Kijev: “Bjelorusija nam je zabila nož u leđa”

Ujedinjeni narodi - UN
16 komentara

Potpredsjednica Vrhovne Rade Ukrajine Irina Geraščenko je rekla kako je Bjelorusija, glasanjem u Ujedinjenim narodima protiv ukrajinskog nacrta rezolucije o stanju ljudskih prava na Krimu, zabila nož u leđa Kijevu.

“Glasovanje bjeloruske delegacije, unatoč glasnim izjavama o glasnim izjavama neutralnosti, nije neutralan, već posve konkretan čin, jer su se neutralne zemlje suzdržale od glasovanja”, napisala je na svom Facebooku Irina Geraščenko

“Ovo je drugi put da Minsk zabija nož u leđa Ukrajini, nakon slične odluke prošle godine”, dodala je potpredsjednica Vrhovne Rade.

Podsjetimo da je Treći odbor Opće skupštine Ujedinjenih naroda većinom glasova usvojio nacrt ukrajinske  rezolucije protiv Rusije, koja sadrži neutemeljene navode o navodnim kršenjima u Krim ljudskih prava, te osuđuje “nezakonitu uspostavu ruskih zakona, nadležnosti i njihovu primjenu  na poluotoku”.

Za ovaj dokument je glasovala 71 država, uključujući zemlje EU, Kanadu i Sjedinjene Američke Države. Protiv rezolucije je bilo 25 zemalja, među kojima su Rusija, Bjelorusija, Armenija, Indija, Iran, Kazahstan, Kina, Sjeverna Koreja, Mijanmar, Srbija, Sirija i Južna Afrika, a 77 delegacija, uglavnom afričkih i latinoameričkih država, suzdržale su se od glasanja.

Anatolij Viktorov, direktor Odjela za humanitarnu suradnju i ljudska prava ruskog Ministarstva vanjskih poslova, na sastanku Trećeg odbora UN-a je naglasio “kako rezolucija Kijeva kroz navodno promicanje i zaštitu ljudskih prava nastoji promovirati svoje političke stavove”.

Viktorov je priznao “kako se ne može riješiti tog osjećaja, te da se nalazimo u kazalištu apsurda u kojem nema logike, ali je osnovna ideja vrlo jasna”.

“Ovo nije briga za ljudska prava, nego jedna od karika u lancu očajničkih napora Ukrajine u pokušavaju da svim sredstvima promjeni status Krima u suprotnosti s jasno izraženom voljom svih naroda poluotoka na referendumu 2014. godine”, rekao je Anatolij Viktorov.

Istaknuo da prikazivanjem lažne slike o tome što se događa na Krimu Ukrajina “nastoji pomaknuti pozornost na brojne i sustavne povrede ljudskih prava na svom teritoriju”.

Viktorov upozorava “kako je Kijev pokrenuo ovu pseudopravnu inicijativu da bi imao opravdanje za svoje vojne provokacije i avanture, te upozorio kako će zemlje koje su podržale rezoluciju dijeliti odgovornost za posljedice tih ekstremno opasnih fantazija Kijeva”.

U našoj regiji su “za” ukrajinski nacrt rezolucije glasali Hrvatska, Crna Gora, Makedonija i Slovenija. Bosna i Hercegovina je bila suzdržana, a Srbija je bila protiv.

Puni popis zemalja i kako su glasovale možete vidjeti ovdje: UN.org

Irina GeraščenkoMinskRusko Ministarstvo vanjskih poslovaVrhovna Rada
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
17 novembar
6 godine prije

vazno je da je hrvatska glasala

basso
6 godine prije

Vi ste sami sebi zabili noz u ledja.

milan
6 godine prije

Srbija ima sasvim ispravan stav prema pitanju Krim, bez obzira na “dugovanja” prema Rusiji. Pokusajmo razmisljati iz razlicitih -point of view-. Jednostavno se proturaju kojekakvi nebulozni projekti, zahtjevi, zelje kroz UN sustav a, koji nemaju veze sa zdravim razumom i principima pa na kraju krajeva i “americke demokracije” alo se to sto USA gura po svijetu moze nazivati tim imenom!

Danko Nešović
6 godine prije

A što ste mislili, jadni Ukrajinci, s ovakvim političkim vodstvom.

Gervasius Twinkleminkleson
6 godine prije

Ništa, navalite na Minsk i Vitebsk i kaznite ih, šta drugo!?

Avrelij Droh
6 godine prije

71 od 173 baš ne izgleda kao neka neka velika večina.

Stephen
6 godine prije

Budale! Vama su zabili nož u leđa Ameri na Majdanu, dovevši na vlast marionete, ili bolje rečeno izdajice Ukraine, mogli ste se osamostaliti na mudriji način, kod tog ne mislim da su vam Rusi trebala biti glavna opcija.

gost
6 godine prije

Jesu li Rusi imali pravo veta?

Majk Majers
6 godine prije

Zabili ste vi noz u ledja narodu zbog vlastitih interesa. Triba vas javno pogubit (Boze oprosti mi) na glavnom trgu a potomcima u 5 koljena zabranit rad u javnoj sluzbi!

davor
6 godine prije

Živio Lukašenko i Putin

Sardelino
6 godine prije

Onaj koji je u svom životu pristao da bude tuđi sluga i vazal iz bilo kojeg razloga gubi mogućnost kreacije i izbora

Sardelino
6 godine prije

Pitanje za admina.
U čemu je problem sa mojim komentarima. Zašto se ne objavljuju?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI