Britanski veteran Folklandskog rata zarobljen u Donbasu traži pomoć

John Harding
49 komentara

Britanac, koji se borio zajedno sa zloglasnim neonacističkim pukom ”Azov” u Mariupolju, zatražio je od Londona pomoć u videu koji je objavio ruski novinar tokom vikenda. Identificiran kao John Harding, čovjek kaže da bi se inače “suočio sa smrtnom kaznom”.

„Rekao bih premijeru Velike Britanije  Borisu Džonsonu, ako možete da pomognete, ako možete da utičete na ukrajinskog predsednika Zelenskog, ako možete da utičete na predsednika Donjecke Narodne Republike (DNR), ili ako možete da utičete na  ruskog predsednika Vladimira Putina, onda, molim vas, učinite“, može se čuti kako kaže Harding

Snimak je objavila dopisnica moskovskog emitera Prvog kanala, Marina Kim, na svom Telegram kanalu.

“Životi ljudi zavise od ovoga. Dakle, ako možete, molim vas, pomozite”, dodaje on, rekavši da  “inače prijeti smrtna kazna. Moji prijatelji se suočavaju sa smrtnom kaznom.”

Hardingovi prijatelji i porodica potvrdili su za BBC da je to on na snimku. Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije izjavilo je britanskim medijima da je “zabrinuto” njegovim pritvaranjem.

Neki veliki britanski mediji poput BBC-a i Guardiana identificiraju Hardinga samo kao čovjeka “u 50-im godinama i porijeklom iz Sanderlenda” iz sjeverne Engleske. Neki drugi medijski izvještaji – kako u novinama na ruskom tako i na engleskom – sugeriraju da je on veteran Folklandskog rata, 59, koji se također borio protiv Islamske države (IS, bivši ISIS) u Siriji zajedno s Kurdima.

Čovjek se navodno pridružio zloglasnom ukrajinskom puku ”Azov” 2018. Navodno je zarobljen u maju jer su se borci ”Azova” morali predati zajedno s drugim ukrajinskim snagama u gradu Mariupolju nakon višemjesečnog sukoba s Rusima snage i milicije Donbasa.

Kim ga je u svojim objavama na Telegramu nazvala “britanskim plaćenikom” jer je potvrdila da je “na korak” od svoje kazne i potencijalne smrtne kazne. Vlasti Donjecke Narodne Republike do sada nisu zvanično komentarisale njegov slučaj.

Dva druga britanska borca ​​– Aiden Aslin i Shaun Pinner – prethodno su osuđeni na smrt od strane suda u DPR-u zajedno sa državljaninom Maroka. Svi su se u proljeće predali snagama DNR u gradu Mariupolju.

London insistira da se njegovi građani prema Ženevskoj konvenciji tretiraju kao ratni zarobljenici. Zvaničnici u Donjecku su rekli da zarobljenike smatraju plaćenicima, što znači da nisu pod zaštitom međunarodnog prava, za razliku od redovnih boraca. Svi stranci osuđeni na smrt u DNR-u uložili su žalbe na svoje presude.

Rusija je ranije zatražila od Velike Britanije da se direktno obračuna sa DPR-om, što je Velika Britanija odbila. London je u više navrata odbijao da imenuje Donjecku Narodnu Republiku, nazivajući vlasti u regionu „ruskim zastupnicima“.

AzovplaćenikrusijaUKukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vadran
1 godina prije

Mrsi muda starkeljo

Valter
1 godina prije

Fuj.

Zamisli to plaćeničku gadariju koja se ide svjesno boriti za novi sotonistički poredak. Koji to moždani sklop mora biti.

Najveću kaznu zaslužuju.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Zalosno da tako star nisi u dobro placenoj mirovini. Pogledaj u RH , tamo preko pola miliona penzionera/ratnika!

057
1 godina prije

Ostani frajer do kraja,došo si ubijat u tuđu zemlju tuđe ljude,samo ovaj puta otvorila se klauzula da možeš bit ubijen. Sve po ugovoru i slovu zakona

Mahatma
1 godina prije

Čovjek pošao kao kuhar malo zaraditi i ovo mu se dogodi.

eduard
1 godina prije

Smrtna kazna nije rješenje.Britanski veteran time neće shvatiti što ga je snašlo u svijetu gdje je normalno da ga se plaća da oružjem “provodi red” u nekoj državi svijeta u kojem su njegovi preci bili kolonizatori što oslobađaju sve da im doma može zatrebati.

Naravno, ni Englezi što liju krokodilske suze za svojim “herojom” ne bi shvatili ..

hanso
1 godina prije

što je jeba, jeba je…

darijoman
1 godina prije

Vratit će se on u V. Britaniju ali s nogama naprijed

Mali zloco
1 godina prije

Garant je bio ozenjen tamo i bio je u regularnoj vojsci kuvar ili bolnicar.

eduard
1 godina prije

Gledam kartu Velike Britanije i ne mogu se načuditi koliko je to Folklandsko otočje (na kojem se dotični borio) daleko od obala matične države.
Zašto svi retardi brane svoje države 10.000 milja daleko od “svojih na svome” i pri tome kukumaču za svojim “ljudskim pravima”, konvencijama, bla bla bla …

Max
1 godina prije

Gotov je,

tata mata
1 godina prije

sad kad mu guza pjeva ko meduza ,,sad bi utjecao na zelenskog ili putina ,,a jel ,,, ovako smece nije za zaliti vec za iskorjeniti

sjaj
1 godina prije

izađi i bori se

Ante
1 godina prije

Ovaj što se predao izgleda da ne zna da je Đonson dao ostavku,. Konačno će platit i cijenu za sudjelovanju u ratu na foklandskom otočju.

Mölltaler
1 godina prije

Umjesto da se šeta sa unucima po parku on je išao u Donbas.
Kad je već otišao trebao bi prihvatiti kaznu kao čovjek, a ne plakati po medijima.

Bane
1 godina prije

Manekenka.

Gorki šećer
1 godina prije

Ne razumije da je još samo jedan korisni idiot i da je za političare koje spominje njegov život vrijedan koliko i crno ispod njihovog nokta. KomunISTI, fašISTI, islamISTI i svim ostalim – ISTIMA se orkestrira iz iste lože. Oni koji su slali islamiste u Siriju, sada šalju naciste u Ukrajinu.

Kum
1 godina prije

Napraviti ce samoproglaseni mirovni mesija Bono Vox jedan veliki muzicki Aid za njegovo pustanje i povratak u kolijevku zapadne demokracije!!!

Ahmat sila
1 godina prije

Takvima je treba umjesto smrtne kazne dodjeliti doživotnu radnu robiju u rudnicima ili građevinarstvu. Nek radi dok ne crkne.

Lucija, prva
1 godina prije

Hm…u Dnr i Lnr nisu GENETSKI Rusi…mada se tako izjašnjavaju…

Nego neki drugi…a bilo koji od ta tri naroda …možda donese drugačiju odluku.

CAN
1 godina prije

Aaaa,zna se procedura, i kako se ophodi prema psima rata. To je kratak postupak. Jedan korak do penzije…pa ga malo poguraš.

eduard
1 godina prije

Najčešće je svaki strani plaćenik ujedno i veliki vjernik.
U što takvi vjeruju ??

Bibliji, staroj 2.000 godina, bi svakim danom trebalo dodavati preinake, poboljšanja, ispravke, izmjene, amandmane 😉

Padin
1 godina prije

A ko je pomogao onima, koje je on pogubio? Niko. E, sad, došla je kazna. Uvijek dolazi.

Mali Boro
1 godina prije

Interesantno je kako su strani plaćenici u Ukrajini svi humanitarni radnici ili medicinske sestre.

Brkan
1 godina prije

Upravo mi ide na zivce ta uporna ruska “humanost” i postivanje nekih “pravnih” postupaka u jeku rata. U Dombasu je ratno stanje, to je trebao odraditi vojni sud i u tri dana donijeti i izvrsiti presudu.

Ime
1 godina prije

Sibir

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI