upotrebljeno za suđenja u okviru tribunala”. Ona je istakla da se trenutno mnogo govori o pravnim procenama toga što se dešava oko Ukrajine, o nekim tribunalima i slično. “A, ovo je, posebno za tribunal. Ono što je Merkelova rekla u svom intervjuu je svedočenje osobe koja je direktno izjavila da je sve što je bilo urađeno tokom 2014-2015. godine imalo isti cilj: skrenuti pažnju svetske javnosti sa realnih problema, dobiti na vremenu, napumpati kijevski režim naoružanjem i dovesti situaciju do velikog sukoba”, smatra Zaharova. Prethodno… Čitaj više »

dav-vor
1 godina prije

Merkelica objasnjava privatno – nije za javnost – kako su pretvorili kukasti kriz u NATO kriz.

dulebg
1 godina prije

Ni Rusi nisu bili spremni 2014. A Amerika je bila duplo veća – odonda je izgubila Siriju, Avganistan, Irak, a ne stoji sjajno ni po Africi, ni u Izraelu. Rusi nisu završili svoja superoružja, niti su imali domaću podršku, a ko zna kolike su im bile zalihe naoružanja i spremnost vojske.
Akcijama u Siriji proverili su puno toga, učvrstili se u BRICS+ i sad mogu u 30-godišnji rat.

Ringo10
1 godina prije

Eee moji glupi Rusi
Pa jeste li konacno shvatili s kime imate posla

Željko
1 godina prije

Vlastitog mozga nemaju na Zapadu, posebno u EU, i samo ponavljaju laži koje im zapadna propaganda servira, posebno u Njemačkoj Na žalost, bar 70% humanoida u EU ali i preko bare je preglupo, gruba riječ ali istinita, da bi kritički čitalo i koristilo one zametke mozga koje imaju! A činjenica je da nikakvih bitnih poskupljenja ne bi bilo da nema sankcija. Ali to što smo se ničim izazvani uvalili u go*na, i Srbija i BiH jer “valute” su im vezane za euro a CB su im “mjenjačnice”, treba opravdati i naći “vanjskog neprijatelja”!

Crvene brigade
1 godina prije

Zapadni Imperijalisticki pretadori

mali jere
1 godina prije

Sad svi napadate Merkel a da li je ova njena izjava bila pozitivnija za ukre ili Ruse.Da Merkel ima nesto protiv Rusije davno bi ju pocela pljuvati kao sto to ostali rade(osim Orbana).Politika je zna se k…a i nije sve onako kako izgleda na prvi pogled.

1 godina prije

“Merkel je rekla da je “svima nama jasno da je sukob zamrznut, da problem nije rešen, ali je to Ukrajini dalo dragoceno vreme”

Da li isto važi i za Bosnu? A za Kosovo? Ali hvala joj na prikazivanju realne slike “međunarodnog prava” i “međunarodne zajednice” – svi koji su do sada branili njihovu neophodnost sada više nemaju baš nikakve argumente. Svi koji nariču nad sudbinom “jadne Ukrajine” nemaju više nikakvih argumenata za optuživanje Rusije… valjda je sada jasno da Rusija ratuje protiv udruženog Zapada a da je Ukrajina samo prva linija fronta.

Ono što nas posebno treba da brine je to da je rat i nama na pragu – već počinje na Kosovu…

Tamarino
1 godina prije

I sama prizna da su zapoceli taj nesretni rat.

Red Dog
1 godina prije

Kako hladnokrvno.
Pripremili su Ukrajinu kao devicu za zrtvovanje. I onda su je gurnuli na Medveda do te mere da je Medved morao reagovati.

Japanac
1 godina prije

Drugim riječima pregovarati sa zapadom je gubljenje vremena.Dakle, eskalacija izgleda jedina opcija. Teško nam se svima piše.

TIKTAKTIKATAKATAK
1 godina prije

Od kako su se pojačala borbena djelovanja u Ukr.,nema onih tragova po nebu,ne zaprašuju, možda se ta prašina proizvodila baš tamo,pa sad nestalo fabrike….U svakom slučaju, nastupilo je vrijeme (klimatski) baš kako treba biti. Hvala, maljčiki.

Rimtutituki
1 godina prije

Prekid uvijek gura ko lose stoji. Zna se dobro da ides sto dalje da bi vise donio za pregovaracki stol. I taj Bismarck je znao ratno znanje” rat sluzi da si pribavis sto vise i boljih argumenata kad sjednes za pregovaracki stol”. Meni se cini da 1false flag u dubini Rusduje,pozari,bimbe,explosive, samo ciji? Ruski? Nena logike. Ukri? Nemaju kaoacitet.Usa,bojim se da je njihov ugunkciji 3ww,nece stati,eno krenuli poljaci bez da se prikrivaju.

Rimtutituki
1 godina prije

Placala sam nordstream2 da ne posumnjaju da im se priblizavamo. Drängt nach Osten, zauzimanje Lebensraum, samo niko od saveznika nije bio 2014 spremam. Po meni to kaze,jadno i glasno. Izgleda da je plan bio taj,sa drugim djelom,nestanka ukrajine,dijeljenja rusije,nestanka totalnog eu,pravljenje najace nato vojske( u planu sa 100milijardi ). Znaci Mutti kaze” sve isto smo radili kao za 2ww,samo nam saveznici nesposobni

hiber
1 godina prije

Ha,ha,ha. Kakva priča? Pa Merkelica je 2008. blokirala ulazak Ukraine u NATO pakt, a sada je kao davala vremena Ukraini. 🤣🤣🤣 Muti sada treba napadati pilom naopako, da se “vlasi ne dosjete.”

Schroder
1 godina prije

Ovoj zeni mozemo puno toga zahvaliti Ona je prijateljica Klausa Schwaba i pohadala je demonske kurseve u Davosu vec 1992 godina Ona se dugo godina pripremala za NOVI RESET JER JE KLAUS SCHWAB HVALI U SVOJOJ KNJIZI KAO KREATORA VELIKOG RESETA Zena je znala da dolazi korona jer je ona velika prijateljica BILL GATES KOJEG JE UPOZNALA NA KURSU U DAVOSU 1992 godie, pa tako ona i Macron salje na celo EU zenu koja je pronevjerila pola miliarde euro dok je bila ministrica vojske u NJEMACKOJ Zna ona tko je ucestovao na pucu u Ukraini 2014 godine. Soros se hvalio da ga je puc kostao 12 miliarde dolara Danas Soros i jos neki Amerikanci posjeduju 30 posto obradive zemlje u Ukraini Ona je ta koja je htjela obavezno cjepljenje u Njemackoj i ona je na kraju svoga mandata uspjela da nitko nije mogao da ude u metro ili robnu kucu… Čitaj više »

Crvene brigade
1 godina prije

Fasisti jednom, fasisti uvek nemci, zlo im je u krvi

Mali Boro
1 godina prije

Kako sad netko poslije ove izjave može biti toliko blesav i kriviti Rusiju za rat.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI