Tajni zatvori i mučenja u tamnicama ukrajinskog SBU-a

SBU ukrajina
34 komentara

U nedavnoj razmjeni „ratnih zarobljenika“ je Kijev 29. prosinca vlastima Donjecke i Luganske Narodne Republike, prema formuli “svi za sve”, predao 129 zatočenika, a primio 77 ljudi. U ukrajinskim zatvorima su takoreći od 2014. i 2015 bili pripadnici narodnih milicija, volonteri i „disidenti“ koji podržavaju DNR i LNR.

Kakve su torture prolazili bivši ratni zarobljenici, politički zatvorenici iz Rusije i Donbasa,  koji su bili u tamnicama Službe sigurnosti Ukrajine (SBU) ili ukrajinskih „samostalnih bojni“, formalno pod zapovjedništvom ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova, kada su oslobođeni su govorili za ruske medije. Priče o njihovim nesrećama i dugom putu do slobode nisu objavljene u zapadnim medijima, niti se „međunarodne“ udruge za ljudska prava za njih posebno interesiraju.

Primjerice, ispovijesti oslobođenog Vjačeslava Birjukova, Aleksandra Stelnikoviča, Viktora Skripnika i Evgenija Družinina, koji su zarobljeni u kolovozu 2014. godine, zaista su halucinantne. Oni su osumnjičeni za umiješanost u borbe u Mariupolju 9. svibnja 2014. godine, iako su bili kod kuće, odakle su odvedeni u danima kada su se u gradu dogodila brojna ubojstva i pokušaja napada na zgrade policije od strane ukrajinskih neonacista bojne „Azov“, koja je od početka rata stacionirana u tom području.

Ukrajinske vlasti optužile su ih za sudjelovanje u pobuni, ali za svo vrijeme „pritvora“, ako se pet godina torture i robije u bilo kojem „Zakonu o kaznenom postupku“  može nazvati „pritvorom“, nije predstavljen niti jedan dokaz o njihovim kaznenim djelima, niti njihovu umiješanost u tragične događaje 2014. u Mariupolju.

Vjačeslav Birjukov napomenuo je u intervjuu RIA Novosti da su istražitelji Službe sigurnosti Ukrajine i militanti terorističke skupine „Azov“ pokušavali pribaviti dokaze i priznanja mučenjem. Mučenje se provodilo u podrumima zgrade tajnih službi u Mariupolju.

“Mnogo su nas tukli i posvuda, ubadali nožem u noge. Kundacima puške su nas udarali u glavu, a udarce čizmama, također u glavu, iz zabave su zvali “Butsal”, ali su lopte bile glave zatočenika. Gušili su i vješali ljude o posebnu kuku na stropu za ove postupke”, rekao je Vjačeslav Birjukov.

Još jedan bivši zatočenik, razmijenjen 29. prosinca, Aleksandar Stelnikovič, rekao je da se nalazio u ilegalnom zatvoru smještenom u zračnoj luci Mariupolj. Razne vrste tortura su prolazili ne samo zatočeni, već i njihovi prijatelji i poznanici, koji su također doveli na saslušanje.

„Vrlo često su nas tamo dovodili na tjedan ili dva, kako bi nas mučili, sakatili i tukli kako bi izvukli priznanja, što im je bilo potrebno da svoje radnje opravdaju kao „legalne“. Mnogo je ljudi prošlo kao ja”, rekao je Stelnikovič.

Bivši zatočenici u  ukrajinskim tajnim zatvorima ne smatraju mogućim pokretanje kaznenog postupka s optužbama za torture i mučenja koja su preživjeli. S druge strane, suđenje protiv njih u Ukrajini je „zamrznuto“ u početnoj fazi, od kojih mnogi nisu dočekali ni prvostupanjsku raspravu i oslobođeni su nakon pet godina robije i tortura s pravnim statusom „osumnjičenika“, što ne poznaje nijedan pravosudni sustav europskih zemalja.

Nažalost, to da se ovakve i puno gore stvari događaju u svakom ratu je poznato. Međutim, problem je zašto nitko ne želi otići i provjeriti lokacije o kojima govore Vjačeslav Birjukov, Aleksandr Stelnikovič, Viktor Skripnik, Evgenij Družinin i drugi. Iako postoji mala vjerojatnost da još uvijek ima materijalnih dokaza koji će potvrditi njihovu priču, uvijek vrijedi pokušati. Naravno, Amnesty International, HRW i drugi su zauzeti pisanjem izvješća „kršenjima ljudskih prava“ u Rusiji, Kini, Siriji, Iranu i gdje sve ne, da jednostavno ne stignu odraditi ovaj dio posla. Osim toga, to ionako kažu „Rusi“ i koga briga ako je i istina ono što govore.

Ali stvar je u tome što to ne govore samo „Rusi“. Ranije je  Državni ured za istrage Ukrajine optužio SBU za mučenje. U srpnju 2019. je bivši talac ispričao kako su službenici SBU-a mučili ljude. Dana 23. svibnja  2019. je EU je sugerirala Ukrajini na potrebu ograničavanja ovlasti SBU-a . Podsjetimo, u prosincu 2018. je  bivši ministar financija Ukrajine optužio SBU da “štiti” krijumčare. Istog mjeseca je State Department optužio SBU za pritisak na ukrajinske gospodarstvenike .

16. lipnja 2018. je UN oštro kritizirao Ukrajinu zbog represije, mučenja i pogubljenja. Ured Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava (OHCHR) oštro je kritizirao situaciju u vezi s ljudskim pravima u Ukrajini. Otkrića, koja su bila izuzetno neugodna za ukrajinski režim, objavljena su u  novom izvješću Misije za monitoring. U ožujku 2018.  ukrajinski novinari su izvještavali o tajnim zatvorima SBU-a . Dodajmo da je u lipnju 2016., State Department pozvao Ukrajinu da  odmah provede temeljitu istragu činjenica „zlostavljanja“ predstavnika Oružanih snaga i kaznenih tijela Službe sigurnosti Ukrajine. Dokument je pokazao opseg i brutalnost programa mučenja u tajnim zatvorima SBU-a, kojeg podržava službeni Kijev.

AzovSBU
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alfa33
4 godine prije

Gle čuda samo oni to rade,a”ostali” nemaju tako nešto,ah ti zločesti Ukrajinci,od koga su samo naučili zanat…..

njofra
4 godine prije

Sve po redu. Prvo ce odgovarati za pocinjeno mesari, potom redom prema vrhu a onima na vrhu slijede bolesti od kojih se iznenada umire. Arapi su ostavili instituciju smrtne kazne na bazi tisucljetne pravne mudrosti, ovako primjenom iznenadnih smrti ostaju prostori za manipulaciju, netko bi to svrstao u domenu prihvatljivije humanosti!

jbg
4 godine prije

Ukrajinske fašitične svinje u Odesi zapalile 42 čovjeka. Nitko od njih još nije uhvačen, kamoli da mu je sudjeno. Doći če i za Kijev sudnji dan

Miki maus
4 godine prije

Nerazumijem zasto se Rusi bune? To su demokratske tamnice, demokratske torture, a ne kao neke tamo diktatorske tamnice i torture.

Borac2
4 godine prije

Nakon ovakvih ispada, neki pricaju o nekoj reintegraciji.
Dont be silly.

Laki Topalović
4 godine prije

Uopće nije upitno da takvo što postoji u ratovima i sukobima, ali kad se otkrije, barem u 21. stoljeću, i to u Evropi, neko bi trebao reagirati. Eto nas sve (strane) su izhebali u u Haagu za takve stvari ,a lokalni sudovi i danas love i sude takve koji su tim upravljali, i neka love i sude, ali što smo mi? Ku*vini sinovi, a Ukrajinci su gospoda….

Max
4 godine prije

Doista gnjusni zločini.

Alfa33
4 godine prije

Eto dobra tema,zločini nad civilima i zarobljenicima,pohvalno što se piše o tome. Istina se treba znati,vidim da su neki brže bolje pomislili da sam mislio isključivo na Ruse,ne nisam,dosta je širok spektar tih ružnih stvari u kojemu Ameri predvode sa ostalima. Nećemo puno o Rusima i njihovim pajdašima,kad mi smo imali više nego dovoljno takvih ustanova u zadnjem ratu,a “mesari” i dalje šetaju i njihovi nalogodavci. Da je kojim slučajem bila ova tema sa našeg područja,a minimum 300 komentara i tko zna koliko uvreda. A eto,da smo bar počistili svak svoja go..na iz svoga dvorišta,mogli smo i štogod reći na tu temu i kod drugih,ali od svoje hrpe go..na,samo vidimo tuđu…

Slavonac
4 godine prije

Logicno,imali smo mi dosta logora gdje nije bilo rata.Imo sam od prijatelju sina 8mjeseci u Nisu,sa 90kila doso na 60.Imaji koji se nisu nikad ni vratili.Jako zanimljivo,imati logore a ne biti u ratu.Jasam stariji,ali cetese vi nekad sjetit mene kad istina pobjedi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI