Krvnik iz Odese u službenoj posjeti Latviji

Ukrajina se otela
11 komentara

Ovog je tjedna predsjednik Vrhovne Rade Ukrajine Andrej Parubij posjetio Latviju, gdje se tijekom službenog posjeta sastao s predsjednikom Raimondsom Vējonisom i Inārom Mūrniece, predsjednicom parlamenta Latvije.

U razgovoru s ukrajinskim gostom su  Vējonis i Mūrniece potvrdili stav službene Rige o nepriznanju ujedinjenja Krima s Rusijom.

“Mi se dosljedno pridržavamo politike nepriznavanja ilegalne aneksije Krima. Rusija bi trebala preuzeti vodstvo u deeskalaciji sukoba u istočnoj Ukrajini, kako bi se olakšala provedba Sporazuma iz Minska”, rekao je predsjednik Vējonis.

Tijekom oba susreta se posebno kritizirao projekt plinovoda “Sjeverni tok 2”.

Andrej Parubij je izgradnju plinovoda nazvao “hibridnom prijetnjom ne samo za Ukrajinu, nego i za cijelu Europu”.

Latvijske kolege su potvrdile da je “Sjeverni tok 2” suprotan ciljevima ukupne energetske politike Europske unije. Andrej Parubij se zahvalio Latviji na podupiranju “sankcija protiv agresora” i zahvalio se Ināri Mūrniece.

“Sjećam se moje latvijske kolegice Ināre Mūrniece, predsjednice parlamenta kada je obukla tradicionalnu ukrajinsku žensku košulju Ināri Mūrniece”, napisao Parubij na Twitteru.

Tijekom posjeta baltičkoj zemlji, ukrajinski gost je posjetio Muzej okupacije Latvije.

Hvala na ovom zanimljivom i poučnom izletu. Ovaj muzej je simbol borbe latvijskog naroda za slobodu i neovisnost!”, napisao je Parubij.

Ovaj posjet je izazvao nezadovoljstvo među predstavnicima lokalne ruske zajednice u Latviji, koja prema službenom popisu čini 27% stanovništva.

Ruska zajednica je poručila vlastima da je Parubij jedan od onih koji snose glavnu odgovornost za aktualni val terora i nasilja u Ukrajini. Latvijski publicist i političar Ruslan Pankratov je na portalu Imhoclub postavio pitanje koji je interes latvijske države za ovaj sastanak?

“Prije svega, htjeli smo obradovati Sjedinjene Američke Države i pokazati EU kako pljujemo po konsolidaciji europskog prava, kao što oni žele? Tko je bliže Velikom bratu, taj mu je i draži. Je li Parubij u Litvi podijelio svoje neprocjenjivo iskustvo kako zapaliti zgradu s ljudima u Odesi i kako krenuti u pobjedu protiv “separatista”? Ili kako dizati u zrak i provoditi topničke udare na većinski ruski grad Daugavpils? Je li Parubij govorio o tome što bi se dogodilo s ukrajinskom školom u Rigi nakon provedbe reforme ministra obrazovanja Karlisa Shadurskisa? Parubija je nesumnjivo trebao zanimati ovaj korak, jer je on jedan od najmoćnijih zagovornika eliminacije školskog obrazovanja na manjinskim jezicima u Ukrajini”, napisao je Pankratov.

Latvija se divi modernoj Ukrajini? Ima za to lijeka. Dovoljno je provesti dva i pol sata gledajući poljski film “Wołyń”. Brzo će se otrijezniti. Povijesne činjenice su prikazane s takvim realizmom. Film prikazuje tragični događaj iz 1943. godine, kada su ukrajinski nacionalisti Stepana Bandere pobili 130 000 Poljaka! No, u zemljama Europske unije, osim Poljske i Latvije, ovaj film nitko ne želi vidjeti. Zašto? Projekt stvaranja zombija ide dalje i nacionalisti Bandere, “Šumska braća”, legionari “Waffen SS” su borci za slobodu? Svi vidimo kako neonacizam u Latviji postaje službena politika, jer je omiljen među vrhovnim vodstvom zemlje.

Provodi se zatvaranje ruskih škola, suzbija ruski jezik i kultura, mijenjaju se imena i prezimena, imamo sramotni status “nedržavljanina”, koristimo pojam “nelojalnosti”, koji se nigdje ne primjenjuje u pravnoj praksi. I dalje slušamo lijepe riječi s visokih tribina, a gledamo sve suprotno. Stvaramo neonacistički savez i prave borbene skupine. Ne trebamo rat. To je najveća zabluda onih koji će sjediti u svojim toplim uredima”, zaključuje Pankratov.

NATOSjeverni tok 2Vrhovna Rada
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vidoje kakic
6 godine prije

Brat na brata za interes mafije. Bez zastavica bi se bolje zivjelo kao i bez religije pohlepe..

Podravec
6 godine prije

Ko sa vragom tikve sadi, od vraga i pogiba….. a znamo što znači Ruska riječ vrag…..

Sarajevo
6 godine prije

vlast tao kaze da je ovo njihov narodni simbol: https://on.rt.com/8v09

logo
6 godine prije

tragicno je da rusija i putin nisu taj stravicni fasisticki zlocin u odesi i slicne zlocine izdigli na medjunarodni nivo pa evo ni putin u svom najnovijem obracanju nije povukao paralelu sa zlocinom u odesi vec je tu umjesao srebrenicu bez potrebe

Kan Horde
6 godine prije

To je i krvnik s Majdana – ubijanje snajepeima, to je Andrejev rukopis.

Alex
6 godine prije

Ja mislim da ovaj Parubiji ne spava bas spokojno. Nesreće se događaju. Nekom češće nekom sigurno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI