Ukrajinski bataljon Azov zamijenio neonacističke oznake

Azov
25 komentara

Zloglasni nacionalistički puk Azov, koji oživljava Ukrajina nakon što se predao ruskim snagama u Mariupolju, uklonio je simbol Wolfsangela povezan sa nacistima sa svojih oznaka, objavio je The Times u ponedjeljak.

Prema pisanju britanskog lista, novi regruti jedinice u gradu Harkovu imali su sportske zakrpe sa zlatnim trozubom, koji je nacionalni amblem Ukrajine, čime je zamijenjen Wolfsangel ili ”vučja udica” koju je bataljon Azov koristio od osmog njegovog formiranja, prije mnogo godina.

Međutim, komandant nove jedinice Maksim Žorin rekao je tom listu da je ona formirana „na istim principima i ideološkoj osnovi kao i legendarni puk Azov“.

Tajms je naveo da je prisustvo Wolfsangela na uniformama boraca Azova “pomoglo u održavanju ruske propagande o tome da je Ukrajina u zagrljaju krajnje desnog nacionalizma”.

Međutim, prije pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini, upotreba nacističke simbolike od strane jedinice izazivala je zabrinutost u zapadnim medijima, uključujući medije kao što su Time magazin i New York Times .

Bataljon Azov je sastavljen 2014. godine kao dobrovoljačka jedinica koju su uglavnom činili ekstremno desničarski aktivisti spremni da se bore protiv samoproglašenih republika u regionu Donbasa. Nekoliko mjeseci kasnije, službeno je uključena u Ukrajinsku Nacionalnu gardu po nalogu tadašnjeg predsjednika Petra Porošenka.

Kada je počela ruska ofanziva, bataljon Azov, koji je prošao obuku na Zapadu, smatran je jednom od najsposobnijih formacija pod komandom Kijeva.

Nacionalistički borci su imali zadatak da zaštite Mariupolj, stratešku luku na Azovskom moru, ali nisu ispunili svoj cilj. Mnogi od njih su ubijeni, dok su se ostali, uključujući komandante, predali ruskim snagama ranije u maju nakon što su sedmicama bili skriveni u čeličani Azovstal.

Tokom opsade, Moskva je okrivila jedinicu Azov jer je navodno držala civile kao taoce u objektu i koristila ih kao živi štit.

Snimci boraca koji se predaju koji izlaze iz fabrike pokazuju da mnogi od njih imaju sportske tetovaže kukastih krstova i drugih simbola krajnje desnice. Predmeti i literatura u vezi s nacizmom također su otkriveni unutar čeličane i u bazama Azov u Donbasu koje je zauzela Rusija.

Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivičnu prijavu protiv boraca jedinice zbog otmica, mučenja i upotrebe zabranjenih sredstava i metoda ratovanja, između ostalog.

Ruski Viši sud trebalo bi da donese odluku o tužbi kojom se poziva da se bataljon Azov proglasi terorističkom organizacijom i stavi van zakona krajem juna.

“Denacifikacija” Ukrajine je istaknuta kao jedan od ciljeva vojne operacije Moskve u Ukrajini.

Rusija je napala susjednu zemlju krajem februara, nakon neuspjeha Kijeva da implementira uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokol iz Minska uz posredništvo Njemačke i Francuske osmišljen je kako bi otcijepljenim regijama dao poseban status unutar ukrajinske države.

Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

AzovDenacifikacijarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
LZN
1 godina prije

Napuštaju pacovi brod koji tone……..menjaju perje a ideologija ista…..vuk dlaku mijenja
E pa neće može, jok brate…..
A ovaj Maksim Žorin će druge pjesme pjevati kad i on zavzzši kod Kadirova. Ne bi mu bio u koži za sve zlato ovog svita…..
Denacifikacija daje prve rezultate….
.a sad idemo struganje tetovaža…….he he..

Segota
1 godina prije

Postoji izreka; vuk dlaku mijenja ali ćud nikad!! Sve rečeno….

wer3
1 godina prije

Pri kraju americke agresije u Afganistanu, americke novine koje radu s americkim centrima moci su optuzili Rusiju da podrzava Talibane. Dokaze nisu nikad dali.
Ruska vlada je to demantirala a sama americka vlast je sutila.
Sad ove zemlje iz NATO bloka daju otvoreno oruzje Ukrajini.
isto tako su davali otvoreno oruzje onim pobunjenicima u Afganistanu kad je Rusija tamo ratovala.

Rusija je maji i slabiji igrac.
Americi i vodecim zemljama EU ovo je kao da je palo s neba.
Njima ovo odgovara. Njima odgovara da bude rat.
Da Rusija nije udarila na Ukrajinu – Ukrajina bi udarila na Donbas pa na Krim
Da nije bilo obojene revolucije 2014 , Rusi ne bi uzela Krim.
Da je Ukrajina potpisala minski sporazum, rata ne bi bilo.

Sve je vodilo k ratu.

Kum
1 godina prije

Možda zbog toga dobiju Nobelovu nagradu za mir!

eks
1 godina prije

Isto djubre, drugo pakovanje.

1 godina prije

Jeste li vidjeli tetovaže zarobljenih Azovaca?
SS znakovi, slogani u njemačkom jeziku, citati iz Main Kampf….
Sve što može nacizam nuditi…
I kad sada čitate, da je u DNR 2300 zarobljenika, a zarobljenih 2493, sve izmedju toga je ili i Moskvi, ili u Groznom, kod Čečena…

1 godina prije

To kao imati mater kurbu, pa joj pokušati oprati reputaciju tvrdeći da je djevica.
A onda i za sebe da si začet po duhu svetome.

U prolazu
1 godina prije

Kad sam u prvoj polovici 80-tih došao služiti vojni roku u tadašnjoj JNA, prva poslovica koja sam zapamtio od svog tadašnjeg kapetana Milivoja Joksimovića u Somboru je bila: “Ne čačkaj mečku u pi*ku!”. E bome, ovi tipovi iz Azova su predugo čačkali mečku uvjereni da im se ništa neće dogoditi… Sad im predstoji ono narod zove: “KUKU LELE!”

1 godina prije

Ponovo textovi prevedeni sa google translate

tihobl
1 godina prije

Opet rebrendiranje ako u Siriji kad su alkaidasima nekoliko puta mijenjali naziv i ambleme.

Max
1 godina prije

Time neće sakriti tko su.

mrdo
1 godina prije

Zaboravih ad astru

Lofo
1 godina prije

Nisu nista zamijenili nego vise jednostavno nema.

македонец🇲🇰
1 godina prije

seme im jebem fašističko

Lucija, prva
1 godina prije

Simboli su manje bitni od onoga što taj da simbolom radi…

Osim toga, opće je poznato da su nacisti i fašisti dovodili do sloma vlastitih država i ugrožavanja opstanka vlastitog naroda.

Gorki
1 godina prije

Onaj kepac Makron i onaj njemac razgovarali sa Putinom i traze da se ti pacovi nacisti iz Azovstalja puste na slobodu.. Vladimir im kaze da mogu doci u Donbas i da donesu konopce za vjesanje i vrece i da ih poslije nose da ne smrde na Ruskoj zemlji…

Necjepljeni Kokot
1 godina prije

Sada mi liči na židovski sviječnjak ! Vjerovatno Volodimir hazar tako naredio !

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Vuk dlaku mijenja ali ćud nikada!!!

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Idiot u svili ostaje idiot!!!

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Odijelo ne čini čovjeka!!!

davko
1 godina prije

VUK DLAKO MIJENJA ČUD NIKADA KO I PARTIZNI*

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI